Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Középiskolai felvételi fórum

Középiskolai felvételi (beszélgetés)

60960. VERA_A&B (válaszként erre: 60958. - Ludolacra)
2020. ápr. 29. 15:44

Gratula a Radnótihoz!

Esetleg FR szak, és várólistáról? Ha 40-50 közt voltatok, megírnád, kérlek? Köszi!

60959. bmacs
2020. ápr. 29. 15:01

Sziasztok!

Keresni sajnos nem sikerült a fórumon, így bocs, ha volt már róla szó. Az I. kerületi Kosztolányi Gimnázium 8 osztályos képzéséről tud valaki nekem mesélni? Mennyire erős? Milyen a nyelvoktatás? Milyen a közösség, a hangulat? Felsőoktatási felvételi szempontból mennyire jó? Minden érdekel mindkét tagozat kapcsán. Köszi

60958. ludolacra
2020. ápr. 29. 14:39
Ma érkezett meg a pénteken feladott elsőbbségi levél a Radnótiból, felvették a gyereket! 😊👍
60957. Chelsey (válaszként erre: 60934. - Akinomuj)
2020. ápr. 29. 14:37

Nagyon jól teszi!

Tetszik, hogy ismeri magát és valószínűleg tudja, hogy neki több kényelmetlenséggel járna, mint amennyi előnye származna egy váltásból :)

60956. kabér (válaszként erre: 60952. - HZoli74)
2020. ápr. 29. 14:26
Meg tudom erősíteni, az E5 szóbeli tényleg szuper volt. Nagyon értelmes, segítőkész diákok beszélgettek velünk, kb. akkor dőlt el, hogy a hatodikos gyermekünk oda akar menni. (Kicsit persze sajnálom, hogy nem az Apáczaiba ment, ott is nagyon szimpatikusak a tanárok, meg a diákok is, de ha fordítva lenne, akkor az E5-t sajnálnám.:-) Az E5 abban is (majdnem) egyedüli (legalábbis a hatosztályosok között), hogy senkinek sem ad szóbeli mentességet (ha jól tudom ilyen még a Fazekas spec.mat.-on van).
60955. hókatica (válaszként erre: 60945. - Ducati)
2020. ápr. 29. 14:13

Gratulálok! :)

Tényleg a pecsétes papíros a tuti, mi még várunk ...

60954. HZoli74 (válaszként erre: 60951. - Balambaer)
2020. ápr. 29. 14:10
Nagyon sokat számít a személyes benyomás mindkét oldalon. Ha valamiért nektek nem szimpatikus egy iskola, vagy ők a szóbelin úgy értékelik, hogy a gyerek nem feltétlen passzol az iskolához, akkor valószínúleg jobb, ha más mellett döntenek. Persze a bizottságok sem egyformák, a tanároknak is lehet jobb vagy rosszabb napja, nagyon sok változós a rendszer. Számíthat a gyereknél a rutin is, ezt tapasztalatból mondom, fordított szóbeli sorrendnél nem biztos, hogy ma ennyire elégedettek lennénk. Az a lényeg, hogy a gyerek és az iskola egymásra találjanak, így lesz a legkellemesebb a következő, 4,5,6 év.
60953. virgilius (válaszként erre: 60949. - Kabér)
2020. ápr. 29. 14:05
Hát nem egyszerű, én csak arról írtam, hogy mi áll emögött, elvileg. aztán vagy sikerül, vagy nem. :) És igen, vannak baalhés gyeekek, meg vannak olyanok, akik a város összes katolikus iskolját végigjárják, és mindegyikből kirúgják őket :) Szóval vannak érdekes történetek, igen. Angéla, de csak alsóban jártak oda, viszont baráti körben látok rengeteg mindenféle esetet.
60952. HZoli74 (válaszként erre: 60947. - VERA_A&B)
2020. ápr. 29. 14:04

E5 nagyon hasonló. Ott tanuló gyerekek folyamatosan meséltek a lányomnak is, majd miután bement, 1 órán keresztül nekünk is az iskoláról, az iskolai életről. A szóbelin volt idő felkészülni, és a személyiségére is kiváncsiak voltak, nem csak a tantárgyra. Nem azt akarták bebizonyítani, hogy mit nem tud, hanem kihozni belőle, amit tud. Az E5-ben nyolcadikban még az rendkívül szimpatikus, hogy bármelyik szakra jelentkezhet, akkor is csak egy szóbeli van a kedvenc tárgyból (plusz a nyelv a NYEK-en), és különböző súlyozással ugyan, de ez számít minden szakon. Az Apáczaiban minden szakra külön kellett volna készülni, ami lényegében esélytelen.

A Berzsenyiben nagyon hasonló volt a helyzet. Volt idő felkészülni, és nagyon támogató légkörben zajlott az egész szóbeli mind a hatodikos, mind pedig a nyolcadikos. A segítő diákok itt is nagyon kedvesek voltak, meséltek, válaszoltak, oldották a feszültséget.

60951. Balambaer (válaszként erre: 60946. - HZoli74)
2020. ápr. 29. 13:59

Eredetileg a Berzsenyi volt a cél mindkét gyerekemnél, ismerős nagyon ajánlotta, ódákat zengett.

Aztán ahogy az irasbelijük egészen jól sikerült, elkezdtunk még nagyobbat álmodni.

A nagyobbik biológia, kémiából felvételizett. Tobb, mint 2 órát bent volt. Mindent is elmondott, de kevesebb szóbeli pontot kapott, mint az E5-ben, ahol majdnem maxot. Oda fel is vették. A Berzsenyiben is bent volt osztálylétszámban, de én már nagyon nem akartam volna ha oda megy. Hozzáteszem, oda járt előkészítőre, és azért a felkészítésért örökké hálásak leszünk nekik.

A kisebbiket nem tudjuk miért, de nagyon lepontozták. Viszont Api, Trefort a szóbelin jelezte hogy oda örömmel látják.

Szóval tényleg a személyes benyomás a döntő, és nyilván oda megy a gyerek jó szívvel ahol pozitív benyomást szerzett.

60950. Aquarius76 (válaszként erre: 60923. - HZoli74)
2020. ápr. 29. 13:58

Mivel nyolcadikosom nem kitünő és nem írt nagyon jó felvételit, mondtam neki a szóbeliken javíthat (már ahol va. Egy sulit kivéve, mindenhol legalább 90%-os lett.

Az meg már a sors iróniája, hogy olyan helyre vették fel lányomat, amelyik tagozaton nincs szóbeli, bár az adott gimiben volt szóbelizni.

60949. kabér (válaszként erre: 60944. - Virgilius)
2020. ápr. 29. 13:52

Nehéz ez, hogy mitől lóg ki egy gyerek a közösségből. Az általam ismert (itt is hivatkozott) példa az egyik legbalhésabb gyereket jelenti, aki Szent Imrében is tele van intőkkel, de abban egyetértek, hogy ha egy gyerek nem tud alkalmazkodni egy katolikus iskola rendjéhez, az neki sem jó. (Az, hogy egy gyerek mennyire tudja elfogadni egy ilyen iskola értékrendjét azon is múlik, hogy egyébként a szülői példa mennyire hiteles.)

Inkább csak azzal van problémám, hogy látatlanban ez a családról sem dönthető el.

Ti melyik iskolát hagytátok ott, ha nem titok?

60948. Aquarius76 (válaszként erre: 60919. - Denali)
2020. ápr. 29. 13:50
Tényleg, ez eszembe sem jutott. Pedig gyerekként a 18. kerületben laktam, kb. a világ végén. :)
60947. VERA_A&B (válaszként erre: 60939. - HZoli74)
2020. ápr. 29. 13:47
A Fazekas szóbeliről tudok mesélni, mindkét gyerekem esetén. Egyikük 2x szóbelizett a 2 szak miatt, a másik csak 1 szóbeli az 1 szak miatt. Ezek tényleg profik... a lelkükre beszéltek, hogy nyugodtan készülgessenek a tételekkel, akármennyi idejük van, bármeddig ülhetnek felette, és amikor úgy gondolják, emeljék fel a kezüket, ha készen vannak. Még pogácsával is megkínálták a 8 órás időpontnál. De hogy az elején kezdjem, a folyosóról be sem engedték az ottani diákok, amig pár percig le nem ültek, nem beszélgettek velük, és meg nem nyugtatták őket. Utána pedig (hatosztályosnál) kijött külön-külön a 2 osztályfőnök bemutatkozni, kezetfogni. Közben a szülőket szórakoztatták a diákok, mindenki mellé leültek, h itt vagyunk, kérjük kérdezzenek. Na így is lehet szóbelit szervezni... (igaz, hogy egész délelőtt ott voltak aznap, de utána hetekig azt a sulit emlegették) A leendő ofők fotóval, bemutatkozással fent voltak a honlapjukon. Le is mondtunk a Radnótiról az ilyen emberközpontú (gyerek ÉS szülő) hozzáállás miatt, hiába hosszabb lesz az utazás, és még NYEK sincs, ami az eredeti cél volt.
60946. HZoli74 (válaszként erre: 60941. - Akinomuj)
2020. ápr. 29. 13:40
Egyetértek veled. Azért hoztam pont a Fazekast példának, mert bár nem voltunk ott szóbelizni, de feltételezem, hogy vannak egészen zárkózott gyerekek is, az iskola azonban ezekre a gyerekekre is számít, hiszen lehet, hogy pont ők nyerik majd meg a matematika olimpiát, viszont mivel van szóbeli, esélye van annak is bejutni, akinek esetleg valamilyen okból rosszabbul sikerült az írásbelije, vagy esetleg a vitt pontszámon vesztett. Nekem ez a szimpatikus. A többi spec matekos iskola is szóbeliztet, pedig gondolom ők is hasonló cipőben járnak, és a Berzsenyivel meg nekünk van nagyon pozitív élményünk, bár a fiam nem zárkózott tipus. A szóbeli előő azért ő is izgult, de szerencsére ettől még jól teljesített. Ha nincs szóbeli, az írásbeli miatt ő sem jutott volna be.
60945. Ducati
2020. ápr. 29. 13:38

Végre! Végre! Mi is megkaptuk a levelet. :D

Bent vagyunk a vágyott helyen, 6 osztályos reál. Hiába voltunk mindkét tagozaton az első tízben, ez az igazi, a pecsétes papiros!

Én megint elpityeregtem magam. Többször is. És most is elhomályosodott a képernyő...

Annyi, de annyi meló és idegeskedés után.

Gratulálok mindenkinek a sikerekhez!

Akik még bizonytalanok, azoknak sok sikert!

Elsemhiszem...végevanvégre...

60944. virgilius (válaszként erre: 60942. - Kabér)
2020. ápr. 29. 13:35
Attól még előfordulhat, hogy a házasság nem sikerül, és a család ettől még tartozhat az egyházba továbbra is, jelenleg már nincs "kiátkozás". És fordítva, attól még, hogy egy csaalád ép, és a gyerek jár a suliban katolikus hittanra is, nem biztos, hogy a család valóban tagja az egyház közösségének. A katolikus iskolák utóbbit szokták mérlegelni. A gyerekkel szemben szerintem méltányos, ha nem akarja a suli, hogy esetleg a közösségből emiatt kilógjon. Ezzel együtt, mindig vannaaak kivételek, és vannak, akik el is mennek az iskolából emiaatt, szóval nem egyszerű. Én csak tendenciát próbáltam megvilágítani. Láttam eleget belülről is, ott is hagytuk kb pont ezek miatt, de azt hiszem, modhatom, hogy ismerem kívülről-belülről egyaránt.
60943. akinomuj (válaszként erre: 60938. - Dmom)
2020. ápr. 29. 13:31
Ha nem titok, melyik ez az iskola? :-)
60942. kabér (válaszként erre: 60936. - Virgilius)
2020. ápr. 29. 13:30

Ebben természetesen igazad van, írtam is, hogy a gyereket nem szabad, hogy hátrány érje emiatt. Inkább a hitelességről van szó.

Az iskola a felvételi során bevallottan a családot is értékeli (ami persze nekem például nem tetszik annyira és nem méltányos a gyerekekkel szemben) és a katolikus értékrend szerint a házasság az egyik legfontosabb (a hét) szentség közül.

60941. akinomuj (válaszként erre: 60939. - HZoli74)
2020. ápr. 29. 13:27

Nálunk a két szóbeliző pont a fazekas specmatra jár. :-D De ott a szóbeli nem is 5 perc, és valóban sokrétű. Arról nem is beszélve, hogy az oda készülők jó része már jár oda szakkörre, versenyre, tehát a gyerekekkel nem csak a szóbelin találkoznak (ha nem is ugyanazok, de kollégák, diákok ismerhetik őket).

Azt gondolom, a szóbeli nem kis megterhelés - az iskolának sem. Ha keveseket hív be, esetleg nem tölti föl a helyeket. Ha nagyon sokakat, nem bírják. A lányoknak előny lehet a szóbeli (Illyés pl. állítólag ezért nem szóbeliztet, így a nyekes osztályaiban jobb a nemek aránya).

Mindegyik sulinak megvan a maga stratégiája.

Én örülök, hogy van változatosság.

60940. Bömbianyu (válaszként erre: 60909. - VERA_A&B)
2020. ápr. 29. 13:25

Mindenkinek más. Mivel én negyed 8-ra járok dolgozni, az én fiaim 7-kor benn vannak a suliban. De aki 8-ra, 9-re jár, vagy otthonról dolgozik, ott simán el tudom képzelni, hogy azt a plusz fél órát sokallja.

Ha így lennék, azt inkább meghagynám nekik alvásra. Szóval szerintem ez élethelyzet függő.

60939. HZoli74 (válaszként erre: 60932. - Akinomuj)
2020. ápr. 29. 13:10
Természetes, hogy nem minden gyerek egyformán áll a szóbelihez, viszont szerintem az iskolának hasznos lehet, ha megismeri a jövőbeli diákjait. Erre egy 5 perces szóbeli biztos nem alkalmas, inkább megalázó. A Fazekas is tart szóbelit, pedig nem hiszem, hogy különösebben zavarná őket, ha introvertált egy gyerek, hiszen az ő profiljukba beleilleszkednek ezek a gyerekek is. Nekem az a furcsa, ha egyáltalán nincs (még akkor is, ha tudom, hogy sok gyereknek egy megkönnyebbülés). De ettől szép a világ, hogy mindenki ki tudja választani a neki legjobban megfelelőt.
60938. Dmom (válaszként erre: 60932. - Akinomuj)
2020. ápr. 29. 13:09

Nálunk például nagyon jót tett a szóbeli, a gyerek írásbelie igen rosszul sikerült. Nagyon izgult és nem a tőle megszokott szintet hozta.

Már ott tartottam hogy be sem adom a jelentkezést mert ugy sincs esély. Szerencsére ebben a suliba minden jelentkezőt be hívnak szobelizni és ott olyan jól szerepelt (az apjával csak néztünk, olyan ügyes volt pedig nagyon szégyelös, izgulos típus... Láttam az asztal alatt hogy remegett a keze de ebből semmi sem látszott az arcán :))

És felvették :) nagyon meg lepődtem, persze mint kiderült ez az a suli ahol nem írnak ki pontszamokat az ideiglenes listára csak annyit hogy kit vettek fel és kik vannak várólistán.

60937. nadjamami (válaszként erre: 60927. - Chelsey)
2020. ápr. 29. 13:04
Igen, de elköltözünk a belvárosból Pilisbe...
60936. virgilius (válaszként erre: 60920. - Kabér)
2020. ápr. 29. 12:54
Ne ítélj meg ezért senkit, nem tudhatod a körülményeket, a suli viszont tudhatja. Ezt csak zárójelben.
60935. virgilius (válaszként erre: 60911. - Kabér)
2020. ápr. 29. 12:51
A katolikus sulik egy belterjes világ, főleg a Szent Imre, ami az abszolút krém, természetesen sok szempont alapján válogatnak, és nem is kiszámítható, bejutnak teljesen oda nem illő gyerekek is, de alapjábn véve elmondható, hogy kasztrendszer van kb, ha ismerik aa családot, felvesznek, ha nem, kicsi az esély. Lényegében mindegy a pontszám, mert megtehetik, hogy az ismerős családok közül is a legjobbakat vegyék fel, 5-10 pont ide-oda kevésbé számít, mint az ismerősen csengő név. :S
60934. akinomuj (válaszként erre: 60927. - Chelsey)
2020. ápr. 29. 12:49

Nálunk is 5 percre van az általános.

A második gyerekünk közölte is, ő ugyan nem megy sehova iskolába, amíg ide járhat. Ráér nyolcadik után korán kelni.

(ő tipikusan csak testben van jelen 11 óra előtt bárhol is)

60933. HZoli74 (válaszként erre: 60930. - Kolibri 3)
2020. ápr. 29. 12:48
Tudom, mindkét gyerek volt ott szóbelzni, mindkettőnek nagyon jól sikerült, kifejezetten pozitív élmény volt. Fel is vették őket, de a lányom végül mást választott.
60932. akinomuj (válaszként erre: 60923. - HZoli74)
2020. ápr. 29. 12:46

Érdekes, mert nekem 4 gyerekből 2 csak ott szóbelizett, ahova menni akart, és jó élmény is volt nekik.

Egyik sehol sem, csak írásbeli alapján vették föl. Ő egy nagyon jó képességű, de lassan oldódó, és kifejezetten szűkszavú fiú. Lazán veszi az akadályokat a suliban, de nem szeret ismeretlenekkel beszélgetni, márpedig a szóbeli kifejezetten ilyen. Persze mostanra már ügyesebben kezeli ezt a helyzetet, de 14 évesen esze ágában sem volt szóbelire menni, ha anélkül is fölvették (95 pontot írt 3 éve).

A legkisebb rettentően szorongós. Írásban most meglepően jól hozta, amit tud (bár vannak figyelmi problémái), szóban viszont nagyn izgult. Ott, ahol egyéni vizsga volt, valamennyire boldogult, de az egy csoportos felvételin, ahol tök idegen gyerekekkel kellett szituációs feladatokat megoldani, nagyon rosszul érezte magát, és persze nagyon le is pontozták.

Őt fölvennék most, de nem érett rá; maradni fog. Nagyon szeretné megúszni szóbeli nélkül a következő felvételiket, de azért ahhoz neki nagy mázli kellene.

Úgyhogy ahogy az iskolák, a gyerekek is nagyon különbözőek. Van, akinek fekszik, ha szóban megmutathatja magát, és van, aki nem szeretné.

60931. virgilius (válaszként erre: 60910. - Chelsey)
2020. ápr. 29. 12:46
Hogy őszinte legyek, nálunk ez a családból egyedül nekem gond. Gyerekeim lazán felkelnek, még most is, amikor nem lenne muszáj, és alapból inkább jóval előbb indulnak a suliba, mint passzosan, mondván, olyankor már annyira tele van a busz/villamos, hogy inkább elmennek fél órával (!) hamarabb. Ez pont az a fél óra, mi a fél8as kezdéshez kell, egyébként. Azt hittem, a bagolyság örökletes, de nagyon nem tűnik így. És az osztálytársak sem szoktak nyígni a nulladik órák miatt sem, szóval nem tiniség kérdése, hanem alkat kérdése, leginkább.

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook