Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetős fórum)
Ajánlom még, ebből a szempontból autentikusabb is a Kapy úton lévő japán-koreai élelmiszerüzletet. Az az igazi, az itt élő közösség tagjai és a nagykövetségek is ott vásárolnak.
Ha nem feltétlenül ázsiai kell majd, akkor pedig a nagy Culinarist a Balassi Bálint utcában.
Még egy kérdésem is lenne: Bár lehet, hogy nem érint senkit, de:
Imádok távol-keleti dolgokat készíteni, és a Nagycsarnokban voltam egy hónapja, és nem volt már ott az alagsorban a távol-keleti bolt.
Nem tudja valaki esetleg, hova költözött? Rizslap kellene vietnami hústekercshez.
(Bocs, ha túl speciális volt akérdésem, sokan nem szeretik az ilyen kajákat, de hátha...)
Osztom Guruljka véleményét.
A tojáson jót mosolyogtam, valóban így van.
Amikor a 80-as évek elején jöttek azzal, hogy emeli a koleszterint, akkor emlékszem, volt olyan kolleganőm (idős emberek), aki onnantól a férjének egy szem, de egyetlen szem tojást sem adott. Pedig a kisöreg szerette nagyon.
Rá 15 évre meg olyan cikket olvastam, hogy nem hogy nem emeli, de még bontja is a koleszterint, na elmenne a .....ba azért, találják már meg a középutat, nem?
Az étkezésről annyit, hogy a lányom cukros lett, és nem örülök persze, de: én sokkal nyugodtabb vagyok, amióta 2 éve kontroll alatt van tartva az étkezése. Mindent betart, a napi szénhidrát mennyiségbe hülyeségek nem is férnek bele, emellett semmi fehérlisztes cucc. És valahogy automatice a többi kajája is egészségesre váltott.
Kezdem bevezetni családi szinten is, onnan lehet észrevenni, hogy ha bolti sütit eszünk, az már nekünk nagyon geil, tehát valszeg akaratlanul is, még a diabos cukorból is kevesebbet teszek a családi sütikbe is.
De mániákus nem akarok lenni, és bevallom, mi azért a férjemmel még kilengünk időnként.
Látod, máris tudatosítottad, me is fogalmaztad a lényeget.
Ez is csak a biznisz kérdése sokszor. Fel a fejjel, rengetegen étkeznek teljesen célszerűtlenül, őket még a "nem jó" étolajjal is kenterbe verjük! :D
Nézd...az élet veszélyes üzem, szokták mondani.
Próbálok egészségesen étkezni, de egy-egy alapanyagot nem lehet teljesen másra cserélni.
Mostanában állítólag az olivaolaj az egészséges.
Felnőtt életem során a tojás éppen harmadszorra egészséges étel megint. Kivárom az étolajat is...
Biztosan nem fogok az Isten háta mögé költözve, saját magam kifogni a mindennapi betevő lazacomat. Annyira nem fontos ez az egész, hiszen makkegészséges táplálkozás mellett is bele lehet halni egy buta balesetbe, vagy fertőző betegségbe. De a nagy példakép, Schirilla György is szívrohamban halt meg, pedig a legjobb tudása szerint, egészségesen étkezett.
Nem tudnék mit ajánlani Neked, mert már elmondtam sokszor : Hogy mit gondolnak ártalmasnak és momentán mit tartanak az okosok egészségesnek az "divat" kérdése!
Ami ma az egyedül üdvözítő az holnapra halálos méreg!
Nem akarnék belebocsátkozni a részletekbe, de nézzük csak pl. a tejet. Ami a mi gyermekkorunkban "élet, erő, egészség" volt, az később kerülni való méreg lett, bár manapság újra változni látszik a trend!
Én úgy gondolom a "józan paraszti ész" a nyerő! Mindenből, változatosan, idénynek és földrajzi helyzetnek megfelelően egy kicsit!
Egyéni eltérések persze mindég vannak! Kinek mi okoz problémát, ne erőltesse!!!
Gondolom, most nagy vitát kavarok de én így hiszem!
Én beviszem a céghez és délutánonként eszegetek belőle.
Tényleg igaz, hogy néhány teáskanál után elmúlik hosszú időre az éhségem tőle!
Meg azt szoktam modani, hogy nagyon gazdaságos mert még órák múlva is előkerül valahonnan a fogaim közül egy-egy mag, ami jóízű!:))
Megjöttünk az Ázsia centerből! Hogy mennyi ember volt ott!!!Borzasztó!
Jó elfáradtam, de csemetét sikerült felruháznom. Kapott egy nadrágot, egy kötött, meleg kardigánt (nem hittem volna, hogy ilyemire vágyik!), zoknit, alsónadrágot, karácsonyi csokit, Riomare halkonzervet, dezodot, fogkrémet, kesztyűt.
És a nap beszerzése egy műfenyő, ami tényleg gyönyörü!!! Már évek óta nézegettem a műfákat, de most hosszas válogatás után elszántam magam és végülis nagyon örülök neki!!!
Tudom-tudom, ez nem "olyan", de nem hullik és 10 évre elrendeztem a favásárlás dolgát! Illatnak majd hozok haza néhány luc ágat. mert szerintem annak van a legjobb illata!
Bizony, én is szeretem.
Reszelt alma-zabpehely reggelimbe keverve szoktam enni.
Dehogy bántom!!!!
Nekün is volt több trabink is! A férjem nagyon imádta!
A mákon kívül a szezámmag is nagy kalciumforrás!!!!
Egyetlen csepp olajon, serpenyőben megpirítom és lehülve, csavaros üvegben tárolom.
Nagyon finom magában is egy-egy kanállal, de sütikre is lehet szórni vagy pl. zsemlemorzsa közé keverni a panirozáskor.
Jó hatása, hogy nassolni vágyóknak elveszi az étvágyát jó időre! :)
Bocsánat, majdnem kifelejtettem:
A sajtmártásba, amikor már levettem a tűzről, belekevertem egy darab kocka-margarint is, olyan 10 dkg körüli mennyiséget.
Tegnap csak "óvatosan" vásároltunk be a fiammal, de amúgy sem tudtuk kitalálni, mit is együnk.
A fiam volt a boltban, nem nagyon húsevő, én meg pláne nem. Mivel nem volt csirkecomb, nem vett semmilyen húst, csak kenyérre valót...Énbennem motoszkált már akkor valami, és kértem, hogy sajtot vegyen egy jó darabot.
Végül a Töltött tepsi című étel született meg, ami köretnek is remek lehet, de önmagában is jó étel.
Főztem pár szem krumplit héjában. Amíg az hűlt, kevés étolajon megpároltam, kevés vizet is aláöntve, a kedvenc fagyasztott zöldségkeverékemet. (Sokfajta zöldség van benne, igazán sokszínű.) Amikor félig-meddig megpuhult, leszűrtem, de a levét felhasználtam (víz még kellett hozzá) a tollhegy tészta kifőzéséhez. A főzővízbe kurkumát is tettem, és nem a megszokott bő vízben főztem, hanem kevesebben.
Amíg a kiolajozott mély tepsibe kezdtem rétegezni a megtisztított főtt krumplit, a gyermek lereszelte a sajt jó részét.
A krumpli-rétegre rákerült a tészta, amelynek nem sok főzőleve maradt, de leszűrve félretettem. A puha zöldséget is elrendeztem a tetején.
Ezután sajtmártást készítettem úgy, hogy 2 dl tejet feltettem forrni, belekevertem egy evőkanálnyi keményítőt. Kicsit kevergettem, amíg besűrűsődött, és bőven raktam belé reszelt sajtot. Kiscit sűrű lett, de a félretett zöldséges tésztafőzőlével hígítani tudtam. Egy mokkáskanálnyi őrölt szerecsendióval és picike sóval ízesítettem. Amúgy forrón rálocsoltam a zöldség tetejére, éppen befedte mindenütt. A maradék reszelt sajtot bőven rászórtam, és a sütőben előbb alsó lángon összepároltam, majd a felső lángot is hozzákapcsolva, megolvasztottam a tetején a sajtot.
Jóízű, nem zsíros, de tápláló étel, ráadásul finom is!!! :D
Sziasztok !
Szép vasárnap estét kívánok mindenkinek.
Egy zöldséges ismerősömtől fagyott banánt kaptam.A nosaltyn kerestem hozzá receptet : gyömbéres banánlekvárt csináltam belőle.Az egész lakásba nagyon finom illat volt egész nap.Csak a héja volt barna így még felhasználható volt.
Itt a recept :
1 kg banán tisztán mérve
5 dkg gyömbér
1 citrom leve
1-2 dl víz / én 2 dl tettem bele/
10 - 15 dkg kristály cukor
Az egészet össze főzzük közben össze turmixolhatjuk. 20-30 perc főzzük,vigyázni kell mert köpköd.Üvegekbe töltjük és lezárás után az üvegeket 10 percre fejre állítjuk.Nem szükséges meleg dunsztba tenni.Az íze különleges de finom.
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)