Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Középiskolai felvételi fórum

Középiskolai felvételi (beszélgetés)

60930. kolibri 3 (válaszként erre: 60923. - HZoli74)
2020. ápr. 29. 12:38
A Berzsenyiben nagyon segítőkészek a tanárok a szóbelin, nem arra kíváncsiak, hogy mit nem tud a felvételiző, hanem arra, hogy mit tud.
60929. latte7 (válaszként erre: 60924. - Nadjamami)
2020. ápr. 29. 12:34
69
60928. VERA_A&B (válaszként erre: 60920. - Kabér)
2020. ápr. 29. 12:34
Ezek szerint nem csak egy intézmény ilyen; barát család mesélte jó pár éve - a gödöllői Premontrei nagyon megszivatta őket. Katolikus általánosból sem vették fel a kitűnő fiukat 80 fölötti írásbelivel, gondolom/juk, mert más felkezetű a gyerek. Ahhoz, hogy ezt elérjék,olyan hittan kérdéseket tettek fel szándékosan, amit csak katolikusok tanulnak és csak 5.-tól, nincs is a hittankönyven alsóban a tanár szerint. Aztán kiderült a DK Radnóti és Török honlapjával összefűzve, hogy kb 5-10 gyereket vettek fel a listáról, akiknek mind rosszabb volt az írásbelije, és vagy hozott pontja+máshol a szóbelije. Ilyesmit eddig két család is mesélt, és mindig ez jut eszembe, amikor bizonyos iskolák nem merik ? már kitenni a végleges listát az esetlegesen fellebbező szülők miatt. (ennél a gödöllőinél azóta vezették be a titkolózást a holnapon) De tényleg, egyébként miért fáj pár iskolának kitenni a végleges listát, és inkább tépi annyi szülő idegeit ennyi napon-héten át? Sosem fogom megérteni ezeket, ha csak nem ez a magyarázat...
60927. Chelsey (válaszként erre: 60925. - Nadjamami)
2020. ápr. 29. 12:31
5 percre? Ideális! :) Akkor most nagy változás lesz a reggeli dugóban bekeverni a suliba...
60926. Chelsey (válaszként erre: 60921. - Denali)
2020. ápr. 29. 12:28
Világos, satufék és kilököd az állomásnál! ;-) :D
60925. nadjamami (válaszként erre: 60919. - Denali)
2020. ápr. 29. 12:24
Ha összejön a Kosztolányi, akkor mi Pilisszentivánról zötyögünk be, a kiadóig az a Zuhatag sornál van, az kb.20-25 perc és onnan levillamosozik a gyerek vagy biciklizik a Moszkvára és bekocog a Kosztiba az még 20 perc max... de mi nagyon elvoltunk eddig kényeztetve, 5 percre volt a suli,,,,
60924. nadjamami (válaszként erre: 60913. - Latte7)
2020. ápr. 29. 12:21

Hűhhhaaa, mindjárt megyünk futni a lányommal, de előtte feltépem a postaládát....

Hányadik helyről jutott be? Köszi:)

60923. HZoli74 (válaszként erre: 60911. - Kabér)
2020. ápr. 29. 12:18

Fura dolog ez a szóbeli. Mi egy hatodikossal meg egy nyolcadikossal csináltuk végig a felvételiket. Úgy gondolom, hogy az lenne korrekt, ha minden gyerek lehetőséget kapna szóban is bemutatkozni. Olyan ez, mintha csak írásbeli alapján lehetne komplex nyelvvizsgát kapni. Van aki írásban teljesít jobban, van aki szóban, teljes képet a gyerekről a kettő alapján lehet csak szerezni. Ráadásul minden iskolának van egy profilja, világképe, amelybe ha nem illeszkedik a gyerek, akkor nem fogja jól érezni magát. Ehhez képest van iskola, amelyik egyáltalán nem kiváncsi a gyerek személyiségére (pl. Szerb), van ahol formálisan megtartják, de nagy körnek mentességet adnak, és csak elbeszélgetés van (pl. Apáczai), van ahol mindenki lehetőséget kap, igaz a "vonal alattiak" csak tét nélkül (pl. Toldy).

A nagy lányom 4 iskolában szóbelizett, mindenhol nagyon pozitív tapasztalatai voltak, sehol sem volt bent fél óránál kevesebbet, ebben volt tantárgyi és személyes kérdés is.

A hatodikos fiam 2 helyen volt szóbelizni. Az egyik, az AKG csak a személyiségét akarja megismerni, lényegében nincs tantárgyi téma, a másikban komoly szaktárgyi is volt, de a személyiségére is kiváncsiak voltak.

A szóbeli értékelések az AKG-ben értelem szerűen teljesen szubjektívak, még a pontszámot sem lehet megtudni. A többi helyen ilyen vagy olyan módon a személyiség is benne van a szóbeli pontszámban, de nincs jobban alábontva, legalábbis mi ezt a részletezést nem kapjuk meg, lehet, hogy egyénileg meg lehet tudni.

Összegezve én azt mondhatom, hogy nekünk kifejezetten pozitív tapasztalat volt minden szóbeli, és a fiamnál pl. kifejezetten ez segített bejutni a hatosztályos gimibe, mivel nagyon sok gyereket megelőzött, akik előtte voltak az írásbeli után.

60922. kolibri 3 (válaszként erre: 60904. - Barackmag)
2020. ápr. 29. 12:16
Köszönöm nektek az információkat, nagy az izgalom!
60921. Denali (válaszként erre: 60919. - Denali)
2020. ápr. 29. 12:01
Félreértések elkerülése végett: kidobom = kocsival kiviszem a gyereket :)
60920. kabér (válaszként erre: 60912. - Chelsey)
2020. ápr. 29. 12:00

Köszi ezt a hozzászólást.

Az az igazság, hogy mi is hallottunk olyan szent imrés diákról, akinek a szülei már a születésekor sem éltek együtt.

Erről persze a gyerek nem tehet és nem is kell, hogy emiatt hátrány érje, de mégis furcsa egy kicsit, hogy egy olyan iskola, amelyik deklaráltan kíváncsi a szülői háttérre (részletesen le kell írni a jelentkezéskor) ezt a tényt kevésbé tartja fontosnak, minthogy a gyermek jár-e cserkészkedni.

60919. Denali (válaszként erre: 60918. - Aquarius76)
2020. ápr. 29. 12:00
Pesten is vannak külső kerületek, ahonnan nehéz a bejutás. Viszont a Szent István nekünk azért volt mégis jó, mert vonattal gyorsan beér Zuglóba. Ha kidobom a vasútnál reggel, akkor háztól házig 35-40 perc, ami elviselhető.
60918. Aquarius76 (válaszként erre: 60909. - VERA_A&B)
2020. ápr. 29. 11:53
Főleg akkor lehet nehéz ha agglomerációból jár be a család Bp.-re. Akkor nagyon nem mindegy, hogy tudnak-e reggelente együtt indulni vagy sem. Vagy az is probléma, ha a kicsi miatt kell korán indulni a nagy meg dekkolhat a suliban reggelente órakezdésig.
60917. VERA_A&B (válaszként erre: 60910. - Chelsey)
2020. ápr. 29. 11:51

Ó,jaj! Erre nem is gondoltam; a kamasz fiziológiai fáradság... Tényleg ezt nem veszik figyelembe :-(

Sajnos mi későn döbbentünk rá, belefutottunk a László Nyek-es órarandjébe - mostani nulladikosok mondták, h heti 3x van nulladik óra... Most már mindegy, legalább közelebb van, mint a Szt.István.

60916. Denali (válaszként erre: 60909. - VERA_A&B)
2020. ápr. 29. 11:48

Nekem is nehéz volt megemésztenem a 7.30at, de a gyerek nem tágított, állítólag fel fog tudni kelni. Megnéztük az órarendet, 7ben csak úszás lesz 7.30tól, a többi napon 8.30kor kezdenek. 8ban talán 3 nap kezdenek korán, aztán 9től minden nap. Állítólag az iskola közvéleménykutatásának az eredménye, hogy maradjon 7.30as kezdés. Ezt persze az odajárók töltötték ki, akik már megszokták...

Másrészt van sok 8kor kezdő suli, ahol heti 3x van 0. óra, ami 7kor kezdődik, szóval még rosszabb. Érdemes az órarendeket végignézni. Mi már elkezdtük, jövőre nyolcadikos gyermekkel újra kezdődik a felvételi buli :) Jövőre Veletek ugyanitt :)

60915. kabér (válaszként erre: 60901. - Akinomuj)
2020. ápr. 29. 11:46

Amúgy magát a tényt, hogy nem abba az iskolába fog járni nem feltétlenül bánjuk, mert mi sem csak csupa jót hallottunk az intézményről. Nem mi találtuk ki, hogy oda jelentkezzen a gyermek, hanem ő maga, mivel az osztálybeli barátai közül is többen jelentkeztek.

Így alakult.

Az iskolát nem, a 10 éves gyermekünket sajnálom.

60914. Aquarius76 (válaszként erre: 60908. - Nadjamami)
2020. ápr. 29. 11:44
Számomra érdekes volt, hogy lányomnak a leggyengébb iskolában volt a leghosszabb szóbelije. Mondjuk volt benne némi logikai feladat és szövegértés is, de a gyerekre is kíváncsiak voltak.
60913. latte7 (válaszként erre: 60908. - Nadjamami)
2020. ápr. 29. 11:43

Sziasztok,nem szóltam még hozzá csak csendes olvasgató vagyok, nagyon jó hogy van ez a fórum, sok hasznos információt kaptam az elmúlt hónapokban. Jelenleg két nyolcadikossal jártuk végig a "hadak útját". De van még három "versenyzőnk" az elkövetkező évekre szóval rendszeres olvasó maradok.

Nadjamami! Mi a Kosztolányiból ma kaptuk meg a levelet, most hozta a postás már tűkön ültünk,budai agglomeráció vagyunk szóval nézd meg a postaládát hátha nektek is ment levél :) A fiam is természettudományra fog járni.

60912. Chelsey (válaszként erre: 60911. - Kabér)
2020. ápr. 29. 11:42
Még az is lehet, hogy mégis igazad van, a családi háttér miatt nem jutott be. Túl normálisnak tűntetek, minden pipa megvolt, csak a cserkészet nem. Ezzel lehet, hogy erősen kilógott volna a gyerek a többiek közül :D
60911. kabér (válaszként erre: 60901. - Akinomuj)
2020. ápr. 29. 11:37

Hát igen, ilyen tapasztalatok után aligha jelentkeznénk újra.

Most megnéztem egyébként újra a szóbeli listát, és nem voltam egészen pontos, egy óra alatt hét gyereket szóbeliztettek, ami alapján valamivel több, mint 8 perc jut egy gyerekre (a lányomra nem jutott ennyi). Persze szerintem a 8 perc is kevés, de hát lelkük rajta.

Érdekes, amit írsz a családi háttérről, mert az lett volna még a másik tippem, ami miatt nem juthatott be a gyermek. Meg van keresztelve, és járt hittanra, de cserkészkedni például nem küldtük és elég vegyes a család (úgymond) felekezetileg.

60910. Chelsey (válaszként erre: 60909. - VERA_A&B)
2020. ápr. 29. 11:31
Amikor megláttam a 7:30-as kezdést felnevettem. Sorozatosan gyűjtenénk az igazolatlanokat késés miatt. Tiniknek inkább a szokásosnál is később kellene kezdeni, nem ennyivel korábban. Ja és azoktól is rosszul vagyok, akik ugyan 8:30-kor kezdenek, de igazából mégse, mert ötből négyszer nulladik órát tesznek az órarendbe...
60909. VERA_A&B (válaszként erre: 60904. - Barackmag)
2020. ápr. 29. 11:27

Szt.Istvánnak tényleg kedves gesztusa, és okos fejlődési lehetősége, hogy véleményt kutatnak. Egyik ismerősöm kérte, hogy feltétlenül válaszoljak a levélre, és írjam azt is meg, hogy sokan a korai 7:30-as csengetési rend miatt mondtak le róluk.

Ti hogyan vagytok ezzel?

Én egy ideig magamba szálltam, hogy tényleg az én lustaságom is benne van-e ebben - de úgy tűnik, sokaknak nem megoldható 2-3 gyerek esetén, hogy mindenki más időpontban menne ki az ajtón reggel...

60908. nadjamami (válaszként erre: 60901. - Akinomuj)
2020. ápr. 29. 10:48

Az én lányom, a tervezett 10 perc helyett 25 percig volt bent a Kosztolányi term.tudis felvételin, max. pontot adtak neki, ez nagyon feldobta, de mi még nem tudjuk, hogy felvették-e, csak hétfőn vagy kedden kapjuk meg a levelet.

5 perc, tényleg semmire se elég...

60907. Dmom (válaszként erre: 60900. - Adriboci)
2020. ápr. 29. 10:20
Na, csak panaszkodnom kellett és meg is jött mindkét gyereknek a levél :) így már meg nyugodtam :))
60906. hókatica
2020. ápr. 29. 10:07
Ducati! Kossuth-ból ma megkaptuk a levelet postán!
60905. Chelsey (válaszként erre: 60901. - Akinomuj)
2020. ápr. 29. 09:56
Persze, az 5 perc szemtelenül kevés, tényleg csak szimpátia teszt, az is inkább az első benyomásra hagyatkozva. Csak akkor meg nagyon pazarolták az időt, mert az első benyomáshoz nem kellenek percek se :D
60904. barackmag (válaszként erre: 60888. - Kolibri 3)
2020. ápr. 29. 09:49
Levelet nem kaptunk, de emailt igen. Olyan kedvesen kérdezik, mi az oka, amiért mégsem őket jelöltük meg elsőként, pedig felvették volna a gyerkőcöt. De gondolom küldenek levelet is, hiszen kellett vinni borítékot ide is. Nézzétek meg az emailt, esetleg a spam mappát is.
60903. kolibri 3 (válaszként erre: 60892. - Denali)
2020. ápr. 29. 09:37
Köszönöm szépen!
60902. Dhar
2020. ápr. 29. 09:34
Lònyay utcai gimi is kitette a vègleges listàt
60901. akinomuj (válaszként erre: 60885. - Kabér)
2020. ápr. 29. 09:34

Teljesen igazad van. Az 5 perc egy vicc.

Vagy ne hívjanak be annyi gyereket, vagy... vagy az egész felvételi egy cirkusz, mert kell, hogy kiválogassák azokat, akik valami miatt szimpatikusak.

Több ismerős gyereke jár oda különben, vannak elváltak, vannak nem vallásosak, de vannak vallásos suliból jövők is.

Teljességgel átláthatatlan.

Több gyerekkel ott érdekelt ismerős is mondja, hogy az osztályok is nagyon eltérők lehetnek. Vannak kiválóak, remek ofővel és közösséggel, és vannak pocsékok, tehát nagyon nagy a szórás. Mondjuk ez is bárhol előfordulhat.

Hatodikban sokkal nagyobb a választék. OK, pont a Szt. Imrébe nem lehet menni, de ezek után a tapasztalatok után lehet, hogy nem is akarnátok.

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook