Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Ma füstölt szalonna zsírján megdinszteltem 3 nagy hagymát, aztán rádobtam egy kilónyi feldarabolt paprikát, pár felkarikázott virslit. Végül tojást ütöttem rá a férjuramnak, én maradék krumplipürével ettem. Finom volt! :))
Ja, és nekem kovászos uborka is járt hozzá!!!!
Sziasztok!
Akciós a Spárban a marhalábszár!
Vettem egy kilót, holnap pörkölt lesz belőle, juhtúrós galuskával! :)))
Ezer éve nem ettem ilyesmit!
Majd utólag kispórolom az árát, mert ez ugye nem egy olcsó kaja....
Május 14 nálunk kőbe van vésve :) Még ha szép idő is lenne akkortájt, éjjel-hajnalban rendszeres fagyok vannak. Hagymafélék sem bírják, mire leszárad kicsit a zöldje, már el is rohadt.
Viszont nagyon szép a krumpli, paprika, saláta, meggy, körte, hirtelen más nem is jut eszembe. Többi csak kínlódás, de azért minden évben nekifutunk.
Merre élsz?
Nálunk sem érik be sokféle zöldség, például aug. végénél korábban akkor sincs piros paradicsom, ha földhöz verném a fenekem :) Május 14-e előtt nem lehet palántázni, mert még éjszakai fagyok vannak, uborkát, tökféléket, kukoricát ültetni sem. Tapsikolok az örömtől, ha szeptemberben tudok paradicsomlét főzni. Apám még régen próbálkozott dinnyével. Kb. akkora lett, mint a tenyerem, rózsaszínű belsővel.
Én is azt hittem, hogy mással ez történt, ezért is néztem utána a dolgoknak.
Nos, láttam darált mákos, és egész mákos receptet is, elolvasta, a hozzájuk írt véleményeket azoktól, akik kipróbálták. Mindegyik pozitív-dícsérő volt.
Azt tapasztaltam, hogy az egész mákos lekvár receptekkel elégedettebbek, ezért én is azt próbálom ki.
Holnap reggel megyek is a piacra, mert nem csak képzeletben szeretek konyháskodni :D
Ennek a mákos-almás lekvárnak a készítői írták, hogy olyan a lekvár íze, mintha sütibe harapnának :DDD
Mégis, mibe másba? :DDD
A 2,5 kiló almához is csak fél kilót ír a recept, nem másfelet, annyival szerintem pont jó lesz.
" 3 kg sárgabarack
20-25 dkg mazsola
1,5-2 dl rum
1 db citrom
1,5 kg cukor
5-6 csapott evőkanál darált mák
1 tasak Zseléfix 1:1 (Dr.Oetker)
Rövid leírás
Szeretem így csinálni, nem macerás, nem kell dunsztolgatni. Fontos, hogy az üvegek és a tetők jól ki legyenek fertőtlenítve. Erre tökéletes a mosogatógép, vegyszer nélkül meleg programmal.
Elkészítés leírása
Íme a recept:
20-25 dkg mazsolát megmosok, és beáztatom 1,5-2 dl rumba (este). Másnap 3 kg barackot megmosok, adagonként forrázom, szépen lehúzom a héját, kimagozom és lábasba (kisebb üstbe) teszem, 1 citrom levével meglocsolom, krumlinyomóval összetörögetem. Elkezdem főzni, mikor rotyog, kissé lejjebb veszem, kb. 15 percig főzöm. Ekkor beleteszem a mazsolát, 5-6 csapott evőkanál darált mákot és kb. 1,5 kg cukrot. Főzöm tovább, ismételt forrástól számítva kb. 10 percig. Ekkor beleteszek óvatosan és jól keverve 1 tasak Zseléfix 1:1-et, főzöm tovább 3-5 percig. Szétosztom szépen az üvegekbe, amiket nem zárok le. Hűvös helyre viszem, ahol nem potyoghat bele semmi sem. Legalább 12 órát hagyom így állni, ezidő alatt teljesen kihűl. Ekkor teszek a tetejére egy kis benzoátot (nem szalicilt!) és lezárom. Ha fogyasztjuk, a tetejét óvatosan leszedem."
Ez lehet, már frissített verzió, nem így emlékeztem rá. Eddig nem mentettem le, mert tudom, hol találom.
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)