Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Ibdiai szakácskönyvem egyik receptje.
Egy kanál ghí-n (vajból készült zsiradék) meg kell pirítani ánizst, köményt, tört koriandermagot 1-1 mokkáskanálnyit, és ebben a sorrendben. Utána bele a zöldbab, és darabolt vagy szeletelt paradicsom. (Egy kiló babhoz ír 40 deka paradicsomot, én a fagyott 60 dekás babhoz tettem 2 szem paracsicsit.)
Ennyi, kis vízzel puhára kell párolni, persze sózva.
Rizzsel lehet enni, én vacsorára majd halat sütök hozzá, nekem az egy csomag bab kétszerre bőven elég lesz.
A fűszerezés teszi nagyon finommá.
Én pedig indiai zöldbabot főztem, paradicsommal. (A zöldbab fagyasztott volt.)
Vacsora is ez lesz, akkor majd hal "jár" hozzá, grillezve.
fini tényleg, amit csináltál! :)
Én most éppen tárkonyos zöldbab levest főzök egy kis füstölt kolbásszal + sertés combot kockáztam össze egy kicsit, és szilvalekváros derelye hozzá a második.
Én diétázok, de páromnak ez a menü :)
Nállunk nem esett az eső:(( Locsolni kellett tegnap is. :((
Tegnap csak tejbegrízt főztem vacsira. Ma pedig sóskát akarok, tört krumplival. A sóska már megvan, csak erő kell hozzá megcsinálni. :)
Mikor akciós mindég veszek és beteszem a hűtőbe vésztartaléknak!
Akkor is jó szolgálatot tesz, ha jönnek a Csemete haverjai! Egy pár szem krumpli, Leöntve a rántottsajt sütőolajának egy részével és rengeteg petrezselyennel, vagy rizibizi, egy tálka tartár és mindenki kerekre eheti a pocakját.
Szoktam írni, hogy ha sokan vagyunk, vagy kevés a hús, vagy csak a 7 szűk esztendő ideje van, akkor kétféle köretet is teszek a tányérra, mert laktat, jól néz ki, olcsó és ha még némi dinsztelt zöldség is kerül, akkor akár egészséges is lehet!
Csatlakoznék hozzád! : Jó lenne a 3 napos hétvége - márcsak a házimunka szempontjából is!
De amúlt hét sem volt rossz a szabad szerdával! :)
Én se kaptam :( Nagyon várom :)
Paprika palántákat ültettem, erre jött a vihar, leborítottam őket félbevágott üdítős üvegekkel, mert félek, hogy beveri őket az eső a földbe. Még jég is jöhet, ahogy a felhőket elnézem.
Köszönöm szépen! Nem merek kísérletezni, lehet kapni panírozottat fagyasztva. Egyszer meg lehet venni, a sajt maga sem lenne sokkal olcsóbb.
Én nem főzök nagy edényben, az indukciós főzőlap egyetlen hátránya, hogy edényestül max. 6 kg-ot lehet rárakni.
Zsombor nem szokott a koliba vinni meleg kaját, talán egyszer-kétszer vitt eddig, csak a vasárnap estére. Nagyon jó a kolis konyha, és ennyi év alatt már haver lett a konyhafőnök. Ahogy az étlapot elnézem, jókat főznek ott amúgy is. Este más féle meleg étel szokott lenni, mint ami ebédre volt, azaz még véletlenül sem maradékból összecsapott valami.
Azt szoktam csinálni, hogy lakodalmas lábosokban főzök, és egy részét azonnal elrakom a fagyóba. Így tudok csomagolni a Nagyoknak Pestre és nekünk is marad, egy-két hét múlva előveszem, esetleg továbbfejlesztem (pörköltből gulyást, rizses húst, ilyesmi) így megúszok egy napot, ha nagyon nincs kedvem.
No meg hóvégén se jön rosszul az üres spájz mellett, ha néhány adag főtt kaja még lapul a fagyóban.
A sajtot kétszer kell panírozni. Lisztbe, tojásba, morzsába, tojásba, morzsába. Nagyon forró olajban kell sütni, papírra szedve vízszintesen kell csepegtetni, különben összefolyik egy helyre a bundában. Nekem sose folyik ki.
Ha akarod, fagyaszthatod is, előző este panírozd be, tálcán fagyaszd és úgy süssed ki.
Jó a sajtot a boltban felszeleteltetni, akkor sokkal szebb szeleteket tudsz csinálni, a gép nagyon egyenletesen vág. Fél centi vastag szeletekre szoktam kérni. Még sose húzták a szájukat, igaz, nálunk a boltban nagyon rendes csajok vannak.
Ezen a hétvégén végre itthon lesz a fiam megint.
Alighanem valami zölddséges csirkeragu-egytálat fogok csinálni, mert ha megkérdezem, mit enne, úgysem tudja. (Babot meg nemrég evett, amikor én talin voltam két hete, azt hagytam itthon neki egy fazékkal.)
A csirke valamelyik alkatrésze rendszerint akciós a faluban.
És veszek fagyasztott rántott sajtot, hátha sikerül kisütni. Azt már régóta szeretne itthon is enni.
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)