Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetős fórum)
Igen, a lábtörlőt megtaláltam, a többi receptet is köszönöm, felolvasom majd a páromnak, és amelyiket választja, az lesz szilveszterkor.
Békés ünnepeket!
Szilveszterre: ismered a "lábtörlő" nevű ételt?
Pizzatészta-féleségbe vannak hosszában elvágott virslik "beleszőve", úgy kell kisütni. Küldjem a receptet? Képet a neten sokat találsz.
Húúúú de van ám! :D Mindkettő sokszorosan bevált!
Az egyiket a fiam Fornettinek titulálta! Hogy már azt se kell venni, mert az Anyuja megsüti! :D
Meleg burgonya pogácsa
„Régi magyar háziasszony” (más nevét nem tudom) receptje, saját szókincsemmel. Lehet sajttal is megszórni, ha van, úgy még jobb.
Hány személyre: étvágytól függ, de elvileg 4
Előkészületi idő: az élesztő megfuttatása
Elkészítési idő:
Kategória: Sütemény
Nehézségi fok: Könnyű
Hozzávalók
10 dkg vaj, 10 dkg főtt, áttört krumpli, 10 dkg liszt, 1 tojás sárgája, 1 dkg élesztő (kevés tejben megfuttatva), kevés só.
Mindezt összegyúrjuk, kis ideig pihentetjük, háromszor hajtogatjuk. Kiszaggatjuk (én picire szoktam..), tojássárgájával megkenjük, pár szem köménymagot hintünk rá. Tíz perc alatt megsül.
No én a kimaradt tojásfehérjével kenegettem, és ha nem volt köménymag, hát nem volt...De ha van, sajt is jó rá.
VIGYÁZAT!!! Ez csak diétázó ovisoknak való adag, ennél legalább 3x ennyi kell, és akkor se marad!!!
És itt a fornetti jellegű:
Nagyi1 (Hoxa) sajtos pogácsája, szó szerint
Ezt a pogit azért szeretem, mert nem kell pihentetni, nem kell élesztőt futtatni, csak összegyúrni, és éjszakára betenni a hűtőbe. Ott aztán keledezhet reggelig. Íme a recept:
50 dkg liszt, 1 margarin, 1+1 tojás, 1 tejföl, 25 dkg sajt, 1 élesztő, 5 kávéskanál só.
A hozzávalókat simán összegyúrom. Az élesztőt is csak belemorzsolom, a sajtból pedig teszek félre a tetejére. Összegyúrás után 2-3-ször hajtogatom, nyújtom. Aztán mehet a hűtőbe.
Másnap kinyujtom, megkenem a másik tojglival, megszórom a sajttal, és pogikat szaggatok. Nekem egy kimondottan pogiméretű szaggatóm van, nevezetesen a kindertojás műanyagja. Tökéletes. A sütésnél pedig forró sütőben, a legnagyobb lángon sütöm, és így biztosan nem szárad ki. A só mennyisége pedig ki lett kisérletezve, és nagyobb adagban is működik az arány. Nálunk a minimum 1 kg liszt, amiből úgy 200 db pogi lesz, és ott a 10 kávéskanál só stimmel.
Ja, fontos! Hidegen dolgozunk a tésztával, és 1 cm-nél ne legyen vastagabb, mert nagyon magasra megnő, és könnyen elborul.
Ha kioróbálod, jó étvágyat!
Átszámítva:
10 deka liszt
5 deka margarin
1 tojás
1 evőkanál tejföl
10 deka sajt (szándékosan nem 5)
Élesztő (1 deka)
1 kávéskanál só
valakinek van egy mindig működő, nagyon egyszerű,nagyon alap BEVÁLT sajtos pogácsa receptje? Rengeteg recept van itt is és a neten is, de biztosra akarok menni, olyat akarok ami milliószor kipróbált. Valami jó kis csavarmentes házi pogi.
Vagy ha valaki ismeri a szilveszteri kolbászos-sajtos kis táska receptjét, az is jól jönne!
Privát üzenetben is nagyon várom, de akár itt is.
Köszönöm!
Hozommmmm! :D
TEJESPITE (Hoxa) tejespitéje
4 tojás
25 dkg liszt
6 dl tej
2 evőkanál cukor
só
1 cs. vaníliás cukor
Másik:
Kiskunsági tejespite (2.) recept (Kata111, nosalty)
Előkészület: 5 perc, sütési hőfok: 180°C, alul-felül, kb. 25 perc
Hozzávalók 4 főre:
3 tojás
25 dkg liszt
5 dl tej
csipetnyi só
napraforgó olaj
(Ez is egy tejespite; nálunk, Kecskeméten mindig így csináltuk. Nagymamámtól tanultam a receptet, az ő régi tepsijében készült változathoz szoktam hozzá, és a család is ezt a verziót ismeri. Nálunk akkor sikerült jól a sütemény, ha szépen felpúposodott, a tészta teljesen átsült, és piroslottak a hólyagok. A közelharc jelenleg is a tejespite sarkaiért, meg a sült szélekért folyik, ha valamelyik hétköznap este ez készül vacsorára. Hétköznapokon megfelel gyorsan elkészülő második fogásnak, de jólesik uzsonnára vagy vacsorára is.)
Előmelegítjük a sütőt.
Egy tálban összekeverjük a tojásokat a liszttel, a tejjel és a sóval. Fontos, hogy teljesen simára keverjük a tésztát, ha levegős, és keverés közben hólyagokat vet, akkor jó (kb. 3-5 perc).
Egy ecsettel kiolajozunk egy közepes méretű bevonatos tepsit. Beleöntjük a tepsibe a palacsintatésztánál valamivel sűrűbb tésztát, és meglocsoljuk a tetejét egy kisebb evőkanálnyi étolajjal.
Az előmegített sütőben addig sütjük, amíg szép piros lesz a teteje, és hólyagosra ("olyan domborzatosra") púposodik a tészta. Mivel a tésztában nincs cukor, házi baracklekvárral és / vagy porcukorral tálaljuk.
AHOGY Jaczina Lászlóné, Mária sütötte (Hoxa) :
Egy liter tej, 3 db tojás, 25 dg liszt, l kk só,
10 dkg cukor, 1 vaníliás cukor csomómentesre kikevertem. Egy nagy teflon tepsit és kicsi teflon
tepsit nagyon kevés zsírral kikentem. Ez a massza pont a két tepsire való alapanyag volt. A sütőt már előbb bemelegítette. Végig a forró sütőben sütöttem. Mikor szépen elkezdett hólyagosodni, még utána is sütöttem kicsit.
FINN PALACSINTA (TV paprika, Édes nagyik, finom sütik)
1/2 liter tejet
3 tojást
5 dkg cukrot + 1 csomag vaníliás cukrot
csipet sót összekeverünk
15 dkg liszttel és felolvasztott
10 dkg vajjal.
Enyhén kikent tepsiben, 200-221°C-os sütőben, kb. 20 percig sütjük.
Cukorral és (áfonyalekvárral kínáljuk.
A hentesünknél végre lehet kártyával fizetni. A nála vásárolt, másfél kilós, felső csülköt is tartalmazó malac-eleje darab(lapockával, egyéb hússal rajta) 1200 Ft volt.
Második napja esszük és holnapra is maradt még.
Alapban sütőzacskóban megpároltam. Tegnap úgy ettük, krumplival. Ma a csülköt levágtam róla és átforgattam pörköltszaftban, babfőzelékre lett feltét.
Még van a hűtőben 4 szelet hús belőle, és krumpli is még a pecsenyelében. A sárgaborsót én eleve krumplival szoktam főzni (és hígabban), ahhoz pont jó lesz.
Tegnap megkívántunk valami desszertet. Hamar sütöttem egy tejespitét, a legegyszerűbb, kiskunsági módom.
Nem álltam egész nap a konyhában, és kellemesen jóllaktunk. Azaz úgy vásároltam, ahogy máskor is szoktam, ha zárva vannak a boltok, vagy ha nem akarunk kimozdulni még a boltba sem két-három napig.
A babfőzelékben ezúttal van pici cukor, tényleg tömörebb az íze! :D
Használd egészséggel!
Nekem a csend és nyugalom volt a legkedvesebb, életem 33 éve alatt a legboldogabb Karácsony és a kicsi öröme. :) A többi mind mellékes, na jó, azért örülök a mosógépnek, fél éve kézzel mostam, nincs még felszerelve, de már itt van.
Csodás Ünnepet kívánok én is mindenkinek! Ez ugyan nem spórolós ünnep, de ha ügyes az ember lánya, sok lehetőség van, főleg a maradékok átlényegítésére :)
Feltettem a tortánkat. Kb. 2800 Ft, azt gondolom, egy ilyen torta cukiban 4-5 000-nél kezdődik, és akkor nem tokaji borhabkrém van benne.
Kinek mi volt a kedvenc ajándéka?
Nekem egy teflon bevonatú, vastag aljú-oldalú Wok.
Már majdnem egy éve kerestem újat a régi 100 éves helyett, de nem találtam olyat, ami minden igény szerint megfelelő lett volna. De Angyalka ügyes volt, neki sikerült!
Ma délután cirkuszba megyünk! :))
Sok éves hagyomány ez nálunk.
Remélem mindenkinek nagyon kellemesen telt a Szenteste!!!!!!!!!!!!!!
Elkészült az első zserbóm...
Azt mondta a család, hogy finom, de nem igazi zserbó ízű... :( ??????????
De azért egy ültő helyben elfogyott majdnem az egész gáztepsinyi!!!
Lehet egyszer megpróbálkozom a mézes tésztájúval. Szerintetek amit a boltban kapható zserbó miben lehet más ízű?
Nagyon finom! Az én ízlésemnek egy kicsit édes, következőben kevesebb cukrot teszek bele.
Békés, boldog Karácsonyt kívánok!
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)