Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: fórum

Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)


91817. forrest2010 (válaszként erre: 91814. - Guruljka)
2018. márc. 24. 12:24
na a Fiskárs ! az messze nem a szolid cégek közé tartozik :) sok éve és jobbnál jobb termékekkel vannak a piacon :) meg is kérik az árukat , de meg is éri :) nekünk a sajt-szeletelőnk sima , márkajelölés nélküli de nagyon jó , régóta , ha akciós veszek 1 tömb sajtot és hajrá , ahogy szeletelem teszek belőle a fagyosba , nekem ne pimpolódjon meg , mire a végire érünk :) viszont kruplipucolót vettem v 4-5 félét és 1 van csak ami jól kézre esik és jó vele hámozni :) valamikor a Mamikám Németországból kapta egyik húgától , mint a krumplinyomót is , azóta is használom , pedig nem tegnap volt :)
91816. forrest2010 (válaszként erre: 91813. - Klingy 15)
2018. márc. 24. 12:14
ha jól rémlik 1.600 körül volt nemrég , nem emlékszem pontosan / pedig nem is volt rég :( / de szinte már csak olyankor szoktam venni , nálunk egyedül a férjem szereti :)
91815. Guruljka (válaszként erre: 91806. - Ab61752c45)
2018. márc. 24. 12:08

Móricz írásaiban nagyon sok rejtett paraszti tudomány van.

Leírja, hogy kaszát gyártani bizalmi dolog volt, szájról szájra járt a jó kaszakovács neve.

De a parasztember ki is tudta választani, melyik felel meg! (A fa nyelet márki-ki maga faragta hozzá.)

Ha a sok fenéstől végképp elkopott, egy jó kovács abból baltaélet csinált. Az ilyen kisbalta aztán megint jó szerszám volt, nem kellett rábeszélni, hogy a fatuskót elvágja.


Nyilván a kard is jó volt késnek. Hogyne lett volna jó.

91814. Guruljka (válaszként erre: 91805. - Forrest2010)
2018. márc. 24. 12:03

Az a baj, hogy nincsenek régi kések. Sok éven át nem került pénz jobb késre. Az átlagos elérhető áron vett kések pedig anyagukban olyanok, hogy ha fened is, nem lehet rendesen megélezni, illetve még ha profi késessel éleztettem, akkor is csak rövid ideig tartja az élét. Nincs mese, vannak dolgok, amiknek meg kell adni az árát! Pl. a kés ilyen.


Megrendeltem a Fiskars-nál a késeket, és élezőt is. (Mert azt sem érdemes 100 Ft-ost venni.) Élezem őket néha, mert a cég javaslata szerint úgy havonta kell.

Onnan van a kenyérvágóm is. Recés, de olyan éles, hogy egyszer véletlenül hozzáértem az éléhez és kötözni kellett az ujjamat.


Jó alaposan átgondoltam, mit és mennyire tudok kihasználni. Végül egy nagyobb és egy kisebb konyhakést választottam. Meg a kenyérvágót, az élezőt és egy sajtszeletelőt, de a mai napig is a krumplihámozó áll jobban kézre a sajtnál. :D


A rendelésért kapott pontokat is beszámítva, legközelebb talán krumplihámozót fogok rendelni.


Persze azonnal volt tanács, hogy óóó, ez nem komoly cég, az xy kései sokkal jobbak, de én nem szanmuráj vagyok, hanem háziasszony, és egy szolid cég termékei, amelyek az én fogalmaim szerint megérik az árukat, nekem pontosan megfelelnek.

91813. Klingy 15 (válaszként erre: 91804. - Forrest2010)
2018. márc. 24. 11:18
Akciosan kb mennyiért veszed a marhalabszart? Nálunk a gyerekek nagyon szeretik, csak én vagyok ilyen elfuserált, nekik gyakran készít a férjem porkoltot.
91812. Klingy 15 (válaszként erre: 91807. - Ab61752c45)
2018. márc. 24. 11:08
Az én receptem szerint kell a tésztába is, de ezt ki fogom próbálni, ha nem az ünnepekre, akkor majd később.
91811. forrest2010 (válaszként erre: 91806. - Ab61752c45)
2018. márc. 24. 09:09
hajdanán apránként felszereltem a háztartásunkat a szükséges dolgokkal és olyan jó kis késeket vettem , volt h 2 darabonként :) egyik sima - a másik recés azokat nyúzom azóta is , jó a recéset sose élezem , de a simát azt lehet és naggggyon jók :) viszont kenyérszeletelőt vettem már v 4-5 db-ot de messze nem tökéletes egyik se ! de mikor a legutolsó szomszéd elköltözött néhány éve a férjemnek adott 1 penészes dobozt !!!! az abban lévő kés , az egyik 1 kenyérvágó , az 1 csodálatos valami :D én a helyükbe legalább kipróbáltam volna ! és oda nem adtam volna ! a dobozát úgyis kidobja az ember :) néhány évbe annyira sok volt nyáron az eső , h nálunk a Wc-be a fal is penészes lett , őnáluk a szomszédba meg pl ez a késesdoboz , de csak kívül :)
91810. fehérke111 (válaszként erre: 91789. - Smudlaagi54)
2018. márc. 24. 09:07
Köszi, én is elmentem!
91809. fehérke111 (válaszként erre: 91786. - Ab61752c45)
2018. márc. 24. 09:06
Nem csodálom! :-)))
91808. fehérke111 (válaszként erre: 91785. - Dodi44)
2018. márc. 24. 09:03
:-)))
91807. ab61752c45 (válaszként erre: 91800. - Klingy 15)
2018. márc. 24. 08:58
ha a tésztába is kerül,talán finomabb.de én is csak a tetejére teszek.
91806. ab61752c45 (válaszként erre: 91805. - Forrest2010)
2018. márc. 24. 08:56
tudod nálunk miből lettek a kések?talán az első világháborús kardból.gyerekkoromban azzal rohangáltunk az utcán.aztán a sok használattól vékonyra koptak.nem voltak már jók semmire.a lányom vett kerámia kést,az anyám élezni kezdte.mondtam, tőlem ne is várd el,hogy bármit pucoljak a rossz késeiddel. inkább viszem a magamét.
91805. forrest2010 (válaszként erre: 91791. - Guruljka)
2018. márc. 24. 08:37
dehát a régi késeket + lehet élezni :) 1-2 db-ot rendszeresen megélezek :) / nem az összeset , mert akkor már ujjak nélkül szaladgálnék :( van 1 időszámítás előtti késélezőm , hajhdanán a fiam főnöke kidobatta , mert ritka ocsmány állapotba volt , a fiam elkérte , h ne dobja má' ki ! azóta is azt használjuk :)
91804. forrest2010 (válaszként erre: 91778. - Klingy 15)
2018. márc. 24. 08:29
én jó ideje marhalábszárból főzöm a gulyást v a babgulyást mikor a sp.rnál akciós a fiam vesz kb kiló körüli db-ot , már nem főzök hatalmas adagokat , így elég 1 levesre - 1 pörinek főzelékre + 1 adag a fagyosba legközelebbi babgulyáshoz :) / ha mindig így főztem volna , akkor sose híztunk volna meg :))))))))) de régebben ennél többől se tartott 2 napig se :(
91803. Klingy 15 (válaszként erre: 91802. - Smudlaagi54)
2018. márc. 24. 06:48
Ok. Köszi
91802. smudlaagi54 (válaszként erre: 91800. - Klingy 15)
2018. márc. 24. 06:45
Csak a tetejére kell a sajt.
91801. Klingy 15 (válaszként erre: 91796. - Katus3)
2018. márc. 24. 06:42
Recepteket gyujtogettem, de azért nálunk se a sütés - fozesrol fog szólni az ünnep, mert unokazni fogunk. Ez lesz az utolsó ünnep, amit itt töltünk, utána elkoltozunk közelebb a gyerekekhez. A kertben biztos, hogy lesznek elrejtve tojások, meg még sok vidám dolgot kitalalunk, remélem jót bulizunk majd. Bocs az ekezetekert, de telefonról írtam.
91800. Klingy 15 (válaszként erre: 91795. - Smudlaagi54)
2018. márc. 24. 06:33
Tulajdonképpen a tésztába nem is kerül sajt, csak a tetejére? Lehet, hogy kipróbálom, mert jónak tűnik.
91799. globus (válaszként erre: 91796. - Katus3)
2018. márc. 23. 21:27

Fogalmam sincs. Még azt sem tudom, hová megyünk mikor, mert húsvét vasárnapja már új hónapra esik és férjem munkabeosztásáról nincs ismeretünk.

Lehet, hogy vasárnap tudunk utazni, lehet hogy hétfőn, ettől függ a kaja és sütemény is. Mi bír ki szállítást, mit lehet előre gyártani stb. Lehet, hogy egyik nap sem, akkor főleg más variáció lesz :)

2018. márc. 23. 21:20
Ugyanúgy főzök, mint más napokon. Húsvét vasárnap kacsasült lesz párolt káposztával. Sonka-tojás alap, szombaton főzöm meg. A sonkalé megy majd a fagyóba bablevesalapnak. Üres kalácsot biztosan sütök, piskótatekercset is, a többi még kedv kérdése 😊 Állatkertbe is megyünk, mert ott lehet nyuszit símogatni. A a játszótéren már van a trambulin, meg a légvár, csak jó idő kell.😊
91797. Guruljka
2018. márc. 23. 20:41

Nálunk új helyzet van. Amióta dolgozik a fiam, szokatlan fizikai munkát, szerintem örül, hogy kipihenheti. Részemről örülök, hogy erősödik, vettem neki egy jó vitamint, de hadd aludjon...


Én lehet, akkor regenerálódni fogok, a mostani hétvégére is van munkám. Mivel nem tartalékolom a szabad hétvégéket a családra, jó kis munkák jönnek össze, most is keresek vele. Azaz én dolgozom a hétvégén. Ha az ünnep alatt nem fut be munka, akkor én is fogok tudni pihenni, de sem kirándulni, sem a konyhában tündökölni nem fogok. :D

91796. katus3
2018. márc. 23. 20:22

Sziasztok... ezer éve megint hogy itt jártam.

Ki mit főz-süt ünnepekre?

Terveztek valami kis kirándulós programot?

91795. smudlaagi54 (válaszként erre: 91793. - Klingy 15)
2018. márc. 23. 19:27
Nagyon szeretem ezt a sajtos rudat,mert nem tömör a tésztája,hanem hasonlít a leveles tésztára.Mondjuk édesen is lehet csinálni!
91794. smudlaagi54 (válaszként erre: 91793. - Klingy 15)
2018. márc. 23. 19:26
Nincs mit nagyon szívesen.
91793. Klingy 15 (válaszként erre: 91789. - Smudlaagi54)
2018. márc. 23. 18:50

Köszönöm, mindent elmentek. A második pogidat, az anyukád kedvencét, azt már ettem, és aki sütötte, azt hiszem, szó szerint vette a jó megborsozast, mert sötét lett a tészta a borstol, de megettuk. Sajtos rudat, azt szoktam sütni

Köszi még egyszer.

91792. Guruljka
2018. márc. 23. 18:26

Ja, és édes volta kölök. Pakolom ki, amit vásárolt, hát van egy doboz gomba is.

Tudja, hogy szeretem, és mivel ő holnap az egész napot a barátjával tervezi tölteni, megvette a gombát, hogy megcsinálom és meg is eszem, mire hazaér. :D

Úgy tervezem, hogy gombás-kolbászos rántotta, svéd gomba... (legalább elfogy a paradicsom konzerv, mert káposztát még mindig nem vettünk.)

91791. Guruljka (válaszként erre: 91788. - LadyBird 2015)
2018. márc. 23. 18:23
Bizony. Nem szerettem a régi késekkel a nyeszetelést, de bizony ég és föld a rossz és a jó késsel dolgozni. Gyorsabb is sokkal, nincs az az érzésem, hogy a kínlódós előkészítés miatt fogok neki nehezen a főzésnek.
91790. smudlaagi54 (válaszként erre: 91789. - Smudlaagi54)
2018. márc. 23. 18:17
A tej lemaradt a pohárból.Mindig emlegetem,hogy szegénykém milyen jókat enne a pogikból.
91789. smudlaagi54 (válaszként erre: 91777. - Klingy 15)
2018. márc. 23. 18:15

Limara pékségéből:

Burgonyás tepertős pogácsa

Hozzávalók:

60 dkg liszt

1 csapott ek. só

12 dkg vaj (vagy margarin)

3 közepes főtt burgonya (20-25 dkg)

1 tojás

kb. 2 dl tejföl

1 dl tej

1 tk. cukor

3 dkg élesztő

30 dkg tepertő

A tejet a cukorral meglangyosítom, belemorzsolom az élesztőt, félreteszem.

A lisztet egy nagyobb tálba mérem, elkeverem benne a sót, hozzáadom a kis darabokra vágott vajat. Elmorzsolom. Közepébe mélyedést készítek, ide teszem az áttört burgonyát, tojást, tejfölt és a felfuttatott élesztőt. Összeállítom a tésztát, majd kiteszem a deszkára és átgyúrom. Nem szabad túl keménynek lennie, de ne is legyen ragacsos.

Letakarom a tállal, hagyom kb. 30 percig pihenni. Ezalatt ledarálom vagy késes robotgéppel krémesre keverem a tepertőt.

A kissé megkelt tésztát ujjnyi vastagra nyújtom, megkenem a tepertőkrém egy részével, majd hajtogatom. A tésztát gondoltaban három részre osztom hosszában. A jobb oldali részt a középsőre hajtom, majd ennek tetejére a baloldali részt. Az így kapott hosszú csíkot szintén megkenem vékonyan a tepertőkrémmel. Most négy részre osztom gondolatban. Az alsó részt felhajtom a tészta közepéig, majd a felső részt is visszahajtom, szintén a közepéig. Az egyik felét szintén lekenem krémmel, majd félbehajtom. Ráborítom a tálat és ismét hagyom fél órát pihenni.

Ezután úgy fordítom a tésztát, hogy a nyitott része legyen jobb oldalon és ujjnyi vastagra nyújtom. A kenést és a hajtogatást megismétlem. A végére elfogy a tepertőkrém. Megint leborítom, harminc percig pihentetem.

Végül kinyújtom kb. 1 cm vastagra, tetejét berácsozom és az 5 cm-es pogácsaszaggtóval kiszaggatom. Sütőpapíros tepsire ültetem őket és ismét hagyom 30 percig pihenni. Ezalatt a sütőt előmelegítem 200 fokra. A megkelt pogácsákat lekenem felvert tojással, vigyázva, hogy az oldalára ne folyjon le, mert akkor nem lesz leveles. Kb. 16-18 perc alatt sülnek pirosra.

Én kicsit másképpen csináltam.Kinyújtottam a tésztát,és az egész töpörtyűt rákentem,amit előtte ízesítettem,sóval borssal.Hajtogattam,hagytam fél órát pihenni,akkor megint kinyújtottam,megint hajtogattam,megint fél óra pihi.Aztán megint nyújtás,kiszaggattam,és hagytam a tepsin még pihenni.Mivel én máskor is szoktam krumplis töpörtyűst csinálni,csak hajtogatás nélkül,így kicsit változtattam a mennyiségeken.Több volt a krumpli,kevesebb a tejföl,és vaj helyett baromfizsirt raktam bele.


A sósrudas nem én voltam,nekem csak olyan receptem van amihez liszt is kell.Viszont van egy ilyenem ami nagyon finom:

Sajtos rúd Ági módra


Hozzávalók: 50 dkg liszt

25 dkg margarin

2 dl tejföl

3 tojássárgája

reszeltsajt

zsir

Elkészítés: Összeállitjuk a tésztát a hozzávalókból,és öt cipót formálunk belőle.Mindegyiket kinyújtjuk,és olvasztott zsirral megkenjük,és hajtogatjuk.1 órára a hütőbe rakjuk.Majd ujjnyi vastagra nyújtjuk,tojássárgájával megkenjük,megszórjuk a sajttal,és megsütjük.


Ezt a töpörtyűs pogit szoktam még csinálni:


Töpörtyüs pogi (dupla adag)


Hozzávalók: 1 kg liszt

2 tojás

6 dkg élesztő

kevés tej

2 dl tejföl

12.5 dkg margarin

70 dkg darált töpörtyü

4 evőkanálnyi rum

2 dl kefir

bors

Elkészítés: Az élesztőt megkelesztjük,és a töpi nélkül összeállitjuk a tésztát.A töpit sózzuk,borsozzuk,és összekeverjük.A tésztát kinyújtjuk vékonyra, rákenjük a töpit,és hajtogatjuk.Fél órát állni hagyjuk,majd megint kinyújtjuk,és hajtogatjuk.Fél órát megint állni hagyjuk,majd kb 2 cm magasra nyújtjuk.A tetejét bevagdossuk,kis pogiszaggatóval kiszaggatjuk.Megkenjük tojással,és forró sütőben sütjük.

Tanácsok: A hajtogatásnál mindig ugyanolyan sorrendben hajtogassuk.A töpit elég intenziven borsozzuk meg.

Ez az anyu kedvence volt,azért is sütöttem dupla adagot mindig,és amíg tartott a pogi a muter nem volt hajlandó mást enni.Csak azt láttam,hogy egy pogácsával megpakolt kistányérral,és egy pohárral ment be a szobába.Most a tesóm csinálja ugyanezt.

91788. LadyBird 2015 (válaszként erre: 91787. - Guruljka)
2018. márc. 23. 18:08
Kis öröm a nagy öröm!:))

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook