Főoldal » Írások » Diéta & Fitness témák » Könnyű módszerek a fogyás és az egészséges étkezés érdekében

Könnyű módszerek a fogyás és az egészséges étkezés érdekében

Elhatároztam, hogy egészséges életet akarok élni, de a lehető legkényelmesebb módon. Az életben fontosabb dolgok is vannak, mint hogy azon törjem egész nap a fejem, hogy mit egyek. Szerintem az időmet és az energiámat olyan dolgok építésére kell fordítanom, amelyek igazán fontosak. Emiatt az elmúlt hónapokban különböző stratégiákat dolgoztam ki önmagamnak, amelyek megkönnyítik az egészséges táplálkozást.

Szeretem az egyszerű dolgokat, nem vagyok a túlbonyolítás embere. Általában megpróbálom megérteni a főbb nyomvonalakat és inkább elhagyok a részletekből. Természetesen nem mindenre van válaszom, de már vannak bevált ötleteim az egészséges étkezéshez, fogyáshoz és a lazításhoz.

Könnyű módszerek a fogyás és az egészséges étkezés érdekében

Hogyan vásároljunk egészséges ételt gondolkodás nélkül?


A legtöbb igazán jó étrend fő elgondolása ugyanaz: együnk egészséges ételeket, amelyek nem feldolgozott készételek és lehetőség szerint a szabadban teremnek, természetes körülmények között, vegyszerektől mentesen.

Így csinálom: mikor megyek a boltba, csak ott sétálgatok, ahol az egészséges táplálékot találom. Ezek általában gyümölcsök, zöldségek, sovány húsok, halak, tojás és olajos magvak. Ezek olyan tételek, amelyek a szabadban nőttek vagy éltek. Ezeket szeretem enni.

Azokat a folyosókat, ahol a dobozos és feldolgozott élelmiszereket árusítják, elkerülöm. Egyszerű! Ne menj végig ezeken a folyosókon és nem fogod megvásárolni ezeket a termékeket. Ha nem veszed meg ezeket a termékeket, nem fog a szemed elé kerülni otthon, mikor a szekrényeket nyitogatod. Ha nem kerülnek a szemed elé a szekrényedben, akkor nem is fogod megenni őket. Ugye, hogy nem bonyolult? Próbáld ki ezt a következő alkalommal, amikor a boltba mész! Vegyél erőt magadon, hogy ne tegyél semmivel sem kivételt!


Hogyan együnk kevesebbet gondolkodás nélkül?


Sok ember szeretne fogyni. Tapasztalatom szerint ennek az a legegyszerűbb módja, hogy egészségesebb ételeket vásárolok és kevesebb eszek. Ha ezt a két stratégiát kitartással és gyakorlással kombinálom, akkor a többi már megy magától.

De hogyan is együnk kevesebbet? Ez félig már adja magát, már csak azért is, mert az egészségesebb termékek sajnos sokszor drágábbak, így eleve kevesebbet veszek belőlük és azt jobban megbecsülöm. Korábban sokszor dobtam kiló kenyereket a szemétbe, mert mindig kellett otthon lennie, de sokszor nem is fogyott el. De a pénztárca elvékonyodásán kívül vannak más stratégiáim is.


1. Kisebb tányérok, edények, serpenyők használata

Kevesebbet készítek és kevésebbet tálalok fel, így kevesebbet eszek. Így sokkal könnyebb, mintha csak az akaraterőmre vagy a kalóriák számolására bíznám magam.

2. Kevesebb étkezés

A szakaszos böjt egy étkezési ütemterv, amelyben csak két nagyobb étkezést fogyasztunk a három vagy négy kisebb étkezés helyett a nap folyamán 8 óra időtartamon belül. Ezután a nap további 16 órájában gyakorlatilag böjtölünk. Az első étkezésem kb. 12 órakor van, a második általában 20:00 körül. A gyakorlatban az derült ki, hogy kevesebbet fogyasztok, ha háromról két étkezésre váltok. A végeredmény az tehát, hogy kevesebbet eszek, gondolkodás nélkül.


Hogy mit eszel, fontosabb, mint hogy mikor eszel


Fontos felismerni, hogy az, hogy mit eszel, mindig fontosabb lesz, mint hogy mikor eszel. A szakaszos böjtölés az egészséges táplálékkal kombinálva jobban működik.


Hogyan lehet enni bármit bűntudat nélkül


Azt hiszem, az életet örömmel kell élni. Nem vágyom arra, hogy ítélkeznem kelljen önmagam felett, ha pizzát eszem vagy a melegben megiszok egy sört. De azt is tudom, hogy jobban érzem magam, ha egészséges étkezem. Emellett szeretem azt érezni, hogy maximalizálom a potenciális lehetőségeimet és a testemet egy jól funkcionáló gépként én magam, a saját döntéseimmel működtetem.

A már ismertetett bevásárlási stratégiáimmal az esetek 80%-ban fel sem merül, hogy ne az egészséges utat válasszam. Természetesen vannak események, történések, amik a mindennapi rutinba beavatkoznak. Ha például egy születésnapi ünnepségen megeszek egy kis szelet tortát, nem történik semmi baj. Egyszerű erre is a szabály: ha egészségtelenebb táplálékot fogyasztottam, akkor azt már egészséges táplálék követi. Nem aggódom rajta, élvezem az életem, de az utamról nem térek le, folytatom tovább.


Egyszerű szabályok


Már írtam, szeretem az egyszerű dolgokat, így az egyszerű szabályokat is.


Nem követek étrendet. Ehelyett okosan vásárolok.


Nem számolok kalóriákat. Ehelyett szakaszos böjtöléssel szabályozom az étkezéseimet.


Nem ítélem el magam, amikor valami egészségtelent eszek. Ehelyett igyekszem egészséges étellel követni.


Ezeknek az egyszerű stratégiáknak köszönhetően nagyobb erőfeszítés vagy gondolkodás nélkül egészségesebbé tettem az életem. És ami a legfontosabb, valójában önmagamat fejlesztettem tovább, ahelyett, hogy egy adott diéta részleteinél leragadtam volna. Kialakítottam egy egyszerű szabályrendszert, ami passzol hozzám és könnyen követem.


A jobb étel és a több idő, ami igazán számít.

Minden rajtunk múlik.


Kép: Pexels
Írta: szeretekolvasni, 2018. május 31. 09:35
Fórumozz a témáról: Könnyű módszerek a fogyás és az egészséges étkezés érdekében fórum (eddig 49 hozzászólás)

Ha tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook