Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Középiskolai felvételi fórum

Középiskolai felvételi (beszélgetés)

52860. akinomuj (válaszként erre: 52840. - Hortenzia12)
2020. jan. 30. 11:18

Szia,

Ismerős lánya jár oda, kifejezetten szereti.

52859. akinomuj (válaszként erre: 52853. - Chelsey)
2020. jan. 30. 11:15

Nekem is megírta úgy gyerekem a hatodikost, hogy nem készült rá, mert nem akart elmenni. Hát, nem volt elégedett a teljesítményével (67 pont).

Nyolcadikban már készült, nem kellett nógatni.

Jó volt ez így.

52858. Zizoka01 (válaszként erre: 52851. - Nadjamami)
2020. jan. 30. 11:15
A Kós már nem része a VMG-nek, ha erre gondolsz, mint előnyre. Most vált szét a két iskola.
52857. akinomuj (válaszként erre: 52847. - Chelsey)
2020. jan. 30. 11:13

OFF

Én két bölcsészszakot végeztem, tanítottam is pár évet az egyetemen, doktoráltam is.

Mégis az gondolom, hogy az általad is felsoroltak annyiban, és CSAK annyiban büfészakok itt Magyarországon, hogy - legalábbis akkori tapasztalataim szerint - sokkal könnyebben adnak jó jegyet olyan teljesítményre is, ami nem üti meg a szintet. Emlékszem, mikor a tanszékvezető kihívott és megkért, hogy engedjem át xy-t a szigorlaton... Milyen ez már azokkal szemben, akik keményen megküzdöttek a hármasukért!? (Utólag jöttek a visszajelzések, hogy abban, amit velem tanultak, nagyon magabiztosak, és ez azért jó érzés).

Aki komolyan veszi, annak természetesen ugyanolyan magas szintű és elmélyülést igénylő stúdiumok, mint bármelyik másik.

A nyelvi kitétel szerintem college-től függ. Van olyan infó olimpián aranyérmes osztálytársa a fiamnak, akinél kértek nyelvvizsgát, pedig a programozáshoz aztán tényleg nincs szükség C2 szintre, ráadásul a fiú remekül tud angolul.

Az enyémnek szerencséje volt ezzel - azért nem hiányzott volna, hogy most erre kelljen fókuszálni.

52856. Cikória
2020. jan. 30. 11:13
Petrik / Neumann nyekes informatikára tud valaki tavalyi bejutási küszöböt? A táblázatban nincs benne és nem is találjuk máshol. Egy barátnőm fia szeretne odamenni.
52855. Chelsey (válaszként erre: 52849. - Zitoka)
2020. jan. 30. 11:08

Érdemes úgy is, szeretem azt a részt. A "közelben" laktam, ha napi szinten nem is, de hétvégi mászkálásba simán belefért. :)

Mire gondolsz, hogy itthon büfészakok a szociológiára és társaira?

52854. Letti99 (válaszként erre: 52846. - Levia)
2020. jan. 30. 11:07
Kedves Levia! Ezerrel köszönöm a gyors és szakszerű választ!!! Sajnos itt csak az van feltüntetve, hogy hányan írták meg, de engem az érdekelne, hogy hány olyan fiatal van, aki a jegyei alapján kerül középiskolába (vagyis nem írta meg a központit). Kiváncsi lennék, hogy mondjuk 80% megírja, 20 % nem??
52853. Chelsey (válaszként erre: 52852. - Chelsey)
2020. jan. 30. 11:04

folyt.

szóval készülés nélkül is. Persze, hogy nem lehet megírni készülés nélkül a hatodikos felvételit jól - főleg ha valakinek pont nem a matek az igazi erőssége.

Nyolcadikra fel fognak készülni. Ha nagyon rájuk jönne a lóghatnék, szerintem elég lesz emlékeztetni őket az érzésre, amikor meglátták a feladatsort és utána a javítást...

52852. Chelsey (válaszként erre: 52841. - Irnok)
2020. jan. 30. 11:01
Hasonló a sztori nálunk is. Azt gondolom, hogy elég lesz csak arra az érzésre emlékeztetni őket, amikor megírták, illetve a javítást meglátták. Mondjuk a fiam nem is készült, mert úgy volt vele, hogy akkor nem kell mennie vagy viszonylag jól megírja készülés
52851. nadjamami (válaszként erre: 52848. - Zitoka)
2020. jan. 30. 11:00
Köszönöm, a Kós Károly is szóba jön a (VMG miatt) és a Budenz is...
52850. zitoka (válaszként erre: 52847. - Chelsey)
2020. jan. 30. 10:57
A gyerek is ezért kívánkozik külföldre, mert ezek csak itthon “büfészakok”. 😊
52849. zitoka (válaszként erre: 52834. - Akinomuj)
2020. jan. 30. 10:55
Már önmagában Cambridge egzotikus. Mi max. csoportos, vezetett túrával juthatnánk be a falai közé. 😁
52848. zitoka (válaszként erre: 52843. - Nadjamami)
2020. jan. 30. 10:52
Az ELTE Gyertyánffy-t az ált suliknál tudom ajánlani.
52847. Chelsey (válaszként erre: 52834. - Akinomuj)
2020. jan. 30. 10:51

Off.

Egzotikus nekem valami spéci matekszak, fizika stb., ahol nem azért vannak kevesebben a kelleténél , mert nem érdekel senkit, hanem azért, mert kevesebben ütik meg a szintet.

Ha valaki ezek valamelyikéből, akár egy speciális területen nagyon jó, akkor másból nem támasztanak "felesleges" elvárásokat, mert úgysincs annyi potenciális jelölt, hogy muszáj lenne más szempontok szerint tovább szűrni őket, hogy csökkenjen a létszám.

Azt gondolom, hogy különlegesen jó eredményeket sorakoztattatok fel, nagyon jó benyomást keltett a jelölt és ezért (sem) tettek kitételt a nyelvre - amit nyilván megfelelő szinten tud.

Ami a büfészakot illeti, olyan szerintem nincs, csak a ttk-ások hiszik azt, hogy van. Még matematika szakos hallgatóként elhittem még én is, aztán, amikor menedzsmentet, később szociológiát, pszichológiát, hallgattam és be is kellett számolnom a tudományomról, akkor rájöttem, hogy ha valaki komolyan veszi a tanulmányait, akkor nincs büfé szak, max. túl laza hallgatók. :)

52846. levia (válaszként erre: 52845. - Letti99)
2020. jan. 30. 10:42
52845. Letti99
2020. jan. 30. 10:38
Kedves Sorstársak! Új vagyok az oldalon, így a segítségeteket szeretném kérni: engem az érdekelne, hogy annak hol lehet utánajárni, hogy hányan írnak a nyolcadikasok közül felvételit és hányan nem? (kimutatásra lennék kiváncsi és nem kifejezetten az idei adatokra - csak az arányokra)Előre is köszönöm! Letti
52844. nadjamami (válaszként erre: 52816. - Andivagyokén)
2020. jan. 30. 10:02
Ezek nagyon jól hatottak rám is... :)
52843. nadjamami
2020. jan. 30. 09:58

Átgondoltuk hogyan lesz. (4-es a gyerek)

Kevés nyolcosztályos volt, ami szóba jöhetett, távolság, költözés és a felekezeti hovatartozás hiánya miatt.

Így az egyikbe látjuk nem lesz elég a pont, a saját suli kisgimijére elég, de alapvetően az egész iskolából elszeretnénk jönni, (meg nagyon messzire költözünk a belvárostól). Szél Kálmán térnél a Kosztolányit bejátszuk, minden tagozatkóddal, más most a fentiek miatt nem jön szóba. Négy-öt jó budai sulit néztünk, ahová, ha nem jön össze ez, akkor beágyazzuk a hatosztályosig. Így tulajdonképpen meg is nyugodtunk.

52842. Hortenzia12 (válaszként erre: 52841. - Irnok)
2020. jan. 30. 09:53

Nem egy gyerekről olvastam itt - és az enyém is idetartozik - aki az általánosban nagyon jó/kitűnő minimális energiával és aggódunk, hogy mi lesz vele a gimiben. Máshogy is megközelíthetjük a dolgot: van még egy csomó osztálytársa, aki ugyanennyi energia ráfordítással gyengén teljesít. Szerintem aki kis renrergiával is most jól teljesít, az igenis jó képességű, és ennek hosszú távon meg lesz az rredménye.

Most az osztályban a gyerekek teljesen kiborultak a nagyon rossz felvételik miatt, 50+-os is alig van, és majdnem meglicselek a lányomat, hogy aggódik az elrontott 80+-val.

52841. irnok (válaszként erre: 52816. - Andivagyokén)
2020. jan. 30. 09:37

Szia,

Dehogy, abszolút nem vettem beszólásnak, sőt tök igazat adok neked. Ezeken a körökön magamban/magunkban már túl vagyunk. Mi anno megpróbáltuk a 8 osztályos felvételit is, tét nélkül. Ott picivel jobban teljesített. Lehet, hogy pont azért, mert most érezte, hogy nagyobb a tét.

Azt mondjuk nem tudom, hogy a gyerek mennyire terhelhető, mert őszintén szólva, eddig az órákon hallottakkal és nagyon minimális rákészüléssel hozta a szintet. Szóval most van két évünk, hogy értékeljünk, változtassunk, átgondoljuk. (azért azt ide "kis színesként" elmesélném, hogy a tegnapi nagy beszélgetésünk után, ma reggel a fiam, miután önállóan(!!) elkészült reggel, még leült tanulni. Soha nem csinált ilyet, még akkor sem, mikor kellett volna:)). Persze minden csoda három napig tart, szóval nincsenek nagy illúzióim).

Azért maradok továbbra is, olvasok, tapasztalatot gyűjtök és ha van ide vágó infóm, azt megosztom:)

Köszönöm az eddigieket is.

2020. jan. 30. 09:35
Van valakinek tapasztalata a Berzsenyi biológia-kémia tagozatról?
52839. jeszl (válaszként erre: 52792. - Bogianyukája)
2020. jan. 30. 09:23
Fontos: miért szeretnétek menni. Ha mindenképpen vinnétek, menjetek. Mi menekültünk az általános iskolából (nem volt gyenge), mert olyan volt az osztályközösség (nem motiváltak) és a hangulata az iskolának. Bevállaltunk egy nem túl erős 6 osztályost. Az év elejétől azt érezte a fiam, hogy megérte váltani (kedves, elfogadó közösség, motiváltabb gyerekek, figyelmes tanárok, stb.). Innen léptünk tovább 8.-ban felvételivel egy erős gimnáziumba. Túl gyenge gimit ne keressetek, de azért akad még miből válogatni.
52838. rezedastreet (válaszként erre: 52826. - Zitoka)
2020. jan. 30. 09:17
A váci Madáchba szerintem könnyebb bejutni, mint a Kölcseybe, de én is csak ajánlani tudom, a fiamnak nagyon bejön.
52837. virgilius (válaszként erre: 52821. - Szolnokki)
2020. jan. 30. 09:07
Dózsa is tök jól elérhető Vácról, és egyáltalán nem olyan rossz suli.
52836. akinomuj (válaszként erre: 52829. - Simianya)
2020. jan. 30. 09:04

Szia,

Én igyekeztem egy elfogulatlan jellemzést adni.

Családi helyzet (elvált szülők v sem), testvérek száma. lakhely.

Fontosabb jellemvonások (mennyire szociábilis, szabálytartó-e), kedvenc tevékenységek, hobbi (sport, zene, olvasmányok, egyéb); ha vannak, eredmények (csak említés szintjén).

Az ofő pörgette végig az okleveleket; a fiamban nem hagyott mély benyomást a személyes beszélgetés. Igazából a specen a szakmai teljesítmény dominál. Más szakra nem próbálkozott, azt nem tudom.

52835. patszi (válaszként erre: 52832. - Cikória)
2020. jan. 30. 09:02
NYEKes évet nem lehet ismételni.9.évfolyamot lehet, ha más típusú suliból vált (szakgimiből-gimibe v. fordítva)
52834. akinomuj (válaszként erre: 52798. - Chelsey)
2020. jan. 30. 08:57

OFF.

Cambridge, NatSci.

Nem tudom, mennyire egzotikus fizikát és kémiát tanulni az egyetemen, szerintem nem annyira büfészak.

52833. levia (válaszként erre: 52832. - Cikória)
2020. jan. 30. 08:56
Igen, a magyar közoktatáson belül csak "rendes" kilencedikbe mehet, újabb nyekre nem.
52832. Cikória (válaszként erre: 52788. - Levia)
2020. jan. 30. 08:53
És ha újrafelvételizik csak 4 osztályosba lehet menni utána? Mármint ha bevállalja, hogy bukik még egy évet nem mehet újra NYEKES-be és kezdi elölről?
52831. levia (válaszként erre: 52829. - Simianya)
2020. jan. 30. 08:52

Szerintem az is fontos, szintén az EJG-s emlékek alapján, hogy a gyerek pontosan tudja/emlékezzen rá, mi van benne leírva. Érdemes vele átbeszélni, együtt megfogalmazni.

És vélt előnyért semmiképpen nem ajánlom, hogy sokkal szebb legyen, mint a valóság. Ha fény derül a turpisságra, az sokkal többet árt a gyereknek, mint esetleg egy kevésbé színes, szagos, fényesre polírozott anyag.

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook