Középiskolai felvételi (beszélgetés)
Köszönöm...
...de miért írod, hogy "csak érdekességként", amikor ezek szerint a Kőrösi pont az a suli, amit esetleg mi keresünk. Nyekes, nem kell 600 pont a bejutáshoz, és nincs nyekes felvételi + BM-hez közel van.
Akkor neked vszleg vannak tavalyi bejutási adataid, stb.
Nekünk volt matektanár (ma van az utolsó óra írásbeli előtt)- a sport miatt csak hétvégi készülés volt és október közepe táján kezdtük el.
Már eléggé a végén vagyunk- én már nagy csodákat ennyi idő alatt nem várok.
A matektanárral skype-on úgy oldották meg a típusfeladatokat, hogy hangosan kellett gondolnia és ha valami megcsúszott, a tanár azonnal tudott korrigálni, visszamenni arra a részre.
Itthon “gyárottuk a feladatlapokat”, excelben vezettem a rontott feladatokat (a top 3 legtöbb pontot vesztettet kiraktam képmetszôvel wordbe, 2 hetente átküldtem, azokat átbeszélték, plusz ugye megtanította osztani, területet mérni- mert az még nálunk nem volt)
A tanári átbeszélés után a rontott feladatokat újra nyomtatva 2-3-4 hét elteltével megint megcsinálta és tényleg jobb lett.
Egyébkènt egy szignifikáns 5-7 pontos javulást adott a gyakorlás, de alapjaiban a hozott szint azért nekünk az irányadó, azon lehetett talán kicsit javítani, de ezek pár %-ok.
Nálunk nem volt olyan (de talán majd ír olyan szülő is, akinél máshogy volt), hogy egy 55-60%os matekról 90+-ra fejlődőtt fel.
Stabil 80% (40 pont) körüli értékről 85-88% (43-44 pont) jött fel stabilan.
Jó, voltak 92%os (46 pont) lapjai is, de azt gondolom a biztos alapot kell jól belőni a lehetőségekhez.
Nem azt mondom, hogy tuti min. 42 pontosat fog írni, de lényegesen nagyobb a valószínűsége, mint nem.
Szerintem ennek az az oka, hogy sokan vannak, akik elég magas szintre eljutnak angolból nyolcadikra, és így haladó szintű gyerekekkel is fel tudják tölteni az osztályokat.
Csak érdekességként: a lányom a Kőrösi angol NYEK-re jár. Ez a tagozat úgy van meghirdetve, hogy kezdő angolos, ide nem is kell nyelvből szóbelizni. Ennek ellenére igen sok osztálytársa B1-B2 szintről indult szeptemberben. Az én lánykám németes nemzetiségi suliból ment ide, csak két évig tanult angolt az általánosban második nyelvként, szóval ő tényleg szinte kezdő volt, de az osztálya nagy része nem.
Sziasztok, jó reggelt.
Az enyémnél a matek ellenőrzésre ez vált be:
- alakzatok csoportosítása, alap kombinatorikai feladatok, sorozat: TÁBLÁZATBAN OLDJA MEG
- terület, kerületszámításnál ugye jellemzően szorzattal számol, ellenőrzésképpen kockánként számolja meg, illetve a szorzás LÉPÉSENKÉNT legyen leírva (akkor is, ha tudja fejből azonnal, hogy 2* kell venni a 7*6 eredményét)
- ahol idővel, órával kapcsolatos feladatok vannak (pl buszok egymás után indulnak vagy ki mikor ér az iskolába ha x időben indul). Azzal kell KEZDENI, hogy rajzol egy marha nagy óraszámlapot és az osztásokat ötpercenként jelöli és azon léptet
- ahol szamkártyás feladatok vannak (pl írd le a háromjegyű páratlanokat meg a legkisebb 40-nel oszthatót meg ilyenek)- ezek pontlevonósak is és több hely van, mint megoldás. Az esetek 90%ában PÁROS SZÁMÚ megoldás a helyes és kevesebb, mint ahány hely van. Itt a kártya számait növekvő sorban egymás alá teszi és a számok mellé ELSŐ LÉPÉSBEN megképzi az összes lehetséges kombinációt (pl 1,4,6 esetén sorban haladva: 146,164- kulcsfontosságú a sorban haladás. Második lépésben KIHÚZZA A LISTÁBÓL a rossz számokat (pl nem páros, nem osztható 5-tel).
- dobókockás feladatnál nulladik lépésben lerajzolja “kiterítve” a dobókockát, vagyis 2D-ben, kereszt alakban- így számolunk és pl keresztben áthúzza azokat a lapokat, amik nem látszanak (mert össze van tolva/ragasztva)
- mértékegység átváltásos feladatnál MIELŐTT elkezdi vadul megoldani, felírja a váltósort, pl: 1 liter=10 dl=100 cl=1000 ml és alájuk a szorzószámot (*10 itt minden lépés, dupla lépésenként *100, három elem között *1000)
- amikor ilyen életkoros vagy két, egymással összefüggő adat van, akkor mi az egyismeretlenes egyenletet használjuk. Mindig
1. Aláhúzza a szövegben a “mit tudunk”- ot
2. fel kell írnia az alap összefüggést (pl. 1x (fenyő)+ 3x (tölgy)= 36, aztán lépésenként le kell írnia, akkor is, ha ezt azonnal látja, hogy 9, tehát 4x= 36, osztjuk 4-gyel. Ezt nyilván szorzással ellenőrzi vissza.
Remélem érthetően írtam le.
Persze nekünk sem megy mindig, mert “fejben számol”- de mindig mondom: az összeadásokat, szorzásokat is MINDIG ÍRD LE LÉPÉSENKÉNT.
Nálunk az vált be, hogy halad sorban, amin küszködik, max 5 perc, aztán ha nem megy, halad tovább és visszatér hozzà, ha a többi kész.
Amennyiben nincs direkt odaírva, hogy a rossz válaszért pontlevonás jár, nem hagyhat üresen semmit.
Sok olyan feladat van, ahol B,C részben az A-ban kapott számadatokkal kell dolgozni és akkor is jár a pont, ha A-t elszámolta, de a számítás helyes.
Legtöbb feladat 5 pontos, a számkártyás, kombinatorikai is- legalább 4/6 megoldás van, az alatt nem szabad megállni.
Kb. ennyi jutott eszembe.
Csatlakozom hasonló problémával. Negyedikes minimum 5-6 pontot figyelmetlenségen, pontatlanságon bukik. Neki is marad ideje, de kevesebb, kb. 5 perc. A tanára 2 dolgot mondott: 1. Megbeszélték, milyen feladatokat érdemes atnézni, mert mindent nem lehet. Nem tudom, milyeneket, mert ezt nem tárgyaltuk ki, én úgy gondolom, nem a logikai, hanem a számításos feladatokat. 2. Arra hívta még fel a figyelmét, hogy javításnál, ha észreveszi, hogy hibás a válasz, de nem tudja a jót még, ki ne húzza a hibásat. Mert ugye hiányzó válaszra nem lehet pontot adni. Csak akkor húzza már ki, ha gyorsan mellé tudja írni a jó választ is. Nekem ez full evidencia volt, de a tanár szerint, aki rengeteg felvételit javított már, ez gyakori hiba.
De engem is érdekelnének a további tanácsok. Ugyanez magyarból is, ez a versenyzőm az előzővel ellentétben időben végez, néha marad is ideje, a magyarral is, de az ékezetek fele a nagy sietségben lemarad a száguldó szavakról. És az írásképe... Szeles. Mindig is az volt, ebben is. Száguld, nem annyira néz szét közben, pedig lenne mivel gondolkodnia, csak nem motivált, hogy megtegye. Ő az, akit 6 évesen suliba küldtünk, és azóta is bánom, hogy nem ért még kicsit az oviban...
Nézted listában kerületenként, hogy hol melyik gimi van? Pl. itt:
A Petőfibe elég lehet az 50-60 pont, pár napja már beszéltünk erről, de az messze van Regeséknek.
A Hunfalvyba egy nagyon jó szóbelivel lehet elég, ha elég magas a vitt pont.
Határeset, igazatok van...
Esetleg a Kölcsey az állatkertnél? Bár ott is 60 körül van az alja :(
Akkor a Hunfalvy? ott mindenkit behívtak eddig szóbelire és kezdő szintről indítják a nyelveket
Vagy a Petőfi az Attila úton, ott még szerintem 50-nel is befér, nem?
Szia! Technikum szóba jöhet esetleg? Békáson a Varga István Közgáz Technikumban nem kérik az írásbelit, nincs szóbeli, csak a vitt pontokat nézik. Itt van 1+5 éves NYEK-es képzés, ami pénzügyi-számviteli ügyintéző végzettséget ad.
A környéken NYEK-es gimi a Kőrösi, ott nulláról kezdik az angolt, de oda 50-60 pont nem elég. A Kerékben szerintem elég az 50-60 pont az NYEK-re, ott viszont van angolból szóbeli. Talán ezt meg lehet próbálni egy nem túl acélos angol tudással is, mert ez azért nem egy túl erős iskola.
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben
- Óvódák, bölcsődék, általános iskolák, középiskolák, bárhol a világon
- TB ügyintéző tanfolyamra jelentkeztem. Van valakinek információja, mire lehet számítani felvételinél?
- Mikor lesz fent a neten a középiskolák végleges felvételi sorrendje?
- 2011 középiskolai felvételi
- Hol lehet megnézni a tavalyi középiskolai felvételi ponthatárokat?