Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: fórum

Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetős fórum)


64013. Anyagi (válaszként erre: 64008. - Caravell)
2015. dec. 26. 16:00

Igen! Ez valóban létező lelki probléma!

Erről írt valaki pár napja, hogy az ismerőse fizetéskor vesz egy csomó semmire nem kellő bóvlit, aztán a hónap végén kölcsönkér.


Azért valljuk be, néha mi is beleesünk a csapdába, hogy "ha még ezt sem engedhetem meg magamnak, akkor minek éljek"?

Legalábbis én igen. - Bár igyekszem ezeket a kis "kényeztetéseket" minél józanabbul megoldani!!!

64012. Anyagi (válaszként erre: 64007. - Forrest2010)
2015. dec. 26. 15:55

Erre szoktam megjegyezni, hogy különböző szinteken élünk...

Ezen a fórumon az anyagi rész megoldásain fáradozunk.

De ha felvetnének a milliók, akkor is vannak olyan dolgok amit azért nem vennék meg, mert egyszerűen nem ér annyit!!!!! - és lehúzásnak érezném az árát.

64011. Anyagi (válaszként erre: 64009. - Sajtostallér)
2015. dec. 26. 15:50

:))

Jól van, jól van! Igazad van!

De azért értetted ugye a kérdést???


És amiért kérdeztem, az az, hogy ha tényleg malac volt a husi, akkor azt olcsóbban szokták adni, mert nagyon nagy a víztartalma és sokkal jobban összesül, mint a korosabb disznó!

Viszont finom, azt el kell ismerni!!!

64010. Vancsa1977 (válaszként erre: 63980. - Guruljka)
2015. dec. 26. 13:17
:-) Még mindig elvagyok hűlve rajtatok,hogy milyen keveset esztek :-D
64009. sajtostallér (válaszként erre: 63998. - Anyagi)
2015. dec. 26. 11:52

:):)Édes vagy! nagyon jót nevettem a kérdéseden:

"És tényleg malac volt vagy sertés?"

Ágika! Hát a malac is sertés!!

Így lett volna jó a kérdés: tényleg malac volt, vagy süldő, vagy hízó?

Merthogy ez mind sertés ám, csak fejlettségük, életkoruk, súlyukra vonatkozik, így különböztetjük meg.

De nagyon köszönöm a vidám perceket!:):)

64008. caravell (válaszként erre: 64007. - Forrest2010)
2015. dec. 26. 09:21
Ezt a jelenséget szociológusok leírték, hogy vannak esetek, amikor a szegénységből úgy próbálnak pszichésen kitörni, hogy vesznek valami baromi drága dolgot, amit még a pénzesebbek se nagyon,meg fölösleges dolgot.Egy ünnep, egy akció vagy valami váratlan bevétel váltja ki náluk. Nekem is volt kolléganőm, fűnek-fának tartoztak a gyógyszereiket sem tudták kiváltani és amikor jutalmat kaptunk, még aznap vett egy hifitornyot...
64007. forrest2010 (válaszként erre: 63996. - Anyagi)
2015. dec. 26. 08:38
Nem tudom , mi lehetett a tortába , végül meg se kérdeztem , csak füstülögtem magamba , ezt 5-6 éve mesélte a kolleganőm , és tudom , h minden hónapba gondjai vannak a fizetnivalói miatt + a pénztelenségéért , én ilyen tortát meg se vettem volna olyan háttérrel , dehát van ahol nagyba megy .....
64006. csikil4ny (válaszként erre: 64005. - Caravell)
2015. dec. 26. 08:31
Köszönöm! Igazán nem az volt a probléma, hogy kézzel, hanem a beteg gerinc hozzá. De nem panaszkodok, lehetett volna rosszabb is. :)
64005. caravell (válaszként erre: 63978. - Csikil4ny)
2015. dec. 26. 08:14
Fél évig kézzel? Hát igazán kiérdemelted azt a mosógépet, használd egészséggel! :)
64004. caravell (válaszként erre: 63992. - Anyagi)
2015. dec. 26. 08:10
Ez aranyos :)
64003. Anyagi (válaszként erre: 63991. - Guruljka)
2015. dec. 26. 08:06

Már jó ideje annyi nálam az élesztő futtatása, hogy az elmorzsolt élesztőre öntök egy kis cukrot. Slussz.

Mikor már szépen felfolyósodott, öntök hozzá egy kicsi langyos tejet, és felkeverem, hogy ki tudjam önteni az edénykéből és irány a tészta.

64002. Anyagi (válaszként erre: 63989. - 9d0c5a7f41)
2015. dec. 26. 08:02
Lehet, nem is Te vagy a ludas a dologban, hanem a sütőd!!!!!!!!!!!!!
64001. Anyagi (válaszként erre: 63986. - Katus3)
2015. dec. 26. 08:01
Ezt én is sütöm, azzal a különbséggel, hogy a tésztájába nem teszek sajtot csak a pogik tetejére. Sütőpor sem kell bele így, szépen feljön magától.
64000. katus3 (válaszként erre: 63989. - 9d0c5a7f41)
2015. dec. 26. 07:49
Ja és ez is begyúrható előző este.
63999. katus3 (válaszként erre: 63989. - 9d0c5a7f41)
2015. dec. 26. 07:48
Igen, tojàsmentes. Annyira egyszerű hogy sokan kételkednek benne, pedig isteni finom. Kb. fél centi vastagra kell nyújtani. Még egy titkot elàrulok ,most füstölt sajt volt a tetején. Alig maradt sütés utàn.
63998. Anyagi (válaszként erre: 63980. - Guruljka)
2015. dec. 26. 07:45

Ügyi vagy!


Hány kiló volt az a malac eleje? És tényleg malac volt vagy sertés?

63997. Anyagi (válaszként erre: 63978. - Csikil4ny)
2015. dec. 26. 07:42

Azért minden elismerés Angyalkának, hogy olyan erős volt, hogy egy teljes mosógéppel el tudott repülni hozzád! :))


Nagy könnyebbség lesz a kézi mosás után! Használd sokáig, hibamentesen és jó egészséggel!!!!!!!!!

63996. Anyagi (válaszként erre: 63977. - Forrest2010)
2015. dec. 26. 07:38

Huhhh....

Na de mi lehetett abban a tortában és mekkora volt???


Bár, például a Szamos cukrászdákban egy pici zsúrtorta is 4-6 ezer forint. Nem is veszek olyat!!! :)))

És egyszer megkóstoltam egy szeletkét és nem is ízlett! Túl tömény, túl édes. De tényleg jogos, hogy olyan pici szeleteket adnak, mert nem is lehetne többet megenni belőle egyszerre. Mi is ketten ettük meg azt az egyet is.

63995. Anyagi (válaszként erre: 63975. - Caravell)
2015. dec. 26. 07:33

:))


Hát, hiába, az anyai szív!

De jó volt az ötlet a fiadtól is! :)

63994. Anyagi (válaszként erre: 63973. - Caravell)
2015. dec. 26. 07:31

Köszi, megvolt!

Nagyon színvonalas és érdekes előadást láttunk.

És voltak oroszlánok is, vagy 7 darab és mind hím!

Meg voltak házi cicák is - az összehasonlítás végett! :))

Már vagy 15 éve, hagyománnyá fejlődött programunk, a karácsonyi cirkusz! És nem otthon, hanem a Nagycirkuszban!!! :))

63993. Anyagi (válaszként erre: 63972. - Forrest2010)
2015. dec. 26. 07:27

Zserbó.

Mivel én nem szeretem a zserbót és a dióért sem rajongok, tartottam magam az eredeti baracklekváros recepthez. És a barack is házi - lehet ez volt a férjem baja? Mert idáig csak bolti zserbót evett bolti lekvárral???

63992. Anyagi
2015. dec. 26. 07:23

És ma következik a férjem kedvence : a gulyásleves!


Annak idején állítólag az volt a teszt, hogy minden lánnyal főzetett gulyáslevest, és akié nem tetszett neki vagy netán nem is tudott ilyet, annak nem is udvarolt! :))

63991. Guruljka (válaszként erre: 63989. - 9d0c5a7f41)
2015. dec. 25. 21:16

Nagyon jó, hogy ekkorákat tudtok együtt nevetni! Még olvasni s jó volt.

De ha jól főzöl,akkor a hozzávalókat is biztosan jól állítod össze. Akkor nem csak a sütőddel van esetleg gond? Én a gáztűzhely sütőjében nem tudtam sütni,de a kis villany sütőmben igen, és azt félre is tudom tenni,ha éppen nem sütök.


(Kivéve az élesztő felfuttatását, az nem sikerült a saját fejem után, de később megtaláltam,hogy kell.)

63990. Guruljka
2015. dec. 25. 20:57

Szívesen! :D


Van még egy sajtos-sós rudas is, azt is hűtőbe lehet tenni előző nap. A baráti köröm nagyon szereti.


35 deka finomlisztet,25 deka margarint,8 deka reszelt sajtot. kiskanálnyi sót,1 evőkanál ecetet és 6 evőkanál hideg vizet összegyúrunk. Összeáll,nem szabad hígítani!

Egy éjszakán át hűvös helyen tartjuk, vagy hűtőben. Másnap ujjnyi vastagra nyújtjuk, és rudakat,kockákat vágunk belőle, vagy pogácsákat szaggatunk. A tetejüket megkenjük paprikás tejjel, vagy megszórjuk köménymaggal, de akár sajttal is. Szép világospirosra sütjük.

63989. 9d0c5a7f41 (válaszként erre: 63986. - Katus3)
2015. dec. 25. 20:55

Ez tojásmentes?

Ez a könnyű megjegyezni pogácsa. Kipróbálom ezt is.

Nem tudom hogy sikerülnek amúgy, mert én brutálisan bénán sütök.Majd megírom.. Nem is értem amúgy. De jókat nevetünk a párommal az eredményeimen. Néha percekig nem tudja abbahagyni a nevetést és csak rázkódik :D De azért nem adom fel, lelkesen próbálkozom. De tudom, hogy béna maradok, mert már 6 éve próbálkozom, és nem nagyon fejlődök.. Sosem sikerült még egy sütim se jóra.. Csak ilyen megettük-elment..

:D

Bár éhen nem halunk, mert főzni viszont nagyon jól főzök, ill. például vadat is nagyon finomra pácoltam-sütöttem. Ezért nem értem lassan én sem, és a párom is csak nevet rajtam, hogy sütit sütni meg egyáltalán nem tudok. :)

63988. 9d0c5a7f41 (válaszként erre: 63985. - Guruljka)
2015. dec. 25. 20:45

Igen, a lábtörlőt megtaláltam, a többi receptet is köszönöm, felolvasom majd a páromnak, és amelyiket választja, az lesz szilveszterkor.

Békés ünnepeket!

63987. Guruljka (válaszként erre: 63986. - Katus3)
2015. dec. 25. 20:38
Ezt én is köszönöm, el is mentem! :D
63986. katus3 (válaszként erre: 63983. - 9d0c5a7f41)
2015. dec. 25. 20:34
Szia. Túrós-sajtos pogi: 25 dkg liszt, 25 dkg reszelt sajt, 25 dkg vaj, 25 dkg túró, só. Fél sütőport teszek bele. Ezt összegyúrod, szaggaatod, tojással lekened, sajttal megszórod és sütöd. Nagyon finom, minden ünnepre sütöm. Még jobb ha kevés apróra vàgott pirított bacont is raksz a tésztába, de ez elhagyható.
63985. Guruljka (válaszként erre: 63983. - 9d0c5a7f41)
2015. dec. 25. 20:30

Szilveszterre: ismered a "lábtörlő" nevű ételt?

Pizzatészta-féleségbe vannak hosszában elvágott virslik "beleszőve", úgy kell kisütni. Küldjem a receptet? Képet a neten sokat találsz.

63984. Guruljka (válaszként erre: 63983. - 9d0c5a7f41)
2015. dec. 25. 20:19

Húúúú de van ám! :D Mindkettő sokszorosan bevált!


Az egyiket a fiam Fornettinek titulálta! Hogy már azt se kell venni, mert az Anyuja megsüti! :D


Meleg burgonya pogácsa

„Régi magyar háziasszony” (más nevét nem tudom) receptje, saját szókincsemmel. Lehet sajttal is megszórni, ha van, úgy még jobb.

Hány személyre: étvágytól függ, de elvileg 4

Előkészületi idő: az élesztő megfuttatása

Elkészítési idő:

Kategória: Sütemény

Nehézségi fok: Könnyű

Hozzávalók

10 dkg vaj, 10 dkg főtt, áttört krumpli, 10 dkg liszt, 1 tojás sárgája, 1 dkg élesztő (kevés tejben megfuttatva), kevés só.



Mindezt összegyúrjuk, kis ideig pihentetjük, háromszor hajtogatjuk. Kiszaggatjuk (én picire szoktam..), tojássárgájával megkenjük, pár szem köménymagot hintünk rá. Tíz perc alatt megsül.


No én a kimaradt tojásfehérjével kenegettem, és ha nem volt köménymag, hát nem volt...De ha van, sajt is jó rá.


VIGYÁZAT!!! Ez csak diétázó ovisoknak való adag, ennél legalább 3x ennyi kell, és akkor se marad!!!



És itt a fornetti jellegű:


Nagyi1 (Hoxa) sajtos pogácsája, szó szerint


Ezt a pogit azért szeretem, mert nem kell pihentetni, nem kell élesztőt futtatni, csak összegyúrni, és éjszakára betenni a hűtőbe. Ott aztán keledezhet reggelig. Íme a recept:

50 dkg liszt, 1 margarin, 1+1 tojás, 1 tejföl, 25 dkg sajt, 1 élesztő, 5 kávéskanál só.

A hozzávalókat simán összegyúrom. Az élesztőt is csak belemorzsolom, a sajtból pedig teszek félre a tetejére. Összegyúrás után 2-3-ször hajtogatom, nyújtom. Aztán mehet a hűtőbe.

Másnap kinyujtom, megkenem a másik tojglival, megszórom a sajttal, és pogikat szaggatok. Nekem egy kimondottan pogiméretű szaggatóm van, nevezetesen a kindertojás műanyagja. Tökéletes. A sütésnél pedig forró sütőben, a legnagyobb lángon sütöm, és így biztosan nem szárad ki. A só mennyisége pedig ki lett kisérletezve, és nagyobb adagban is működik az arány. Nálunk a minimum 1 kg liszt, amiből úgy 200 db pogi lesz, és ott a 10 kávéskanál só stimmel.

Ja, fontos! Hidegen dolgozunk a tésztával, és 1 cm-nél ne legyen vastagabb, mert nagyon magasra megnő, és könnyen elborul.

Ha kioróbálod, jó étvágyat!



Átszámítva:

10 deka liszt

5 deka margarin

1 tojás

1 evőkanál tejföl

10 deka sajt (szándékosan nem 5)

Élesztő (1 deka)

1 kávéskanál só

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook