Inzulin rezisztencia! Mit tudtok róla, gyógyítható? (tudásbázis)
Akkóóó nekem naon sok szeretet kéne :DD
Amúgy van egy 17 éves cicám :)
Szió,
akkor igazából megy a hasad?
Fogyasztottál még cukros dolgokat amikor elkezdted szedni, meg előtte időben?
Sziasztok!
Végső tanácstalanségomban írok nektek. 3 hete szemed a Merckformint 500mg XR-t, napi fél szemet. Megpróbáltam 2*1/2-el, de nagyon fájt tőle a gyomrom. Az lenne a kérdésem, hogy amikor elkezdtem szedni, igazából semmi tünetet nem vettem észre tőle. Bár azt mondják ilíen kis adagban nem nagyon van mellékhatása, de most 4 napja más lett a székletem. Amikor elkezdtem utána lett nagyon sötét szinű és nagyon kemény, most ez változott, sokkal lazább lett. És nem értem az okát. Nem megy a hasam, de nem is a megszokott. Tudom nem ebédidőbe való téma, de nagyon idegesít. Akinél voltam doki (dr Bérczy) 1 hónapja nem válasszol az emailemre. Teljesen tanácstalan vagyok. Az étkezésem nem példás az igaz, de teljes kiőrlésű kenyeret eszem, igyekszem xilitet használni. Igazából keveset eszem. Most hogy bejött az eper, azt eszeget esténként. Van valakinek ötlete, mert én már sírni tudnék hogy minden orvos csak azt mondja hogy majd ha cukorbeteg leszek akkor fog kezelni.... Valaki tudna nekem valami hasznosat mondani? :(
Bocsi, kicsit félre értettem...
De lényeg, hog ezt Neked kell akarni!
* nem tudom jobban kifejezni
Hu ma nagyon össze vissza írok, esü nem ittam :S
Ildi, szerintem elég ha előbb megreformálod az étkezésed (meg a családét ha együttműködőek) és ha akkor sem rendeződnek a dolgok akkor kell egyéb alternatívákat keresni.
Amúgy az IR-nek IGT-nek (amit ugye nem ismernek fel rendszerint az sztks orvosok) rengetek érrendszeri vérnyomás és egyéb probléma okozója lehet, mert régóta ezt cipeled magaddal, de csak a tüneteidet kezelik.
Családom megérti a problémáimat és szeretnek (mégha néha nem is jól fejezik ki), de a diétával egyedül vagyok mert Ők nem szeretnének relevánsan változtatni az étkezésükön, ezért javarészt külön főzök Magamnak.
Kell hogy elfogadjon a környezeted és legalább ne hátráltasson, ha segíteni nem fog relávánsan.
Lányod valószínűleg nyitot lesz a egészéges életmódra, és lehet süteményt meg édességet is enni, de nem a boltit meg cukrászdait, hanem otthon süttök magatoknak egészéges édességet megfelelő hozzávalókból.
Ami elgondolkodtató,hogy azt mondta az orvos (nagyon a legyen kutya mellett van),hogy kapott szeretet nélkül nem megy a fogyás.Itt van anyu(furcsa,elég befele forduló.de én is az vagyok),aki azt hajtogatja hogy ne zabálj,mozogj és fogyni fogsz,és egy kamasz lány,aki most megy át minden tekintetben a változáson(természetesen szeret és nagyon jó gyerek)
Szóval,a szeretet lenne a kulcs?
Lefoglalna,lenne kihez szólnom,de merő ideg lennék,ha pl. kórházba kellene mennem.Ez ugye anyu kiszámíthatatlan reakciójától függ,ha megszereti,minden rendben,de mi lesz,ha nem?
Erről jut eszembe, küldök nektek egy kenyér receptet:
"Teljes kiőrlésű kenyér
Hozzávalók egy 80 dkg-os kenyérhez:
200 gr teljes kiőrlésű liszt (én tönkölyt használtam),
75 gr zabliszt,
100 gr szezámmag, mák és napraforgómag keveréke (ebből két evőkanálnyit hagyjunk meg a tetejére),
50 gr zabpehely,
25 gr korpa,
2 tk só,
350-400 ml kézmeleg víz,
1 kk. kristálycukor,
15 gr friss vagy 7 gr szárított élesztő,
1 ek napraforgóolaj.
A kimért 350 ml vízből 100 ml vizet átöntünk egy bögrébe és belekeverjük a cukrot, majd hozzákeverjük az élesztőt is. Állni hagyjuk míg összeállítjuk a tésztát hogy felfuthasson, felhabosodhasson. (Én friss élesztőt használtam, azt jobban szeretem, gyorsabb és hatékonyabb.)
Kimérjük a hozzávalókat és egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, magokat (kivéve, amit a kenyér tetejére szánunk), sót, zabpelyhet, korpát.
A szárazanyagokhoz hozzáöntjük a felfutott élesztős vizet és a maradék 250 ml kézmeleg vizet, az olajat és összekeverjük a tésztát egy fakanállal. A tésztának nedvesnek és lazának kell lenni, ha nem ilyen, még kb. 50 ml vizet adjunk hozzá. Ha valaki szokott nokedlit készíteni az előny, mert pont olyannak kell lennie a tésztájának, mint a nokedlitésztának.
Gyújtsuk be a sütőt és melegítsük elő 200 fokra.
Egy kenyérformát béleljünk ki szilikonos sütőpapírral és öntsük bele a tésztát, a tetejét szórjuk meg a félretett magokkal. Fedjük le konyharuhával és hagyjuk kelni addig, míg följön a forma pereméig. (Ez körülbelül 10-15 perc.)
Tegyük sütőbe és 1 órán át süssük. Akkor készült el, ha kivesszük a kenyeret a formából, és megkopogtatjuk az alját - ha kongó hangot ad, akkor jó, ha nem, süssük még 10-12 percig.
Én 180 fokon sütöttem 1 óráig és tökéletesen átsült, sőt szép vastag héja is lett - ami nagyon ropogós is maradt, egyáltalán nem puhult be hűléskor sem. Tényleg nagyon jó kenyér.
A formája azért ilyen kis absztrakt, mert csak egy kisebb pástétomformám volt itthon, és ki akart kelni belőle a kenyérke. Azóta beszereztem egy rendes kenyérformát is, abba pontosan jó ez az adag."
Én szoktam csinálni ebből olajbogyóssat, vagy aszalt paradicsomosat, rozmaringosat... nagyon finom, és az ízesítés miatt nem tudom megunni.
Igen, tettem bele kristálycukrot is.
Anyucikám szerint a kalácsokat jó újradagasztani a második kelesztés előtt, mielőtt formáznánk, legalábbis ő is így látta anyukájánál :)
Panna, az 1 dl tejszín a tészátba kell meg annyi víz hogy jól dagasztható legyen. (bocsánat Én írtam a receptet és kb csak címszavakban ezért lehet nem egyértelmű)
Milyen fajta CH csökkentett lisztből csináltad? lehet az volt a ludas, illetva ha tk lisztet használsz akkor búzasikért is kell belekeverni egy csapott evőkanállal hogy szépen megkeljen.
Tk cuccok nálam se kelnek meg mindig annyira, de igy 20dkg durumés 10 dkg finomliszt keverékével ez a recept jól működött.
A kenéshez tojássárgája meg kb 1 ek tejszín.
Kenyeret én sem szoktam, elég laktató nélküle is, és a gyomrom sem veszekszik vele ekkora mennyiségben :)
Azt hiszem kezdek éhes lenni, lassan ebédidő :)
Én is eszem a babot, lencsét, sárgaborsót. Hát igen, nem túl sokat lehet enni belőle, de én akkor úgy szoktam enni, hogy sok virslivel.
A hétvégén csicseriborsó pürét készítettem, nekem bejön az íze.
Én is mondjuk 2-3 havonta enném csak, mondjuk akkor 2 napig... hamár főzök, akkor ezt nem lehet egy napra főzni :)
És a lencsefőzelék?
További ajánlott fórumok:
- Inzulin rezisztenica diéta...
- Hajhullás, szőrösödés 19 évesen? Kis túlsúly is párosul hozzá! Inzulin rezisztencia, mennyibe kerülnek a vizsgálatok?
- Inzulin rezisztencia / cukorbetegség + lisztérzékenység / gluténérzékenység
- Lehet valaki inzulin rezisztens magas koleszterinszinttel?
- Aki ért az inzulin rezisztenciához, megnézné az eredményem?
- IR azaz inzulin rezisztencia diétás, kidolgozott minta étrendje van valakinek?