Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
én sem húzom le sose a héját.
Hát ne húzd le a héját. Egyáltalán nem muszáj. Attól is csak sűrűbb lesz.
Sziasztok. Tudtok tippet adni ki h főzi be a sárgabarackot lekvárnak...? Én eddig úgy csináltam h lefórráztam és le húztam a héját, aztán úgy főztem be... De így sok elmegy a pocsékba
Az jó. Én négyszáz ft-nál olcsóbban még nem láttam sárgabarackot. De duplájáért meg még többért már igen.
Én kedvező áron összeszedtem a fa alól, ott fűre esik, semmi baj. Csak igyekezni kell, mert valami megrágja, talán a csigák garázdálkodnak.
Meg szedtem hozzá a fáról is, csak alulról, amit elértem. A szél is segített tegnap.
Ez olyan fajta, hogy ha megérik, rögtön lepottyan. Ha meg nem pottyan le, akkor kemény, savanyú, semmire se jó. Az íze viszont fenomenális.
Van még most is a fán olyan, hogyha hozzáért, azonnal a kezedben marad. Na ezeket még levadászom, és csinálok valami befőttet, egyszerre sok lenne ennyit megenni. A többit már az időjárásra hagyom. Nem kell létra, úgyis lepottyan. Jó kis fa. A barack meg magvaváló, tökéletes.
Jó reggelt:)
Kedvező áron jutottam sárgabarackhoz, a héten délutánonként lekvárt főztem. Tegnap végeztem vele. Ma palócleves lesz és baracklekváros palacsinta.
hát nem volt,azért szedem,kb 30 éve volt először köszvényes rohamom.kijött a doktornő egy nagy tűvel,mert nem tudtam lábra állni,olyan volt a lábam,mint egy cipó.mondom ezt ugyan nekem be nem adja,azt se tudja,mi a bajom.bevittek az sztk-ba,az orvos ránézett a lábamra,mondta,ez köszvény.az orvosnő később úgy magyarázkodott,ő úgy tudta köszvény a nőknél kézen van.
Ha szerencséd van, neked sem lesz. Vagy fáj valamid? Nagylábujjad, ilyesmi? Ott kezdődik.
azt csinálom.persze nem igen értem,az apám is nagyon köszvényes volt,a húgom is,de nem annyira,az anyámnak írtak föl miluritot a magas húgysavtartalom miatt,85 évig semmi panasza nem volt.
Gyakorlatilag egyél hozzá Miluritot. Néha azért lehet enni egy kis kocsonyát. El ne menjen a Péterkéd.
elvileg én sem ehetném a köszvényem miatt.de gyakorlatilag?
Én szeretem, de elvileg nem ehetem, merthogy az merő purin. Azért egy kicsit megkóstolgatok időnként. Nagyon szeretem benne a körmöt. A fiam meg a levét szereti, egy ideig úgy ettük, hogy ő leette róla a lét, én meg a többit.
Bundy azt szereti , ha nem rezeg , mert akkor nem találja elég keménynek a cidrit , hát teszek bele plusz bőrkéket , gyűjtöm a bőröset , körmöt.... de olyanokat h főtt tojás ? ....na azt má' nem ! én nem szeretem a kocsonyát , néha csak a cidrijéből eszem , de magamnak sose főzném meg :(
na,az az én gusztusomnak való.itt a húsos kocsinál csak tarját lehet kapni,már mint amit szeretek,én sem teszek alája zsírt.mikor megkérdeztem,hogy van-e köröm kiröhögött.mit gondolok,hány lába van egy disznónak.
én,ha kocsonyát főzök,egyre ritkábban.csak magamnak?a nagyobb csontokat kiszedem belőle,mármint a körömből.nagyon régen a lányom apjának szoktam bele húst főzni,de én nem szerettem.meg a gezemicéset sem,főtt tojás,uborka.nekem a kocsonya rezegjen,hát nehéz eltalálni.
Én is spórolok ma. Nem fogok főzni.
A fiam hozott a boltból finom nektarint, banánt. Alma is van még itthon, joghurt is. Azaz nekem van többféle zabkása-lehetőség, a fiamnak van még egy kis pizzája a fagyóban. kenyér, tojás, kolbász van.
Sőt, mivel pár napja hozott egy csomag zöldpaprikát is, szerintem lehet vagy fél mázsa, mert alig fogy... szóval hozattam hagymát is, hátha megdinsztelek belőle párat.
Aztán ha ez elfogyott, pár évig nem akarok a környéken se paprikát látni, a fülemen jön ki.
No, ez így leírva :-) már hasonlít ahhoz az un. pörköltbabhoz! Széles, lapos, de azért húsos, a szokásosnál hosszabb zöldbab. Ja, és rózsaszín-pirosas cirmos de megfőzve kifehéredik. Az a néni régen a "csehektől" hozta, ott vásárolta minden évben.
Ez a lila színű csoda is megfőzve kizöldül - majd meglátom :-)))
Fehérke én most olyan zöldbabnak valót vettem , mint hajdanán a Juliska-bab volt , olyan széles laposat fog ? teremni , még nem virágzik , de nem is ültettem sokat :) viszont nekem valaha borsóm volt olyan aminek lila volt a hüvelye , felfuttattam a kerítésünkre , rengeteg volt rajta , ugyanolyan zöld kis golyók lettek belül , mint a hagyományos :)
én is szeretem , de mivel csak én , nem sokszor készül olyan , így is van h 2 féle levest főzök , mert a fiam nem eszi + se a gombalevest , se a tojáslevest :(
A rántott hús biztosan ritka, de általában a hús is.
Ezek a 2-3 cm vastag sertésszeletek, vastag, bőrös szírréteggel az egyik oldalukon, kisebb darab csonttal középen, roppant gusztusosak. Kisütni is egyszerű, nem kell alá zsír, elég a saját kisülő zsírja.
Még ha egyszerre el is fogy egy ilyen szelet, mégis minőségi étel, nem az a fajta, ami csak eltömi a gyomrot.
persze ! én akkor is főznék , ha csak magamnak kéne , igaz , h akkor egész másképp :) sokmindent nem kotyvasztanék , pl kocsonyát se ! 3 napja főztem Bundynak 1 kicsi adagot , a múltkor olyan csudálatos fehér bőrkét , körmöt kaptam , h nem csak husit 1 kis bőrkét is tettem a tálkába , nahát nem kellett volna :( Anyóskám töredéke husival készítette , soha nem csontozta ki , volt abba bőrke-csont...... / pedig Bundy úúúútál csontot rágni :( / mégse merte kritizálni , örült h kapott ! sokan voltak rá , itthon egyedül neki kell :(
ja,mikor még hozattuk a kaját,akkor voltam terhes.aki mérte a kaját az össze lábat az én tányéromba tette,persze jóindulatból.mikor megláttam a kimeredő lábakat,nevetőgörcsöt kaptam.
Ó, dehogynem. Szalonna, kolbász, mi van azon rossz. Ezeket te szereted. Az a tészta is nagyon belevaló. :-)
lebbencset én sose ettem,elvileg tudnám,hogy kell csinálni,de nem hiszem,hogy szeretném.
Ja, ja - túltolják nekünk az aranyat :-)))
Most lesem a postást, rendeltem lila hüvelyű zöldbabot, az írás szerint június végéig vethető és még be fog érni. Nagyon várom, kíváncsi vagyok rá.
Nálunk nagy kedvenc volt a zöldbab, és anyócám egy ismerőstől vette az un. pörköltbab magját. Ez nagyon finom zöldbab fajta, széles, lapos hüvelyű, cirmos, nem szálkásodik - szóval szuper. Nem figyeltem a részletekre, így aztán nem tudom, hogy ki volt az ismerős néni (lehet, hogy már nem is él). Azóta egyszer tudtam venni a piacon, de a hölgy csak bazsalygott, amikor a vetőmag iránt érdeklődtem.
Na azt meg én nem szoktam. Túl pórias, fene a pofámat. Az összes parasztos a részemről a tojásos, meg a lebbencs.
azt elhiszem,de én alapból utálom.inkább ennék meg agy rántott levest pirított kenyérkockával.az anyám azóta is sápítozik,mióta eljöttem,senki nem csinált ilyet.hát aki kapálni tud,annak pár perc összedobni,
Hát már csak tudom, hogy mit trutykóztam bele. A krémlevesbe még hagymát, meg krumplit is szoktam. Azok se osztályidegen dolgok. Aztán úri kedvemtől függően még pirított zsemlét is teszek rá, vagy levesgyöngyöt.
na,hát a krémlevessel is ki lehetne kergetni a világból.én mindent lássak,ami benne van.
Magamnak én olyat főzök, amit más nem eszik meg. A férfinépség legalábbis nem. Póréhagyma levest, brokkoli krémlevest, zellerkrémlevest, ilyeneket.
További ajánlott fórumok: