Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Nincs másik helyiség ahova átmehetnél aludni ilyenkor???
Nincs tél, még fűteni sem kellene pluszban!
A parmezán most divat! Ezért is olyan drága...
De persze finom is!
Az érett sajtok nem a kedvenceim, de én a friss sajtokat is kedvelem - néha csinálom is.
És a fetát is. Van kicsit olcsóbb árban hasonló az Aldiban. Talán Dán sajt néven....
Szívesen enném a kecskesajtokat, a juhsajtot gyakran ha nem lenne olyan drága... Nagyon finomak azok is!!!
Az ilyesmire mondják: édes gond.
Biztosan "legyűritek valahogy"...:D
Vettem 1 kiló gombát. A felét csak simán megsütöttem némi fűszerrel. A másik feléből tejfölös-petrezselymes gombaszósz lett. A fiúknak meg hozzá a maradék sült csibe.
De megint van maradék!! :)) A gombaszószhoz holnap tésztát fogok kifőzni!
Most van az Auchanban matrica akció, 70 %-ért lehet a matricagyűjtő füzettel Fiskars kést venni. Már három tele van.
Nekem is kell.
Rengeteg késem van, és egy kaszakővel igyekszem fenegetni őket, egymás után többet, és veszem a következőt, egyik se jó.
Egy csülökpörkölthöz például nagyon neki kell veselkedni, elvágni azt a ragacsos vastag bőrkét meg inakat.
Na lesz Fiskars késem.
Egyébként igazad van, egy időben volt egy jókora fanyelű késünk, az volt az én külön "kiskésem", mindenhez kézreállt.
Fontos viszont a kés éle is, egy tompa késsel az előkészítő munkák jelentősen meghosszabbodnak.
Régebben rendeltem Fiskars késeket, késélezőt is hozzá. Mindenestül jó vétel volt, az élező a nagy fém nyelű, régebbi kést is remekké tette.
Tény, hogy ugyanaz a szerszám, ugyanott egyszerre véve,
ugyanaz az ilető élezte - amelyiket kiválasztottam magamnak, az kézreállt, és ha stikában kicserélték, észrevettem.
Hahaha... A NYÉL áll stabilan a kezemben!
De sokszor elütöm az á-t és az é-t, munkában is!
Jaj, valami miatt nálam itt minden szót jelöl a helyesrás-ellenőrző, akár jó, akár rossz. Nincs valakinek ötlete, mi történt?
(Word szövegben szerencsére nem.)
Nem a nyele teszi a kést. Az elnevezések a penge formájára és méretére utalnak.
Nekem van egy egész jó késem, elég nehéz fém nyele van, nagy a pengéje. zért szeretem, mert valahogy jó a súlyelosztása, stabilan megáll a nyál a kezemben, könnyű vele dolgozni. A fém nyél elég alaposan tisztítható is.
Amikor egy fanyelű késem szétesett, döbbenetes volt látni, mi minden lehetett fa nyél belsejében, a kinézete alapján.
Ha az egész kés fém, akkor nyugodtabb vagyok, de jók a rendes kis műanyag nyéllel ellátott kések is. Az se szív semmit magába.
Jááájj, ezt most nem értem!:) Mi köze a darált húsos rakott krumplinak a pörkölthöz??:):)
Se színre, se ízre, se állagra, se külcsínre, se hozzávalók tekintetében..:..semmilyen összefüggést nem tudok találni :D:D
Nagyon jól hangzik!
A gyümölcsleves hűtve kifejezetten jól esik ebben a melegben.
Én szeretem. Minden sajtot szeretek, talán a Fetát azt nem. A büdöseket is. :-) Ha kibontod a pálpusztait és arréb mászik, az akkor a legjobb. :-)
A parmezán is isteni finom, na az van még aranyárban. Pedig szinte minden menő receptben az van, belerakják a szószokba, minden azzal van megszórva, és tényleg mindenen csak javít.
Csináltam egyszer raratouillét parmezánnal, állati nagyon jó volt. :-)
Hát igen. Ne járjon rá arra egy egész had, fáradságos dolog ám ilyeneket előállítani, meg még rendes kaját is.
Randa disznók, ha eleszik előle.
Fiacskám inkább csak az édességeket kultiválta, azt nem sajnáltam tőle, egye csak. Persze megette a párolt almámat is, abból is duplát kellett készíteni.
Hát ez még nem jutott eszembe. :-)
Nálam a fasírt is maradékfelhasználós időnként, azért nem akartam talán már tovább felhasználni. Ha kimaradt valami hús, le lehet darálni és abból készíteni fasírtot, ámbár lutri, nem mindennek van jó íze.
De majd egyszer megpróbálom. Olyan fasírtból, ami még nem maradékokból készült. :-)
Nagyon erőteljes az íze!
És aranyárban mérik.
De: pl sültkrumlira rámorzsolva egy kicsit, isteni!
És vajjal-margarinnal kikeverve is érdemes megkóstolni!
Saláta tetejére is jó!
A lényeg az adagolásban van! Kezdőknek csak ízesítőként!
A papirszerűség a nemes penész! Meg kell enni!
De én sem szeretem. Csak a viszonylag éretlenebb brie-t. De azzal meg az a bajom, hogy tudom, hogy 80%-a zsír!!!
Imádom a nudlit!!!
Sósan, cukor nélkül...
Hogyne lehetne!
Melegszendvics, hamburger (féle), tortillába tekerve, csíkokra vágva zöldségekkel,mártásokkal leöntve,
villával szétnyomva, paradicsomszósszal és fűszerekkel összerottyantva és sajttal megszórva : tésztaszósz,
Vagy rakott valamibe töltelék...
Pl.
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)