Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Két hónap alatt németül szeretnék beszélni, tud valaki segíteni? fórum

Két hónap alatt németül szeretnék beszélni, tud valaki segíteni? (tudásbázis kérdés)

1 2
34. Guruljka (válaszként erre: 32. - Eszterkee)
2015. máj. 28. 12:28

Köszönöm! :D

Bizony már a dupla huszon-t is meghaladom lassan.


Nyilván másképpen tanulom a nyelvet, mint egy "bennszülött". Tíz évesen egy gyerek napi és iskolai szókincsével jöttem haza, és akkor a Winnetou-t olvastam.

Azonnal erősen korlátozódott a német nyelv használata, inkább csak olvastam, ha kaptam német nyelvű könyvet. Ugyanakkor a napi német szóhasználat nem volt a közelemben.

Tehát Thomas Mann-t olvastam, de egy étteremben zavarba hozott a rendelés. Sok főzési eljárás elnevezését is csak most tanulgatom.

Most kezd as szókincs kicsit kiegyenlítődni, mert a fordítási munka során is sok mindennel találkozom.

Az Egyetem is sokat hozzáad, természetesen. Maga a nyelvészet is érdekel, és a szabályok pontos ismerete nélkül is értem az összefüggéseket, azaz inkább érzem és hallom.

Az újabban megismert szavakat úgy jegyzem meg, mint magyarul egy új fogalmat. Néha egy-egy szaknyelvi területről készítek szószedetet, de általában elkallódik... :D


A svájciakról azt tanultuk, hogy a svájci németet úgysem tudja senki rendesen megtanulni, továbbá, hogy a lakosság idegenekkel, de egymással szemben is tartózkodó, de a legtöbben beszélik a Hochdeutsch-ot. Annyira más, mint a svájci német, hogy jóformán idegen nyelvként tanulják. A német tévéadásba ha svájci riport vagy film kerül, azt feliratozzák. Úgyhogy a sima német legyen a cél, a svájcival kár lenne kínoznod magad!

2015. máj. 28. 10:36

azt gondolom én naivan magamrol hogy 14 év németország után "elég"jol beszélem a nyelvet

DE SCHWEIZ

Még nekem is nagyon nehéz de nem csak nekem németeknek is

tehát vagy felkötöd a GYATYÁT és valami nyelvi zseni vagy

vagy belátod hogy 2 honap után IGEN KEVÉS nyelvi tudással léped át a határt.

32. Eszterkee (válaszként erre: 31. - Guruljka)
2015. máj. 28. 07:39

köszönöm a hosszú választ :)


nem a szabályok felmondására gondoltam, mert önmagában annak semmi értelme. csodálkoztam volna, ha nem tanultok levelezőn nyelvtant egyáltalán. nem a szabályok bebiflázása a lényeg, hanem azok helyes használata. de a szabályok ismerete nélkül kétségeim vannak afelől, hogy minden területre kiterjedően(!) hibátlan nyelvtant képes valaki alkalmazni. tisztában vagyok vele, hogy általánosságban egy idegen nyelvnél nem a nyelvtani szabályok ismerete a lényeg, hanem, hogy kommunikálni tudjunk az adott nyelven. de a germanisztika (és minden más nyelvi szak) nem nyelvtanfolyam, hanem nyelvészet és irodalomtudomány, ezért szerintem illene tisztában lenni a nyelvtani szabályokkal és kifejezésekkel is.

egyébként Guruljka minden elismerésem, hogy tanulsz. korábbi hozzászólásaid alapján, ha jól tudom, nem huszon éves vagy már. sok sikert, kívánom, hogy elérd a célod!

31. Guruljka (válaszként erre: 24. - Eszterkee)
2015. máj. 28. 00:47

Miskolcra, és levelezőre.

Van nyelvtan, de azonnal gyakoroljuk is, a példamondatok alapján sima ügy.

De nem teljesen önálló tárgy, például a kommunikációhoz csatlakozóan történik említés egy-egy mondatszerkezetről.

A Mittelpunkt C könyveket használjuk idegen nyelvi kommunikáció, fonológia-fonetika és grammatikai gyakorló órákon, amelyeket élvezek, mert az ógermán nyelvekből levezetve is tanulunk sok mindent, és inkább nyelvtörténet, mint szabályok biflázása és számonkérése.

Irodalomtörténetet, a német nyelvű országok kultúráját, mindent németül tanulunk. Az első félévben volt pár alap-tantárgy, ami magyarul ment, de azokat szerencsésen letudtuk.


Én nagyon élvezem, és sokat tanulok is belőle, úgy érzem, gazdagodom.

Van csoporttársam, aki bebiflázza a nyelvtant, de ő eleve így is kezdett németül tanulni. Tisztelem is érte, nagyon is jó szinten van már a tudása. Őt ez a módszer nyugtatja meg. Én meg nem tudom, mit miért mondok úgy, ahogy... de helyesen mondom. :D

Még az újabban hallott szabályok sem maradnak meg a fejemben. A latin megjelöléseket nem tudom mihez kötni, nem tudom,mások hogyan csinálják ezt.


Egyébként még a felsőfokú nyelvvizsgán sem kellett szabályokat felmondani vagy leírni. (Ha kellett volna, nem is sikerült volna.)

30. Bridgeeet (válaszként erre: 29. - 7e1b6984ac)
2015. máj. 27. 23:45
Ich wünsche dir viel Spaß beim Deutsch lernen :)
2015. máj. 27. 23:29

Köszönöm mindenkinek a segítséget.

Duolingon átnézem az angol németet...kreatív német is meg van,plusz egy ismerős segít majd skype-on heti kétszer-háromszor.

Reggeltől tanulás lesz ezerrel.

Majd ha végeztem visszajövök csevegni. :)

2015. máj. 27. 14:06
Most olvasom, hogy svájcba készülsz. Hát az még egy lapáttal rátesz a problémára, ugyanis ha jól tudom ahogy ott beszélnek, az messze van a hochdeutsch-tol. Az elején lehet, hogy egy vak hangot sem fogsz érteni, bármilyen jó is lesz a németed :).
27. Bridgeeet (válaszként erre: 23. - Guruljka)
2015. máj. 27. 13:52

Egyet értek.

Egyéne válogatja. Lehet hogy jól jön néha a egy kis nyelvtan, de szerintem nem éri meg a fáradozást :). Ha valakinek hallás után is megragadnak a dolgok sokkal élvezetesebb a nyelvtanulás.

26. Bridgeeet (válaszként erre: 20. - Miss Angel)
2015. máj. 27. 13:49
Szerintem nem anyanyelvi szintre akar eljutni 2 hónap alatt. De egy jó kis alap szintet bőven el lehet érni, ha van naponta elég idő és elszántság :).
2015. máj. 27. 13:43

A Rosetta Stone tenyleg jo kezdesnek, ha 0-rol indulsz. Viszont nagyon kell sietned vele. Ha csak 2 honapod van, akkor max par nap alatt vegig kell vedd, ugyanis csak nagyon alap dolgok vannak benne. Olyan erzest ad az embernek, hogy mindent tud, aztan elesben meg kiderul, hogy nem is.

Duolinguo is jo, de kell hozza angolul is tudni.

En a Busuu.com-ot hasznaltam sokat az elejen (azt hiszem ahhoz is kell angol,de nem vagyok mar benne biztos).


Legjobb lenne erre a 2 honapra egy tanart fogadni, akinek mar elokeszitett anyaga van, es tud segitni. Online, skype-on is vannak sokan akik foglalkoznak tanitassal.


Fontos, hogy teljesen korulvedd magad nemettel, akkor is amokor nem tanulsz epp, nemet radiot hallgatni (sok online radio van), nemet zenet, amikor az alapok megvannak, akkor probalj magadban nemetul beszelni/gondolkodni (pl. zuhanyzas kozben :) ), nemet videokat/filmeket/sorozatokat nezni (youtube-on is van rengeteg).


A Deutsche Welle is jo, de nekem a legelején nem segített, mert semmit nem értettem belőle, kicsit magasabb szintről kezdte.


Nekem ez a sorozat tetszett az elején:

[link] Lehet hogy mas helyen is megtalalod jobb minosegben. Lassan beszélnek, alap mondatokban, van felírat, úgyhogy kikeresheted szótárban amit nem értesz, többször elismétlik a szavakat.


Amikor egy kicsit magasabb szintre jutsz, akkor ez a sorozat is jó (szintén felírattal): [link]


Aztán "kikapcsolódásként" lehet gyerekkönyveket olvasni. Ha már ismered a történetet, akkor még jobb, mert több minden megmarad. Pl. én miután elolvastam magyarul meg angolul a Harry Pottert, most olvasom/hallgatom németül :).


Kicsit meredek. Mert 2 honap alatt megtanulni X mennyisegu anyagot nem ugyanannyi idobe kerul (oraban szamitva) mint pl. egy ev alatt ugyanazt a z X mennyisegu anyagot felfogni (ugyanannyi oraban szamitva). Valahogy kell az agynak egy kis ido, hogy felfogja a dolgokat. Hogy jobban ertsd. Ha egy napig 10 orat nemetet tanulsz, annak nincs olyan hatasa, mintha 10 napig napi 1 orat tanulnal.


Online szótár: [link] a magyar-német ugyan nem annyira teljes, mint az angol-német.


Még tudnék más dolgokat is ajánlani de tudni kellene hozzá angolul. Én kb. angolul tanultam a németet, de néha nagyon jól jön a magyar tudás is, mert egy csomó kifelyezés közös.

24. Eszterkee (válaszként erre: 23. - Guruljka)
2015. máj. 27. 13:30
hova jársz germanisztikára, ahol nincs kő kemény nyelvtan kurzus?
23. Guruljka (válaszként erre: 5. - F0529f09b5)
2015. máj. 27. 12:58

A nyelvtant illetően vitatkozom.


Alapszinten sem tudom a német nyelvtant. Még a magyart sem, mert bár azt tudtam, de már régen tanultuk az iskolában.

A német nyelvtan latin megjelöléseit képtelen vagyok megtanulni, de szerencsére felesleges is. A kutya nem kérdezi, milyen szabályt követek, ha helyesen használom a nyelvet.

Úgy tanultam meg gyerekként németül, hogy nem is érdekelt a szabály, illetve bele sem gondol az ember.

Francia tagozatos voltam a gimnáziumban, elég jó szinten, az érettségi is ötös lett. De ott sem tudtam szabályt, csak a német alapján hagytam, hogy rám ragadjon, mert tanulni nem tanultam azt sem.

Most levelező tagozatos egyetemi tanulmányokat végzek, germanisztika szakon, hogy végül megszerezhessek egy fordítói képesítést. Az első félévben volt némi nyelvtan, de nem fő tárgyként. Ma is előfordul néha egy-egy szabály, ha hibázik valaki. De tudni hálistennek nem kell. Az oktatás nyelve német, és ha az anyagot fel tudom mondani, ha tudok írni róla, akkor nem kérik rajtam számon a szabályokat.


Azt akarom kifejezni, hogy van, akinek a szabályok tudása biztonságot ad, de ha valaki ösztönből vagy hallásból vagy nem is tudom hogy, de megtanul egy nyelvet, akkor nem muszáj a szabályok pontos ismeretével kínoznia magát.

2015. máj. 27. 12:57

Ha van kitartásod és motivációd simán menni fog. Keress egy magántanulóknak való kezdő könyvet és csináld.

Készíts szótanuló kártyákat (van rá program: Anki, Quizlet), hallgass szövegeket, hallgasd meg a tanulandó szavak kiejtését (pl. sztaki szótár). Nézz filmeket németül, állítsd át a telefonod németre, szóljon német rádió, címkézd fel a használati tárgyakat, csinálj ütemtervet (napi 10-20 szó megtanulása), keress kifejezéseket amit egy az egyben be tudsz tanulni, olvass el pár vegyes nyelvű szituációs könyvet (orvos, utazás, hobbi párbeszédek).


2 hónap alatt intenzív tanulással nagyon jó szintre tudod magad hozni!!

21. 57e437462a (válaszként erre: 20. - Miss Angel)
2015. máj. 27. 12:39
Fő az optimizmus.
2015. máj. 27. 12:31
nem fog menni!!!!!!
2015. máj. 27. 12:29

felejtsd el!

2 honap nagyon kevés

18. Enissa
2015. máj. 27. 10:41

Akkor esetleg ez is jó kezdeteknek, igaz nagyon kezdőknek, de alap mondatok benne vannak.[link]

2015. máj. 27. 10:36
szerintem ha elmesz nemetorszagba es minden nap elmesz egy kocsmaba par orara, akkor folyekonyan fogsz beszelni :) hibakkal ugyan, de fogsz tudni kommunikalni. nekem igy lett angol nyelvtudasom, es hidd el, nem poenbol irtam a kocsmat. ;)
2015. máj. 27. 10:11
A duolingon most nincs magyar német :(
15. Enissa
2015. máj. 27. 09:49
meg találod = megtalálod
14. Enissa
2015. máj. 27. 09:47
Szia, a neten meg találod a DUÖLINGO-t, több nyelvet választhatsz! Sok sikert!!! Én ennyi idő alatt nem tudnám megtanulni.
13. Misaki Itó (válaszként erre: 12. - 7e1b6984ac)
2015. máj. 27. 09:30
Van hozzá könyv is...
2015. máj. 27. 09:29
letöltöttem a kreatív németet,ami kiderült hogy hnganyagokból áll...se kiejtés se az hogy mit jelent. kezdek elkeseredni,tegnap délután óta keresek valami értelmeset
2015. máj. 27. 09:21
1.) Van egy program, Rosetta Stone a neve, gyakorlati úton közelíti meg a dolgot képekkel, játékosan, én imádom, németből elég sok szint elérhető. Elég drága, inkább letöltős. Ha ezzel kelsz, és fekszel és elég elszánt vagy, szerintem 2 hónap alatt beszélni fogsz, na jó, nem atomfizikáról, de akkor is. +2.) duolingo.com
2015. máj. 27. 08:50
köszi. megnézem
2015. máj. 27. 08:48
Van olyan hogy kreatív angol....szerintem kell lennie egy kreatív németnek is....azt hiszem letöltős.
2015. máj. 27. 08:43
Igazából olyan oldalt keresnék,ahonnan más is megtanult németül és bevált. Nézelődtem már de valahogyan egyik sem tűnt túl jónak. angolul beszélek picit,németül max annyit tudok,hogy van e önöknek friss kenyerük :D július végén megyek svájcba,addigra szeretnék valamit elérni,ha kell éjjel nappal tanulok.
2015. máj. 27. 08:05

Hanyadik idegen nyelv, és milyen szintről indulsz? Van passzív szókincsed? Ha már érted mit mondanak mások németül, megoldható 2 hónap alatt. Ha teljesen az alapoktól indulsz, meredek. Mennyi időt tudsz rászánni. Ezeket a kérdéseket természetesen magaddal kell tisztázd.

Manapság már rengeteg internetes anyag van, pl. a Goethe Institut és a deutsche welle honlapján, párhuzamosan több módszert kellene alkalmazni.

Ha 0-ról indulsz, az jelent némi gondot, hogy az elején nem fogod megérteni, amit neked mondanak. El kell kezdeni, hadd szóljon!

2015. máj. 27. 08:04
Ha van rá napi 10-12 órád, hogy csak tanulj, menni fog. Nem árt, ha már tudsz egy-két nyelvet, mert úgy könnyebb. Olvasd el Lomb Kató, Így tanulok nyelveket könyvét.
5. f0529f09b5 (válaszként erre: 1. - 7e1b6984ac)
2015. máj. 27. 07:43

Két hónap alatt németül? Ez szerintem esetleg csak gyerekként működhet. Viszont ha találsz egy jó tanárt, vagy tanfolyamot, és könnyen tanulsz, akkor is szerintem legalább egy év kell ahhoz, hogy jól beszélj németül.

Tudom miről beszélek. Én 3 és fél éve jöttem ki Németországba úgy, hogy semmit sem tudtam szinte németül, csak köszönni. Sajnos én nehezen tanulok mindent. És most értem el azt a szintet, hogy már nagyon sok mindent megértek, és el tudok intézni mindent amit szeretnék.

A szakmámban viszont már nincs gond a nyelvvel. Olyan helyen dolgozok, ahol egyedül vagyok magyar, és muszáj németül beszélnem. Vagyis muszáj gyakorolni. És szerencsére a munkatársaim nagyon sokat segítenek, mind a nyelvtanban, és a szavak jelentésében, és abban, hogy hogy is kell helyesen beszélni.

Én azt tudom tanácsolni, hogy olyan emberekkel között legyél sokat, akik németek,és csak németül beszélnek. Igaz, emellett még tanulni is kell sokat.

És még valami. A nyelvtan az nagyon nehéz, az nagyon fontos, hogy megtanulja az ember.

Sok sikert kívánok a tanuláshoz.

1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook