Karácsonyi sütik, desszertek (beszélgetős fórum)
Köszönöm szépen!
Mindenképp kipróbálom!:-))))
Én mondom,hogy ilyen finomat még életemben nem ettem!
2,5 dl tej, 50 dkg liszt, 4 dkg élesztő, 8 dkg cukor, csip.só, 1 tojás, 1 citromreszelthéja, 10 dkg vaj, 20 dkg marcipánmassza, 50 dkg darált cukrozott mák (kevés tejben megfőzni), 10 dkg vágott mandula, 10 dkg porcukor, 4 ek citromlé
Elkészítés: Élesztőt felfuttatjuk pici cukros (1-2 ek) tejben. Maradék tejjel, cukorral, sóval, tojással, citromhéjjal, liszttel összegyúrjuk, kelesztjük 30 percig. Vékonyra nyújtjuk a tésztát, olvasztott vajjal kenegetjük, hajtogatjuk, kenegetjük, míg a vaj elfogy. Végül 35x40-es lappá nyútjuk, rásimítjuk a mákot, megszórjuk mandulával, és a marcipánmasszával, amit apró kockára vágtunk, pici lisztbe forgattunk, hogy ne ragadjanak egymáshoz.
Az oldalán 3 cm-es szabad csík maradjon. Nyomkodjuk bele a marcipánt a mákba.
A hosszanti irányban feltekert kalácsot középen vágjuk ketté, és fonjuk össze. 200 fokon 15-20 percig süssük, majd 175 fokon 35-40 percig. Szükség esetén letakarni, vagy ha a sütő alulról nagyon éget, alátenni alufóliát.
Végén porcukorból és citromléből kevert mázzal forrón megkenni. Isteni! (Tinában volt)
Az igen!Válalkozást is indíthatnál! :)
A londono szelet egy diós süti,nem tudom,hogy ez a rendes neve vagy a "családi" elnevezése. :)
Beiglit eddig a mamám csinált az egész családnak,idén már nem...
Szeintem anyósomoat megkérem rá és csinál,Én azt nem válalom ugyanis még "kezdőnek" számítok :) De amiket már csináltam az megy. :)
Még soha nem készítettem, anyu szokott, most én is megpróbálkozom. Találtam egy receptet itt a Hoxán, anyu is így szokta:
Kekszes almás sütés nélkül
Kategória: Sütemények, édességek
Hozzávalók: Hozzávalók: 50 dkg háztartási keksz - ha lehet akkor szögletes forma, 3 csomag főzni való vaníliás pudingpor, 20 dkg kristálycukor vagy méz, 8-10 evőkanál víz, 8 dl víz, 1,25 kg alma. A tetejére: 5 dkg margarin, 4 evőkanál porcukor, 4 evőkanál keserű kakaópor.
Elkészítés: Az almát meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Lábasba rakjuk, 5 dl vízet ráöntünk, cukorral ízesítjük,8-10 perc alatt puhára főzzük. Ha mézzel készítjük, akkor azt már a puha almához keverjük. Közben a vaníliás pudingporokat 3 dl vízzel kikeverjük, az almához öntjük és kevergetve 2 percig főzzük, amíg besűrűsödik. Egy kb. 28x23 cm-es tepsi alját keksszel kirakjuk. A meleg almakrémet egyenletesen rákenjük. A tetejére szép sorban keksz kerül. A kakaóport a porcukorral és a 8-10 evőkanál vízzel kevergetve felforraljuk, a tűzről levéve a margarint hozzáadjuk, majd ezt a mázat a sütemény tetejére kenjük. Jól behűtjük, ezalatt nemcsak összeérik,hanem össze is áll,így lehet majd szeletelni.
Én apró linzersütikat sütök, csokibevonattal vagy anélkül, linzerkarikát lekvárral vagy mogyorókrémmel összeragasztva.
Tavaly is ilyen csitáltam és nagyon finom volt:) És dobozban tárolva nagyon sokáig eláll, nem kell azonnal felfalni :))
Talán még csinálok valami egyszerű tortát.
Sziasztok!
Zserbót sütök a szüleimnek. Saját részre még nem tudom....Majd innen merítek ötleteket:-)))
mézeskalács!
beigli helyett mákos kalács, amiben marcipándarabkák és szeletelt mandula van a mákba keverbe
Arra lennék kiváncsi,hogy ki milyen süteményekkel készül karácsonyra.
Nekem tervbe van véve a kókuszgolyó,londoni szelet,mandula... :)
Szia!
Itt van még egy recept:
Kekszes-almás sütés nélkül
Hozzávalók:
# 1 kg alma,
# 8 dl+8-10 evőkanál víz,
# 20 dkg cukor,
# 3 csomag (12 dkg) főzni való vaníliás pudingpor,
# 50 dkg szögletes formájú háztartási keksz,
# 3-4 evőkanál kakaópor,
# 4 evőkanál porcukor,
# 5 dkg vaj
Elkészítés: Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, és nagy lyukú reszelőn legyaluljuk. Lábasba töltjük, 5 dl vizet ráöntünk, a cukorral ízesítjük, kb. 10 perc alatt puhára főzzük. Közben a pudingport 3 dl vízzel kikeverjük, az almához öntjük, és kevergetve 2 percig főzzük, ezalatt jól besűrűsödik. Egy kb. 28x23 centis tepsi alját keksszel kirakjuk, a már csak meleg krémet egyenletesen rákenjük. A tetejére szép sorban keksz kerül. A kakaóport a porcukorral meg 8-10 evőkanál vízzel kevergetve fölforraljuk, a tűzről levéve a vajat hozzáadjuk, majd ezt a mázat a süti tetejére kenjük. Jól behűtjük, ezalatt nemcsak összeérik, hanem össze is áll, így lehet majd szeletelni.
Szió
Sziasztok!
Szeretném a segítségeteket kérni. Sütés nélkül, könnyen elkészíthető süteményrecepetek érdekelnének Karácsonyra. SOS!!!
sziasztok kaptam tökjó recepteket képpel(karácsonyi)
akinek kell,priviben küldje az e-mail cimét és küldöm is;)
sziasztok!
Nem tudom,kinek mi a kifejezetten karácsonyi süti :)
Mi a borkrémhab tortát csak Karácsonyra sütjük. A tésztája síma piskóta, a borkrémhabot pedig állítólag gőz fölött tojássárgájából kell főzni, hozzá tejszínhab meg zselatin (az interneten biztosan találsz rá recepteket) nekem úgy sosem sikerült igazán jóra, vagy híg lett vagy nagyon "gumiszerű" a zselatinos krém meg macerás. Ezért vanília főzés nélküli tortakrémport szoktam venni (Oetker, Ruf stb.) és azokat általában csak tejjel/tejszínnel kell higítani (tejszínnel krémesebb). A felhasznált tej/tejszín egy részét hejettesíthetitek ízlés szerint borral, likőrrel, így lehet kókuszlikőrtortát, tojáslikőr tortát (inkább húsvéti) csinálni. Mi Karácsonykor Tokaji aszúval csináljuk. Mennyei :) A kész tortát zacskós tejszínhab porból vert tejszínnel kenem/díszítem, mert az nem esik össze. A tejszínt lehet színezni ételfestékkel.
További ajánlott fórumok:
- Ki tart velem szeptember 5-től, karácsonyig a diétámba? Együtt könnyebb!
- Új év előtti elhatározás avagy Karácsonyig -5kg!
- Karácsonyi sütés-főzés / Mi lesz a karácsonyi menü?
- 2010 karácsonyig - 15 kiló. Társakat keresek, együtt könnyebb:)
- NAGY FOGYÁS! 2011 karácsonyig lefogyunk!
- Van itt valaki aki itt lesz karácsonykor és szilveszterkor és a két ünnep között, akivel a magányosok beszélgethetnek?