Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetős fórum)
Igen! Ez valóban létező lelki probléma!
Erről írt valaki pár napja, hogy az ismerőse fizetéskor vesz egy csomó semmire nem kellő bóvlit, aztán a hónap végén kölcsönkér.
Azért valljuk be, néha mi is beleesünk a csapdába, hogy "ha még ezt sem engedhetem meg magamnak, akkor minek éljek"?
Legalábbis én igen. - Bár igyekszem ezeket a kis "kényeztetéseket" minél józanabbul megoldani!!!
Erre szoktam megjegyezni, hogy különböző szinteken élünk...
Ezen a fórumon az anyagi rész megoldásain fáradozunk.
De ha felvetnének a milliók, akkor is vannak olyan dolgok amit azért nem vennék meg, mert egyszerűen nem ér annyit!!!!! - és lehúzásnak érezném az árát.
:))
Jól van, jól van! Igazad van!
De azért értetted ugye a kérdést???
És amiért kérdeztem, az az, hogy ha tényleg malac volt a husi, akkor azt olcsóbban szokták adni, mert nagyon nagy a víztartalma és sokkal jobban összesül, mint a korosabb disznó!
Viszont finom, azt el kell ismerni!!!
:):)Édes vagy! nagyon jót nevettem a kérdéseden:
"És tényleg malac volt vagy sertés?"
Ágika! Hát a malac is sertés!!
Így lett volna jó a kérdés: tényleg malac volt, vagy süldő, vagy hízó?
Merthogy ez mind sertés ám, csak fejlettségük, életkoruk, súlyukra vonatkozik, így különböztetjük meg.
De nagyon köszönöm a vidám perceket!:):)
Már jó ideje annyi nálam az élesztő futtatása, hogy az elmorzsolt élesztőre öntök egy kis cukrot. Slussz.
Mikor már szépen felfolyósodott, öntök hozzá egy kicsi langyos tejet, és felkeverem, hogy ki tudjam önteni az edénykéből és irány a tészta.
Ügyi vagy!
Hány kiló volt az a malac eleje? És tényleg malac volt vagy sertés?
Azért minden elismerés Angyalkának, hogy olyan erős volt, hogy egy teljes mosógéppel el tudott repülni hozzád! :))
Nagy könnyebbség lesz a kézi mosás után! Használd sokáig, hibamentesen és jó egészséggel!!!!!!!!!
Huhhh....
Na de mi lehetett abban a tortában és mekkora volt???
Bár, például a Szamos cukrászdákban egy pici zsúrtorta is 4-6 ezer forint. Nem is veszek olyat!!! :)))
És egyszer megkóstoltam egy szeletkét és nem is ízlett! Túl tömény, túl édes. De tényleg jogos, hogy olyan pici szeleteket adnak, mert nem is lehetne többet megenni belőle egyszerre. Mi is ketten ettük meg azt az egyet is.
:))
Hát, hiába, az anyai szív!
De jó volt az ötlet a fiadtól is! :)
Köszi, megvolt!
Nagyon színvonalas és érdekes előadást láttunk.
És voltak oroszlánok is, vagy 7 darab és mind hím!
Meg voltak házi cicák is - az összehasonlítás végett! :))
Már vagy 15 éve, hagyománnyá fejlődött programunk, a karácsonyi cirkusz! És nem otthon, hanem a Nagycirkuszban!!! :))
Zserbó.
Mivel én nem szeretem a zserbót és a dióért sem rajongok, tartottam magam az eredeti baracklekváros recepthez. És a barack is házi - lehet ez volt a férjem baja? Mert idáig csak bolti zserbót evett bolti lekvárral???
És ma következik a férjem kedvence : a gulyásleves!
Annak idején állítólag az volt a teszt, hogy minden lánnyal főzetett gulyáslevest, és akié nem tetszett neki vagy netán nem is tudott ilyet, annak nem is udvarolt! :))
Nagyon jó, hogy ekkorákat tudtok együtt nevetni! Még olvasni s jó volt.
De ha jól főzöl,akkor a hozzávalókat is biztosan jól állítod össze. Akkor nem csak a sütőddel van esetleg gond? Én a gáztűzhely sütőjében nem tudtam sütni,de a kis villany sütőmben igen, és azt félre is tudom tenni,ha éppen nem sütök.
(Kivéve az élesztő felfuttatását, az nem sikerült a saját fejem után, de később megtaláltam,hogy kell.)
Szívesen! :D
Van még egy sajtos-sós rudas is, azt is hűtőbe lehet tenni előző nap. A baráti köröm nagyon szereti.
35 deka finomlisztet,25 deka margarint,8 deka reszelt sajtot. kiskanálnyi sót,1 evőkanál ecetet és 6 evőkanál hideg vizet összegyúrunk. Összeáll,nem szabad hígítani!
Egy éjszakán át hűvös helyen tartjuk, vagy hűtőben. Másnap ujjnyi vastagra nyújtjuk, és rudakat,kockákat vágunk belőle, vagy pogácsákat szaggatunk. A tetejüket megkenjük paprikás tejjel, vagy megszórjuk köménymaggal, de akár sajttal is. Szép világospirosra sütjük.
Ez tojásmentes?
Ez a könnyű megjegyezni pogácsa. Kipróbálom ezt is.
Nem tudom hogy sikerülnek amúgy, mert én brutálisan bénán sütök.Majd megírom.. Nem is értem amúgy. De jókat nevetünk a párommal az eredményeimen. Néha percekig nem tudja abbahagyni a nevetést és csak rázkódik :D De azért nem adom fel, lelkesen próbálkozom. De tudom, hogy béna maradok, mert már 6 éve próbálkozom, és nem nagyon fejlődök.. Sosem sikerült még egy sütim se jóra.. Csak ilyen megettük-elment..
:D
Bár éhen nem halunk, mert főzni viszont nagyon jól főzök, ill. például vadat is nagyon finomra pácoltam-sütöttem. Ezért nem értem lassan én sem, és a párom is csak nevet rajtam, hogy sütit sütni meg egyáltalán nem tudok. :)
Igen, a lábtörlőt megtaláltam, a többi receptet is köszönöm, felolvasom majd a páromnak, és amelyiket választja, az lesz szilveszterkor.
Békés ünnepeket!
Szilveszterre: ismered a "lábtörlő" nevű ételt?
Pizzatészta-féleségbe vannak hosszában elvágott virslik "beleszőve", úgy kell kisütni. Küldjem a receptet? Képet a neten sokat találsz.
Húúúú de van ám! :D Mindkettő sokszorosan bevált!
Az egyiket a fiam Fornettinek titulálta! Hogy már azt se kell venni, mert az Anyuja megsüti! :D
Meleg burgonya pogácsa
„Régi magyar háziasszony” (más nevét nem tudom) receptje, saját szókincsemmel. Lehet sajttal is megszórni, ha van, úgy még jobb.
Hány személyre: étvágytól függ, de elvileg 4
Előkészületi idő: az élesztő megfuttatása
Elkészítési idő:
Kategória: Sütemény
Nehézségi fok: Könnyű
Hozzávalók
10 dkg vaj, 10 dkg főtt, áttört krumpli, 10 dkg liszt, 1 tojás sárgája, 1 dkg élesztő (kevés tejben megfuttatva), kevés só.
Mindezt összegyúrjuk, kis ideig pihentetjük, háromszor hajtogatjuk. Kiszaggatjuk (én picire szoktam..), tojássárgájával megkenjük, pár szem köménymagot hintünk rá. Tíz perc alatt megsül.
No én a kimaradt tojásfehérjével kenegettem, és ha nem volt köménymag, hát nem volt...De ha van, sajt is jó rá.
VIGYÁZAT!!! Ez csak diétázó ovisoknak való adag, ennél legalább 3x ennyi kell, és akkor se marad!!!
És itt a fornetti jellegű:
Nagyi1 (Hoxa) sajtos pogácsája, szó szerint
Ezt a pogit azért szeretem, mert nem kell pihentetni, nem kell élesztőt futtatni, csak összegyúrni, és éjszakára betenni a hűtőbe. Ott aztán keledezhet reggelig. Íme a recept:
50 dkg liszt, 1 margarin, 1+1 tojás, 1 tejföl, 25 dkg sajt, 1 élesztő, 5 kávéskanál só.
A hozzávalókat simán összegyúrom. Az élesztőt is csak belemorzsolom, a sajtból pedig teszek félre a tetejére. Összegyúrás után 2-3-ször hajtogatom, nyújtom. Aztán mehet a hűtőbe.
Másnap kinyujtom, megkenem a másik tojglival, megszórom a sajttal, és pogikat szaggatok. Nekem egy kimondottan pogiméretű szaggatóm van, nevezetesen a kindertojás műanyagja. Tökéletes. A sütésnél pedig forró sütőben, a legnagyobb lángon sütöm, és így biztosan nem szárad ki. A só mennyisége pedig ki lett kisérletezve, és nagyobb adagban is működik az arány. Nálunk a minimum 1 kg liszt, amiből úgy 200 db pogi lesz, és ott a 10 kávéskanál só stimmel.
Ja, fontos! Hidegen dolgozunk a tésztával, és 1 cm-nél ne legyen vastagabb, mert nagyon magasra megnő, és könnyen elborul.
Ha kioróbálod, jó étvágyat!
Átszámítva:
10 deka liszt
5 deka margarin
1 tojás
1 evőkanál tejföl
10 deka sajt (szándékosan nem 5)
Élesztő (1 deka)
1 kávéskanál só
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)