Középiskolai felvételi (beszélgetés)
Sziasztok,
Könyves Kálmán Gimiről van valakinek infója? (4 évfolyamos)
Köszönöm!
Szia,
Mi is hasonló cipőben. 6 évfolyamosból szeretnénk felvételizni 4 évfolyamos gimibe.
Én nem gondoltam, hogy felhívom az igazgatókat, úgy tervezem, hogy megírjuk a felvételit és önállóan jelentkezünk.
De most megijedtem, hogy ez lehet, hogy mégsem jó így.
Mi tavaly váltottunk hatosztályosból mentünk el egy magasabb színvonalú 4 osztályos gimibe. Simán megírtuk a központi írásbeli vizsgát a nyolcadik osztályosokkal együtt, majd beadtuk "szokásos" módon a jelentkezési lapokat, több iskolába is. Szerintem amit Te találtál az a "normál 4 osztályos" gimnáziumi rendszerbe már bekerült gyerekekre vonatkozik.
Viszont a felvételit teljesen egyénileg kellett intéznünk, mint a hatosztályos felvételi esetében. Ja: a suliból többen mentek át így más-más gimnáziumokba, még a TOP gimikbe sem kellett semmi extrát intézni.
Sok sikert kívánunk nektek!
Szerintem több suli eleve beleírja a tájékoztatójába, vagy a honlapra, hogy ugyanúgy tekinti ezeket a már gimiből jelentkező 8. osztályosokat, mint az ált. sulisokat, azzal a különbséggel, hogy a szülők egyénileg intézik a jelentkezést, és nem az ofő, nyilván.
Vagy éppen az ellenkezőjét, hogy mindenképpen előzetes egyeztetést kér, talán a Karinthy ilyen. De szerintem ilyen van kevesebb, és tényleg érdemes előre átnézni a szóba jöhető sulikat, és rákérdezni azoknál, akik nem nyilatkoztak. A végén lehet, hogy nem is jár rosszul így, mert ír egy központit, és még mindig marad újabb esély azokba, ahová külön átvételit kérnek.
Hát ezek alapján ajánlatos végigkérdezni. Szerintem olvasd át a kiszemelt sulik felvételi tájékoztatóját, lehet hogy írnak erről. Ha nem akkor én telefonálnék vagy írnék egy-egy email az igazgatóknak hogy mi az álláspontjuk.
De én nem tartom valószínűnek hogy bármelyik igazgató ellenezné hogy a gyerek megírja a központit és felvételizzen. Főleg nem menet közben. Nekik az a kevesebb macera ha a többivel együtt zajlik a felvételije.
És mi van akkor ha te áprilisban találod ki, hogy váltanátok, mert történt vmi? Akkor már nem tud felvételit írni...
Én az egyik gimiben megkérdeztem, hogy lehetne átugrani a 0. Évet és ott elmondták milyen vizsgákat kellene letenni hozzá.
Szóval van mindenre gyakorlat felvételi nélkül is.
De nyilván logikaiag az a legegyszerűbb ha végigcsináljátok a felveteli procedúrát.
Egyébként szerintem elég ha telefonálsz a titkárságokra.
A tegnapi nap folyamán olyan problémával szembesültünk néhányan a baráti körben, amilyennel még nem találkoztunk, és komoly fejtörést okoz. Kérlek benneteket, hogy mondjátok el okos véleményeteket a dolog kapcsán. Hatosból váltanánk négyesbe (nyekesbe vagy simába). Az Oktatási Hivatal honlapjáról bemásolom a tájékoztatónak azt a részét,amit nem annyira értek/értünk. Ha mégis jól értjük, akkor meg nagyon gáz az egész.
"Amennyiben a tanuló jelenleg már középiskolába jár, úgy egy másik középiskolában való továbbtanulása kizárólag átvétellel történhet. Ennek módját és feltételrendszerét a „fogadó" középiskola igazgatója határozza meg(...)Amennyiben a „fogadó" középiskola igazgatója a KIFIR rendszeren kívül kívánja átvenni a tanulót, úgy maga szabja meg az átvétel követelményeit, pl. különbözeti vizsgákat, nyelvi szintfelmérőt írhat elő, és ezek eredménye alapján dönt az átvételről. Átvételre ebben az esetben a tanév során – tehát szeptember 1. és augusztus 31. között – bármikor sor kerülhet.
- Amennyiben azonban a középiskola igazgatója úgy határoz, az átvétel feltételéül szabhatja, hogy a jelentkező – az összes többi jelentkezővel azonos feltételek mellett – felvételizzen a középfokú felvételi eljárás keretében."
Magyarul, ha jól értjük: gyakorlatilag már a központi felvételi papírok leadása előtt végig kell kérdeznem a számunkra szóba jöhető iskolák igazgatóit, hogy hogyan szeretnék a gyerekemet felvételiztetni? Annyira képtelennek tűnik ez az egész, így is pattanásig feszült ez a félév. Ha megfeszülök sem értem, hogy miért kell ezt az egészet annyira de annyira bonyolulttá és átláthatatlanná tenni. Már így is ezer sebtől vérzik a rendszer. Elképzelem az elkövetkező napokat, hogy iskolákat járok végig, és igazgatókkal beszélgetek. Vagyis nem akarom elképzelni. Szerintetek megtörténhet az, hogy beadjuk a felvételi papirokat, a gyerek meg is írja, majd közlik vele, hogy ez nem jó így, tegyen inkább különbözeti vizsgát? Van köztünk olyan, aki hasonló cipőben jár? Örülnék, ha elmondanátok a véleményeteket.
Érdekes, az én fiamat is lepontozták két éve, mindenhol több pontot kapott (Kölcsey, Fazekas, Leövey). Ő sem érezte magát igazán jól a felvételin, nagyon futószalag-szerű volt, és semmi személyes kérdés nem hangzott el.
Idén a kisebbik fiammal voltunk a nyílt napon. Két éve tetszett, most nem annyira. Meglepő volt, hogy a magas bejutási ponthatárok ellenére milyen komoly hiányosságaik voltak a diákoknak például matematikából.
Szia,
Szerintem ez ez szóba jöhet:
Leövey Klára Görögkatolikus Gimnázium, Közgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola.
1081 Budapest
Bezerédj utca 16/a
Fontos lenne, merre laktok, de ha Dél-Pest nincs nagyon messze, a Sztehlo, Vörösmarty (nem a belvárosi), a kispesti Deák elérhető ilyen eredményekkel is, ha tud írni kb. 35-35 pontos felvételit mellé.
Biztos máshol is vannak ilyenek, de én ezt a környéket ismerem.
Én is úgy vagyok vele, hogy egy jó képességfű, de lusta gyereket inkább gimibe vinnék, mert lehet, hogy ha benő a feje lágya, mégis rájön, hogy tanulni kellene, és onnan könnyebb, ha mégsem, akkor max. elvégez egy szakmunkásképzőt utána.
Én sok, személyesen ismert példát láttam kamaszkorban családi-lelki okok miatt csellengő-nem tanuló gyerekről, akik később mégis diplomások lettek. Sőt, egy kedves kolléganőm pocsék tanulmányi eredmény után, két pici gyerek mellett diplomázott estin, utána PhD-t is csinált, nem is akár milyet, és ma remek, elismert kutató. Szakmukiként be sem iratkozhatott volna az egyetemre, fizetősre se.
Sziasztok!
1000 éve nem voltam a hoxa oldalon, de most olyan témában szeretném a véleményeket kérni, amire máshol nemigen vagy csak kevés választ kapnék.
A fiam 7. osztályos, lusta (de nem reménytelen), küzdünk a 3-asokért. Jövőre középiskolát kell választani... Elképzelése nincs vagyis semmilyen szakma egyenlőre nem érdekli. Mondtam Neki, h ha nem tanul, akkor villámgyorsan találja ki milyen szakmunkásba tudja elképzelni magát. Én szeretném (ja Ő is:), hogy valami gyenge gimnáziumot végezzen el (nem baj ha éppen hogy csak. Érettségizzen le és addigra csak önmagára talál. Lehet aztán OKJ-n bármi...
Tudtok Budapesten ajánlani olyan gimit, gimiket ahova elég a közepes 7.osztály, 8. féléves bizi?
Köszi megnézegetem majd a lehetőségeket. Csak attól tartok, a könnyebbség a felvételinél hátrány. Persze, másfelől, ha rájön egyszer, mi szeretne lenni, igazából csak két tárgyból kellene nagyon alaposan felkészülni...
De most épp iskolaváltást is fontolgatunk, először a jelent kell rendbe tennünk, hogy a jövőre koncentrálhassunk.
Még egyszer köszi mindenkinek!
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben
- Óvódák, bölcsődék, általános iskolák, középiskolák, bárhol a világon
- TB ügyintéző tanfolyamra jelentkeztem. Van valakinek információja, mire lehet számítani felvételinél?
- Mikor lesz fent a neten a középiskolák végleges felvételi sorrendje?
- 2011 középiskolai felvételi
- Hol lehet megnézni a tavalyi középiskolai felvételi ponthatárokat?