Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
ilyen nincs,még régebben volt a boltban,de olyan drágán adták,hogy megszűnt.hát csak olyankor főz,ha valamit megkíván,de mivel rajta kívül senki nem eszi,megy a kutyának legtöbbször.de sütni még szeret,mert odavan a süteményért.
[link]
Pléholdalas. Jóval olcsóbb, mint az igazi. Kis szerencsével egészen húsos lehet.
Jó neked, hogy még főz az anyukád!:(
Hozzánk hetente kétszer jön a bocitejes autó, de a piacon is a tejessoron mindig lehet venni tejet-sajtot, túrót. Még kecskesajtot meg tejet is... De a dunántúli kisfaluban is hetente kétszer megjelenik a bocitejes autó. Felétek nincs ilyen?
Varosbol en is viszem hetente a tehentejet falura. De ide is ugy hozza egy ostermelo csalad...
még tejet sem lehet venni,nincs tehén a faluban.néha a lányom hoz Pestről falusi tejet.
nálunk nem lacafacáznak,ne nem figyelek oda,azt adják.mondjuk én elrágicsálom.
hát az anyám már később született,de ha néha főz,84 éves lesz,én nem tudom megenni,annyira zsíros.
jól is teszed,mi a kovászos uborka levét szoktuk meginni.
Azt a köményes rudat megosztanád? Mármint a recipét... :-)))
Nagymamámék testvéreinél volt divat a rengeteg zsír.Jaajj! A kocsonyán, pörköltön, mindenen többcentis zsír volt. Nem tudtak leszokni róla, mert a régi-régi rendszerben a cselédeknek így adták. Kenyérrel sokkal kevesebb étellel jóllaktak...:(
Melyik része az oldalvég? Az, amelyik porcogós?
ez nekem sem,csak hasonló Varga Imre/szobrász/Pesten volt,valami rokonoknál,aztán küldtek nekik jó hazai fácánt.a finnyás rokonok nem ették meg ,ők napokig rájártak a cselédlánnyal.egyébként a nagyanyám is szokott lesütni húst,de valószínű nem volt türelme rendesen zsírjára sütni,azért avasodott meg.utált főzni,ha tehette szaladt a kertbe kapálni.na meg a kocsonyája,atyaúristen. ujjnyi vastag volt rajta a zsír,az íze,mint a szappané.de a kacsasültje,az felülmúlhatatlan volt.
Nem tudom, ezt a vásárit hallottam. Nálunk apósom szerette a forralt bort, de abba max cukrot volt szabad tenni, vízzel nem rongálhattuk :-)))
Én még ma is szoktam ilyet csinálni. Nem tudom, szoktatok-e venni oldalvéget? Sokkal olcsóbb, mint az oldalas, és nagyon finom sütve. Ha kapok, akkor veszek néhány kilót, egyszerre megsütöm, és dobozban zsírral leöntve tárolom. Igaz, hogy nem hónapokig, hanem csak néhány hétig. Mikor el vagyok késve az ebéddel, akkor valamilyen körettel (főzelék, akármi) nagyon jól jön. A zsírt elfőzöm. Sütikbe ez a zsír nem jó.
A kenyer helyett rizst, krumplit ettek hozza.
Régen mi is csináltunk ilyet, amikor még nem volt mélyhűtő. Nagyon finom volt - és milyen rövid idő alatt volt finom ebéd! :-)
Valamelyik szakácskönyv író nagyasszony mesélte a riporter kérdésére, hogy az ő családjuk nem éhezett a háború alatt a front közeledtével sem, mert a nagymamája levagdosta a kacsát-libát, és ezeket saját zsírban tárolták bödönben, befőttes üvegben, stb., tehát enniük volt mit! Igaz, hogy kenyér nem volt hozzá...
Nem tudom a hölgy nevét, de Tumbi! ha erre jársz, neked lehet hogy eszedbe jut. :-)
A forralt borba tettunk mindig egy pici vizet; 2 dl bor, 1 dl viz.
Nemnem, mindenhez azért nem jó! Zöldséglevesekhez a hagymát vagy a zöldséget párolni, baromfifélékből készülő pörkölt alá, ilyenekhez, hogy azért harmonizáljon a kaja ízével. Disznó- vagy marhapörkölthöz semmiképpen :-)))
Fú, nagyon fanyalogtunk - pedig ahol öt kamaszgyerek van, (ebből három jó étvágyú fiú) gondolhatod, hogy még kenyérmorzsa sem maradt kidobni való, nem volt ételmaradék :-))) De az a kocsonya, az nagyon nem fogyott :-)))
Ez jó ötlet, köszi! Idén tényleg, esküszöm, hogy már a piacon az árusoknál penészedik a hagyma. Valahonnan vettünk egy 5 kilós zsákkal, az viszont - el ne kiabáljam - tökéletes! Gyönyörű a héja, egészséges, kemény a húsa, a héjából tudok eltenni, mint a mesében :-)
Milyen íze lett a kocsonyának?
Egészségedre! :-) Azt mondják, hogy a vásári forralt bornak a fele víz, úgyhogy ettől még nem leszel ám... :-)))
Finom lehetett :-)))
Nővéremmel boldogult lánykorunkban sokat pepecseltünk sütireceptekkel - vevőközönség volt rá bőven :-) - egyszer véletlenül találtunk vaníliarudat egy boltban, (addig még nem is tudtuk, hogy ilyen létezik, csak a vaníliás cukrot ismertük) nagyon készültünk rá, hogy azt valami különleges sütihez használjuk fel. Bácsikám is segíteni akart a feleségének, így a rábízott lassan fődögélő kocsonyát befűszerezte a mi különleges vanília rudacskánkkal is:-). Mind a kettőt beletette!!! :-)
Angol meg egyéb főzőműsorokban nagyon divatos a savó használata. Nálunk ilyet boltban egyáltalán nem lehet kapni. Hogy a termelőknél, akik árulják a piacon a túrót, ot van-e, nem tudom. Gyerekkoromban amikor mamáék készítették a túrót, a savót mindig a malacoknak adták...:)
Kalácsok alá mindig disznózsírral kenem ki a tepsit, mert nagyon szeretjük, hogy ropogósra sül tőle az alja. A zserbót is ezzel készítem. Sőt van egy köményes rudam, ami szintén sokkal finomabb disznózsírral. Szerintem nem ördögtől való.
A szomszéd miatt le ne vágjátok szegény kakast! Ha a szomszédot zavarja, vegyen füldugót! Amikor falura költözött, tudhatta, hogy nem a villamos fog hajnalban csilingelni neki!:)
mi a mai napig is isszuk ezt a " szódavizet " :) ha a kaja kicsit több volt , mint kellett volna Anyóskám mindig ilyet itatott velünk , rögtön megkönnyebbült a gyomrunk tőle :)
a savót + használtuk kelt tészta sütéséhez is + iszom is a mai napig :)
ok ! csak valaki a disznózsírt is említette :) én a tyúk v kakaszsírt szoktam levesek alá használni , mondjuk a kakas sose volt olyan zsíros , mint a tyúkjaink :)
További ajánlott fórumok: