Inzulin rezisztencia! Mit tudtok róla, gyógyítható? (tudásbázis)
Sziasztok!
Új vagyok még itt a fórumon, de szeretném a segítségeteket kérni az eredményeim kiértékelésében. Kisbabát szeretnénk a párommal, tavaly ősz óta járunk a kaposvári Kaáliba, mert a próbálkozásainknak nem lett eredménye sajnos.
Az orvosom szerint Merckformin 500 mg-os gyógyszert kellene szednem 2x1 tablettát, mert enyhe IR-em van.
Eredményeim:
0’
Vércukor: 5,1 mmol/l Ref. tartomány: 3,3-5,5
Inzulin: 40 pmol/l Ref. tartomány: 18-173
120’
Vércukor: 4,6 mmol/l Ref. tartomány: 0,0-7,8
Inzulin: 161 pmol/l Ref. tartomány: 18-173
Szerintetek? Előre is köszi a segítséget!
Köszi Viki, megyek endóshoz jövő héten, meglátjuk mit mond.
A Mesmentisbe meg szinte lehetetlen bejutni, főleg a Tűű dokihoz.
Hát én a haranggörbétől marha messze vagyok. Nem szedek jelenleg semmit, ugyanis még folyik a kivizsgálás. Ez a cukor dolog csak nekem jutott eszembe, no comment....pedig a HOMA indexeim elég rosszak voltak és folyamatosan rosszul voltam, másfél éve!! Erre mondták, hogy pánikroham. Közveszélyes voltam az utakon, nagyon sok karambolom volt a rosszulléteim miatt.
Igen, én is azt látom, hogy ez az érték nagyon nem jó....
Amúgy én relatíve vékony vagyok, 53-55 kg voltam másfél éve a 174 cm-hez. Most 60 kg vagyok, folyamatosan édességet zabálok...
Csajok, az inzulinóma az inzulintermelő daganat a hasnyálmirigyen. IR-ben az hyperinzulinémia, inkább.
Az 5,5-ös éhomi inzulin elvileg kicsit magas, én úgy tudom 5 alatt szeretik tudni. Tehát az már egy emelkedés.
Az inzulin lehet kicsi is, ha pl. már a hasnyálmirigy merül ki, és akkor már a cukor magasabb. Az is rossz, ha nem haranggörbe, mert az azt jelenti, hogy 2 óra múlva még mindig növekszik az inzulin, pedig addigra a kezdő érték max. 5x-ére kellene visszaesnie, mert az egészséges dinamika az olyan.
Az értékek meg sokban viszonyítandók a testalkathoz is, mennyi a testsúlyotok. Vékony embernél az 5,5 -ös cukor még ugye -- logikus -- rosszabbnak számít, mint mondjuk egy 100 kg felettinél.
Bella nálad is ez látszik, az a 120 perces 24 valszeg utána tovább emelkedik, elnyúlt a reakciód.
Mióta szedsz Mercket? És, 3-4 hónap szedés után, volt újabb terhelés? Mert kéne, megnézni hogy reagálsz.
Nekem se harang alakú, nekem a cukor rendesen reagál, de az inzulin nem, nagyon el van nyúlva nálam is.
Szóval, a lényeg, az egészséges inzulingörbe tényleg harang alakú (és így a cukor is).
ja és ebben a preziben a 4 alatti cukor hipoglikémia, 2,7nél pedig már kóma! na én nem vagyok messze tőle...
Háát én azt olvastam, hogyha magas az inzulin és azért megy le a cukor, akkor az valóban inzulinomia, azaz inzulintúltermelés okozza.
Ha nem magas az inzulin, na akkor mi van?
Most nézem, hogy neked is felfele megy az inzulinod folyamatosan. A cukrod meg le majd fel, ugye?
Nekem a HOMA értékem 6,6 körül szokott lenni, ez általában 1-2 között van normális egyedeknél...
Amúgy egyelőre semmilyen támpontot nem találtam, alig írnak erről valamit.
Nekem itt ezen az oldalon található ábra mutatja a nagyjábóli diagramot: esés, majd emelkedés.
Ezt úgy hívják, h early insulin hypoglicemia...
Piggy, csak azt nem értem,hogy az IR lényege, hogy a sejtek rezisztensek az inzulinra, ezért a vércukor nem megy le még a magas inzulinértékekre sem.
Itt nálam meg a normális inzulinértékekre is leesik...meg akkor nálad is. Ez pont a fordítottja a cukorbetegségnek, nem????? szerintem legalábbis ez logikailag nem fér össze :-)
Értem, akkor legalább nem vagyok egyedül a helyzettel. Az én izulinom amúgy nem magas :-)
A Merckformin képes rendezni a helyzetet nálad?
Egyre jobban izgat, hogy mennyire normális vagy nemnormális az, hogy a cukorterhelésre lefele megy a cukrom. 5,5-ről 3.2 -re, ami csak 75g szénhidrátnál van így, de szerintem ennél voltam már alacsonyabban, mert a mérésnél egyáltalán nem éreztem, hogy szarul lennék.
Ilyet hallott már valaki? A háziorvos azt mondta, hogy ő még olyat nem látott, hogy valakinek a cukra terheléskor lefele menjen....akkor ez nem IR?
Nekem nem nő vissza. 12 éve kezdtem, olyan 4 év alatt tüntették el a teljes lábamról. Maradt valamennyi, de azzal nem megyek vissza, mert nem fizetek ki teljes összeget kevés szálért. Kb 8-10x csinálták. A lábam általában tükörsima:) mondjuk ilyenkor télen néha megnő, de az is kevés és vékony és világosabb. Nem kell egyáltalán újra kezdenem a kezelést. A tesztoszteronom nem volt kiemelkedően magas, de azért magas volt mindig is.
Nekem használ a lézer....
ja hát ahogy látom, felfele megy az emberek cukra, az enyém meg lefele :-)
ez még okés?
A cukrod annyi, amit írtál gondolom...:) Az elviekben jó, csak annyira nem szeretik ha az éhgyomri alá esik a terhelt.
Inzulin alatta sorban okés.
Csajok,
Az inzulinvizsgálatnál mit kell nézni az eredmény kiértékelésénél?
Ha éhgyomri 5,5, utána a 60 percesen 3,2 majd 120 percesen 4,6 az normális????
Az inzulin pedig 0/60/120-4,8/12,4/24,1
A barátnőm megcsináltatta a fél testét (láb, bikini, hónalj) lézerrel- és évente egy-kétszer megy fenntartó kezelésre, és csodasima a lába mindig. Ha lenne pénzem, én is megcsináltatnám, de ez most nem priritás. Ma megyek én is lelövetni az államat, a múltkor amikor voltam, akkor 3 hónapig egy szőr se nőtt.... elvileg 4 hetente kéne járni, de nekem nem nőtt ki :-)
További ajánlott fórumok:
- Inzulin rezisztenica diéta...
- Hajhullás, szőrösödés 19 évesen? Kis túlsúly is párosul hozzá! Inzulin rezisztencia, mennyibe kerülnek a vizsgálatok?
- Inzulin rezisztencia / cukorbetegség + lisztérzékenység / gluténérzékenység
- Lehet valaki inzulin rezisztens magas koleszterinszinttel?
- Aki ért az inzulin rezisztenciához, megnézné az eredményem?
- IR azaz inzulin rezisztencia diétás, kidolgozott minta étrendje van valakinek?