Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Középiskolai felvételi fórum

Középiskolai felvételi (beszélgetés)

63780. Leveles (válaszként erre: 63776. - Akinomuj)
2020. okt. 18. 23:05
Köszi!
63779. Leveles (válaszként erre: 63774. - Virgilius)
2020. okt. 18. 23:04

Ráér(ne) az 9.-től is. Tudod, hogy milyen ritkán járnak most haza a vírus miatt? :)

Csak nyílt napok híján elég nehéz dönteni. Marad az én élményem a testvérével látogatott nyílt napokról, a barátok tapasztalatai ill. az itt olvasottak. A Toldyból pl. senkit nem ismerünk, aki ott tanult volna, de ezen is gondolkodtam.

Remélem, a szóbeliken azért jobban képet kap a sulikról és neki is lesz tapasztalatokon alapuló véleménye. De azt sem bánom, ha marad ott, ahol van és 2 év múlva már mehet Pannonhalmára. :)

63778. fba4dd6442 (válaszként erre: 63775. - Levia)
2020. okt. 18. 23:02

Igen, kb.az összes budapesti középiskolát végignéztük. 🙈 És végül Milán választotta ki melyik szimpatikus neki.

Most jelenleg a legesélyesebb a 14. illetve a 15.kerület. 😊

63777. akinomuj (válaszként erre: 63726. - Zizoka01)
2020. okt. 18. 23:00

ÖSB valóban jó suli, most aCOVID alatt is nagyon korrektek.

Fiam egyedül fakultál egy tárgyból, szó nélkül indították neki, pedig azt mondta, nem biztos, hogy baból fog érettségizni (idén csak érettségi tárgyból vannak faktok, normális évben van zenekar és egyebek is).

Viszont kémia csak 3. osztálytól van. Igaz, rögtön elég mély és alapos a fiam szerint. És - normál évben - van belőle délutáni gyakorlati lehetőség is a laborjukban.

63776. akinomuj (válaszként erre: 63750. - Leveles)
2020. okt. 18. 22:56
Két ismerős gyerekei is jártak oda. Jó közösség, szülőknél is, odafigyelő ofők. nekik nagyon bejött, mind a három fiú szereti, aki ott tanul(t). Egyik - másodjára, de - sikeresne bekerült orvosi karra, másik kettő még ott van. Mellette mindegyik színvonalasan zenél.
63775. levia (válaszként erre: 63773. - Fba4dd6442)
2020. okt. 18. 22:47
Hű, mintha sörétes puskával lőnétek a térképre, annyira széles a merítés. :-). Még mindig nem körvonalazódott hol telepszetek le?
63774. virgilius (válaszként erre: 63772. - Leveles)
2020. okt. 18. 22:42
Pannonhalma az álomsulija? Hú... Hát egész őszintén, bár én is nagyon féltettem volna még kis hetedikesként, de ha a gyerekem maga akarta volna, akkor Pannonhalmát engedtem volna. Szívesebben, mint a Piart. Sokkal közelebb áll hozzám pl az a lelkiség, ami ott van. De ez annyira egyéni, hogy - mivel nem ismerjük egymást - nem is tanácsként mondom. De Pannonhalma tényleg egy álom. :) Még nekem, a lázadónak is. Fiam épp nemrég mondta, hogy Pannonhalmát kicsit sajnálja. Piárra sose mondott ilyet, pedig apja neki is oda járt anno, és kvázi kötelező iskola a családban, uncsitesó oda is ment.
63773. fba4dd6442 (válaszként erre: 63755. - Levia)
2020. okt. 18. 22:39

Igen teljesen jogos és logikus. 😊

Ami nálunk vannak listán, nem gimik:

-21.ker. Csete Balázs Középiskola

-10.ker Magyar Gyula Technikum

-17.ker. Békésy György Technikum

-14.ker. Egressy Gábor Technikum

-4.ker. Berzeviczky Gergely Közgazdasági Technikum

-3.ker. Bláthy Ottó Titusz Informatikai Technikum

-10.ker. Keleti Károly Technikum

-20.ker. Pesterzsébeti Közgazdasági Technikum

-11.ker. Öveges József Középiskola

-14.ker. Ybl Miklós Középiskola

63772. Leveles (válaszként erre: 63768. - Levia)
2020. okt. 18. 22:36

Igen, a tétellistát én is néztem. Nyilván nem elsősorban a szaktudást mérik vele. :)

De tényleg azt gondolom, hogy a fiam is tudna minden témában hozzászólni, az meg a mi feladatunk lenne, hogy némelyikből felkészítsük kicsit mélyebben, hogy összefüggően beszéljen is róla. Kérdés, akarjuk-e, hogy erre is menjen idő. :)

Azt, h gimiben már nem lesz kitűnő, megélte a testvérével kapcsolatban, meg az egyebeket is. Neki nem ez a cél egyébként. Az álomiskolája Pannonhalma volt, de megkértük, h ezzel két évet várjon. Azonban most szeretett volna az eredeti tervei alapján váltani, ő más (nem egyházi) gimikre gondolt, én hoztam fel ezt Pannonhalma alternatívájaként.

63771. Aquarius76 (válaszként erre: 63746. - Levia)
2020. okt. 18. 22:30

Én is örülnék neki, ha az újak nemcsak olvasó üzemmódban lennének itt. Talán akkor más iskolák is képbe kerülnének, ezzel esetleg ötletet adva akár itteni "régieknek" akiknek van/lesz még felvételiző gyerekük. Meg persze az újaknak is.

Higgyétek el, nem minden itteni fórumozó gyereke jut be top gimikbe, de még csak a HVG-s 100-ba sem és tényleg jó lenne eszmecserét folytatni más iskolákról is.

Szóval aki eddig csak olvasott, hajrá hajrá !

63770. levia (válaszként erre: 63768. - Levia)
2020. okt. 18. 22:20

Ez a tétellista:

A talajszennyeződés okai és következményei − a személyes cselekvés gyakorlata és lehetőségei

A biológiai, vegyszermentes védekezés lehetőségei és jelentősége a mezőgazdaságban

A megújuló és a nem megújuló energiaforrások felhasználása

A légkör általános felmelegedésének helyi és világszintű következményei

A víz mint természeti erőforrás − személyes és közösségi lehetőségek a felelős vízfelhasználásra

A könyvnyomtatás elterjedésének jelentősége a kultúrában

Hétköznapok az ókori Athénban és Spártában

A hősies magatartás lehetőségei, példái a történelemben: próbatételek és kalandok

63769. fba4dd6442 (válaszként erre: 63765. - Virgilius)
2020. okt. 18. 22:18

Igen néztük a követelményeket. 😊

Őszintén nekem kínai az egész, Milán azt mondta hogy teljesen érti. 🥰😁 Legalább valaki ért a családból hozzá. 🙈🤣

63768. levia (válaszként erre: 63767. - Virgilius)
2020. okt. 18. 22:17

Ránéztem a Bp.i Piaristák felvételi tájékoztatójára és meglepett, milyen szóbeli tételek vannak. A kedvencem ez: "A biológiai, vegyszermentes védekezés lehetőségei és jelentősége a mezőgazdaságban"

Őszintén szólva, ha egy hírportálon ugrik föl egy cikk ilyen címmel, nem éreznék késztetést hogy beleolvassak. Olyan száraz és hivatalos.

A többi téma elmegy, azokról el tudom képzelni, hogy egy nagyvárosi 12 éves srác is tud beszélni, van róla épkézláb önálló gondolata.

63767. virgilius (válaszként erre: 63766. - Leveles)
2020. okt. 18. 21:59
Ezt Nektek kell megválaszolni :))) de mondom, a nagy többség szeretni szokta, nem kirekesztő közösség, hanem elfogadó, de az is benne van, hogy a legtöbben tudják, mire vállalkoznak, amikor oda mennek, mert már ismerős nekik az a közeg, és sok leendő oszt társ is akár. Sokaknál családi előzmények is vannak, apa, tesó stb oda járt. De nem elvárás ez. Persze ott is vannak kitűnők, nem lehetetlen annak maradni, de általánosban szinte mindenki úgy megy oda, hogy legalább jeles volt, és ez nyilván a legtöbb esetben változni fog. De ez a világi top sulikban is hasonlóan van amúgy. :)
63766. Leveles (válaszként erre: 63764. - Virgilius)
2020. okt. 18. 21:47

Huh. :)

Benne van, amit az előbb le is írtam, de kitöröltem:

-a roppant nagy érzékenysége

-a még nagyobb igazságérzete egy-egy rossz jegy kapcsán, ha ő azt megtanulta

Kérdés, h a közösségért megéri-e.

63765. virgilius (válaszként erre: 63762. - Fba4dd6442)
2020. okt. 18. 21:37
A harmonika az jó, mert ritka. :) De azt tudjátok, hogy a konziba nagyon magas szintű szolfézs felvételi is van, ugye?
63764. virgilius (válaszként erre: 63761. - Virgilius)
2020. okt. 18. 21:35
Olyannak pedig nagyon nem ajánlanám, aki maga vagy a szülei (egyike akár) krónikus lázadó :))) Olyannak sem, aki nagyon érzékeny lélek, és olyannak sem, aki nem bírja a nagy tanulmányi terhelést. Vagy akár olyannak sem, aki megszokta, hogy kitűnő, és mindenképp az is szeretne maradni, és egy kettestől-hármastól (mármint a biziben!) kikészül. Olyannak sem igazán, aki nem katolikus suliból jön, vagy legalábbis nagyon erősen katolikus közegből.
63763. levia (válaszként erre: 63762. - Fba4dd6442)
2020. okt. 18. 21:35
Egy munkatársam fia jazz saxofon szakon végzett itt, és neki is jól sikerült az emelt angol érettségije, lett egy B2 szintű nyelvvizsgája (különtanár nélkül). És szakirányban is tanult tovább.
63762. fba4dd6442 (válaszként erre: 63753. - Levia)
2020. okt. 18. 21:31

Huu 🙈🙈🤣

Alaptudása van gitár, zongora, furulya hangszerből. 😊

Amiből kiemelkedő és nagyon szívesen folytatná az a harmonika.

Egyik barátnőm nagylánya odajár, most 11.-es, ő fagott hangszeren játszik. Azt mondta hogy nagyon szereti de nagyon kemény. 4 előtt sosem lép ki az iskolából. Óriási hangsúlyt fektetnek a zeneművészeti órákra, így háttérbe szorulnak a közismereti tárgyak. Szóval ha valaki nem zeneművészeti tárgyból szeretne emelt érettségizni, nagyon nagy szorgalom kell hozzá vagy magántanár, de a diákok 80%-a ilyen vonalon megy tovább. Viszont a nyelvtanárok szuperek, 11.-től van 2.nyelv. Ha valaki szorgalmas 11.-be simán leteszi a B2-es nyelvvizsgát a főnyelvből.

Biztosan mindenkinek más a véleménye, barátnőm nagylánya nagyon szereti. 🥰🥰

63761. virgilius (válaszként erre: 63760. - Leveles)
2020. okt. 18. 21:29
Olyannak ajánlanám, akit nem zavar, hogy nincsenek lányok, eléggé közösségi típus, inkább extravertált, szeret pl vitorlázni, otthonos az egyházi légkörben, lehetőleg a katolikus krémben :) és nem zavarja, ha a gimiben nem lesz kitűnő tanuló. Ezen felül inkább reálos suli, mint humános. Kb így.
63760. Leveles (válaszként erre: 63757. - Virgilius)
2020. okt. 18. 21:23

Voltatok nyílt napon?

Milyen típusú gyerekeknek ajánlanád/nem ajánlanád, a tapasztalataidat alapján?

63759. levia (válaszként erre: 63758. - Pangea76)
2020. okt. 18. 21:21

Ah, értem.

(Ha már kapun belülre jutott a gyermek, én biztos hagynám inkább az újonnan formálódó friss osztályban, minthogy bevariáljam egy két éve már kialakult közösségbe, ezért értetlenkedtem.)

63758. Pangea76 (válaszként erre: 63756. - Levia)
2020. okt. 18. 21:15

Egy barátja oda jár:)

De ezt csak úgy elméletben kérdeztem, hogy egyáltalán van e ilyen.

Egyelőre csak nézelődünk, meg én gondolkodom merre tovább majd..most még van idő.

Tetszik a Madách és a Berzsenyi is előrébb lépett!

63757. virgilius (válaszként erre: 63750. - Leveles)
2020. okt. 18. 21:10
Hát ez elég bonyolult kérdés :) Attól függ, kinek. Van egy olyan család- és gyerektípus, akinek a számára ideális. nekünk csomó ismerős és rokon gyerek járt, jár oda, és a nagy többség nagyon szereti. De a sajátom pl nem akart oda menni és nem is ment.
63756. levia (válaszként erre: 63754. - Pangea76)
2020. okt. 18. 21:06
Ha már bekerült vmely szakra, a CDEF osztályok bármelyikébe, akkor miért gondolod, hogy át kellene kérni őt a hatosok közé? Mi lenne ebben a ráció? Nem világos nekem.
63755. levia (válaszként erre: 63751. - Fba4dd6442)
2020. okt. 18. 21:03
Arra próbáltam utalni, hogy más iskolákról is lehetne szó, nemcsak gimikről és főleg nem csak bizonyos gimikről. Évente felvetődik, hogy ez a fórum leginkább a TOP gimit végzettek/végzők/oda vágyó gyerekek anyukáinak beszélgető terepe. De lássuk be csak az tud friss témát hozni, más iskolát megismertetni a közzel, akinek oda jár, vagy oda menne a gyermeke. És leginkább csak akkor, ha az illető nem csak várja, mikor lesz végre neki releváns téma, hanem "megszólal". :-)
63754. Pangea76 (válaszként erre: 63748. - Levia)
2020. okt. 18. 21:01

Köszi! Nyilván ez csak akkor jöhetne szóba, ha bekerülne vmelyik szakra és akkor megkérdezni az Igazgatót erről.

Igen mindenhova 30 gyereket vesznek fel, aztán lesz 1-1 plusz. Ez még nem is olyan sok.

63753. levia (válaszként erre: 63751. - Fba4dd6442)
2020. okt. 18. 20:56
Milyen hangszeren játszik?
63752. levia (válaszként erre: 63750. - Leveles)
2020. okt. 18. 20:55
Szia, üdv a fényben! ;-)
63751. fba4dd6442 (válaszként erre: 63746. - Levia)
2020. okt. 18. 20:54

Én szorgalmasan olvasok és gyűjtöm az információkat. 🥰

Milán végül a Könyves Gimi felvételi előkészítőjére fog járni online, kedden lesz az 1.alkalom. 🥰

Látom itt leginkább gimik kerülnek szóba. 😊

Nálunk az alábbi gimik vannak listán:

-6.ker. Színyei Merse Pál Gimnázium

-6.ker. Bartók Béla Zeneművészeti Középiskola (kiderült hogy Milánnak van egy elég komoly zenesulis múltja amit nagyon szívesen folytatna🙈)

-13.ker. Ady Endre Gimnázium

-1.ker. Petőfi Sándor Gimnázium

-12.ker. Budai Középiskola (itt a NYEK része)

-3.ker. Kőrösi Csoma Sándor Baptista Gimnázium

-12.ker. Tamási Áron Gimnázium

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook