Középiskolai felvételi (beszélgetés)
Ráér(ne) az 9.-től is. Tudod, hogy milyen ritkán járnak most haza a vírus miatt? :)
Csak nyílt napok híján elég nehéz dönteni. Marad az én élményem a testvérével látogatott nyílt napokról, a barátok tapasztalatai ill. az itt olvasottak. A Toldyból pl. senkit nem ismerünk, aki ott tanult volna, de ezen is gondolkodtam.
Remélem, a szóbeliken azért jobban képet kap a sulikról és neki is lesz tapasztalatokon alapuló véleménye. De azt sem bánom, ha marad ott, ahol van és 2 év múlva már mehet Pannonhalmára. :)
Igen, kb.az összes budapesti középiskolát végignéztük. 🙈 És végül Milán választotta ki melyik szimpatikus neki.
Most jelenleg a legesélyesebb a 14. illetve a 15.kerület. 😊
ÖSB valóban jó suli, most aCOVID alatt is nagyon korrektek.
Fiam egyedül fakultál egy tárgyból, szó nélkül indították neki, pedig azt mondta, nem biztos, hogy baból fog érettségizni (idén csak érettségi tárgyból vannak faktok, normális évben van zenekar és egyebek is).
Viszont kémia csak 3. osztálytól van. Igaz, rögtön elég mély és alapos a fiam szerint. És - normál évben - van belőle délutáni gyakorlati lehetőség is a laborjukban.
Igen teljesen jogos és logikus. 😊
Ami nálunk vannak listán, nem gimik:
-21.ker. Csete Balázs Középiskola
-10.ker Magyar Gyula Technikum
-17.ker. Békésy György Technikum
-14.ker. Egressy Gábor Technikum
-4.ker. Berzeviczky Gergely Közgazdasági Technikum
-3.ker. Bláthy Ottó Titusz Informatikai Technikum
-10.ker. Keleti Károly Technikum
-20.ker. Pesterzsébeti Közgazdasági Technikum
-11.ker. Öveges József Középiskola
-14.ker. Ybl Miklós Középiskola
Igen, a tétellistát én is néztem. Nyilván nem elsősorban a szaktudást mérik vele. :)
De tényleg azt gondolom, hogy a fiam is tudna minden témában hozzászólni, az meg a mi feladatunk lenne, hogy némelyikből felkészítsük kicsit mélyebben, hogy összefüggően beszéljen is róla. Kérdés, akarjuk-e, hogy erre is menjen idő. :)
Azt, h gimiben már nem lesz kitűnő, megélte a testvérével kapcsolatban, meg az egyebeket is. Neki nem ez a cél egyébként. Az álomiskolája Pannonhalma volt, de megkértük, h ezzel két évet várjon. Azonban most szeretett volna az eredeti tervei alapján váltani, ő más (nem egyházi) gimikre gondolt, én hoztam fel ezt Pannonhalma alternatívájaként.
Én is örülnék neki, ha az újak nemcsak olvasó üzemmódban lennének itt. Talán akkor más iskolák is képbe kerülnének, ezzel esetleg ötletet adva akár itteni "régieknek" akiknek van/lesz még felvételiző gyerekük. Meg persze az újaknak is.
Higgyétek el, nem minden itteni fórumozó gyereke jut be top gimikbe, de még csak a HVG-s 100-ba sem és tényleg jó lenne eszmecserét folytatni más iskolákról is.
Szóval aki eddig csak olvasott, hajrá hajrá !
Ez a tétellista:
A talajszennyeződés okai és következményei − a személyes cselekvés gyakorlata és lehetőségei
A biológiai, vegyszermentes védekezés lehetőségei és jelentősége a mezőgazdaságban
A megújuló és a nem megújuló energiaforrások felhasználása
A légkör általános felmelegedésének helyi és világszintű következményei
A víz mint természeti erőforrás − személyes és közösségi lehetőségek a felelős vízfelhasználásra
A könyvnyomtatás elterjedésének jelentősége a kultúrában
Hétköznapok az ókori Athénban és Spártában
A hősies magatartás lehetőségei, példái a történelemben: próbatételek és kalandok
Igen néztük a követelményeket. 😊
Őszintén nekem kínai az egész, Milán azt mondta hogy teljesen érti. 🥰😁 Legalább valaki ért a családból hozzá. 🙈🤣
Ránéztem a Bp.i Piaristák felvételi tájékoztatójára és meglepett, milyen szóbeli tételek vannak. A kedvencem ez: "A biológiai, vegyszermentes védekezés lehetőségei és jelentősége a mezőgazdaságban"
Őszintén szólva, ha egy hírportálon ugrik föl egy cikk ilyen címmel, nem éreznék késztetést hogy beleolvassak. Olyan száraz és hivatalos.
A többi téma elmegy, azokról el tudom képzelni, hogy egy nagyvárosi 12 éves srác is tud beszélni, van róla épkézláb önálló gondolata.
Huh. :)
Benne van, amit az előbb le is írtam, de kitöröltem:
-a roppant nagy érzékenysége
-a még nagyobb igazságérzete egy-egy rossz jegy kapcsán, ha ő azt megtanulta
Kérdés, h a közösségért megéri-e.
Huu 🙈🙈🤣
Alaptudása van gitár, zongora, furulya hangszerből. 😊
Amiből kiemelkedő és nagyon szívesen folytatná az a harmonika.
Egyik barátnőm nagylánya odajár, most 11.-es, ő fagott hangszeren játszik. Azt mondta hogy nagyon szereti de nagyon kemény. 4 előtt sosem lép ki az iskolából. Óriási hangsúlyt fektetnek a zeneművészeti órákra, így háttérbe szorulnak a közismereti tárgyak. Szóval ha valaki nem zeneművészeti tárgyból szeretne emelt érettségizni, nagyon nagy szorgalom kell hozzá vagy magántanár, de a diákok 80%-a ilyen vonalon megy tovább. Viszont a nyelvtanárok szuperek, 11.-től van 2.nyelv. Ha valaki szorgalmas 11.-be simán leteszi a B2-es nyelvvizsgát a főnyelvből.
Biztosan mindenkinek más a véleménye, barátnőm nagylánya nagyon szereti. 🥰🥰
Voltatok nyílt napon?
Milyen típusú gyerekeknek ajánlanád/nem ajánlanád, a tapasztalataidat alapján?
Ah, értem.
(Ha már kapun belülre jutott a gyermek, én biztos hagynám inkább az újonnan formálódó friss osztályban, minthogy bevariáljam egy két éve már kialakult közösségbe, ezért értetlenkedtem.)
Egy barátja oda jár:)
De ezt csak úgy elméletben kérdeztem, hogy egyáltalán van e ilyen.
Egyelőre csak nézelődünk, meg én gondolkodom merre tovább majd..most még van idő.
Tetszik a Madách és a Berzsenyi is előrébb lépett!
Köszi! Nyilván ez csak akkor jöhetne szóba, ha bekerülne vmelyik szakra és akkor megkérdezni az Igazgatót erről.
Igen mindenhova 30 gyereket vesznek fel, aztán lesz 1-1 plusz. Ez még nem is olyan sok.
Én szorgalmasan olvasok és gyűjtöm az információkat. 🥰
Milán végül a Könyves Gimi felvételi előkészítőjére fog járni online, kedden lesz az 1.alkalom. 🥰
Látom itt leginkább gimik kerülnek szóba. 😊
Nálunk az alábbi gimik vannak listán:
-6.ker. Színyei Merse Pál Gimnázium
-6.ker. Bartók Béla Zeneművészeti Középiskola (kiderült hogy Milánnak van egy elég komoly zenesulis múltja amit nagyon szívesen folytatna🙈)
-13.ker. Ady Endre Gimnázium
-1.ker. Petőfi Sándor Gimnázium
-12.ker. Budai Középiskola (itt a NYEK része)
-3.ker. Kőrösi Csoma Sándor Baptista Gimnázium
-12.ker. Tamási Áron Gimnázium
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben
- Óvódák, bölcsődék, általános iskolák, középiskolák, bárhol a világon
- TB ügyintéző tanfolyamra jelentkeztem. Van valakinek információja, mire lehet számítani felvételinél?
- Mikor lesz fent a neten a középiskolák végleges felvételi sorrendje?
- 2011 középiskolai felvételi
- Hol lehet megnézni a tavalyi középiskolai felvételi ponthatárokat?