Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
De kár, hogy csak most mondod!!!!!
Jövőre lehetne, hogy egy-két héttel előtte figyelmeztess? Szívesen megnézném!
Egyébként írnál a vásárról részletesebben, ha megkérem? Köszi!!!!!
Köszi az információt, kimentetem magamnak!
Hátha tudok segíteni valakinek én is :
Magas vérnyomás kordában tartására galagonya teát használok. 150-ről megbízhatóan 120-on tartja a vérnyomásomat napi egy tea! Kipróbálásra ajánlom!
Dehogyis...meglátod, lesz még szép idő. A macskám se akar bejönni, pedig Zsömle aztán szereti a meleget!
Az erkélyen tegnap óta is puhultak a fügék :-)
Sziasztok Lányok!
A Lőrinci Piacon (XVIII ker.) ma és holnap szüreti gasztrovásár lesz.
Nem tudom mire számítsak, de ma délelőtt ráérek, gondoltam megnézem.
Képzeld el, hogy vannak országok, ahol örülnek az ilyen időnek :-)...mivel rendesen ennél rosszabb a szokásos. Meleg zokni, meleg bugyi és máris jobb! Az eszkimók kemény mínuszokban sétáltatják a gyerekeiket :-)
Én csak azért cirmogok, hogy az érett fügéim már nem tudnak aszalódni.
Sziasztok!
Brrr, nemszeretem idő van, esik, fúj, hideg lett.
Szép hétvégét Mindenkinek :-)
Ha szeretitek a vásári hangulatot, forgatagot és az idő is kedvezőbben alakul , akkor ezen a hétvégén látogassatok el Párkányba, a híres és nagy múltra visszatekintő Simon-Júda-napi vásárra.
A cukrot felforraljuk a vízzel, a borral, a citromhéjjal, a
fahéjjal meg a szegfűszeggel. A gyümölcsöket meghámozzuk, magházukat kivágjuk, cikkekre vágjuk, és a
forrásban lévő szirupba dobjuk. Hozzáadjuk a mazsolát,
a vaníliás cukrot, azután rövid ideig főzzük, éppen csak
rottyantunk rajta egyet. Levesszük a tűzről, lefedjük, végül
a langyos kompótba belecsavarjuk a citromlevet.
Szép estét lányok!
Kitöltöttem én is a népszámlálás kérdőívet,ami nem egészen a számlálásról szól!:)))
Nem a takarékoskodási kategória, de hátha összejönnek a hozzávalók:
A bor és a csokoládé találkozásakor különleges románc alakul ki, a bor körbejárja, kiemeli, színesíti, felfedi a csokoládé rejtett értékeit, amely olajosságával simul karcos társához.
Számtalan novella, dal íródott már a borhoz, nem véletlen, hiszen boldog és szomorkás emlékek, események, ünnepek, hangulatok köthetők a fogyasztásához. A régóta őrizgetett szép bor kinyitásával magasztos hangulatot teremthetünk, vagy még különlegesebbé tehetjük a mellé kínált csemegét, amely esetünkben nem más, mint a csokoládé. Igazán nem meglepő vagy új keletű ez a románc, hiszen a csokoládé már nem egy alkohollal kezdett viszonyt, gondoljunk csak a konyakos, vodkás, likőrös finomságokra. Borral együtt kóstolva azonban egy meglepően izgalmas, új ízharmóniával leszünk gazdagabbak. Melyik borhoz milyen csokoládé való és fordítva? Azt a kakaótartalom mennyisége, az ízlésünk dönti el. Ám a teljes harmónia érdekében fordítsunk figyelmet pár alapszabályra.
Ha igazán megismételhetetlen csemegére vágyunk, vagy vendégeinket szeretnénk elkápráztatni, akkor keressünk fel egy édességboltot és vásároljunk néhány igazán minőségi csokoládét vagy olvassunk el boros tippeket! A jó minőségű fehér csokoládéhoz leginkább a muskotályos borok illeszthetők, de harmonizál a félszáraz borokkal is. A narancsos és chilis csokoládékhoz az édes kadarka savai, míg a sztracsatellás fehér csokikhoz és a mézes-mandulás tejcsokikhoz az ötputtonyos tokajik illenek. A tejcsokoládé, amely legalább 30-33 százalékos kakaótartalmú legjobban az olyan édes borokkal harmonizálnak, mint az aszúfélék, ám a mogyorós, mandulás és diós fajtája a Merlot, a Pinot Noir és a Rizling utóízét teszi teljesen harmonikussá. A keserű csokoládé fajtáját az adja meg, hogy milyen kakaóból készül, és abból mennyit használnak fel. A 70 százalékos kakaótartalmú csokoládékhoz, konyakmeggyhez az érett portói a kiváló választás. A Cabernet Sauvignon-hoz magas, legalább 85 százalék kakaótartalmú csokoládé illik, mely egyáltalán nem édes, a kevésbé testes, de fűszeres borokhoz a nem túl magas kakaótartalmú nemes keserű csokoládék illenek. Az élmény még tovább fokozható krémes töltelékű csokoládékkal. Egy dologra fordítsunk figyelmet, elsősorban a vörösborok és a karakteres érlelésű aszúk alkalmasak ezeket az ínyencségeket kísérni.
A bor és csokoládé házasításánál tehát arra kell figyelnünk, hogy a zamatanyagok egymáshoz megkérdőjelezhetetlenül illeszkedjenek. Ennek egyik feltétele a helyesen megválasztott boros, csokoládés receptek és jó hőmérséklet. A boré persze fajtánként változó, ám a csokoládé szobahőmérsékletű legyen. Először kortyoljunk a borból, majd törjünk a csokoládéból, minden kóstolás után érdemes egy korty vizet inni. A könnyed csokoládéktól és boroktól haladjunk a testesebbek felé, így feledhetetlen, különleges pillanatban és ízharmóniában lesz részünk.
Kedves Tyúkok! Megjött az őősz, akár tetszik, akár nem. Melegedjük a felhúzott zokni és meleg pulóver/nadrág társaságában.
Ki ne vágyna a zord, hideg téli napokon egy csészényi forró, illatozó teára?
Nemcsak felmelegít, hanem javítja hangulatunkat, serkenti az agyműködést, sőt immunrendszerünket is erősíti. Ügyelni kell viszont arra, hogy a napszakhoz illő teát válasszunk. Egy élénkítő tea segíti az ébredést, más fajtákkal napközben fokozhatjuk a koncentrációnkat, este pedig igyunk nyugtató hatásút.
Kalandozzunk egy kicsit a fekete tea, a zöld teák és más teafajták között!
Útmutató a teák világához:
Fekete tea - koffeintartalma miatt élénkítő hatású. Serkenti a vérkeringést és a légzést, így agyunk több oxigénhez jut, tehát szellemi teljesítőképességünk is javul. Reggel és napközben fogyasszuk!
Oolong tea – szintén tartalmaz koffeint. Jó hatással van a koncentrációra és a memóriára. Segíti az anyagcserét, és megakadályozza az elhízást. Fogyasztása éhgyomorra nem ajánlott.
Zöld tea – vitaminokat, ásványi sókat és antioxidánsokat is tartalmaz. Éberségnövelő, csökkenti az alvásszükségletet és formában tartja az elmét. Rákmegelőző hatású, s az egyik leghatásosabb zsírégető tea.
Pu-erh – koffeintartalma alacsony, ezért késő este is ihatjuk és gyerekeknek is ajánlott. Ha fogyókúra alatt rendszeresen fogyasztjuk, segíti a súlyfelesleg leadását.
Rooibos – koffeinmentes és tannin tartalma is alacsony, ezért egyaránt ideális folyadékpótló gyerekeknek és felnőtteknek is. Fogyasztása ingerlékenység, alvászavar, álmatlanság és depresszió esetén is ajánlott.
Lapacho tea – immunrendszer-erősítő, alkaloidjai gátolják a rosszindulatú sejtek szaporodását. Gyulladásgátló és fájdalomcsillapító, sőt a cukorbetegség kezelésére is jó. Kúraszerűen ajánlott inni!
Teázási tanácsok:
• A leforrázott tea ne érintkezzen fémmel, csak üveggel vagy porcelánnal!
• A teához szükséges vizet olyan edényben forraljuk, amelyet másra nem használunk!
• Mindig a felforralt vizet öntsük a teára és ne fordítva!
Igen, alakulgatok...menni már tudok,de a gyógyszertől enni nem tudok (ez nem baj :-)
Köszönöm kérdésed.
Szép napot, lányok!
Tomboló szél van errefelé és jönnek az esőfelhők. Megjött az ősz, éppen ideje.
Ma szerintem krumplipürét készítek, aszalt szilvás-baconos csirkemájjal. Ehhez minden van otthon és ki kell végre takarítania mélyhűtőt. Meg főzök egy kis mákos nudlit. Nyami :-) Éljen a nagy fenék ;-)
Ó és képzeljétek, nyertem a lottón! Kettesem volt :-)
Ez a kislány nagyon kedvemre alkot:
Jó reggelt Mindenkinek!
Nekem már az evésen jár az eszem, megyek is a *escoba macskakaját venni (Zsömlének), ma akciósak a jutifalik. Én kefírkúrát tartok, literszámra fogyasztom, mivel ygógyszer + sok folyadékra vagyok beajánlva.
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)