Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Kötelező hőszigetelés - 2020. december 31-ig rendeletileg kötelező-e a lapos tető hőszigetelése? fórum

Kötelező hőszigetelés - 2020. december 31-ig rendeletileg kötelező-e a lapos tető hőszigetelése? (beszélgetős fórum)


1 2
11. levarosbukta (válaszként erre: 10. - Simple)
2017. jan. 27. 12:53
Jellemzően a társasházak zöme már rendelkezik valamilyen pályázaton nyert felújítással. A panelprogram 2006-ban vette kezdetét és attól függött hogy melyik társasház melyik részét választotta a felújításnak amennyi hitelt be tudott vállalni. Ez leginkább a falszigetelés és az ablakcsere volt. Na mármost 2006-ban a kötelező szigetelés vastagság 6 cm volt. Nekünk ennyi van fent a házon. Rá két évre kicseréltettük a nyílászárókat szintén pályázatból. Szerettünk volna következő lépésként pályázat útján a tetőt hőszigetelni, de mivel az új kiirásnak már nem feleltünk meg vagyis nem volt 10 cm-is a falszigetelés, valamint az akkori előírásnak megfelelő üvegkamrás ablakok szintén nem feleltek meg a kiirásnak ezért esélyünk sem volt a tető hőszigetelésére pályázni.Az azért ugye meg van, hogy senki nem fog még egyszer pénzt kiadni és nem is keveset csak azért hogy a tető hőszigetelése meg legyen újból az egész munkálatokat elvégeztetni. Főleg hogy még az előzőnek még a garanciája sem járt le. Nagyon kevés ház maradt ami egyáltalán nem vett részt semmilyen panelpályázaton, és ezt nagyon jól tudják a pályázatkiírók is. Az meg nem igaz hogy semmi értelme annak ha csak egy valamit csináltatsz meg és később ha az anyagi helyzet úgy áll akkor fogsz bele a következő felújításba, mert konkrét számadatok vannak arra vonatkozóan hogy mennyi energia megtakarítása származott a háznak abból amikor még csak a falak szigetelése volt meg. Lehetne fokozatonként, lépcsőzetes haladni újból a felújításokkal mert azért gondolj csak bele a panellakásokban jellemzően nem a felső tízezer lakik. Arra is kell gondolni hogy a lakók tudják fizetni a megemelt közös költséget, mert ha annyira megterhelik a lakókat akkor előbb-utóbb elkezdenek rendszeressé válni a nemfizetések. Aminek előbb-utóbb a lakás elárverezése a vége, ami senkinek sem jó mert a felhalmozott tartozás egyáltalán nem biztos hogy az árverésből befolyt összegből megtérül. Szóval egy-egy ilyen teljeskörű pályázati kiirásnak a megvalósítása - mint ahogy az elmúlt évek is mutatják - egyenlő a nullával. Ezt a pályázatkiírók nagyon is jól tudják. Ráadásul ezeknél a pályázatoknál szokott újabban előfordulni, hogy a kiírás napján elfogy a keret.
10. simple (válaszként erre: 9. - Levarosbukta)
2017. jan. 27. 10:59
Nem átverés. Ha csak egyvalamit csináltatsz meg, annak nincs semmi értelme...
9. levarosbukta (válaszként erre: 1. - Franka61)
2017. jan. 26. 19:01
Ez csak azokra társasházakra vonatkozik akik 2018. után vágnak bele a felújításba és pályázaton keresztül. Nem kötelezik a meglévőket a tető hőszigetelésére. Azt hiszem tavaly vagy tavaly előtt volt egy pályázati kiírás felújításra ahol durván össze lettek vonva az elvégzendő munkák. Vagyis ha szerettél volna felújítani akkor ától cettig mindent meg kellett volna csináltatni. Falak hőszigetelése, tető hőszigetelése, fűtéskorszerűsítés, ablakcsere. Nagyon sok ház azért nem tudott élni a lehetőséggel mert már meg volt a falak hőszigetelése a régi szabvány szerinti 6 vagy 10 cm, ami ugye mára már 13-15-re változott. Kellett volna még a falra plussz szigetelést rárakni. A mi városunkban egyetlen egy ház nem adott be akkor pályázatot. Ez is pont erről szól ha egy félét akarsz, akkor másikat is meg kell csinálni. Kész átverés az egész.
2017. jan. 26. 19:00

Ezt rengetegen nem tudják megoldani leginkább anyagi okok miatt. Sok társasház teljeskörû felújítása ezért nem történik meg.

Amikor a ház 3/4 részében vagy özvegyek laknak csak, a többi meg üres, lakatlan?

7. spann (válaszként erre: 1. - Franka61)
2017. jan. 26. 18:53

A büntetést már most is fizetitek minden téli hónapban: az eget fűtitek.

A tetőszigeteléssel együtt célszerű a falakat is szigetelni legalább 12, de inkább több cm-es vastagságú hőszigetelő réteggel.

6. kristo_f (válaszként erre: 5. - Zebracsikó)
2017. jan. 26. 18:52

Ez mint kötelező, marhaság Magyarországon

A szigetelő anyag filléres önöltségű, de aranyért vesztegetik

Ismerőséknél hőszigetelték volna a falakat, pályáztak támogatásra

A lépcsőház szimpla üveg/vasszerkezet

Fűteni kellett volna a lépcsőházat, vagy thermo üvegezés ami az egész vasszerkezet átalakitását is magával vonta volna

Hagyták a fenébe

2017. jan. 26. 14:25
4. fincsi5 (válaszként erre: 1. - Franka61)
2017. jan. 26. 14:01
Hát kitől jött a papír, hogy el kell végezni? Lehet, UNIOs követelmény,a ti érdeketek is, de a feladónak írjatok kérdéseket.:))
2017. jan. 26. 11:01

Esetleg a közösképviselô?

Nem hallottam errôl még.

2. andi6020 (válaszként erre: 1. - Franka61)
2017. jan. 26. 11:00
Sétálj be a helyi Önkormányzati hivatal építési osztályára. Minden kérdésedre hiteles választ kapsz.
2017. jan. 26. 10:56

Nagy kérdésem van?

4 emeletes régen épített lapos tetős ház. Egyszerű kérdés: 2020. december 31-ig rendeletileg kötelező-e a lapos tető hőszigetelése? Ha igen hogyan kell ezt bizonylatozni, ki jogosult a bizonylatolásra, és ha nem lesz elvégezve a hőszigetelés milyen büntetést kaphat a társasház?

1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2020, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook