Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: fórum

Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetős fórum)


94301. Böce (válaszként erre: 94300. - Guruljka)
2018. máj. 22. 19:25
85 deka cukor? Nem sok az egy kicsit?😃 Gondolom 8,5 deka...
94300. Guruljka
2018. máj. 22. 19:00

A Nosalty-ról "Durcsó" receptjét próbáltam ki, velszi lepénykék néven. Nálam inkább keksz lett.


Hozzávalók: 225 g finomliszt, 11 deka vaj (én ehelyett 13 deka kocka margarint használtam), 3 teáskanálnyi sütőpor (ez nálam pont egy zacsi lett), pici só.

10 deka mazsola, 85 deka cukor, 1 tojás. Ha nem állna össze, kevés tej.


(Én eleve kis tejben áztattam a mazsolát. Így is összeállt a tészta.)


Lényegében előbb a száraz hozzávalókat összekeverjük, a vajat/margarint elmorzsoljuk benne, majd a mazsolával, cukorral, tojással összegyúrjuk. Fél centi vastagra nyújtjuk, nagyobb pohárral kerek lepénykéket szúrunk ki belőle.


A recept szerint kikent serpenyőben kell kisütni, de eredetileg kövön sütötték.

Nosza előkaptam a kis sütőmet, ez a mennyiség éppen beterítette a 26 x 36 cm belméretű tepsimet. Nem kentem ki, bevonatos, de kis liszttel beszórtam.

Úgy 10 perc után megfordítottam őket,ekkor cukrot szórtam a tetejükre.


(A recept szerint lehet lekvárral is kettőt-kettőt összeragasztani, de én így is elég édesnek találtam.)


Máskor is fogom sütni, mert egyszerű és finom.

94299. Százas Evelin (válaszként erre: 94297. - Ab61752c45)
2018. máj. 22. 19:00
Nem ronthatja nagyon el. De én se szoktam rakni bele. Új borsóhoz viszont szigorúan mindent újban, a répát, gyökeret is.
94298. Guruljka (válaszként erre: 94296. - Ab61752c45)
2018. máj. 22. 15:07

Mostanában tejjel engedtem fel.


De én fagyasztottat szoktam, azért az is más.

94297. ab61752c45
2018. máj. 22. 13:48
a munkatársnőm a zöldborsólevest fokhagymával főzte,hogy milyen finom.nekem nem ízlett,az anyjától így tanulta.
94296. ab61752c45 (válaszként erre: 94290. - Globus)
2018. máj. 22. 13:45
én néha tejjel csinálom,rá petrezselyemzöld.vagy berántom.
94295. Guruljka (válaszként erre: 94294. - Százas Evelin)
2018. máj. 22. 13:39
Én is szoktam így. :D
2018. máj. 22. 11:17
Én anyutól tanultam, hogy meghintem liszttel, amikor már megpárolódott egy pici zsiradékon. azután engedem fel mindegymivel, és így is nagyon finom. Már alig várom az új, zsenge borsót. A levest szeretem a legjobban abból. Csurgatott nokedlival.
94293. 124637ff9b
2018. máj. 22. 10:36

Én a borsót főzelékhez egy fél apróra vágott hagymával teszem fel főni, annyi vízzel, ami épp ellepi (a hagyma picit édesíti), félkész állapotban tejet öntök hozzá, további épp ellepésig, kevés sóval és Ízvarázzsal (szárított zöldségek) fűszerezem, mikor kész, berántom, és a gáz elzárása után 2-3 evőkanálnyi tejfölt hozzá keverek.

Finom nagyon :)

94292. Százas Evelin (válaszként erre: 94290. - Globus)
2018. máj. 22. 09:55
Jaaaj. Exférjem is tejföllel csinálta. Az volt az egyetlenegy főzelék amit meg tudott csinálni, nahát, hónapokig azt ettük. Bélszínrolóval, azt még külön is rühellem.
94291. Guruljka
2018. máj. 21. 19:49

Én a neten találtam egy fűszerkeveréket, és tényleg a régi borsófőzelékekre emlékeztet.


(Rövid ideig voltam menzás, de semmi bajom nem volt az étellel... csak a szaggal, az a szellőzetlen folyosókanyarban rekedt és nagyon tömény volt! . később szerettem az üzemi kajákat is.)


Szóval kakukkfű, szurokfű, bazsalikom, rozmaring.

94290. globus (válaszként erre: 94287. - Forrest2010)
2018. máj. 21. 19:01
Kollégiumi szobatársam tejfölös borsófőzeléket ismert :)
94289. globus (válaszként erre: 94287. - Forrest2010)
2018. máj. 21. 19:00
Hasonlóan készíti egy kolléganőm, csak ő a párolt borsót liszttel leszórja, majd felengedi.
94288. forrest2010 (válaszként erre: 94287. - Forrest2010)
2018. máj. 21. 19:00
az volt nekem a legfurább borsófőzelék , amit 1 kajásfórumon olvastam , ott 4 !!!! evőkanálnyi őrölt pirospaprikát tett bele valaki brrrrrrrrrrrrrrr ! / de ahány ház ....ahány konyha......igaz ! azt nem írta h hány kiló volt a borsó :(
94287. forrest2010 (válaszként erre: 94283. - Globus)
2018. máj. 21. 18:58
szerintem 1 borsófőzeléket is lehet többféleképpen készíteni :) én 1 kis olajon megpárolom a borsót / mostanába lestyánnal :) / utána felöntöm az alaplémmel , puhára főzöm , végül berántom , pici tejet is kap :) sőt ha még teszek bele 1 kiskanálnyi kávéízesítőt , kávéfehérítőt :) completát :) selymesebb lesz az íze :) de előfordul h a krumlipürényomót belenyomom 1x 2x és szétnyomkodok vele 1 kis borsót szép zöld lesz tőle / nem libazöld :D / nem tart addig amíg leírtam :)
94286. Guruljka (válaszként erre: 94285. - Százas Evelin)
2018. máj. 21. 18:53
Jéééé... sosem ettem kaporral.
94285. Százas Evelin (válaszként erre: 94284. - Guruljka)
2018. máj. 21. 17:28
A zöldborsóhoz nagyon megy a kapor. Leveshez elengedhetetlen, főzelékhez is mehet.
94284. Guruljka (válaszként erre: 94283. - Globus)
2018. máj. 21. 16:11

A zöldborsó főzelékbe is a borsó megy utoljára, legalább is így is szokás készíteni.


Amit Anyagi- Ági leírt nekem, az a petrezselyemmártás - hogy az aromája ne vesszen el, abba is utoljára kerül bele a lényege. :D

94283. globus (válaszként erre: 94274. - Anyagi)
2018. máj. 21. 15:50
Ha zöldborsó főzelék, akkor mikor kerül ebbe a borsó? Nem nagyon főzök, de ha finom, akkor megpróbálom.
94282. globus (válaszként erre: 94280. - Százas Evelin)
2018. máj. 21. 15:48
Csináltam egy képmentést a régiről, jó lesz nosztalgiázni :D
94281. fincsi5 (válaszként erre: 94278. - Forrest2010)
2018. máj. 21. 15:47

Gyere többször, de komolyan! Nekem is rém idegen volt, én a változásokat kifejezetten nem szeretem, de túl régen vagy itt ahhoz, hogy most ritkábban írj.:))))

Kérdezgess, én is azt teszem, még ha fárasztó vagyok is. DD

94280. Százas Evelin (válaszként erre: 94278. - Forrest2010)
2018. máj. 21. 07:08
Ugyan már, majdcsak megszokod. Nem olyan rossz ez. Én már észre sem veszem, hogy most más.
94279. forrest2010 (válaszként erre: 94253. - Globus)
2018. máj. 21. 07:02
éppen most 20 éve volt májusban h otthagytam a 2. munkahelyemet 1 hónapra / szidtam is magam de cefetül , mert vehettem volna ki néhány nap szabit h kipróbáljam :( / akkor volt a fizum 37 ezer ft , papíron :( aztán 1 hónap múlva visszakullogtam :( még 12 évre :) és onnan jöttem nyugiba :)
94278. forrest2010 (válaszként erre: 94252. - Anyagi)
2018. máj. 21. 06:54
jövök én , csak ritkán :( nekem a színnel semmi gondom , nem is tűnt fel :( / naponta 10x is belenéztem , mostmár csak 1x 2x :) keresek magamnak más elfoglaltságot , ami nem bosszant :)
94277. forrest2010 (válaszként erre: 94262. - Anyagi)
2018. máj. 21. 06:50
én is szoktam kelt tésztát így sütni , akár kakaóskalácsot , akár a pizzát , hideg sütőbe kezdve a sütést :)
94276. Guruljka (válaszként erre: 94272. - Anyagi)
2018. máj. 20. 21:53

Nem, nem vagyunk egymásnál evős nexusban. Mi, az anyák nem vagyunk közeli barátnők, csak jó ismerősök.


Különben sem maradt sokáig a srác. A fiam viszont nem is kért főzeléket, csak a túrókrémtorta rá eső felét! :D

(Fagyos-autóról, ribiszkés... Isteni!)

94275. Anyagi
2018. máj. 20. 21:27

Szép álmokat mindenkinek!!!!!!!!!!!

És még van egy pihenős napunk!!! :)))

94274. Anyagi (válaszként erre: 94270. - Guruljka)
2018. máj. 20. 21:25

Mint a zöldborsó főzelék:

Egy kis olajon/vajon megfuttatom az apróra vágott petrezselymet, lisztet rá és tejjel felöntöm. Só + pici cukor.

Más változatban kis fokhagyma megy bele még. Akkor másféle az íze!

94273. Anyagi (válaszként erre: 94269. - Guruljka)
2018. máj. 20. 21:23
Kívánom, hogy megoldásra lelj a jövő télre!!!!
94272. Anyagi (válaszként erre: 94268. - Guruljka)
2018. máj. 20. 21:22
Ilyenkor nem szoktál adni a havernak is egy tál kaját?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook