Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Ha leteszeled a gyömbér egy részèt es teszel hozzá mèzet, citromot ès fahéjat, nagyon finom immunerősítőd lesz.:-)
Az olyan vághatóan kemény. Szinte olyan, mint a gumicukor. Könnyű volt kiadagolni a tésztába, darabokra vágva. Nem kanalazni, mint ezt a folyóst... aztán imádkozni, hogy sikerüljön összecsippenteni.
Nem értem én ezt a sütésállót, régen a lekvárokat használták kenyérre kenni is meg sütni is.
Igaz, eleve sűrűre főzték. Kevésbé a cukor, inkább a gyümölcs pektinje számít ebben ma is, a héja, a magháza. Már amelyiknek van ilyen. Inkább utólag szedik ki belőle.
Hitlerszalonnáról írtam korábban, hogy már nem lehet kapni. Amit sütésálló ízként árulnak, minden típusa édesítőszeres, azaz már betöltés előtt olyan, mint a kocsonya, majdnem híg.
Mi ketten tartsunk össze, mert ugyanezen megfontolásból mi is külön szobában alszunk :) Ő csak izzadjon, szaunázzon, még nyáron is zárt ablaknál. Én pedig vidáman héderelek 18-20 fokban, bőven elég.
Más: vidéken voltam, takarítgattam a házat, egy rakás katicabogár előbújt! Gondolom, megérezték a hirtelen felmelegedést. Harlekin, vagy igazi, őszintén szólva kitereltem őket az udvarra.
a vajas krémet én sem eszem meg,inkább gyümölcsöset,túrósat sütök.
Nem ahol feljössz a metróból, hanem balra kicsit a templom felé a soron.
Isteni finom és hatalmas és nem tocsog az olajtól.
valamikor , hajdanán mi még a pékségbe hitlerszalonnát tettünk a buktába :) én nagyon szerettem :) abba nem volt tartósító és társai :) még a fiam is vett néhányszor amikor az üzletükbe lehetett kapni :) olyan igazit, ládásat :)
Hozzánk a szomszéd településről hozzák a nagyon mutatós mű süteményeket.Akinek ez számít az azt veszi.
Aki a finomat szereti az meg a helyi cukrászhoz megy hagyományos rétesért és krémesért.
Én sütit csak néha szoktam venni cukrászdában az is csak a francia krémes,de azt sem vettem már vagy 10-12 éve,mert legutoljára tojáshab volt rajta.Volt hogy kaptunk onnan (nyertünk szakács versenyen) gyümölcs tortát.Mit mondjak eleve gyűlölöm a vajas krémeket,a másik meg az hogy vagy öten nem tudtuk megállapítani milyen gyümölcsből készült.Hál isten jöttek ismerősök nekik ízlett,nekik adtuk.Ráadásul egy olyan cukrászda amitől mindenki el van ájulva!Lehet hogy bennem van a baj?Inkább megsütöm itthon amit akarok.
Év eltelt, ám a mai negyvesek és azon túli cukrászok még mind a szocializmusban végeztek, illetve azon követelmények szerint.
A tört rizst anyukám is sokszor emlegette a nagy beszolgáltatások idejéből,és azt mondta,hogy mindig nagyon finom volt a hurkájuk.Hát??? Anyósom az utóbbi időben velünk lakott,és sokszor kért kukoricalisztből,kukoricadarából,kölesből készült ételeket,vagy sült tököt,mert az a háborús időkre emlékeztette,hogy milyen finomak is voltak ezek az ételek. A közelmúltban vesztettük el közel száz éves korában.Lehet,hogy vissza kellene térnünk a régi táplálkozási szokásokra?
Ma kacsanyakból főztem levest,és kipróbáltam a sokszor emlegetett gyömbért, nagyon finom lett,tulajdonképpen nem is éreztük,hogy van benne.Azt hiszem,máskor is teszek a húslevesbe,mert megvettünk egy jó nagy darabot,és el kell használni,ha esetleg nem fogyna el valamilyen raguba.
azóta már eltelt egypár évecske,de jó hogy van mire hivatkozni.
akkor te azuramtól már rég elváltál volna..:D mert ő csak 25fokba tud aludni..még nyáron is sokszor becsukja az ablakot..most a jó sorsom úgy hozta, h külön tudtam költözni egy másik szobába.. de ösztöl vissza kel mennem ..:(
én milánóit készítek már rég volt
jaj szegénykém fog az javulni csak türelem...:)
úgy látszik én régebbi gyerek vagyok én nagy néha 1 ft kaptam és a vegyes boltban vettem 1 zsömlét + vágtak bele "hitler szalonnát" ismeritek? de finom is volt..:)
Kevés, bár hálistennek, egyre több olyan cukrászda van, ami nagyon jó. Rendes alapanyagokat használnak és nem a szocializmus örökségeként itt maradt pasztákat, aromákat, színezékeket, porokat, jylket, margarint, növényi hamis tejszínt=hullala, és egyéb borzalmakat. Az ilyen helyeken nem vásárolok, és a gyerekeket is úgy próbálom nevelni, hogy jobban értékelnék a kevés jót, mint a nagy mennyiségű rosszat.
ahhoz képest még olcsó is.
Még ahhoz képest nem is, hogy félvilágot bejárja.
mint írtam az exsógornőm cukrász.de a az anyám zserbója százszor jobb,a gyümölcstortájáról nem is beszélek, olyan rossz,azt mondja,az én habcsókom legjobb a világon.de mindent megvesznek.nem értem az embereket.hozzáteszem,én negyven éves koromig nemigen sütöttem.
én a rántott karajhoz mindig krumplisalátát csinálok.talán nosztalgiából.
akkor fiatalabb vagy,mint én.
[link]
Akkor ezért volt 600 Ft a saláta...?
Annyi adalék anyagot adnak már mindenhez,és amin teljesen ledöbbentem,hogy a cukrászdákban sem a hagyományos (otthoni) piskótát sütik,hanem előre bekeverve kapják az alapanyagot?Pedig az ember elvárná,hogy legalább ott annyi pénzért már normális sütit kapna.A krémek ízéről már nem is beszélve.
persze ! fiatalabb vagy 1 generációval :)))))))))))
Kuszkusz saláta:
piros (szárított paradicsomos) pesztoval elkevert vízzel öntöm fel és van benne fekete oliva bogyó, póré/újhagyma, mindenféle zöldség, apró sajtdarabkák - és a lényeg, apróra vágott csemege uborka és egy löttyintésnyi a levéből is.
A lényeg a peszto és a savanyú uborka, - egyébként mehet bele szinte akármi.
Ecseri úti metrómegállónál lángos?
Hol van?
Én csak pizzázót és cukrászdát tudok hirtelen...
További ajánlott fórumok: