Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Középiskolai felvételi fórum

Középiskolai felvételi (beszélgetés)

2019. márc. 6. 10:39
Egy sulinak joga van eldönteni hogy elfogadja-e egy másik iskola pecsétes igazolását? Hogyan működik ez?
41939. Krisztasz1 (válaszként erre: 41936. - KR001)
2019. márc. 6. 10:38
Nem, nem néztünk másikat. Most majd vakarom a fejem. 😊
41938. Krisztasz1 (válaszként erre: 41933. - Eleonóra123)
2019. márc. 6. 10:37
Nem természetesen. :)
41937. eleonóra123 (válaszként erre: 41934. - Nemcsi)
2019. márc. 6. 10:37
Igen, ez az egyszerűbb megoldás. De ha mindenképpen eljön onnan akkor én továbblépnék.
41936. KR001 (válaszként erre: 41930. - Krisztasz1)
2019. márc. 6. 10:36

Azért ez nagyon durva diszkrimináció...

Ezek után ha felveszik, lehet, hogy a kicsivel éreztetni fogják, hogy a nagy milyen "csúnya dolgot" művelt, mert el akar menni.

És gondolom, eddig nem is néztetek másik sulit, mert biztosnak véltétek a kicsi helyét.

41935. Aquarius76 (válaszként erre: 41921. - Karott)
2019. márc. 6. 10:35

Az ilyen szülőket nem értem. Nyolcadikban nyilván az általános iskolában is figyelmeztetnek arra, hogy mikre kell figyelni. A mai online világban meg nem nehéz a beírt középiskolák honlapját böngészni, hogy hol, mikor mi a teendő. Jó, a Szt. István gimit a keresőbe beírva első találatként azt a honlapot adja ki amire nem lehet belépni, de gondos szülő megtalálja a jót, ha akarja.

Mivel a gyerek leendő 4-5 évéről döntenek, muszáj odafigyelni.

Persze ez igaz hat-, és nyolcosztályos felvételinél is, csak ha azt elcseszem, mert nem voltam körültekintő, akkor marad az általános iskolában a gyerekem.

41934. nemcsi (válaszként erre: 41931. - Markaa)
2019. márc. 6. 10:32
Gyerekorvosok maximálisan segítenek, megértik a problémát. Vigyél orvosi igazolást.
41933. eleonóra123 (válaszként erre: 41930. - Krisztasz1)
2019. márc. 6. 10:31
Nem vagytok körzetesek?
41932. eleonóra123 (válaszként erre: 41931. - Markaa)
2019. márc. 6. 10:31
Akkor jelentheted a felügyeleti szervnek. Ha többen is vagytok akkor együtt is.
41931. Markaa (válaszként erre: 41896. - Sütanapocska)
2019. márc. 6. 10:29

Nálunk egyáltalán nem fogadják el az igazolást a sulikból.

"Nem kötelező 6.-ban felvételizni" hozzáállás.

A 3 nap szülőivel kell igazolnom a napokat.

41930. Krisztasz1 (válaszként erre: 41927. - Krisztasz1)
2019. márc. 6. 10:25
A kistesó kezdené az elsőt, ez kimaradt. És eddig tuti volt, hogy van helye. De mióta a nagy felvételizik...
41929. eleonóra123 (válaszként erre: 41924. - Miett74)
2019. márc. 6. 10:25
Sajnos alapigazság hogy a szülő hülyeségeit mindig a gyerek szívja meg! Hatodikos, negyedikes gyerekkel azért egyéni a jelentkezés mert a szülőnek kell elintéznie mindent. Postát lesni múlt századi módszer, alig van már suli aki ilyen módon kommunikál.
41928. Sütanapocska (válaszként erre: 41925. - Akinomuj)
2019. márc. 6. 10:24

A mi osztályunkban a fiam az egyetlen kitűnő.

Így minden szülő tőlem kérdez mindent, hisz akkor biztosan én is kitűnő vagyok a témában... 😁

41927. Krisztasz1
2019. márc. 6. 10:24
Én pont a nagylány sulijában vagyok nyílt napon. Közölték, ha a nagylányt felveszik akkor nincs tesó előny, nem biztos, hogy bejut a gyerek. Mert egy jó képességű gyereket ne vigyek el. Pfff
41926. cilabokor
2019. márc. 6. 10:22
Nem emlékszik valaki arra, hogy a Károlyi Spanyol-Magyar Kéttannyelvű ki szokta tenni hamarabb az ideiglenes listát, vagy megvárja a határidőt?
41925. akinomuj (válaszként erre: 41924. - Miett74)
2019. márc. 6. 10:20

Nálunk most hatodikban többen felvételiznek.

Még év elején fölajánlottam mindenkinek privát levélben, hogy aki akar, csaltakozhat egy levlistához ezzel kapcsolatban, ne terheljük a szülőit (amin rajta van az ofő is).

Azt a pár szülőt, aki vette a fáradságot, rendszeresen figyelmeztetem is határidőkre és hasonló dolgokra (honlap nézése), hívhatnak telefonon is.

Ne ezen múljon.

41924. Miett74 (válaszként erre: 41921. - Karott)
2019. márc. 6. 10:12
Tavalyelőtt én is belebotlottam ilyesmibe, adott suli FB profilján hőbörgött a szülő, hogy mekkora szemét iskola, a gyerek milyen jó írásbelit írt, aztán nem vették fel. Némi magánlevelezés után kiderült, hogy ők sem nézték a honlapot, nem jelent meg a gyerek a szóbelin, hát persze, hogy a végén elutasító határozatot kaptak.
41923. ridamama
2019. márc. 6. 10:07
Engem a kompetencia teszt fontosságával már hatodikban sem etetnek meg. Annyira nem, h az is felmerült, h ne menjen aznap suliba a gyerek. Ne húzza fel az iskola eredményét, miközben támogatást nem sokat kapunk onnan...
41922. nemcsi (válaszként erre: 41913. - Karott)
2019. márc. 6. 10:07
Nálunk hatodikban kijelentették, hogy hiába hoz a szóbeliről a vizsgáztató iskolától igazolást, mert nem fogadják el, csak a nyolcadikosoknak!! Volt aki ennek ellenére vitt és elfogadták. Persze tz-k és kis dolgozatok a szóbeli heteiben vannak szép számmal, illetve házi dolgozatok, amikkel kb egy hetet lehet bíbelődni a tanulás/vizsga mellett.Csak arra lennék kíváncsi, hogy ha egyszer egy szülő hívná ki ezekért a szívatásokért a gyerekvédelmet az iskolába akkor mi lenne. Sokszor eljátszom a gondolattal. Nálunk olyan is előfordult, hogy a tesi alól felmenett gyerekek távozási engedéllyel nem mehettek el mert így döntött kedves tornatanár és még üvöltözött is velük. Előkészítőre kellett menjenek és ezt sejtették a suliban. Mikor felhívtam az igazgatóságot, hogy a gyerekem márpedig el fog menni és aki beírja neki az intőt azzal én fogok beszélni, csodák csodája minden gyereket elengedtek, igaz fél óra késéssel. Ez csak idén szeptembertől van így, mert tudják hogy mindenki az osztályból felvételizik. Tavaly még béke volt és minden normálisan működött.
41921. Karott (válaszként erre: 41918. - Eleonóra123)
2019. márc. 6. 10:03

Mesélek horror dolgot. 2016-ban volt a gyerekemnek egy osztálytársa, akit azért nem vettek fel sehová, mert a suli elküldte a jelentkezési lapot, az anyuka meg kényelmesen hátradőlt, hogy majd hozza a postás a levelet, mikor kell szóbelizni vinni a gyereket. Miközben többször megpróbálták a szánkba rágni, hogy a honlapot kell nézni. A csemete meg is nézte azt az egy sulit, ahová szeretett volna menni, s a barátnője szülei el is vitték együtt a két lányt. De ide nem jutott be, a többi helyre nem ment el szóbelizni. Volt nagy csodálkozás, amikor kiderült, hogy nincs sehol helye.

Másik osztálytársat egy olyan tagozatra vették fel (oda nem kellett szóbeli), amit nem is akartak jelölni. Ott is ők voltak felháborodva, ezután kiderült, hogy már az általuk beadott első lapra is tévesen írták a tagozatkódot, s aláíráskor nem ellenőrizték, ráadásul ők a végleges listát nem nézték meg a honlapon (gyerek nem akarta), hanem a levelet várták. S még 2 osztálytárs volt, akinek nem sikerült a pontszám alapján belőni a leggyengébb sulit, pedig az ofő még több embernek szólt, hogy írjanak be tartalékot. A végleges lista után nagy rohangálás volt suli után.

Szerintem elég extrém osztálya volt a gyerekemnek nemcsak ebből a szempontból.

41920. Csepke8 (válaszként erre: 41894. - Silka)
2019. márc. 6. 10:02
Van 7:30-as órájuk, 2 vagy 3 hetente. Elvileg ez nem 0. óra, hanem ez az 1. órájuk.
41919. Karott (válaszként erre: 41918. - Eleonóra123)
2019. márc. 6. 09:48
De amikor először találkozik a szülő vele, még nem tudja, s az iskolából hallott infók alapján ezt szűrheti le. S persze nem mindenki néz ennek pontosan utána. Találkoztam ilyennel.
41918. eleonóra123 (válaszként erre: 41910. - Karott)
2019. márc. 6. 09:43
Komolyan van ilyen? Én a világon semmi értelmét nem látom a gyerek szempontjából. De a szülőéből se.
41917. Karott (válaszként erre: 41915. - Levia)
2019. márc. 6. 09:42
Ez hatodikosoknál volt, nyolcadikos szülőket már nem lehet megetetni ezzel. De szülőin még nyomják a fontosságát.
41916. eleonóra123 (válaszként erre: 41914. - Karott)
2019. márc. 6. 09:35
Akkor ez élettani jelenség? 😀 Szerencsétlen tanárok meg évtizedek óta vívják a szélmalomharcot. Talán ki lehetne lehetne találni valami mást is.
41915. levia (válaszként erre: 41910. - Karott)
2019. márc. 6. 09:32
Szomorú az, ha valaki - kiváltképp nyolcadikban - egy kanyit is fizet bármilyen kompetencia mérés felkészítésért.
41914. Karott (válaszként erre: 41912. - Eleonóra123)
2019. márc. 6. 09:29
Azt mondta egyszer nevetve anyukám (tanár), hogy már mi sem voltunk hajlandóak nyolcadik második félévében tanulni, pedig nekünk még nem volt felvételink sem. Azóta eltelt 25-30 év, s még mindig nem akarnak a gyerekek. :)
41913. Karott (válaszként erre: 41911. - Eleonóra123)
2019. márc. 6. 09:23

De mielőtt igazolatlannak veszi, igazolhatja a suli, s nem kell jelenteni, ha tényleg nem csak a suli mellé jár a gyerek. A az jó szándék, hogy akarja, vagy riogat. Az iskola nálunk 3 napot biztosított iskolalátogatásra nyolcadikban extrán. Emellett volt ofő, akinek szigorúan vinni kellett az igazolást a szóbeliről, s volt olyan is, akinek csak szólni kellett telefonon, s igazolva volt, s nem tartotta mindenkinél számon ám. S van olyan gimi, aki délután csak délutánra adott igazolást valamiért.

S itt arról is volt szó, hogy több napról is kivette Napocska a gyereket a sok tz meg memoriter miatt. S ezt kicsit csúsztatni, hogy ne a szóbeli időszakra essen is jó szándék kérdése.

Arról nem beszélve, hogy itt egy helyi suliban lement az írásbeli, következő héten elkezdtek kompetenciamérésre gyúrni matekból, mert kell a sulinak az eredmény. Mind az, hogy még szóbelizni kell a gyereknek, mind a tananyag mellékes volt.

41912. eleonóra123 (válaszként erre: 41903. - BorosRoza)
2019. márc. 6. 09:12
Be vannak ijedve hogy a felvételik után már nem hajlandók tanulni a gyerekek. Azt hogy a szivatástól majd miért lesz kedvük hozzá őszintén nem tudom miért gondolják.
41911. eleonóra123 (válaszként erre: 41905. - Karott)
2019. márc. 6. 09:10

Ez nem csak jó szándék kérdése. A felvételi napjára a sulik adnak igazolást, azt kötelesek elfogadni. A suli házirendje szabályozza hány napot igazolhat a szülő (itt az SZMK beleszólhat). Ez általában három nap. (Plusz a

gyerekorvosok általában segítőkészek ilyen esetekben.)

Tehát vannak lehetőségei a szülőknek. Valóban jelenteni kell az igazolatlan hiányzást, de én úgy tapasztaltam hogy van olyan suli ahol előszeretettel riogatnak a gyerekvédelmisekkel ok nélkül is. Engem is fenyegettek már azzal hogy rám küldik őket, (le akartak rázni mert ügyintézéssel járt volna amit kértem) mondtam hogy várom őket meleg szeretettel, még úgyse jártak nálunk. Rögtön másképpen álltak hozzá a kérdéshez, nem akadékoskodtak. De néha elég megemlíteni a diszkrimináció szót és változik a hangnem.

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook