Középiskolai felvételi (beszélgetés)
Teleki Blankában van németes osztály, ha kollégiumot bevállal akkor kéttanosoknak a DNG jobb választás.
A Toldy hatosztályos, én úgy emlékszem. Karinthyt már írták. Berzsenyit is nézzétek meg hogy be tudna-e járni. Vagy a Szinyeit.
Sziasztok!
Szerintem valószínűleg frissült az oktatas.hu
Ilyen bejegyzést találtam: Az intézmény főbb statisztikai adatai a 2020. október 1-jei állapotnak (KIR-STAT2020) megfelelően.
Akkor a pestieket is tudod nézni, Zugló közelieket.
A Réka táblázatát is böngésszed.
Akkor ajánlom az István gimit, pont útba esik kocsival az álatlános sulitól.
Az angol az alap nyelv, csoport bontásban vannak, és mindig van 1 csoport, aki full kezdő, pont azért, mert a gyerek németet tanult korábban. Sokan vannak ott a Hajósból.
A második nyelv pedig lehet a német.
Üdv.
Ez az oldal hátha segít: [link]
Itt amúgy a Karinthyt is felsorolják, esetleg az?
Toldyt is tudom javasolni, ugyan Budán van, de 8.15-kor kezdődik a tanítás. Egy fél osztály németes. Deáktól kb 15 perc.
Ha M3-as felé laktok, akkor vonattal megközelíthető a László. A biosz-kémia tagozat angol nyekes és nulláról is lehet kezdeni, ráadásul németből több szintről lehet indítani. Van német tagozat is, ott a németet folytatják fő nyelvként, mellé indítható az angol nulláról.
Ha szóba jöhet, hogy kocsival viszitek, az M31-essel a 18. kerület viszonylag gyorsan elérhető, a Karinthyban a kéttannyelvű angol is nulláról indul, de van német kéttannyelvű is.
Az Oktatási Hivatal honlapján fenn van az összes suli, ott kéne megnézned az angol NYEK-es sulikat.
De, hogy pontosan ott hol találod, nem tudom, talán a fórumról tud segíteni valaki.
A hajnali kelésnél biztosan kényelmesebb a heti egy út. Ez nem kérdés. Persze, az igen, hogy mennyire akarja ő, illetve ti, hogy kollégiumba menjen.
Dunakeszin a gimi egyik osztálya pont ilyen, amilyet kerestek, de valószínűleg a közlekedés miatt az se nagyon jöhet szóba, hiába nincs messze.
Szerintem érdemes megnézni olyan iskolákat is, amelyek nem pont a fenti elvárásoknak felelnek meg, de jó gimnáziumok. Illetve, ha van többféle tagozatuk, akkor ne csak egyet jelöljetek meg, ami a legjobban tetszik! Angolul nem csak a gimiben lehet megtanulni, persze nyelvi előkészítővel egyszerűbb lehet.
Egyébként senki nem mondta, hogy 5 gimi nem elég (főleg több tagozattal, ez lehet akár 10-15 tagozat is). Csak arról volt szó, hogy ne a tanárok döntsék el, hogy a gyerekek mennyi sulit írhatnak be a jelentkezési lapukra, hanem a gyerekek és a családjuk. Természetesen az sem mindegy, hogy melyik környékről és milyen érdeklődésről van szó. De akármennyire is specifikus az érdeklődés, illetve bármennyire is jó a gyerek tanulmányi eredménye, érdemes legalább két mentő sulit (akár minden tagozatukat megjelölve) a lista végére tenni, arra az esetre, ha pont az írásbeli napján kikapcsolva felejtené az agyát.
Szia!
A 65248-ban és a 65250-ben már megadták a választ.
Még annyit tennék hozzá, hogy egy olyan szülő levelére válaszoltam, akinek a gyereke most nyolcadikos abban az emelt létszámú korosztályban, és nekik javasolta az ofő, hogy 5-öt írjon be. Nyolcadikban nem szabad a sok szék közül a földre ülni. 6.-ban még elmegy, ha valaki sehova nem kerül be, de 8.-ban!
Nem tudom %-ra, de szívesen leírom, nem titok. Hetedikben nyelvtanból 3-as, irodalomból 4-es, töriből 5-ös, németből 4-es, matekból 4-es, fizikából 4-es, bioszból 5-ös, kémiából 4-es, földrajból 5-ös volt. Magatartás 3-as, szorgalom jó.
A nyolcadikos félévben picit bizonytalan vagyok, mert nincs honnan puskáznom, de azt hiszem, megkapta nyelvtanból a 4-est, irodalomból az 5-öst, a töri biztos 5-ös volt, a német 4-es (a német tanárnő elsőben eldöntötte, hogy 4-es németes, ezért végig az volt, akár 3-asra, akár 5-ösre állt), a matek 5-ös, fizika 4-es, kémia 4-es, biosz-földrajz 5-ös volt, ha jól emlékszem.
40-40 pontos felvételit írt, az abban az évben nagyon jónak számított, a szóbelin pedig max pontot kapott.
A gimiben végig 5-ös bioszból-kémiából, pedig itt kicsit magasabb szinten tanulják, biológiából tavaly dicséretet is kapott. Meg irodalomból is. :-) Most csak angolból áll 4-esre, remélem, januárig ez így is marad.
Ezek jó kérdések. Nem is tudom... Amíg nem próbáltunk ki mást, talán elhittem, hogy a gyerekeim tényleg buták vagy lusták vagy nem figyelnek oda, és féltem, hogy máshol is ugyanez lenne... Én amúgy is szeretem az ismerős dolgokat, akkor is, ha rossz, azért is vagyok huszonéve ugyanazon a munkahelyen. :-)
A lányomat a fiam után pl. azért vittem oda, mert sokkal összeszedettebb volt ovis korában, mint a fiam, azt hittem, neki ez a dolog jobban fog menni... Azután rosszabbul ment, de kitartottunk, mert a nevtanban megállapították, hogy rendkívül okos, és azzal biztattak, majd behozza a lemaradást. Közben meg a fiam felkerült felsőbe és bár messze nem volt kitűnő, vagy jeles, de egy-egy tanár, egy-egy tantárgyból felfigyelt a tehetségére, versenyeztette, kitűnt a többi közül, ezért kezdték mások is lassanként elismerni. Azt reméltem, a lányomnál is így lesz. Elhittem azt is, hogy amit veszítünk a réven, azt megnyerjük a vámon (sokkal inkább felkészítik itt a felvételire, mint máshol). Ma már ebben is picit kételkedem... A lányom viszont nagyrészt más tanárokat kapott, ezért ő bennragadt a rossz skatulyában teljesen. De sokáig ő is ragaszkodott a helyhez a barátok és az ofője miatt (ő egy tündéri tanárnő volt), de a végső lökést az adta, amikor a barinők között is megromlott a viszony.
Most mintha kicserélték volna a gyereket. De mondom, nem akarok elkiabálni semmit, majd később leírom a tapasztalatokat, ahogy ígértem. De már csak a nyugodtabb estékért és kiegyensúlyozottabb gyerekért is megérte.
Sajnálom, hogy ennyi rossz történt veletek, viszont örülök hogy fiad ennyire megtalálta a helyét a Lászlóban. Gratulálok a szuper teljesítményéhez! Ott a gimiben szerencsére támogató a légkör, legalábbis én ezt tapasztalom.
A lászlós felvételinél az nehéz picit, hogy a "kötelezőkön" túl az össz. termtud tátgy osztályzatait is figyelembe veszik. Ez fiadnál nyilván nem volt hátrány, de sokaknál az.
Elárulod itt vagy priviben, hogy hány %-os volt a vitt pontja amire írtad, hogy nem volt annyira jó?
Bocs, ha már esetleg kérdeztem régen.
Miért ragaszkodtatok ahhoz a sulihoz, amelyiknek ilyen lélekromboló szellemisége van? Hiszek benne, hogy az egész családot képes megnyomorítani egy ilyen környezet, hasonlóképpen, mint egy ilyen munkahely. Egyszerűen nincs olyan, hogy nem viszi haza az ember a problémákat. Az lehet, hogy nem beszél róla, de a viselkedése és a lelkiállapota otthon akkor se olyan, mintha egy támogató, jó hangulatú helyen töltené a mindennapjait és onnan menne haza.
Mi tartott benneteket ott mondjuk alsó vagy ötödik osztály első féléve után? Nem bántásból kérdezem, őszintén érdekel, hogy mi az, amiatt nem akartatok, nem mertetek vagy nem tudtatok váltani.
Szia!
Hatodikban nálunk is a fiam akart eljönni, mert elege volt az osztályából. Ő eredetileg másik általánosra gondolt, de mondtam neki, miért nem próbálkozunk akkor egy hatosztályos gimivel? Mi sem feszültünk rá, nyáron kezdtünk el feladatlapozni, azután megírta, a magyar tök jóra, de a matekot elrontotta. Nekem pár rossz napot okozott, de nem foglalkoztam nagyon vele, mert jó suliban volt, nem volt nagy jelentősége, de ő ráparázott. Egyrészt jót tett neki a gyakorlás, mert bár elrontotta a matek felvételit, sokat fejlődött matekból, később matek versenyekre s benevezték, nyolcadikban nyert is a kerületben, másrészt próbálta és belátta, hogy gyakorlás ellenére is lehet rossz napja. Mivel ő elég érett személyiség, azt is átlátta, hogy egy dobása van már csak nyolcadikban, ezért annyira izgult, hogy hetedik után pszichológushoz is jártunk vele. :-( De ebben benne volt az is, hogy a vitt pontjai nevetségesek voltak, ezért míg egy kitűnő gyerek és szülője bízhat benne, hogy egy elrontott felvételivel majd bepróbálkozik itt-ott, hogy lám-lám, a gyerek jó tanuló, csak volt egy rossz napja, illetve vannak még olyan gimik, ahová nem kell felvételizni, vitt pontok alapján fogadnak jelentkezőket, nekünk tényleg minden azon a kétszer 45 percen (és a szóbeliken) múlott, de utóbbira csak akkor volt esélyünk elmenni, ha az írásbeli jól sikerült.
Minden jó, ha jó a vége, második éve ő is lászlós, most épp 4,9-re áll a biosz-kémia osztályban. De azért azok nem voltak egyszerű idők. Én nagyon próbáltam nem mutatni, elnyomni magamban az aggodalmamat, de talán éppen emiatt pánikbeteg lettem.
Mindez persze visszavezethető az iskolára, ahová jártunk és ahol büszkék voltak rá, hogy ami náluk 3-as, az máshol 5-ös. Nagyon örülök, hogy a kisebbet az utolsó előtti pillanatban elvittem. Még csak 3 hete jár az új helyre, de látjuk a változást. Ígértem, hogy majd beszámolok, de még nem akarok elkiabálni semmit, majd a téli szünet idején összegzek.
Szumma-szummárum: lehetnek helyzetek, amikor nehéz nem ráizgulni, mert az a baj ezzel, hogy ott tényleg csak egy dobásod van. Tudom, a mi helyzetünkben vannak kevesebben, de másik is vannak, más iskolából, egy volt osztálytársnőm fia ugyanabban az évben ugyanazt a kanosszát járta végig, ma már ő is boldog Berzsenyis, mert sikerült 85 pontos felvételit írnia a rossz vitt pontok ellenére.
Szerintem érdekes cikk, nekem Tari A. egyébként is szimpatikus.
Én csak saját tapasztalattal tudok reagálni, ami esetleg hasznos lehet az új tagoknak ha olvassák.
Lányom hatodikban mindenképpen szeretett volna jelentkezni hatosztályos gimibe (Szerb A.), de nem volt azért olyan őrült nagy meggyőződés sem benne, sem bennünk a férjemmel, ráadásul jó iskolája és osztálya volt. Nem járt előkészítőre és a feladatsorokat gyakorolni csak szeptember végén kezdtük. Drukkoltunk, de nem helyeztünk rá terhet, nem paráztattuk. Nem vették fel, akkor picit elszontyolodott, de mivel legjobb barátnő is így járt, hamar túljutottak rajta. Nyolcadikban nyilván sokkal nagyobb volt a tét, de lányomat leginkább a tanárok paráztatták azzal, hogy szeptember elejétől nyomták, hogy : felvételi, felvételi, felvételi. Itthon is sokszor szóba került, de igyekeztünk nem paráztatni. Azt már hatodikban is tudta lányom, hogy nyelvet szeretne tanulni nyeken és hogy angol mellett ez olasz legyen. Ez maradt nyolcadikra is, szóval azon szerencsések közé tartozunk, ahol nem teljesen tanácstalan a gyerek, hogy mit csináljon, hova jelentkezzen. Szerencsére összejött a Szt. László olasz kéttan (pedig tavaly októberben még kéttanosról hallani sem akart :) )és nagyon jó közegbe, támogató légkörbe került és mindent is imád (egyelőre).
Van egy másik versenyzőm is. A fiam jövőre lesz nyolcadikos. Ő hatodikban hallani sem akart felvételiről, mi meg nem erőltettük, mert nem is láttuk rajta azt az ambíciót ami azért nem árt hatosztályos felvételinél (sem). Ő egyáltalán nem tudja, hogy mit akar csak azt, hogy szereti a matekot, de nem kiemelkedően jó belőle, csak jó. Meg hogy angol mellett németet tanulna. Viszont szorgalom nem szorult belé, ezért inkább négyes, mint ötös tanuló. Meg még ami lényeges, hogy lego-fun, már kicsi korában is imádott legozni, önállóan kigondolni, összerakni dolgokat. Ezek alapján én "bele látnék" valami mérnöki pályát, de ahhoz szorgalmasabbnak kellene lennie. Belőle kinézem, hogy jó formában akár 90 pont kürölit ír jövőre, de azt is,hogy elszúrja/figyelmetlen lesz és 70 körülit ír. Mindezek ellenére próbálom nem belerakni a parát, de tudom, hogy jövőre sokkal idegesebb leszek, mint tavaly, mikor a lányom felvételizett.
Bocs, hogy hosszú voltam. :)
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben
- Óvódák, bölcsődék, általános iskolák, középiskolák, bárhol a világon
- TB ügyintéző tanfolyamra jelentkeztem. Van valakinek információja, mire lehet számítani felvételinél?
- Mikor lesz fent a neten a középiskolák végleges felvételi sorrendje?
- 2011 középiskolai felvételi
- Hol lehet megnézni a tavalyi középiskolai felvételi ponthatárokat?