Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Ennek a mákos-almás lekvárnak a készítői írták, hogy olyan a lekvár íze, mintha sütibe harapnának :DDD
Mégis, mibe másba? :DDD
A 2,5 kiló almához is csak fél kilót ír a recept, nem másfelet, annyival szerintem pont jó lesz.
" 3 kg sárgabarack
20-25 dkg mazsola
1,5-2 dl rum
1 db citrom
1,5 kg cukor
5-6 csapott evőkanál darált mák
1 tasak Zseléfix 1:1 (Dr.Oetker)
Rövid leírás
Szeretem így csinálni, nem macerás, nem kell dunsztolgatni. Fontos, hogy az üvegek és a tetők jól ki legyenek fertőtlenítve. Erre tökéletes a mosogatógép, vegyszer nélkül meleg programmal.
Elkészítés leírása
Íme a recept:
20-25 dkg mazsolát megmosok, és beáztatom 1,5-2 dl rumba (este). Másnap 3 kg barackot megmosok, adagonként forrázom, szépen lehúzom a héját, kimagozom és lábasba (kisebb üstbe) teszem, 1 citrom levével meglocsolom, krumlinyomóval összetörögetem. Elkezdem főzni, mikor rotyog, kissé lejjebb veszem, kb. 15 percig főzöm. Ekkor beleteszem a mazsolát, 5-6 csapott evőkanál darált mákot és kb. 1,5 kg cukrot. Főzöm tovább, ismételt forrástól számítva kb. 10 percig. Ekkor beleteszek óvatosan és jól keverve 1 tasak Zseléfix 1:1-et, főzöm tovább 3-5 percig. Szétosztom szépen az üvegekbe, amiket nem zárok le. Hűvös helyre viszem, ahol nem potyoghat bele semmi sem. Legalább 12 órát hagyom így állni, ezidő alatt teljesen kihűl. Ekkor teszek a tetejére egy kis benzoátot (nem szalicilt!) és lezárom. Ha fogyasztjuk, a tetejét óvatosan leszedem."
Ez lehet, már frissített verzió, nem így emlékeztem rá. Eddig nem mentettem le, mert tudom, hol találom.
Felkeltette az érdeklődésemet a mákos lekvár.
Kicsit gugliztam, a mákos alma tetszett meg.
Szombaton megcsinálom :))
Én szeretem olvasgatni ezt az eddig nagyon kellemes fórumot.
És képtelen vagyok megérteni, hogy valaki miért rondít bele az állandó piszkálódással. Nincs máshol piszkálódni valója, ha már ennyire ez élteti?
Aha...
Tehát nem tagadod a piszkálódást. :D
Te csak tudod.
Nyilván azt is tudod, hogy nem minden falu egyforma, tudod azt is, hogy vannak gyümölcstermelő vidékek és olyanok, ahol nem kultiválják a gyümölcstermelést. Tudod azt is nyilvánvalóan, hogy nem minden ház nádtetős, nincs minden háznál tehén sem, és nem fűrészporral felszórt döngölt padlózatú kisboltokban árulják már a petróleumot, hanem hogy vannak üzletláncok vidéken is, és biztos vagyok abban is, hogy lejárhatnád a lábad akár az okos fejedig is, mégse kapnál itt háznál sárgabarackot.
Mivel feltételezem, hogy mindezzel tisztában vagy, és mert én nem tartalak téged hülyének, ezáltal nyilvánvaló, hogy csakis a piszkálódás szándéka vezérelt.
Kitüntető figyelmed ezúton is köszönöm.
Annyira hülye sem vagyok, hogy akkor akarjak venni, amikor nincs szezonja.
Szerinted kik járnak a helyi boltba? Kirándulók?
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)