Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Egyéb témák » Kamatadó cikk

Kamatadó

2006.09.01-től a kamatjövedelmek után adót kell fizetni. Az adó a kamat 20 százaléka, nyereménybetétek esetén a nyeremény piaci értékének 25 százaléka.

Tehát szeptembertől ez is a zsebünkre megy. Azért nem biztos hogy a pénzünket a párna alatt kell tartani.

A kamatjövedelem megszerzésének időpontja jóváírt, tőkésített kamat esetében a kamat jóváírásának napja. Nyeremények esetében a nyereménybetét-számlán a jóváírás napja.


A külföldi pénznemben keletkezett kamatjövedelemből az adót is külföldi pénznemben kell levonni, de forintban kell megfizetni.


KAMATJÖVEDELEMNEK minősül:

A különböző bankbetétekre, takarékbetétekre, nyereménybetétekre fizetett kamat és egyéb hozadék, a nyereménybetétkönyv tárgynyereménye, illetve a nyilvánosan forgalomba hozott és forgalmazott, hitelviszonyt megtestesítő értékpapírból, befektetési jegyből származó kamat és más jövedelem, valamint egyes biztosításokból származó jövedelem.


NEM KAMATJÖVEDELEM:

Magánszemélyek közötti kölcsönre, tagi kölcsönre fizetett kamat. Nem kamatjövedelem a nem nyilvánosan kibocsátott, forgalmazott, hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok kamata, hanem a magánszemély és a kibocsátó között fennálló jogviszony szerinti jövedelem. Az egyéni vállalkozó pénzforgalmi bankszámláján jóváírt kamat.


ADÓMENTES KAMATJÖVEDELEM:

-adómentes a gyámhatósági betét kamata.

-adómentes a lakástakarék-pénztár által jóváírt kamat.

-adómentes a nyugdíj-előtakarékossági számlán jóváírt kamat.


Megállapítás, befizetés:

Az adót a kifizetőnek kell levonnia. A belföldről származó kamatjövedelmet, ha levonták belőle az adót a magánszemélynek nem kell bevallania.

Ha a kamatjövedelem nem kifizetőtől származik, az adót a magánszemélynek a szerzés időpontjának negyedévét követő hónap 12-éig kell megállapítania és megfizetnie, és bevallásában be kell vallania.


2006-ban először az augusztus 31-ét követően induló első teljes kamatperiódusra jóváírt kamat után kell adózni.Forrás:1995. évi CXVII. törvény a Személyi Jövedelemadóról. (65§)
Írta: Jay, 2006. augusztus 9. 10:36
Fórumozz a témáról: Kamatadó fórum (eddig 19 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2019, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook