Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: fórum

Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)


82193. Anyagi (válaszként erre: 82135. - Katus3)
2017. júl. 28. 21:37
Szörnyű mikor az ember beleteszi a pénzét, munkáját, figyelmét, szeretetét és utána ott áll egy kidobni való halom étellel! :((
82192. Anyagi (válaszként erre: 82130. - Lavanda)
2017. júl. 28. 21:35
Nagyon gratulálok a lányodnak - és neked!!!!!!!!
82191. Anyagi
2017. júl. 28. 21:32

Ma füstölt szalonna zsírján megdinszteltem 3 nagy hagymát, aztán rádobtam egy kilónyi feldarabolt paprikát, pár felkarikázott virslit. Végül tojást ütöttem rá a férjuramnak, én maradék krumplipürével ettem. Finom volt! :))

Ja, és nekem kovászos uborka is járt hozzá!!!!

82190. Anyagi
2017. júl. 28. 21:28

Sziasztok!

Akciós a Spárban a marhalábszár!

Vettem egy kilót, holnap pörkölt lesz belőle, juhtúrós galuskával! :)))

Ezer éve nem ettem ilyesmit!

Majd utólag kispórolom az árát, mert ez ugye nem egy olcsó kaja....

82189. ab61752c45 (válaszként erre: 82187. - Forrest2010)
2017. júl. 28. 18:30
én majdnem mindent,így a babot is beáztatom este,reggel meg elvetem.sokkal gyorsabban kikel.
82188. globus (válaszként erre: 82187. - Forrest2010)
2017. júl. 28. 17:25

Május 14 nálunk kőbe van vésve :) Még ha szép idő is lenne akkortájt, éjjel-hajnalban rendszeres fagyok vannak. Hagymafélék sem bírják, mire leszárad kicsit a zöldje, már el is rohadt.

Viszont nagyon szép a krumpli, paprika, saláta, meggy, körte, hirtelen más nem is jut eszembe. Többi csak kínlódás, de azért minden évben nekifutunk.

82187. forrest2010 (válaszként erre: 82185. - Globus)
2017. júl. 28. 17:19
valamikor régen próbáltam én is május elején-közepén kiültetni palántát , v ültetni babot :( kolléganőm azt mondta a bab is kikel 1 hét alatt , jó lesz az május végén is , ha elmúltak a fagyok , sajnos mindig igaza lett :( ő 15 évvel előbb kezdte a kertészkedést :(
2017. júl. 28. 17:15
a Dunától balra és nagyon északra :D a környező falvak között mi vagyunk a legmagasabban hüsi van nálunk / többnyire :( / nem szereti a paprika se , a fehérrépa se a barack se ! ezt a hideg agyagos földet :(
82185. globus (válaszként erre: 82179. - Forrest2010)
2017. júl. 28. 16:58

Merre élsz?

Nálunk sem érik be sokféle zöldség, például aug. végénél korábban akkor sincs piros paradicsom, ha földhöz verném a fenekem :) Május 14-e előtt nem lehet palántázni, mert még éjszakai fagyok vannak, uborkát, tökféléket, kukoricát ültetni sem. Tapsikolok az örömtől, ha szeptemberben tudok paradicsomlét főzni. Apám még régen próbálkozott dinnyével. Kb. akkora lett, mint a tenyerem, rózsaszínű belsővel.

82184. 124637ff9b (válaszként erre: 82182. - Lúdanyó)
2017. júl. 28. 16:26
Mi a tipp??? :D
82183. 124637ff9b (válaszként erre: 82181. - Lúdanyó)
2017. júl. 28. 16:23

Én is azt hittem, hogy mással ez történt, ezért is néztem utána a dolgoknak.

Nos, láttam darált mákos, és egész mákos receptet is, elolvasta, a hozzájuk írt véleményeket azoktól, akik kipróbálták. Mindegyik pozitív-dícsérő volt.

Azt tapasztaltam, hogy az egész mákos lekvár receptekkel elégedettebbek, ezért én is azt próbálom ki.

Holnap reggel megyek is a piacra, mert nem csak képzeletben szeretek konyháskodni :D

82182. lúdanyó (válaszként erre: 82172. - 124637ff9b)
2017. júl. 28. 16:21
van tippem..:DDD
82181. lúdanyó (válaszként erre: 82162. - 124637ff9b)
2017. júl. 28. 16:20
mikor a mákos almát + a mákos lekvárt olvastam.. azt hittem csak kettőt lapoztatok a szakácskönyvbe...:D
82180. forrest2010 (válaszként erre: 82159. - 5fd0bd70c7)
2017. júl. 28. 15:47
hááááát hallottam itt a faluba 1-2 öreg házaspárt civakodni :( veszekedni :( és csak azért rövid ideig , mert kb-40-50 évvel vagyunk fiatalabbak náluk , szörnyű !!!!!!
82179. forrest2010 (válaszként erre: 82149. - Pomponlány)
2017. júl. 28. 15:41
sajnos itt sincsen sárgabarack , se őszi :( mert itt hideg van neki :( de a kereskedővel + alaposan kibacott a barackos , eladta másnak a termést , mert az többet fizetett :(
82178. Guruljka (válaszként erre: 82165. - LadyBird 2015)
2017. júl. 28. 02:43
Még nem néztem át a receptet részletesen, a rum azért feltűnt. No én azt is alighanem kihagyom.
82177. 5fd0bd70c7 (válaszként erre: 82176. - 124637ff9b)
2017. júl. 27. 21:12
Akkor fény derült a haraphatnékomra:)
82176. 124637ff9b
2017. júl. 27. 21:04

[link]


A második generáció öröklődése domináns általában :D

82175. 5fd0bd70c7 (válaszként erre: 82174. - 124637ff9b)
2017. júl. 27. 20:58
Én is sajnálom, de ez van:) Nagymamámnak feltűnően hegyes szemfogai voltak:)
82174. 124637ff9b (válaszként erre: 82173. - 5fd0bd70c7)
2017. júl. 27. 20:52
Szegény embered :D
82173. 5fd0bd70c7 (válaszként erre: 82172. - 124637ff9b)
2017. júl. 27. 20:50
Bármibe beleharapok, ha jól esik:) Főleg teliholdkor:)
82172. 124637ff9b (válaszként erre: 82170. - 5fd0bd70c7)
2017. júl. 27. 20:46

Ennek a mákos-almás lekvárnak a készítői írták, hogy olyan a lekvár íze, mintha sütibe harapnának :DDD

Mégis, mibe másba? :DDD

82171. lavanda
2017. júl. 27. 20:40
Nagyon kedvesek vagytok, köszönöm szépen mindenkinek a gratulációt!
82170. 5fd0bd70c7 (válaszként erre: 82168. - 124637ff9b)
2017. júl. 27. 20:37
Lemaradtam, miről van szó? Mibe kell harapni?
82169. 124637ff9b (válaszként erre: 82165. - LadyBird 2015)
2017. júl. 27. 20:37

A 2,5 kiló almához is csak fél kilót ír a recept, nem másfelet, annyival szerintem pont jó lesz.


[link]

82168. 124637ff9b (válaszként erre: 82166. - Pomponlány)
2017. júl. 27. 20:34
Azt írják a recept kommentelői, hogy olyan, mintha sütibe harapnának :)
82167. pomponlány (válaszként erre: 82165. - LadyBird 2015)
2017. júl. 27. 20:09
+ a mazsola is édes.
82166. pomponlány (válaszként erre: 82162. - 124637ff9b)
2017. júl. 27. 20:07
Ó, én már régen rákerestem. És igen, nagyon sokféle mákos-lekvár van. Az én fantáziám is beindult.:D
82165. LadyBird 2015 (válaszként erre: 82164. - Guruljka)
2017. júl. 27. 19:20
Ennyi cukortól a feneked is összeragad!😊 Ha 30 dkg cukrot teszek kilónként, akkor már a gyerekek nyekeregnek, hogy túl édes...
82164. Guruljka
2017. júl. 27. 19:09

" 3 kg sárgabarack

20-25 dkg mazsola

1,5-2 dl rum

1 db citrom

1,5 kg cukor

5-6 csapott evőkanál darált mák

1 tasak Zseléfix 1:1 (Dr.Oetker)

Rövid leírás

Szeretem így csinálni, nem macerás, nem kell dunsztolgatni. Fontos, hogy az üvegek és a tetők jól ki legyenek fertőtlenítve. Erre tökéletes a mosogatógép, vegyszer nélkül meleg programmal.

Elkészítés leírása

Íme a recept:


20-25 dkg mazsolát megmosok, és beáztatom 1,5-2 dl rumba (este). Másnap 3 kg barackot megmosok, adagonként forrázom, szépen lehúzom a héját, kimagozom és lábasba (kisebb üstbe) teszem, 1 citrom levével meglocsolom, krumlinyomóval összetörögetem. Elkezdem főzni, mikor rotyog, kissé lejjebb veszem, kb. 15 percig főzöm. Ekkor beleteszem a mazsolát, 5-6 csapott evőkanál darált mákot és kb. 1,5 kg cukrot. Főzöm tovább, ismételt forrástól számítva kb. 10 percig. Ekkor beleteszek óvatosan és jól keverve 1 tasak Zseléfix 1:1-et, főzöm tovább 3-5 percig. Szétosztom szépen az üvegekbe, amiket nem zárok le. Hűvös helyre viszem, ahol nem potyoghat bele semmi sem. Legalább 12 órát hagyom így állni, ezidő alatt teljesen kihűl. Ekkor teszek a tetejére egy kis benzoátot (nem szalicilt!) és lezárom. Ha fogyasztjuk, a tetejét óvatosan leszedem."


Ez lehet, már frissített verzió, nem így emlékeztem rá. Eddig nem mentettem le, mert tudom, hol találom.

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook