Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Hány nap alatt törlik le a tartozásom a KHR listáról, ha kifizetem a tartozásom? fórum

Hány nap alatt törlik le a tartozásom a KHR listáról, ha kifizetem a tartozásom? (tudásbázis kérdés)


2019. máj. 20. 21:38

Itt egy hiteles tájékoztató a BISZ oldaláról:

[link]

8. Channa* (válaszként erre: 7. - Amaunet)
2019. máj. 20. 20:16

"Abban az esetben, ha az adós a KHR negatív listán nyilvántartott tartozását (mulasztás) nem teljesíti, úgy az adatátadástól számított ötödik év végén kerülnek törlésre a KHR negatív listán nyilvántartott adatok."


Én úgy tudom, hogy a kifizetést követő 5 évig volt régebben a listán, most 1 évig van a kifizetést követően, és erről még sosem hallottam, hogy ha nem fizeti ki, akkor is törlődik.


Ez érdekes! Bár nem vagyok KHR specialista a melóhelyemen, így mindent elhiszek...

2019. máj. 20. 19:46

"Hogyan tudok lekerülni a KHR listáról?

2018-05-04

Nem mindegy, hogy pozitív vagy negatív KHR listán szerepelünk.


Pozitív KHR lista esetében a hitellel rendelkező személy, nyilatkozhat arról, hogy hozzájárul-e ahhoz, hogy a KHR-en nyilvántartott adatai az adott hitelszerződés lezárását követően még 5 évig elérhetőek legyenek (továbbtárolhatóság). Amennyiben az érintett adós a KHR-en nyilvántartott adatai, hitelszerződés lezárását követő továbbtárolhatóságához nem járul hozzá, úgy a hitelszerződésből eredő tartozás maradéktalan teljesítését követően az adatok törlődnek a KHR listáról. A hozzájárulás a szerződés fennállása alatt, illetőleg megszűnését követően is bármikor visszavonható, és ebben az esetben a KHR pozitív listán nyilvántartott és a szerződés megszűnését követően tovább kezelt adatok a KHR-ből törlődnek..


Negatív KHR listánál először aktív státuszból passzív státuszba kell kerülni, vagyis a tartozást ki kell egyenlíteni. Amint ez megtörtént, akkor a passzív státuszba kerüléstől számított 1 év elteltével az adós adatai törlődnek a KHR listáról.


Abban az esetben, ha az adós a KHR negatív listán nyilvántartott tartozását (mulasztás) nem teljesíti, úgy az adatátadástól számított ötödik év végén kerülnek törlésre a KHR negatív listán nyilvántartott adatok."


De az internet mindenkinek a rendelkezésére áll...

2019. máj. 20. 19:41
"Hitelmulasztás esetén, amennyiben a tartozás nem kerül rendezésre (az élő szerződés 5 éves periódust követően veszteségleírással kerül lezárásra), a mulasztás által érintett szerződés a lezárástól számított 5 évig (a mulasztástól számított legfeljebb 10 évig) látható a rendszerben. Tehát 10 év után valóban törlésre kerülhet a mulasztásra vonatkozó információ."
2019. máj. 20. 17:43
Miért kell a törléshez 1 év?
4. Narnizsa (válaszként erre: 1. - Mvl153)
2019. máj. 20. 17:37
Én úgy tudom a teljes tartozás kifizetése esetén 1 év után törölnek.
3. Amaunet (válaszként erre: 1. - Mvl153)
2019. máj. 20. 12:44

Az adatszolgáltatókkal elvileg naponta van adatcsere. Vagyis, ha végtörlesztesz és lezárul a hitel, az másnap megjelenik a KHR nyilvántartásban.

Viszont törölni nem fogják, hanem lezárt ügyletként további 5 évig nyilvántartják.

2. EsztyMorgan (válaszként erre: 1. - Mvl153)
2019. máj. 20. 12:28
Egy év. Úgy tudom.
2019. máj. 20. 11:13

Sziasztok!


Hány nap alatt törlik le a tartozásom a khr listáról, ha kifizetem a tartozásom??

Remélem valaki tud segíteni!


Köszönöm

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2020, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook