Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Középiskolai felvételi fórum

Középiskolai felvételi (beszélgetés)

63930. madas (válaszként erre: 63929. - Virgilius)
2020. okt. 21. 18:33

A hatévfolyamosoké is kimaradt.

Vélhetően meg fog jelenni a honlapon.

63929. virgilius (válaszként erre: 63928. - Madas)
2020. okt. 21. 18:27

Az nem stimmel, hogy a biosz és a nyek szóbeli követelményei kimaradtak a tájékoztatóból. :)

Ez viszont szerintem jó változás, üdvözlöm.

63928. madas (válaszként erre: 63901. - Virgilius)
2020. okt. 21. 18:24

Igen, egyszerre indul biológiából emelt óraszámú, illetve történelemből emelt óraszámú csoport. Tempora mutantur et nos mutamur in illis.

Még mi nem stimmel?

63927. madas (válaszként erre: 63891. - Chelsey)
2020. okt. 21. 18:19

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. tv értelmező rendelkezése szerint tankönyv az, amit a megfelelő eljárásban tankönyvvé nyilvánítottak: 4. § 47. pont

A tankönyvellátás állami feladat: 93/A § (2) bek

A tankönyveket (és csak a tankönyveket) tudja az iskola a kelló rendszerében megrendelni: 93/A § (3) bek c) pont

Tankönyv az, amihez térítésmentesen jut a diák(ok túlnyomó része): 46. § (5) bek

Az iskola az iskolai tankönyvrendelés keretében a Nat szerinti kerettantervi tantárgyhoz kizárólag a tankönyvjegyzéken szereplő tankönyvek közül választhat: 93/E § (1) bek

Ezen alcím rendelkezéseit kell alkalmazni a Magyarország területén működő iskolákban, ide nem értve [ritka kivételek]: 93/A. § (1) bek a) pont

Vita tárgya lehet, hogy melyik kiadó ad ki jobb könyveket; információ tárgya lehet, hogy melyik fenntartó melyik iskolájában milyen könyveket vesznek meg a szülők; de akár jobb, akár megveszik, a hatályos jogrend szerint nem tankönyv.

63926. levia (válaszként erre: 63925. - Levia)
2020. okt. 21. 18:03
... meg fogjátok találni, miután hamarosan aktiválni fogják...
63925. levia
2020. okt. 21. 18:01

Sziasztok!

Itt MINDEN gimi felvételi tájékoztatóját megtaláljátok (egy kis szbogarászás után).

[link]

63924. virgilius (válaszként erre: 63921. - Akinomuj)
Hát de az E5 az egy gimi. Gimit gimihez érdemes hasonlítani, nem általánoshoz. Mondjuk sztem a mi általánosunkban van és volt is alapítvány.
63923. akinomuj (válaszként erre: 63918. - Chelsey)

A Fazékban van alapítvány. És nem a tanulmányi átlag az első, erőteljesen hajlamosak súlyozni a diákok - legalábbis a specen ez nem ritka. Nemszeretem tárgyból nem zavarja őket a rossz jegy, csak görbüljön.

Na jó, utolsó két évben talán jobban odateszik magukat az érettségi/felvételi miatt.

Persze vannak kivételek, akiknek fontos a kitűnő, és meg is csinálják. De a többinél sem a képesség hiánya a nem kitűnő oka.

Összetartás? Osztálya válogatja. Meg osztályfőnöke.

63922. madas (válaszként erre: 63883. - Qqriq2)

Miért lenne a Városmajori Gimnázium biológiás osztályában matematika-történelem-informatika a szóbeli követelmény?

Ez állna a tájékoztatóban?

63921. akinomuj (válaszként erre: 63919. - Virgilius)
2020. okt. 21. 17:58
NEM a Fazekasról beszélek. Hanem "nálunk a lakótelepen"-ről, azaz az ált. suliról.
2020. okt. 21. 17:49
Sziasztok! Az Óbudai Gimi felvételi tájékoztatójával találkozott már valaki? Lehet, hogy csak én vagyok béna, de nem találom a honlapjukon.
63919. virgilius (válaszként erre: 63917. - Akinomuj)
2020. okt. 21. 17:37
Pedig van. :) Más fazekasosok azt mesélik, hogy ott is van. VMG-ben is van, ezt pedig saját tapasztalatból tudom.
63918. Chelsey (válaszként erre: 63917. - Akinomuj)
2020. okt. 21. 17:33
Amikor az E5-ről először hallottam egyáltalán, akkor nem is a jó tanulmányi átlag volt az első, amit mondtak róla, hanem az összetartó csapat - akik még az élet későbbi szakaszaiban is segítenek egymásnak, a sulinak, ha úgy alakul. Nem tudom, hogy ez mennyire van még így, de ez nagyon megmaradt bennem.
63917. akinomuj (válaszként erre: 63912. - Levia)
2020. okt. 21. 17:29
Nálunk ilyen nincs, hogy az alapítvány segít. Nem is ugyanaz a réteg azért, mint amelyik az E5-be jár. A szülők általános szintjére is vonatkozik, nemcsak az anyagira.
63916. Chelsey (válaszként erre: 63912. - Levia)
2020. okt. 21. 17:13
Nagyon jól tették! Egy jó közösségben az ilyesmi megoldható. Sajnos a mostani világ az igazán jó közösségek kialakulását nem annyira támogatja. De azért még előfordulnak, szerencsére :)
63915. andivagyokén (válaszként erre: 63869. - Gal-bor)
2020. okt. 21. 16:05

Hello, mindkét suliról másodkézből van infóm, én csak tájékoztatón, nyílt napon voltam.

A Baár Madasról az egyházi iskolákban érdekelt ismerősök véleménye erősen megoszlik. Egyesek szerint túl frontális, túl konzervatív, túl nyomasztó, mások szerint viszont egy konzervatív de szuper iskola. Az általános iskola része talán gyerekbarátabb, mint a gimi.

A Rákóczi nekem szálka a szememben, szüóval nem vagyok elfogulatlan. Szerintem kifejezetten, nagyon nem gyerekbarát, és elszomorító volt hallgatni, ahogy az igazgatónő beszélt a gyerekekről, mintha enyhén zavaró, de végül is tolerálható kis problémák lennének, akik összességében azért valahogy végül csak belekényszeríthetőek abba, amit ők szeretnének. Nagy elvesztegetett lehetőség szerintem, szuperül felszerelt, hangulatos suli, jó helyen, de nagyon rossz hozzáállással. Szerintem annál még a Móricz is jobb választás, az sem erős, de legalább minden odajáró ismerős imádja, a Rákócziért meg még az odajárók sem lelkesednek szívből.

Talán bejátszható hatosztályos a XII. kerületből a Toldy is, az Óbudai és az AKG, bár mondjuk hozzánk a Poliba is elég sokan járnak át Buda minden szegletéből.

Mondjuk ha a Major az álomsuli, akkor valószínű csak a Toldy jöhet szóba, a többi nem lesz elég pedigrés.

63914. levia
2020. okt. 21. 15:37

Szolgálati közlemény

Örömmel olvasom a sulijellemzéseket. Egyre változatosabbak. 😁

Ha belefér az időtökbe, megosztanátok mindezt a Másik, a Szóbeli vagy harmadik nevén a Gimijellemzős tematikus és kereshető honlapon? Azon, amelyiket nem szabad belinkelni?

Ha vki nem tudja, melyikről beszélek, írjon privit, és elküldöm a linket!

63913. Mamija74 (válaszként erre: 63906. - Borian)
2020. okt. 21. 15:27
Lányom a Lászlóban biosz-kémiás, talán fiad felett kettővel:-) Anno felvételizett a Jedlikbe is. A biológia-kémia nyilván jól ment neki, a fizikát meg túlélte vhogy, hiszen arra ő külön nem készült a Jedlik miatt. Felvették volna, de a László mindent visz, ugyebár. Fiam tavaly angol tagozatra ment szóbelizni. Rendes, komoly beszélgetést folytattak, sok nevetéssel. Ellentétben pl. kispesti Deákkal, ami borzalmas volt. Fiam végül a Karinthyban ment, de kifejezetten tetszett neki a Jedlik felvételi is és a Nyílt Napot is dicsérte, ahol pl. a híres Muki bácsi emlékszobáját is megmutatták. Nekem úgy tűnik, hogy a Jedlik egy magát komolyan vevő, közepesen erős gimi. Még annyit tudok, hogy most nem az eredeti épületükben vannak, mert azt felújítják. Nem tudom, mikor költöznek vissza. Leövey. Szívem csücske, családi kötődés okán. Ennek ellenére azt mondom, hogy szerintem jóval gyengébb a ttk mint a Jedlikben. Nyelvben korábban erős volt, most ezt sem merném állítani. Mivel extra jó helyen vannak, ezért nagyon sokan jelentkeznek, de általában nem első helyen jelölik.
63912. levia (válaszként erre: 63911. - Chelsey)
2020. okt. 21. 15:19

Volt az E5-ben is olyan család akinek rendszeresen vagy időszakonként gondot jelentettek a befizetnivalók. Ilyen esetekben az iskolai alapítvány, amennyiben pozitívan bírálták el a család pályázatát, átvállalta teljesen vagy részben a pályázat tárgyát képező fizetnivalót. Mindezt hatékonyan és diszkréten.

Nem volt olyan szülői értekezlet, ahol ne lett volna kihangsúlyozva, hogy tessék pályázni, nem ciki segítséget kérni.

63911. Chelsey (válaszként erre: 63910. - Akinomuj)
2020. okt. 21. 15:05
Igen, ez mind valós jelenség. Azért fölöttébb érdekes tud lenni, hogy mire költik az emberek a (nem létező) pénzüket. Persze, ez magánügy.
63910. akinomuj (válaszként erre: 63904. - Chelsey)
2020. okt. 21. 14:50

Hát, nálunk a lakótelepen van, aki az évi 6 ezres osuztálypénzt sem tudja kifizetni. A plusz tankönyvek neki extra teher.

Meg nem mindegy, hogy áll hozzá a tanár. Én kifejezetten ajánlottam pl. magyarból nálunk az általánosban, mivel még a tanárnő is panaszkodott a tankönyvre. Erre a tanerő reakciója: Hááát, azt meg kell beszélni a munkaközösséggel...

Szóval nem akarásnak...

Fazékban van, aki a saját könyvét használja (kémia), töriből ki sem nyitják, a föci borzalom, matekból eleve nem rendeltek, fizika passz, magyar - nyelvtanból igen, irodalomból nemigen.

Szóval tkp jó párat tök fölösleges volt megrendelni. De mást meg nem lehetett, és azt mondják, ha nem költik el a keretet, jövőre erre hivatkozva esetleg kevesebbet adnak.

63909. virgilius (válaszként erre: 63908. - Borian)
2020. okt. 21. 14:24
Hát rokon lélek :)
63908. Borian (válaszként erre: 63907. - Virgilius)
2020. okt. 21. 14:05
Igen, micsoda memóriád van! :-)
63907. virgilius (válaszként erre: 63906. - Borian)
2020. okt. 21. 13:57
Ő a szinkronúszó?
63906. Borian
2020. okt. 21. 13:41
Köszönöm mindenkinek, aki eddig írt. Lehet, hogy fura, hogy élsportolói és tt egyszerre érdekel, de a leányzó is billeg még, mit szeretne, milyen irányba menne és még csak hetedikes, egyelőre csak infókat gyűjtök. Azt látom rajta, hogy a biosz-kémia-földrajzot tanulja a legszívesebben, de persze ez még változhat. Azt sem tudom még, a sport mennyire lesz fontos. Eddig nagyon az volt, de ez az év verseny nélkül, fél évig edzés nélkül telt és túlélte, tehát már nem látom úgy, hogy ha tanulásra adná a fejét, belehalna. De még alakulunk. Ha van még info, örömmel veszem. :-)
63905. Denali (válaszként erre: 63899. - Borian)
2020. okt. 21. 13:19
Leövey angol NYEK infóval tudok szolgálni: 2 év után elment az angoltanár, és helyette gyengét kaptak. Szülők fellázadtak, igazgatóhoz mentek, 1 év után kaptak minőségi cserét. Némettanárja gyenge, de gondolom/remélem NYEK-re van másik. Sulit összességében szereti, jó választásnak tartja.
63904. Chelsey (válaszként erre: 63903. - VERA_A&B)
2020. okt. 21. 12:49
Persze, hogy megvettétek. Általában minden szülő pozitívan áll ezekhez. Nekem meggyőződésem, hogy amennyiben a család tudja vállalni, a megfelelő suliért tandíjat fizetni is megéri.
63903. VERA_A&B (válaszként erre: 63895. - Chelsey)
2020. okt. 21. 12:34

Sok eve altalanosban is elinteztem, hogy a hivatalos tkv helyett vagy epp mellett a tanitono szive-vagya tkvet vegyuk meg kulon.

Most az egyik gimiben kulon meg kellett vennunk a 10 es 11.es erettsegire felkeszito feladatgyujtemenyt, masik tantargybol a 10es tkvet.

Harmadsorban:

Nezzetek meg, h akar a top gimik sem rendeltek minden tantargybol tkvet. Megneztem kb 5ot. Szoval a gyerekenkenti ktgkeretbe belefero tkveket megrendelik, a tobbi ertelmes celkonyvet pedig privat. Valljuk be, evente 1-2-3 ezret meger, hogy a legjobb kvekbol tanuljanak, ill hogy a pedagogus is motivalt maradjon. Szoval nincs a nap alatt semmi uj, ami az elozo evekben se mukodott volna.

63902. eleonóra123 (válaszként erre: 63899. - Borian)
2020. okt. 21. 12:26

Saját csak a felvételiről (info és német)azt levia linkjén megtalálod. Mindkettőben voltunk, de máshová ment végül.

Jedlikes ismerőseink szeretik, szerették. Lett nyelvvizsga (bár úgy rémlik kellett valamennyi külsős készülés) és egyetemre is bekerültek. A termtudos osztályba jár ismerős, majd utánakérdezek. A nyelvoktatást illetően voltak azért kritikák. Az élsportolói tagozatra a legkönnyebb bejutni és azon a tagozaton nem a tanulás a leghangsúlyosabb. De ezt fel is vállalják.

63901. virgilius (válaszként erre: 63883. - Qqriq2)
2020. okt. 21. 12:10
Valami nem stimmel szerintem a tájékoztatóval, kimaradt a biosz szóbelije belőle, de az is furcsa, hogy biosz és töri tagozat is indulna egyszerre, ilyen eddig nem volt, vagy/vagy. Sztem majd javítani fogják. De majd jön (reméljük) a pontos válasz. Az egészen biztos, hogy bioszra bioszból van szóbeli, ha indul ősszel biosz.

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook