Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Hobbi & Otthon témák » Ilcsi Mama 2013. évi időjárás előrejelzése - tél/tavasz cikk

Ilcsi Mama 2013. évi időjárás előrejelzése - tél/tavasz


Kedves Barátaim és Ismerősök! Több évtizede kapjátok meg tőlem - az év első hetében, - ajándékként az időjárás előrejelzés leírást, főleg azért, hogy a szabadidő eltöltésére a legjobb időket tudjátok ez évben is előre megtervezni.

Az előjelzésem - mint mindig- népi megfigyelések, népi regulák alapján, és főleg

- csillagászati szempontból - a „Hold, mint a második fővilágosítónk” holdciklus fázisainak, figyelembevételével, és nem utolsó sorban több évtizedes saját megfigyeléseimre alapozva készült.

Mindenkinek nagyon jó évet, jó pihenést és jó egészséget kívánok.

Ilcsi Mama 2013. évi időjárás előrejelzése - tél/tavasz

A 2013. évi időjárás-előrejelzés, a csapadék megoszlás terén - az eddigiektől eltérően rendkívüli változékonyságot hozhat.

Havonta jelzett dátum napoknál kb. két napos eltérés előfordulhat, ugyan is a frontok tovább haladását - az országban területrészenként - sajnos nem tudom pontosan meghatározni. Valamint a csapadék lehetősége a jelzett időben is, csak az előfordulási valószínűséget jelentheti, amely természetesen országrészenként szintén változó lehet.


A múlt évben többen kérték, hogy jelezzem a horgászoknak is, a jó halfogást, jelző napokat.


Jelmagyarázat horgászoknak:

Holdállás: Ď = első negyed, (növekvő hold), O =Holdtölte, © utolsó negyed (csökkenő hold)

●= Újhold


A HOLDFÁZISOKBÓL kiolvasható, hogy ha halat is szeretnétek fogni, akkor

– minden hónapban- az újhold előtt a csökkenő holdig, illetve az újhold után, a növekvő holdig és a telehold előtti és utáni egy-egy napon érdemes csak a pecabot mellett üldögélni. Jó halfogást kívánok!


Hónap-soroló: „Újév – újév! Újesztendő! Hány csemetéd van? Tíz meg kettő!

Jégen járó január, fagyot fújó február, rügymozdító március, április füttyös- fiús, május- virág dús. Kalászkonyító június, kaszasuhintó július, aranyat izzó augusztus.

Szőlőszagú – szeptember. Levélhullató október, ködnevelő november, deres- darás december.”


Január/TÉLHÓ


Holdázis jelmagyarázat:

5-én: © Utolsó negyed (csökkenő hold).

11-én: ●Újhold.

18-án: Ď Első negyed (növekvő hold).

27-én: O Holdtölte (telihold).{2013. év január hónapja, összességében: az átlagostól csapadékosabb időszaknak ígérkezik, azonban az ország területi elosztásban ez változó lehet. Az északi területeken több, míg a déli vidéken kevesebb lehet a havi csapadék összessége.}


Január hónap részleteiben:


Hét elején még marad a párás ködös idő. A köd lecsapódás a hideg miatt zúzmaraképződést eredményezhet. Majd felhős, derengős napsütés mellett egyes helyeken viharossá fokozódik a szél.

6-tól hideg és melegfrontok váltogathatják egymást. Több helyeken várható csapadék, előbb hószállingózás, hózápor és havazás.

10-től ismét borongós, elszórtan felhős, majd eső - ónos-esővel az utak csúszóssá válhatnak, ezt havas – eső követi, majd szeles, hószállingózással –havazással tarkított, derengős, hidegebb napok következnek.

15-18-i napok, ismét havazást hozhatnak, de több - kevesebb napsütésben is részünk lehet. Napsütéses nappalok mellett is, hideg mínuszok jönnek. Egyértelműen beköszönthet a fagyos januári tél.

22-23-tól néhol az országban nagyobb havazás várható.

Szinte a hónap végéig, időnként több-kevesebb havazásra, számíthatunk, - ami igen csak kedvezhet a téli sportok kedvelőinek-.

A szélviharossá fokozódhat, a szikrázó napsütés mellett, hófúvásokkal, hóakadályokra, és járhatatlan utakra is felkészülhetünk.


Február/ TÉLUTÓ


Holdfázis jelmagyarázat:

3-án: ©Utolsó negyed (csökkenő hold).

10-én: ●Újhold.

17-én: Ď Első negyed (növekvő hold).

25-én: O Holdtölte (telihold).{Február hónap összességében: a megszokottnál lényegesen hidegebb idővel, havas napokkal indulhat. A hónapra jellemző csapadék mennyisége többnyire a hó lehet, amely a hideg időjárás következtében akár február hónap egészében megmaradhat.}


Február hónap részleteiben: Mint a január végi napokon, a hideg napsütéses napok mellett még néhol friss hóhullás lehetséges. Majd kettéválhat az ország időjárása.

3-4-től már egyes helyeken ónos eső, jégpáncélos utak, zúzmaraképződés, havas eső, míg a más részeken még havazás és hófúvás, hóakadályok nehezítik a közlekedést.

Melyet fátyolfelhős, borongós, napok követnek.

9-10-től előbb ködös, szeles, derengős – napsütéses napok váltogatják egymást, majd gyors és jelentős enyhülés következik.

15-től még előfordulhat főleg éjjel eső, havas eső, hózápor, és havazás is, azonban ismét viharossá fokozódik a szél, és hidegebbre fordul az idő.

17-től napközben még lengedező széllel kísért, derengős- napsütéses napok lehetnek, de főleg a hajnali órákban akár fagyponthatárig lehűlhet a levegő.

24-től meg növekedett felhőzetből, lehetséges még havazás és havas eső, de egyes helyeken már a nap is kikandikálhat a felhők mögül.

A hónap végi napokon a hűvös reggelek után, szeles napos, napokat várhatunk.


Március/TAVASZELŐ


Holdfázis jelmagyarázat:

4-én: ©Utolsó negyed (csökkenő hold).

11-én: ● Újhold.

19-én: Ď Első negyed (növekvő hold).

27-én: O Holdtölte (telihold).{Március hónap összességében: főleg a hónap első felében az átlagosnál hűvösebb csapadékszegény hónapra lehet számítani.}


Március hónap részleteiben: A hónap első napjaiban is, az átlagostól hűvösebb reggelek után derengős-napos napok jöhetnek, felmelegedéssel.

4-6-tól még kevés eső, néhol, akár még hószállingózás is, előfordulhat, majd szeles melegedő időszak következik.

10-től felhős –napos idők váltakozásai lehetnek a jellemzők, néhol kevés eső is hullhat, de közeleg már a márciusi felmelegedés ideje.

18-20. környékére „Sándor – József - Benedek elhozhatják nekünk a meleget”.

A reggelek még hűvösek, de napközben már derengős, napos, melegebb nappalok várhatók, melynek következtében, néhány helyeken a szél-viharos formát is ölthet.

26-28-i napok környékén a felmelegedő időszaknak, esővel, viharral kísért hidegfront vethet véget, amely akár pár-nap alatt csaknem több fokos hőmérséklet csökkenést eredményezhet. A hónapvégi napokon, akár még hószállingózás hózápor, hódara, havas eső is, előfordulhat.


Április/TAVASZHÓ


Holdfázis jelmagyarázat:

3-án: ©Utolsó negyed (csökkenő hold).

10-én: ● Újhold.

18-án: Ď Első negyed (növekvő hold).

25-én: O Holdtölte (telihold).{Április hónap összességében: szeszélyes-csapadékos, hetenként váltakozó, jelentős hőmérséklet-ingadozásokra lehet számítani.}


Április hónap részleteiben: A hónap első napjaiban, az átlagosnál hidegebb napok lehetnek, hűvös borús, napokkal telhet az idő.

5-6-tól fagyveszéllyel is számolni lehet. Esővel, hózáporral tarkított napok jöhetnek.

Viharos szél kíséretében, némely helyeken még jégeső is lehetséges.

9-től hideg és melegfrontok váltogatják egymást. Egyes helyeken, éjjel eső, majd napközben derengő szűrt napsütés mellett, felmelegedhet a levegő hőmérséklete.

14-18-tól a többnyire napos napok elhozzák nekünk a felmelegedést, akár a hőmérsékleti meleg rekord is megdőlhet.

22. környékén - az országon gyorsan átrobogó hidegfront hatására, - dörgéssel, villámlással kísért viharzónák alakulhatnak ki, amely helyenként vihar károkat, sok helyen esetleg felhőszakadással kísért árvízkárokat is, okozhatnak.

25. körüli napokon a telihold idejében még mindig lehet kisebb eső, amely régiókon belül megoszlik majd, leginkább keleten lehetséges heves zivatarral kísért nagyobb, akár még jégesővel is tarkított esőzés. Ezt követően aztán egészen a hónap végéig, már napos fokozatosan melegedő időre számíthatunk.


Május/TAVASZUTÓ


Holdfázis jelmagyarázat:

2-án: ©Utolsó negyed (csökkenő hold).

10-én: ●Újhold.

18-án: Ď Első negyed (növekvő hold).

25-én: O Holdtölte (telihold).

31-én: ©Utolsó negyed (csökkenő hold).{Május hónap összességében: meglehetősen változékonyan alakulhat. A hónapra a viharok és a melegrekordok lehetnek a jellemzők. Országos átlagban a hónap harmadik harmadában lehet az átlagosnál lényegesen melegebb, az ország több pontján megdőlhet akár az évszázados melegrekord is.}


Május hónap részleteiben: első hetében változékony, borús, hűvösebb, viharos szeles, benne akár még jeges esőt hozó napokkal telhet. Hidegfront hatásaként, hirtelen kialakuló vihargócokkal együtt járó, komoly felhőszakadások viharos szél kíséretében károkat okozhatnak.

8-a környékén fagyveszéllyel talaj menti fagyokkal is számolni lehet.

Majd ezt követően fátyolfelhős napos- napok váltakozásai következnek.

10-i „Új hold” környék idejében a hirtelen felmelegedés több helyeken heves esőket hozó, égiháborúkat eredményezhet, a gyülekező viharfelhőkből helyenként zivatartevékenységgel párosuló nagyobb csapadék mennyiségre, akár még benne jégverésre is, lehet számítani.

18- át követően aztán már napos napok jönnek, ennek következtében felmelegszik az idő és a továbbiakban nagyon meleg májusi napok, köszönthetnek ránk. Ebben az időszakban csak elszórtan és helyenként alakulhatnak ki záporok-zivatarok, de nem kizárt a jégverés lehetősége sem. Tovább tart és erősödik a felmelegedés.

23-26. valamint 30-31. napokon lehet, időnként és helyenként előforduló, viharral kísért felhőszakadásszerű záporeső, amely hűsíti a levegőt, sőt a 25-i Orbán napja jégverést is hozhat. Azonban a május végi meleg időt ezek nem igen befolyásolják.


Május első vasárnapján van: ANYÁKNAPJA.

/Pákolitz István/ Anyámnak.


„Hogyha virág lennék,

Ölelnélek jó illattal;

Hogyha madár lennék,

Dicsérnélek zengő dallal;

Hogyha mennybolt lennék,

Aranynappal, ezüst holddal,

Beragyognám életed csillagokkal, és szépen nyíló virágokkal”


Készült: 2013. január
Írta: Ilcsi Mama, 2013. január 11. 14:17
Fórumozz a témáról: Ilcsi Mama 2013. évi időjárás előrejelzése - tél/tavasz fórum (eddig 23 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2018, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Sitemap | Facebook