Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Hobbi & Otthon témák » Horgoljunk házicipőt, vagyis tutyit cikk

Horgoljunk házicipőt, vagyis tutyit


Nem tudom, ki hogy van vele, de nálunk sosincs elég vendégpapucs a háznál. Amióta a kislányom megszületett, a nagyszülők sokszor többedmagukkal látogatnak meg minket(hozzák az unokatesókat is), és mindig röstelkednem kell, hogy van, aki mezítláb marad. Mert cipő senki lábán nem maradhat ilyen esős időben! A babaszobában végképp nem.
Horgoljunk házicipőt, vagyis tutyit

Szóval Anna barátnőm, aki nagyon ügyesen horgol, küldött nekem egy leírást egy horgolt tutyiról, amit íziben el is készítettem. Mondanom sem kell, kezdő horgolóként többször is le kellett bontanom, míg jó lett, de a sikertől felbuzdulva, úgy döntöttem, megosztom veletek a most már „tökéletes” leírását a tutyi készítésnek.

Aki nem tudná, honnan ered a tutyi szó, íme egy kis idézet a Néprajzi lexikonból.

„A tutyi gyapjúból két tűvel kötött és ványolt, kérgetlen papucsféle. Főleg Somogy, Baranya és Tolna megyékben hordták. A Bakony és a Balaton-felvidék falvaiban minden otthon viselt, posztóból vagy vászonból—általában házilag készült—talpalatlan zárt lábbelit tutyinak neveztek”.

Hát kötni is tudok, de a horgolt tutyi gyorsabban megy, ezért az évek óta kosárban heverő gyapjúfonalaimat előhalásztam és kezdődhetett a tutyikészítés.


Íme a leírás:


A fonalból hajlítunk egy hurkot, amibe 8 egyráhajtásos pálcát horgolunk, majd összehúzzuk a hurkot. Ez lesz a tutyi orra, és így nem lesz lyuk.

1. sor: minden szembe 2 egyráhajtásos pálca(16 szem lesz)

2. sor: az első szembe 1 egyráhajtásos pálca, a mellette lévőbe 2 egyráhajtásos pálca, ismétlünk a sor végéig(24 szem lesz)

3. sor: Az első szembe 1 egyráhajtásos pálca, a második szembe is, a harmadikba 2 egyráhajtásos pálca, ismételünk a sor végéig(32 szem lesz)

4.-5. -6. sor Most három soron keresztül minden szembe 1 kétráhajtásos pálca kerül(32 szem)

Ekkora a lábujjainkat már fednie kell, ha nem, akkor horgoljunk még egy sort.


Ha vége a sornak, egy szemmel magasítunk, és megfordítjuk a haladási irányt. Ezután sorba dolgozunk, nem körbe, mint eddig. 23 szembe horgolunk 1 egyráhajtásos pálcát. Sor végén mindig egy szemmel magasítunk.

Felpróbáljuk a tutyit. Nekem 37-es lában van, ezért én 13 sort horgoltam oda-vissza. Akinek nagyobb a lába, horgoljon még pár sort. Ha már majdnem összeér a sarkunknál a tutyi, akkor jöhet az utolsó sor.


13. sor:10 szemet horgolunk, majd 3 szemet egyszerre befejezünk, majd még 10 pálca a végéig.

Ezután kifordítjuk, összehajtjuk a sarkát, és kispálcákkal összehorgoljuk.

Végül az egészet körbehorgoljuk kispálcákkal. Ez egy kicsit összeszűkíti a tutyit.


Az eredeti tutyit ványolták, vagyis a kész gyapjú lábbelit tömörítették egy ványoló malomban. Házilag ezt nemezeléssel oldottam meg. A kész tutyit forró vízzel alá tettem, és folyékony szappannal beszappanoztam, majd elkezdtem gyúrni, gyömöszölni, miközben előbb a mosdókagylóhoz nyomogattam, majd egy mosófához, ami egy keretbe foglalt hullámos lemez(az enyémet külföldön vettem, itt fából faragták valamikor a mosófát).

Akinek ilyen nincs, az asztalon is gyúrogathatja, vizes vászonruhába csavarva, mint a rétest. Csak néha ki kell bontani, mert a gyapjúszálak átfúrják magukat a vásznon! Mindegyik oldalra fel kell tekerni a tutyit, különben nem fog egyenletesen összeugrani.

Jó negyed óra gyurkálás múltán forró vízben kiöblítettem a tutyit, és kicentrifugáztam. Az ily módon összenemezelődött tutyi már kicsit lágyabb, posztószerű lett. Nekem épp csak egy kicsit ment össze(még dolgozhattam volna rajta), de sokkal puhább lett. Persze ehhez 100% -os gyapjút használtam. Sosem veszek boltból gyapjút, mert eddig mindig megjártam a bolti tiszta gyapjúval, nem hogy összement volna, hanem kinyúlt. Szóval én a Vörösmarty téri karácsonyi vásáron szerzem be minden évben a kötni való gyapjút egy erdélyi árustól. Olcsón is adja, meg is vagyok vele elégedve, szóval én már csak nála veszek. Az ő gyapjúja kicsit szúrós, mert nincs annyira kitisztázva, mint a pécsieké(akik szintén árulnak a vásárban gyapjút), ezért az én tutyimat zoknival kell hordani. Csak natúr színű, vékony gyapjút veszek, és két szálával kötök illetve horgolok belőle. A lila fonalat, amiből ez a tutyi lett, még Citokol textilfestékkel festettem meg, de azt hiszem, ilyet már nem lehet kapni.

S végül maradék filcből levélkéket vágtam ki, és egy lila gombbal felvarrtam a kész tutyira. Talpat is szerettem volna, de elfogyott a lila filcem. De ha lett volna, akkor ráteszem a lában egy papírra, körberajzolom, lekerekítem a talpformámat, majd kivágom filcből, majd ezt pelenkaöltéssel a tutyihoz varrom. Hogy pontosan illeszkedjen a talp, úgy tűzöm fel, hogy közben a tutyi a lábamon van.

És mindezt két este alatt! Karácsonyig még elkészülhet pár belőle. Vágjatok ti is bele, vagyis horgoljunk együtt!
Írta: bambuc, 2009. november 23. 21:03
Fórumozz a témáról: Horgoljunk házicipőt, vagyis tutyit fórum (eddig 34 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook