Középiskolai felvételi (beszélgetés)
Szia!
Az Apis szóbelis történet engem is érdekelne, holnap szóbelizünk ott, leírod priviben nekem is? Előre is kösz.
Nem tudott valaki infot szerezni, hogy a (8 osztályos) NL-ba hány ponttól szóbeliztetnek? Mi 76-al voltunk, de az gondolom nem iránymutató annyira.
Meg az is érdekel, hogy a szóbeli eredményéhez valahogy hozzá lehet-e majd jutni.
Szia!
Szerintem 70, de az is lehet, hogy benéz 70 alá. Azt az infót hallottuk, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a szóbelire, ezért nem akarják felvinni indokolatlanul magasra a behívási határt.
Idén már ők is valami csoportos szóbelit tartanak,mint a Radnóti, más lesz,mint az előző években.
Tavalyelőtt a K*-ben volt felolvasás, ahhoz kérdések, rövid memoriter megtanulása ott helyben és visszamondása.Valamint kellett valami képről is beszélnie.Volt matek feladat is, amit a fiam visszavezetett egy több ismeretlenes egyenletrendszerre...Ki lehetett volna logikázni, de ő ezt érezte biztosnak, néztek rá egyet, hogy ezt még nem kéne tudnia, dehát ha tudja jó lesz így is... Azt,hogy megoldja azt már nem hagyták neki, elhitték, hogy meg is tudja oldani, így is 10perccel tovább volt benn,mint a párhuzamos csoportokban a gyerekek.Bemutatkozó levelet is kellett vinni, de személyes dolgokról szinte semmit se kérdeztek. A tanárok korrektek voltak, de nem voltak extrán kedvesek.Jól érezte magát, bár izgult ő is én is:) 5 suli volt neki bejelölve, de messze itt volt a legszínvonalasabb/leginkább kognitív képességeket mérő szóbeli, itt voltunk a legbüszkébbek, hogy bekerült volna már az ideiglenes lista alapján is.
Igen!
Csütörtökön hívtam fel őket!
Tehát:
Érkezéskor egy előre kijelölt teremben várakoztunk. Ott név szerint szólították a gyereket, tanárok bekísérték egy terembe. A szülők is bemehettek a gyerekekkel. A szervezés nagyon profi volt, nagyon kedvesek voltak. A teremben 3 tagú bizottság előtt elöl vizsgázott a fiam, én hátul ültem. Szöveget kellett felolvasnia, szavakat keresgélnie, rokon értelművel,helyettesítenie. Majd egy szövetet olvastak fel neki (1x) és a hallottak alapján kellett válaszolnia kérdésekre. Általános kérdések is elhangzottak, magáról, kedvenc tantárgyról. A bemutatkozó levéllel voltak kapcsolatosak. A matek feladatokat nem előre kapta meg, hanem odaadták egy kis papírlapon és el kellett mondania hogy hogyan csinálná meg. Az egyik sorozatos volt, a másik logikai. Fejszámolást (gyorsaságot) is néztek, de nem direkt kérdezték hanem a felolvasott szöveggel kapcsolatban tették fel, bújtatva. Sokféle feladat, kérdés volt a másik két gimihez viszonyítva ahol akkor voltunk. Sajnos így öt év távlatából már nem emlékszem mindenre. Jó élményekkel jöttünk el, éreztük hogy jól ment. Biztos bejutó helyen volt, de másik sulit választottunk.
Ez tuti infó? Az iskolában mondták?
Egyébként úgy tűnik, most már nem törölték a suli nevét is tartalmazó hozzászólásokat.
Hétfőn megyünk az Újpesti Könyves Kálmán gimibe (6 osztályos) szóbelizni. A listánkon a végén van, mert a fiam mindenképpen el akar jönni az általánosból és a közelsége miatt szóba jött. Trefort, Api a prioritás, de megbeszéltük, hogy ne csak erősebb gimit írjunk be, úgyhogy ez a "tartalék". Van csillagvizsgálójuk a tetőn, ez a gyerek szerint elég menő, neki ez pl jó pont volt.
A gyerekek választhatnak, miből akarnak szóbelizni: matek, magyar, term.ismeret vagy töri.
Majd beszámolok róla, hogy ne csak a top gimikről legyen szó 😀
Szerintem a Fazekas egy tuti jó iskola. Én úgy láttam a nyílt napokon, hogy a jövője miatt nem kell aggódni. A felszereltségen, a könyvtáron és a termeken csak ámultam- bámultam. És az volt a benyomásom, hogy profin szervezett és nagyon hatékony módszerekkel dolgozik, a tanárok és az igazgató is nagyon pozitív benyomást tettek rám. A szomszéd kis srác odavan érte. Az, hogy éppen negyedik valamilyen listán szerintem nincs nagy jelentősége. És, hogy mi miért nem jelentkeztünk oda?. A fiam meglátta a magyar felvételi témaköröket és azt mondta, hogy ő már nem akar erre tanulni, elijesztette a hosszú lista. Az tény, hogy a sulijukban ennek csak a töredékét tanulták, de magyarból máshol is be lehet futni ilyen kérdésekbe, max, nem közlik ilyen részletesen a követelményt (itt legalább kerek-perec leírták).
Szóval én nagyon sajnálom, hogy nem adott esélyt neki a gyerkőc.
A biosz-kémia nekünk nem játszott.
A nyelvit a gyerek nagyon jól végignyomta, de akiket vele együtt hívtak be, igeidőket is alig használtak. Ez 3 éve volt, akkor volt egy téma, amit kihúzott, a nyári táborozás. Elmondta, hogy nem szokott nyári táborozni, és hogy miért nem. Beszélgettek vel kb. 10 percig és nagyon elégedetten jött ki. Kedvesek voltak, viccelődtek is. A segítő diákok aranyosak voltak. De nagy volt a csúszás, több, mint 1/2 óra.
Köszi, továbbítom!
Meg azt is, hogy csörögjenek rájuk.
Arról, hogy kinek mi a nagy távolság
Az én gyerekem az agglomerációból fog bejárni. A vonat kb 25 (ha nem késik, de mindig szokott). Így szempont volt, hogy a Nyugatitól már ne kelljen túl sokat mennie. Így 4-6 vonala vagy metróval pár megálló jöhetett csak szóba.
Általánosba kb 15 percet gyalogol minden nap, edzésre, szakkörre 20-25 percet. Neki nem okoz gondot, megszokta. Így majd Pesten a 10 perc séta is belefér majd
A szóbeli jó élmény. Már csak a lelkes segítő diákok miatt is. :-)
Nagyon készülnek, hogy válaszoljanak a szülők és a gyerekek kérdéseire, hogy belsősként meséljenek. Van aki regfeltől késő délután önkénteskedik. Szombaton is.
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben
- Óvódák, bölcsődék, általános iskolák, középiskolák, bárhol a világon
- TB ügyintéző tanfolyamra jelentkeztem. Van valakinek információja, mire lehet számítani felvételinél?
- Mikor lesz fent a neten a középiskolák végleges felvételi sorrendje?
- 2011 középiskolai felvételi
- Hol lehet megnézni a tavalyi középiskolai felvételi ponthatárokat?