Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Hobbi & Otthon témák » Konyhai fortélyok cikk

Konyhai fortélyok


Kezdő háziasszonyoknak ajánlom ezt a néhány kipróbált ötletet, gyakorlati hasznos jó tanácsot. Célom az, hogy megkönnyítsem valamelyest a konyhai munkát, segítsek abban, hogy a kész ételek mind jobban meg tudják őrizni az alapanyagok eredeti tápértékét.
Konyhai fortélyok

Vásárolt lisztféléket, gabonapelyheket, rizst, tegyük egy-két napra a mélyhűtőbe, csak ezután helyezzük a tároló helyükre, így nagy valószínűséggel nem fog megbogarasodni.


Ha a vöröshagymát felhasználás előtt néhány órára hűtőszekrénybe tesszük, nem fogunk könnyezni, amikor felszeleteljük, ugyanis a hideg nem kedvez az illóolajok párolgásának.


A vöröshagyma nem ég oda pirítás közben, ha egy kevés lisztet szórunk rá.


Az újhagyma szárát ne dobjuk el, apróra vágva felhasználhatjuk körözötthöz, szendvicsvajba keverve, salátákhoz.


A fokhagymát ne süssük nagyon forró zsiradékban, mert könnyen megkeseredik. Ha a gerezdek közepéből kivágjuk a zöld, vagy sárga hajtást, nem marad kellemetlen utóíze.

Ha hámozatlanul főzzük az ételekbe, az érzékenyebb gyomrúan is panasz nélkül fogyaszthatják.


A petrezselymet mindig a főzés végén adjuk az ételhez, így megtartja értékes tápanyagait.


A gombát - ha kénytelenek vagyunk egy-két napig tárolni - papírzacskóban tegyük a hűtő alsó polcára.

A friss gombát ne áztassuk, tálba téve, váltott vízben mossuk. (Mosás után a gombát emeljük ki a vízből és ne a mosóvizet öntsük le róla!)


Ha a kelbimbót közvetlenül tálalás előtt sózzuk, megőrzi friss zöld színét.


Panírozás előtt a zöldségeket egy percig főzzük sós vízben, így sütés közben nem szívnak magukba sok olajat.


Ha kissé megfonnyadt a zöldségünk, áztassuk egy kanál ecettel elkevert hideg vízbe.


Elvehetjük a karfiol kellemetlen szagát, ha főzés, párolás előtt sós vízzel leforrázzuk. Nem puffaszt, ha az első főzővizet leöntjük róla.

Ha a második főzővízbe pár csepp ecetet teszünk, megőrzi fehérségét.


A kelkáposzta okozta puffadás is elkerülhető, ha az első főzővizet leöntjük róla.

A káposztaszag is enyhíthető, ha egy kis fej vöröshagymát, vagy zellergumót teszünk a főzővízbe.


Ha az újburgonyát forró vízben áztatjuk néhány percig és csipetnyi szódabikarbónát teszünk bele, könnyedén lekaparhatjuk a héját.


Ha zöld salátát készítünk tartsuk be a következő sorrendet: először tegyük hozzá a hidegen sajtolt olajat, és a legvégén permetezzünk rá ecetet


Sütés közben nem fog spriccelni az olaj, ha előzőleg egy kis finomlisztet szórunk bele


Ha nem akarjuk, hogy sütés közben az egész lakás olajszagban ússzon, az étolajba tegyünk néhány szál petrezselymet, héjas fokhagymát.


Ha egy éjszakán át sós vízben áztatjuk a héjas diót, másnap úgy törhetjük fel, hogy épen marad a belseje.


Talán egyenlőre ennyi. Remélem, hogy még nagyon sok ötlettel fogtok csatlakozni!




Írta: 4b6a2525df, 2009. március 23. 17:03
Fórumozz a témáról: Konyhai fortélyok fórum (eddig 1755 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2020, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook