Főoldal » Receptek » Zöldséges ételek receptjei » Joghurtos tepsis rakott karfiol recept

Joghurtos tepsis rakott karfiol recept

A Joghurtos tepsis rakott karfiol hozzávalói:
1 kg karfiol
30 dkg csirkemell
15 dkg barnarizs (fehér rizzsel is tökéletes)
1 nagy doboz zsírszegény joghurt (400 g)

bors
kevés liszt (lehet mellőzni)
olívaolaj (vagy napraforgóolaj; az olívaolaj egészségesebb)
6 gerezd fokhagyma
1 tojás
pirospaprika
kurkuma
curry
sajt

1/2 db citrom reszelt héja (néhány csepp citromlével lehet helyettesíteni)


A Joghurtos tepsis rakott karfiol elkészítési módja:
A barna rizst sós vízben feltesszük főni: ugyanúgy, ahogy a normál rizst, csak tovább tart, míg megfő (kb. 1 óra). A karfiolt rózsáira szedjük - de lehet gyorsfagyasztott karfiollal is készíteni -, és sós vízben ezt is felrakjuk főni. A csirkemellet/pulykamellet apró kockákra vágjuk. Sóval, borssal, 2-3 gerezd fokhagymával összeforgatjuk, kevés lisztet szórunk rá (ez mellőzhető), majd olívaolajon/napraforgóolajon megpirítjuk. Kevés csapvizet lehet alá önteni, ha a liszt felszívta a nedvességet. A joghurtot fűszerezzük: sóval, borssal, kurkumával, curry-vel, pirospaprikával, 2-3 gerezd reszelt fokhagymával ízesítjük. (A kurkumából és a curry-ből nem kell túl sok, mert igen erős íze van.) Belereszeljük egy fél citrom héját (vagy citromlevet csepegtetünk hozzá), majd ízlés szerint sajtot reszelünk bele (ki lehet hagyni, ha a diéta tiltja, enélkül is finom). Ha a húsnak lett szaftja, hozzáöntjük az öntethez, ha nem, kevés olajat teszünk bele. Végül hozzákeverünk 1 egész tojást. Egy tepsi, vagy jénai aljára olajat teszünk, hogy vékony rétegben fedje (1-2 evőkanál). Ha megfőtt a karfiol (akkor jó, ha még egy kicsit roppanósan kemény, és nem tudod pépessé nyomni), felét a beolajozott tepsibe/jénaiba rétegezzük. Érdemes kisebb alapterületű, magasabb edényt választani (25×30-nál kisebbet). A megfőtt rizs felét a karfiolra rétegezzük, majd rátesszük a főtt csirkemellet/pulykamellet. Ráöntjük a joghurtos öntet felét, és elegyengetjük. Következik a rizs másik fele, aztán a maradék karfiol, majd a legtetejére az öntet többi része. Előmelegített sütőben, 160 fokon kb. 1 óra alatt - vagy amíg kissé megpirul teteje - készre sütjük.

Candida diétához és fogyókúrához is tökéletes, az egzotikus fűszerezés miatt valódi íz kavalkád a diéták egyhangúságában.


Kategória: Zöldséges ételek receptjei


A joghurtos tepsis rakott karfiol elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook