Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Ágikám, hidd el, küldeném is:)
Azt azért nem tudom, hogy lett ilyen sok, összesen két kg húsból készült.
Szerintem is, akkor egy részét lefagyasztom, és akkor már nem főételnek, hanem pl. főzelékhez fogjuk kajálni.
Akkor nagyon klassz, értékes dolog ez a könyv:)
Én a nagyikám halála után egyetlen dolgot kértem, a kézzel írott recept gyűjteményét. Megsárgult lapok, töltőtollal a beírások. Nagy becsben tartom.
Segítsetek légyszi!
Csevapcsicsát sütöttem, de túllőttem a célon, nagyon sok lett, napok alatt sem fogyna el.
(hárman vagyunk rá mindössze, ebből a lányom nem eszik húst, nem is tudom, hova tettem az eszemet).
Ki van már sütve mind, le is hűltek.
Szerintetek lefagyaszthatom egy részét?
Tévedtem: nem Oetker, hanem Váncza...
A többi stimmel.
Szervusztok Konyhatündérek!
Ma kaptam meg Édesanyámtól még a háború előtt kiadott Oetker süteményes könyvet.
Külön naplóba fogom bemásolni a recepteket!
Csemegézzetek belőle!
Szia, légyszíves kicsit segíts nekem, szegény cukkini-rajongón!:):):)
Ugyan úgy kell, mint a kovászos uborkát? Hogyan daraboljam, karikára, kockára?
Ki kell, hogy próbáljam! Köszönöm előre is.
Ez nagyon jól hangzik, ki fogom próbálni.
Ma cukkini-krémlevest főztem. A receptjét leírtam a naplómba.
8 tő cukkinim van, de csak úgy ontják a termést, úgyhogy tervezem jövő hétre a töltött cukkinihajókat, és a rakott cukkinit is.
Ennek a szezonja van, most kell enni:):):)
Még nem próbáltam ki egyiket sem, de tervezem :-)
*************
Vienetta házilag
-------------------------
Hozzávalók:
3cs. tejszínhabpótló por(habpor)
3 evőkanál porcukor
4,5 dl tej
1tábla tortabevonó csoki
2 evőkanál olaj
Elkészítése:
A habporhoz hozzákeverjük a cukrot, majd apránként a tejet és gépi habverővel habbá keverjük.
A csokit gőz fölött 2 evőkanál olajjal felolvasztjuk.
Őzgerincformát folpackkal kibélelünk és felváltva belerétegezzük a habot és az olvadt csokit. A folpack lelógó széleit ráhajtva megfagyasztjuk, majd szeletelve fogyasztjuk. Az íze épp olyan, mint az igazi vienettának! Ez az adag 2 őzgerincformába elég.
----------------------------------
C S E R E S Z N Y É S S Ü T I
---------------------------------
( I Magyar Konyha)
Recept: 1 kefír, 1 doboz cukor, 2 doboz liszt, fél doboz olaj, 1 sütőpor, 1 vaníliás cukor, 1 tojás. Tetejére rengeteg cserkó :):):) És kb 30 perc sütés 200 fokon.
---------------------
Házi torma
-----------------
Hozzávalók:
2-4 db vastag nyers torma
ecet ízlés szerint (1-2 kanál)
cukor ízlés szerint (1 kanál)
só 1 -2 nagy csipet
őrölt fehér bors 1 nagy csipet
Elkészítés:
Készítsünk cukros, őrölt borsos, ecetes vizet, kb fél litert.
A tormákat megpucoljuk, lereszeljük.
Forró vízben áztatjuk kb 10 másodpercig. Ezzel elvettük azt a nagyon csípős ízét. Öntsük le a vizet. Kóstoljuk meg. Ha jó csípős még, nem baj, mert ha üvegbe tesszük és ráöntjük a cukros ecetes vizet, az még lágyít az ízén. Lezárva, hűtőben tárolva kb fél nap és már fogyasztható.Ha túl gyenge lett a tormánk, akkor reszeljünk még egyet le és azt áztatás nélkül keverjük a többihez, A torma finomabb reszelve-szálasan, mint leturmixolva. Van aki tejszínnel teszi el, nem ecetes vízben. De az már ízlés kérdése. Az ecetes vizet mindenki a saját ízlése szerint készítheti el. Kóstolni kell közben. Én reszelt fokhagymát is teszek az egyik üvegbe.
----------------------
Csokis grízpuding
---------------------
Hozzávalók:
5 dl tej
2 kanál cukor
2 kanál vaj
5 dkg csoki
6 kanál gríz (búzadara)
Elkészítés:
Felrakjuk a tejet melegedni. Beletesszük a cukrot, a vajat és a csokoládét. Folyamatos kevergetés mellett felolvasztjuk az alapanyagokat. Ha ez megtörtént, hozzáadhatjuk a darát. Állandó keverés mellett sűrűre főzzük. Kis tálkákban vagy fagyis kehelyben tálaljuk.
Eredetileg forrón ajánlották, de hidegen nagyobb sikert aratott. Ha jól csináltuk tálalás után 1 perc múlva már nem lesz belőle.
-----------------
Zöldpaszuly leves
----------------------
Hozzávalók: 1 kg zöldpaszuly, 2-3 zöldhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1murok, 1 paradicsom, 1 zöldpaprika, kanálnyi zsír, 2 kanál liszt, só, 1 kiskanál cukor, pirospaprika, tejföl.
A zöldpaszulyt megtisztítjuk, feltördeljük, megmossuk. Forró vízzel leforrázzuk, majd lyukas kanállal átszedjük egy fazék lobogó vízbe. Hozzátesszük az apróra vágott hagymát, murkot, paprikát, paradicsomot, sózzuk és fedő alatt lassan puhára főzzük. Vékony, barna, paprikás rántást készítünk és berántjuk a levest. Tálalás előtt cukorral, ecettel ízesítjük, belekeverjük a petrezselyemzöldet és a tejfölt.
----------------
Hideg sárgadinnye leves
----------------------
Hozzávalók:
- 1 db közepes nagyságú sárgadinnye
- 2 dl tejszín
- 50 g méz
- 2 dl muskotályos bor
- 10 g friss gyömbér
- 100 g tejszínhab
- 20 g pirított mandula
- mentalevél
- vaníliafagylalt
A dinnye felét 0,5 x 0,5 cm-es nagyságú kockákra vágjuk.
(Tipp: ha van otthon karalábévájónk, akkor azzal apró gömböket vájhatunk a dinnyéből)
A megmaradt dinnyét turmixoljuk le. A tejszínt, a mézet, a muskotályos bort, és a finomra vágott friss gyömbért jól összekeverjük. Ezek után adjuk hozzá a leturmixolt dinnyét. Porcukor és frissen facsart citromlé hozzáadásával tehetjük még ízletesebbé a pikáns levesünket. Óvatosan keverjük a leveshez az apró kockára vágott dinnyét vagy a dinnyegömböket, ez lesz a leves betétje.
Tálalásig jól lehűtjük. Előhűtött csészében tálaljuk.
Tejszínhabrózsával és pirított mandulaszeletekkel díszítsük.
Tipp: Végezetül egy gombóc vaníliafagylaltot tegyünk a levesbe..
Nagyon tetszik nekem ez a "vega-módra pörkölt", ma is ezt készítettem. De csak magamnak.Gombával és tarhonyával. Még a tavalyi gyűjtésből van egy pár adag, amiből ma a teljesen tálalásra kész pakkot vettem elő. Hagytam "kiengesztelődni" , közben olajon tarhonyát pirítottam és a kicsepegő gombalével öntöttem föl(1').Beleforgattam a kész gombaragut és hagytam lassú lángon, hogy a tarhonya jól "kiduzzogja " magát.Uborkasalátával ettem.J A J ! D E F I N O M V O L T!!!
A bociszelet tésztáját (kakaó nélkül) kikevertem és a tetejét megszórtam a (még 3 éve eltett és kimagvalt, kis prézlivel megszórt) cserkóbefőttel.P I H E!!! Isteni finom!Szépen feljön, kiadós (a 22x33-as tepsi tele lett), bizalmatokba ajánlom.
---------------------------
BOCISZELET
Hozzávalók:
Kakaós tésztához:
18 dkg liszt
15 dkg kristálycukor
4 tojás
1 dl tej
1 dl olaj
3 evőkanál kakaópor
1 cs. sütőpor
Túrós részhez :
25 dkg túró
10 dkg kristálycukor
1 tojás
1 cs. vaníliás cukor
5 dkg búzadara
1 citrom héja
Elkészítése:
A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, hozzá adjuk tejet, az olajat, a kakaóport majd a sütőporral összekevert lisztet is. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és óvatosan keverjük bele a kakaós masszába.
A túrót keverjük össze a tojással, a kristálycukorral, a vanillincukorral, a reszelt citromhéjjal valamint a búzadarával.
Egy közepes méretű tepsibe ( tegyünk sütőpapírt) öntsük bele a masszát. Egy kávéskanál segítségével szórjuk rá „foltokban” a túrós masszát.
Előmelegített sütőben, lassú tűzön, 170 fokon, kb. 30 perc alatt megsül. Tűpróbával ellenőrizzük.
Hát igen:)
És azért nem készítettem ilyet évtizedekig, mert nekem agyilag nem jött össze a tészta meg a túrós krém.
A tanulság, hogy nem kell annyit agyalni, ki kell próbálni:)
Ugye mondtam, hogy finom?!
Örülök, hogy bejött.
Sziasztok!
Megsütöttem életem első vargabélesét, és nagyon finom lett.
Köszönöm a tanácsokat, és Kisnusi, Neked pedig a receptet:)
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)