Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Én is mindig így csinálom. Tegnap pl a pudingos almáshoz, itt a receptje:
Tészta:
25 dk vaj, 20 dk porcukor (én 10 dk Eritritet tettem amikor pedig még nem volt gondom a cukrommal, akkor is csak 10 dekát, de rendes cukrot. Elég ennyi, felesleges 20 sztem) 50 dk liszt (én 30 dk durumot és 30 dk rendeset tettem) 1 sütőpor, 1 egész tojás és egynek a sárgája.
Ebből tésztát gyúrok és annyi tejfölt teszek bele, h jól nyújtható legyen, kb fél kispohárral. Kettő lapot sütök belőle a nagy gáztepsziben, vigyázni kell vele, mert hamar megsül. Közepesen hőmérsékletű, előmelegített sütőbe kell tenni, akár előző nap is elkészíthető.
A krém: 2,5 dl vízben símára keverünk 3 csg vaníliás főzős pudingport. Én nem vízben kevertem el, hanem a reszelt alma kinyomkodott levében. Az se vesszen kárba és ízre is jobb. Netto 1 kg almát lereszelünk nagylyukú reszelőn, kinyomjuk, de nem nagyon. Én tettem bele egy kis fahéjat és szegfűszeget meg egy fél citrom levét, de az eredeti receptben az nincs. 5 dl vízzel 25 dk cukrot felfőzünk, beletesszük a reszelt almát, 10 percig lassű túzön főzzük, majd lehűzzuk a tűzről, beletesszük a pudingot, és visszatesszük egyet rottyanni. Forrón rákenjük a tepsziben lévő lapra, rátesszük a másik lapot, és elvileg másnap lehet szeletelni, de már egy óra elteltével ette a családom, és át is puhult.
Nagyon finom, nem lehet elrontani, és mivel nincs a krémjében tejtermék, szerintem sokáig eláll, de nálunk ez kizárt dolog.
Kész van az almalekvárom. Végül úgy volt, hogy a férjem megpucolta, én vékonyra felszeleteltem (nicer dicer de jó volt most), aztán feltettem főni, citromsavat tettem bele, amikor puha lett, botmixeltem, lemértem, úgy adtam hozzá a cukrot, és leheletnyi fahéjat és szegfűszeget. Szalicilem még van itthon, egy keveset raktam bele, aztán ment az üvegekbe. Végül 12 db normál méretű üveggel lett, és pár kicsivel a lányomnak diabetikusan.
Finom lett, de szerintem sok, na nem baj.
Jól hangzik!
Én múlt héten töki pompost (langalló, kenyérlángos) készítettem, az is nagyon etette magát.
Igen, szoktunk, jól emlékszel, de csak elmenősen: vagy kiránduláson (de most tűzgyújtási tilalom van) vagy barátainknál, nekik nagyobb az udvaruk (van, akinek még kemencéje is van (sóvárogva bámulom mindig) van, akinek a Tasson lévő telkén, csak ott sok a szúnyog.Nekünk Raclette grillünk volt, de már el is ajándékoztam, mert akkora disznóólat csinált a fröcsögéssel, nem győztem takarítani...
A gömbgrillt ki lehet tenni a fűre? Mennyire meleg alulról, nem égeti ki a növényzetet? Mert a terasz natúr greslappal van burkolva, hogy ne csússzon, na arról felszedni 3 napos sikálás...
összevágtam félbe-negyedbe, mikor hogy, és amikor puhult összetörtem burgonyatörővel :)
szerintem az édesből is jó lesz az :D
Krumplis rakott palacsinta
Hozzávalók 4 személyre:
• 35 dkg burgonya
• 2 tojás
• 25 dkg liszt
• 2 dl tej
• 3 dl tejföl
• 15 dkg reszelt füstölt sajt
• A sütéshez:
• kevés olaj
Elkészítés:
A burgonyát megmossuk, héjában puhára főzzük. Leszűrjük, kicsit hűlni hagyjuk, majd meghámozzuk, és összetörjük.
A tojásokat egy csipet sóval, a liszttel, a tejjel és kevés vízzel palacsintatésztává keverjük. Amikor elkészült a tészta, belekeverjük a főtt burgonyát is. Ha nagyon besűrítené a tésztát, pici vizet tehetünk még bele, de ne túl sokat, mert ennek a tésztának sűrűbbnek kell lennie a szokásosnál. Vékonyan kiolajozott palacsintasütőben egyesével hagyományos palacsintákat sütünk. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. Vékonyan kiolajozunk egy hőálló tálat, amire rárétegezzük a palacsintákat, mint egy tortát. Megkenünk minden réteget pici tejföllel, és megszórjuk kevés sajttal. A sütőben 10 percig sütjük, hogy összemelegedjen az egész, és a teteje megpiruljon. A sütőből kivéve szeleteljük, és köretnek vagy önállóan tálaljuk. Ez utóbbi esetben adjunk mellé snidlinggel, zellerrel vagy kaporral kikevert tejfölt is.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 45 perc múlva
1 adag: 412 kcal
Az mi almánk sajnos édes (Éva alma a neve).
De ha teszek bele némi citromsavat, talán finom lesz. Nem teszek el sokat, csak 1-2 normál üveggel nekünk, és 1-2 kicsike üveggel diabosan a lányomnak.
Te amúgy reszelted, vagy botmixelted?
Helyes. :)
Minden tapasztalatot én sem szedek össze, megválogatom, kiét jegyzem meg.
De a töklekvárt tényleg megcsinálom az idén, már csak azt kellene eldöntenem, melyik variáció legyen az az egyetlen üveg. (Több lekvár nem nagyon fogy nálunk, és kamrám sincs.)
És ha látok sárgabarackot, akkor kipróbálom a mákos baracklekvárt, szintén egy üveggel.
Bocsi, azt hittem, a saját tapasztalataidat osztod meg:)
Anyósom sem főzött még életében lekvárt, (101 évig élt a dédi, mindig ő főzte neki), de elméletben kiválóan tud mindent, állandóan osztja a tanácsait. Én meg már rájöttem, miért van két fülem:)
Én semmiben nem szoktam lekvárt készíteni, de már majdnem.
És gyújtögetem az ötleteket (meg a bátorságot), évről évre olvasgatom mások tapasztalatait.
Te üvegben szoktál sütőben lekvárt készíteni??? Ilyet még sosem hallottam.
Én csak a lábasos módszert ismerem, azt is csak szilvával. Mivel hosszú ideig készül, barackból nem próbáltam, nem gusztusos nekem a sötét színű baracklekvár.
A gömbgrill faszenes sütő - végülis ez az igazi! Három méretben kapható, a kétszemélyestől a "party" méretig.
Csodák nincsennek, ami zsíros és fröcsög a konyhában, az fröcsög a teraszon is :(
Nekem nem volt ilyen gondom a sütővel, de én a nagy közepén igyekszem sütni. Viszont a grillezés mindenképpen többlet munka, mert a sütőt ki kell üríteni és ki kell mosni, a rácsot/sütőlapot zsírtalanítani kell... Ezért aztán csak ha jó a kedvünk, nem vagyunk fáradtak és kellemes a társaság, akkor érdemes belevágni.
Bár úgy emlékszem, ti ennek ellenére szotatok grillezni, bográcsolnni!
Én a hét végén csevabcsicsát tervezek sütni!
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)