Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
A nokedlit én is réteslisztből csinálom mindég.
És állni sem kell hagyni, mert a forróvízben megduzzad és jó állagú lesz pillanatok alatt.
"Krumplit is forró vízzel kezded főzni"
Ha hideg vízbe teszem a krumplit fel főni, a keményítő egy része kifő a lébe. Ha forróba, akkor benne marad.
Nem tudom, csak kérdezem : Nem lesz más íze, állaga a krumplinak?
A szombat reggel a piacé, és utána irány a konyha és a főzés. Aztán kaja, mosogatás, mosás, takarítás (legalább egy része), netán beszélgetés a családdal, vendégség, és "uram bocsáss" : pihenés... Most irány vissza a bolt. :(
Ha piacon kívül más is kellett, akkor igen, vasárnap indultam beszerezni. Főleg ha netán könyvet, cipőt, ruhát vagy hasonlót is szerettem volna venni?
Tudom, nekem már mi a fenének új cucc, de mondjuk, ha szeretnék elmenni a gyerekkel?
És ne mondja senki, hogy majd hét közben pótolom, mert aki ezt kitalálta, az nem dolgozott még teljesítménybérben, határidőkre soha!
Az meg, hogy drága - mihez képest?
Pl. ki vagyok bukva rajta, hogy egy kiló sertéshúst már 1000 Ft-ért adnak, egy kiló sima füstölt szalonnát vagy tepertőt meg 1400-ért???????
Fő a far-hát leves és kész két tepsinyi mogyorós-kakaós kevert tészta.
A tészta az Aranka nevű mogyorós pudingtól mogyorós! :)
Mondtam már, hogy utálom, hogy vasárnap zárva van a bolt????
Tegnap 7-től 21-ig dolgoztam és ma is felkelhettem fél 6-kor, hogy időben kész legyek mindennel... :(((
Van valami ötletetek, hogy milyen szósz féleséget készítsek penne tésztához? Csak egy szermélyre, nekem kéne ma ebédre, a tészta ott van már két napja kifőzve, maradék. A lányom rakott karfiolt eszik, neki is pont egy adag maradt mára, a férjem dolgozik és ott kajál. Valami szaftosra gondolok, hús nem is kell bele, de mi legyen....
(Csak sajttal, tejfölösen nem szeretem, meg üresen sem, de kidobni sem akarom a pennét.)
Eddigi életemben 2-szer nem sikerült a nokedli - de valószínűleg a liszttel volt a gond, mert más is panaszkodott, hogy képtelen volt belőle palacsintát sütni.
Apukám csesztet hogy réteslisztet használjak - nem akarok. Nekem megfelel a BL-55-ös, olcsó liszt is.
Bármit el lehet abból is készíteni, sőt mindenféle adalékok nélkül is (tojás, tej) fincsi lesz. Ici-picit sűrűbbre kell keverni, ennyi a titok.
csak írjad a mindenféle okosságot ! a jó pap is hóttig ....
Még én se próbáltam a nokedlit rétesliszttel , van , aki fele-fele arányban használja a lisztet , 1x azon lepődtem meg , h a finomliszt + a rétesliszt között a rétesliszt a jobb minőségű ?! mindig készülök kipróbálni , de ritkán van itthon réteslisztem .
Én a lencséről olvastam, hogy nem puhul, ha eleve sós a víz, és ki is próbáltam. Hát nemhogy sokára főtt meg nagyon, és hiába sóztam úgy félpuha állapotban, nagyon ízetlen lett! Nem győztem sózni, és mégis alig érződött.
Tudtommal azok öntik ki az első levet, akik nem bírják a héja keménységét. Meghámozni mégsem lehet...
Van valami oldat-fizika is benne, kikutatom és majd jövök.
Érdekel bizony, köszönöm a tippet! :D
Szoktam állni hagyni, azaz előre bekeverni, mert igazán frissen kifőzve finom. De a rétesliszt még nem jutott eszembe, pedig szeretem azt használni. Nagymama is azt mondta: a rétesliszt szaporább. :D
én szeretm ha állatot vágok mindig felfogom a vérét és meg sütöm hagymásan ..:)
A nokedliról elmondom, h csinálom én (ha érdekel valakit?) szóval régen mindig össze állt nem is szerettem csinálni.. hiába mostam le... aztán a barátnőm mondta, h ő réteslisztből késziti picit hígabbra.. és hagyja állni na azóta mindig nagyon jól sikerül..:)
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)