Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: fórum

Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)


43151. Tejespite (válaszként erre: 43140. - Caravell)
2013. aug. 3. 21:11

Én is mindig így csinálom. Tegnap pl a pudingos almáshoz, itt a receptje:


Tészta:

25 dk vaj, 20 dk porcukor (én 10 dk Eritritet tettem amikor pedig még nem volt gondom a cukrommal, akkor is csak 10 dekát, de rendes cukrot. Elég ennyi, felesleges 20 sztem) 50 dk liszt (én 30 dk durumot és 30 dk rendeset tettem) 1 sütőpor, 1 egész tojás és egynek a sárgája.

Ebből tésztát gyúrok és annyi tejfölt teszek bele, h jól nyújtható legyen, kb fél kispohárral. Kettő lapot sütök belőle a nagy gáztepsziben, vigyázni kell vele, mert hamar megsül. Közepesen hőmérsékletű, előmelegített sütőbe kell tenni, akár előző nap is elkészíthető.

A krém: 2,5 dl vízben símára keverünk 3 csg vaníliás főzős pudingport. Én nem vízben kevertem el, hanem a reszelt alma kinyomkodott levében. Az se vesszen kárba és ízre is jobb. Netto 1 kg almát lereszelünk nagylyukú reszelőn, kinyomjuk, de nem nagyon. Én tettem bele egy kis fahéjat és szegfűszeget meg egy fél citrom levét, de az eredeti receptben az nincs. 5 dl vízzel 25 dk cukrot felfőzünk, beletesszük a reszelt almát, 10 percig lassű túzön főzzük, majd lehűzzuk a tűzről, beletesszük a pudingot, és visszatesszük egyet rottyanni. Forrón rákenjük a tepsziben lévő lapra, rátesszük a másik lapot, és elvileg másnap lehet szeletelni, de már egy óra elteltével ette a családom, és át is puhult.

Nagyon finom, nem lehet elrontani, és mivel nincs a krémjében tejtermék, szerintem sokáig eláll, de nálunk ez kizárt dolog.

43150. alidamolnar (válaszként erre: 43149. - Alidamolnar)
2013. aug. 3. 17:20
Mármint a cukorral persze főztem még egy órát.
2013. aug. 3. 17:19

Kész van az almalekvárom. Végül úgy volt, hogy a férjem megpucolta, én vékonyra felszeleteltem (nicer dicer de jó volt most), aztán feltettem főni, citromsavat tettem bele, amikor puha lett, botmixeltem, lemértem, úgy adtam hozzá a cukrot, és leheletnyi fahéjat és szegfűszeget. Szalicilem még van itthon, egy keveset raktam bele, aztán ment az üvegekbe. Végül 12 db normál méretű üveggel lett, és pár kicsivel a lányomnak diabetikusan.

Finom lett, de szerintem sok, na nem baj.

43148. alidamolnar (válaszként erre: 43147. - Caravell)
2013. aug. 3. 17:15

Jól hangzik!

Én múlt héten töki pompost (langalló, kenyérlángos) készítettem, az is nagyon etette magát.

43147. caravell (válaszként erre: 43142. - Caravell)
2013. aug. 3. 15:11
Nagyon jó lett, hasonlított az eredetire, bár messze állt tőle, de nagyon finom, Tettem rá paradicsomkarikákat is, a kenőzósz: egy kis doboz tejföl, egy evőkanál mustár, egy mokkáskanál fokhagymagranulátum, előre bekeverve, hogy összeérjen.
43146. caravell (válaszként erre: 43145. - Anyagi)
2013. aug. 3. 15:09
Köszönöm, figyelni fogom az őszi akciókat :)
43145. Anyagi (válaszként erre: 43141. - Caravell)
2013. aug. 3. 07:06
Simán lehet a fűre rakni! Magas lábakon áll, még az alsó szellőző lyukacskák alatt is van egy felfogó fém tányér. A sütő felület majdnem asztal magasságban van.
43144. Anyagi (válaszként erre: 43136. - 3b1a5ec920)
2013. aug. 3. 07:02
Ez jóóóóó!!!
43143. 645b490433 (válaszként erre: 43139. - Alidamolnar)
2013. aug. 3. 05:02
Szívesen sőt mi megpucoljuk lepároljuk és készre készítjük almás sütikhez és mehet a hűtőládába egy adag egy jégkrémes vagy kajás doboz kb. és télen jó kis csemege.
43142. caravell (válaszként erre: 43128. - Anyagi)
2013. aug. 2. 22:22
Mi ettünk egyszer egy pizzát, keménylegények volt a neve (donpepe) azt próbálom holnap megcsinálni: fokhagymás-mustáros tejföllel volt megkenve és bacon szalonna meg felkarikázott erős paprika volt rajta. Van még maradék füstölt főtt tarjám (1100 volt a tecsóban de csak nagyobb darabok voltak, nem használtam el mind) azt is teszek majd rá...
43141. caravell (válaszként erre: 43125. - Anyagi)
2013. aug. 2. 22:18

Igen, szoktunk, jól emlékszel, de csak elmenősen: vagy kiránduláson (de most tűzgyújtási tilalom van) vagy barátainknál, nekik nagyobb az udvaruk (van, akinek még kemencéje is van (sóvárogva bámulom mindig) van, akinek a Tasson lévő telkén, csak ott sok a szúnyog.Nekünk Raclette grillünk volt, de már el is ajándékoztam, mert akkora disznóólat csinált a fröcsögéssel, nem győztem takarítani...


A gömbgrillt ki lehet tenni a fűre? Mennyire meleg alulról, nem égeti ki a növényzetet? Mert a terasz natúr greslappal van burkolva, hogy ne csússzon, na arról felszedni 3 napos sikálás...

43140. caravell (válaszként erre: 43134. - Ginevra01)
2013. aug. 2. 22:11
Ha reszelitek az almát, nem kel megpucolni, ki lehet reszelni a héjából, hártya vékonyra, vékoyabbra, mintha hámoznátok...
2013. aug. 2. 21:34
Ginevra, Bözse, köszönöm a tanácsokat:)))
43138. 645b490433 (válaszként erre: 43135. - Alidamolnar)
2013. aug. 2. 21:27
Mi Éva alma mellé raktunk öszibarackot remek kis párosítás volt nem sok cukorral. Sőt volt mikor még sárga dinnye is került bele.
43137. Ginevra01 (válaszként erre: 43135. - Alidamolnar)
2013. aug. 2. 21:16

összevágtam félbe-negyedbe, mikor hogy, és amikor puhult összetörtem burgonyatörővel :)


szerintem az édesből is jó lesz az :D

43136. 3b1a5ec920
2013. aug. 2. 19:50

Krumplis rakott palacsinta

Hozzávalók 4 személyre:


• 35 dkg burgonya

• 2 tojás

• 25 dkg liszt

• 2 dl tej

• 3 dl tejföl

• 15 dkg reszelt füstölt sajt

• A sütéshez:

• kevés olaj


Elkészítés:

A burgonyát megmossuk, héjában puhára főzzük. Leszűrjük, kicsit hűlni hagyjuk, majd meghámozzuk, és összetörjük.


A tojásokat egy csipet sóval, a liszttel, a tejjel és kevés vízzel palacsintatésztává keverjük. Amikor elkészült a tészta, belekeverjük a főtt burgonyát is. Ha nagyon besűrítené a tésztát, pici vizet tehetünk még bele, de ne túl sokat, mert ennek a tésztának sűrűbbnek kell lennie a szokásosnál. Vékonyan kiolajozott palacsintasütőben egyesével hagyományos palacsintákat sütünk. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. Vékonyan kiolajozunk egy hőálló tálat, amire rárétegezzük a palacsintákat, mint egy tortát. Megkenünk minden réteget pici tejföllel, és megszórjuk kevés sajttal. A sütőben 10 percig sütjük, hogy összemelegedjen az egész, és a teteje megpiruljon. A sütőből kivéve szeleteljük, és köretnek vagy önállóan tálaljuk. Ez utóbbi esetben adjunk mellé snidlinggel, zellerrel vagy kaporral kikevert tejfölt is.


Munka: kb. 30 perc

Fogyasztható: kb. 45 perc múlva

1 adag: 412 kcal

43135. alidamolnar (válaszként erre: 43134. - Ginevra01)
2013. aug. 2. 19:22

Az mi almánk sajnos édes (Éva alma a neve).

De ha teszek bele némi citromsavat, talán finom lesz. Nem teszek el sokat, csak 1-2 normál üveggel nekünk, és 1-2 kicsike üveggel diabosan a lányomnak.

Te amúgy reszelted, vagy botmixelted?

43134. Ginevra01 (válaszként erre: 43133. - Alidamolnar)
2013. aug. 2. 19:02
Én most tetem el 9 üveggel, savanyú almából, isteni lett. Csak baromi sokat kellett pucolni meg szöszmötölni az előkészítéssel.
2013. aug. 2. 18:31
Arra gondoltam, hogy nyári almából tennék el lekvárt, pár üveggel. Pici szegfűszeg, citromsav (mert ez édes alma), szerintem nem lesz rossz.
43132. Guruljka (válaszként erre: 43131. - Mmacus)
2013. aug. 2. 10:46

Helyes. :)

Minden tapasztalatot én sem szedek össze, megválogatom, kiét jegyzem meg.

De a töklekvárt tényleg megcsinálom az idén, már csak azt kellene eldöntenem, melyik variáció legyen az az egyetlen üveg. (Több lekvár nem nagyon fogy nálunk, és kamrám sincs.)

És ha látok sárgabarackot, akkor kipróbálom a mákos baracklekvárt, szintén egy üveggel.

43131. mmacus (válaszként erre: 43130. - Guruljka)
2013. aug. 2. 10:43

Bocsi, azt hittem, a saját tapasztalataidat osztod meg:)

Anyósom sem főzött még életében lekvárt, (101 évig élt a dédi, mindig ő főzte neki), de elméletben kiválóan tud mindent, állandóan osztja a tanácsait. Én meg már rájöttem, miért van két fülem:)

43130. Guruljka
2013. aug. 2. 10:34

Én semmiben nem szoktam lekvárt készíteni, de már majdnem.

És gyújtögetem az ötleteket (meg a bátorságot), évről évre olvasgatom mások tapasztalatait.

43129. mmacus (válaszként erre: 43114. - Guruljka)
2013. aug. 2. 10:30

Te üvegben szoktál sütőben lekvárt készíteni??? Ilyet még sosem hallottam.

Én csak a lábasos módszert ismerem, azt is csak szilvával. Mivel hosszú ideig készül, barackból nem próbáltam, nem gusztusos nekem a sötét színű baracklekvár.

43128. Anyagi
2013. aug. 2. 06:16
A fagyasztóban csücsül egy egész csibe. azt tervezem a hét végén pirosra sütni és egy nagy adag salátával, vajas krumplival és a kedvenc szószaimmal tálalni. - Nem túl eredeti, de finom! :)
43127. Anyagi
2013. aug. 2. 06:13
Tegnapra csináltam egy hatalmas fazék gulyáslevest, ezért most "béke van", három napig nem kell főzni, mert imádja a család! )
43126. Anyagi (válaszként erre: 43115. - Alidamolnar)
2013. aug. 2. 06:10
Almapektin van benne.
43125. Anyagi (válaszként erre: 43104. - Caravell)
2013. aug. 2. 06:07

A gömbgrill faszenes sütő - végülis ez az igazi! Három méretben kapható, a kétszemélyestől a "party" méretig.

Csodák nincsennek, ami zsíros és fröcsög a konyhában, az fröcsög a teraszon is :(

Nekem nem volt ilyen gondom a sütővel, de én a nagy közepén igyekszem sütni. Viszont a grillezés mindenképpen többlet munka, mert a sütőt ki kell üríteni és ki kell mosni, a rácsot/sütőlapot zsírtalanítani kell... Ezért aztán csak ha jó a kedvünk, nem vagyunk fáradtak és kellemes a társaság, akkor érdemes belevágni.

Bár úgy emlékszem, ti ennek ellenére szotatok grillezni, bográcsolnni!

Én a hét végén csevabcsicsát tervezek sütni!

43124. Guruljka
2013. aug. 2. 02:00
Hogyhogy elfelejtetted? :-D
43123. murva (válaszként erre: 43114. - Guruljka)
2013. aug. 1. 22:17
A sütőbe nem teszek üvegeket,lábosban főzöm/sütöm a lekvárt.Tavaly így csináltam a szilva lekvárt és elfelejtettem,hova tettem a lábast.
43122. Guruljka
2013. aug. 1. 20:13

Nézzétek csak! Azt is megtaláltam, hoygan készíthető házilag a pektin!


[link]

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook