Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetős fórum)
A Nosalty-ról "Durcsó" receptjét próbáltam ki, velszi lepénykék néven. Nálam inkább keksz lett.
Hozzávalók: 225 g finomliszt, 11 deka vaj (én ehelyett 13 deka kocka margarint használtam), 3 teáskanálnyi sütőpor (ez nálam pont egy zacsi lett), pici só.
10 deka mazsola, 85 deka cukor, 1 tojás. Ha nem állna össze, kevés tej.
(Én eleve kis tejben áztattam a mazsolát. Így is összeállt a tészta.)
Lényegében előbb a száraz hozzávalókat összekeverjük, a vajat/margarint elmorzsoljuk benne, majd a mazsolával, cukorral, tojással összegyúrjuk. Fél centi vastagra nyújtjuk, nagyobb pohárral kerek lepénykéket szúrunk ki belőle.
A recept szerint kikent serpenyőben kell kisütni, de eredetileg kövön sütötték.
Nosza előkaptam a kis sütőmet, ez a mennyiség éppen beterítette a 26 x 36 cm belméretű tepsimet. Nem kentem ki, bevonatos, de kis liszttel beszórtam.
Úgy 10 perc után megfordítottam őket,ekkor cukrot szórtam a tetejükre.
(A recept szerint lehet lekvárral is kettőt-kettőt összeragasztani, de én így is elég édesnek találtam.)
Máskor is fogom sütni, mert egyszerű és finom.
Mostanában tejjel engedtem fel.
De én fagyasztottat szoktam, azért az is más.
Én a borsót főzelékhez egy fél apróra vágott hagymával teszem fel főni, annyi vízzel, ami épp ellepi (a hagyma picit édesíti), félkész állapotban tejet öntök hozzá, további épp ellepésig, kevés sóval és Ízvarázzsal (szárított zöldségek) fűszerezem, mikor kész, berántom, és a gáz elzárása után 2-3 evőkanálnyi tejfölt hozzá keverek.
Finom nagyon :)
Én a neten találtam egy fűszerkeveréket, és tényleg a régi borsófőzelékekre emlékeztet.
(Rövid ideig voltam menzás, de semmi bajom nem volt az étellel... csak a szaggal, az a szellőzetlen folyosókanyarban rekedt és nagyon tömény volt! . később szerettem az üzemi kajákat is.)
Szóval kakukkfű, szurokfű, bazsalikom, rozmaring.
A zöldborsó főzelékbe is a borsó megy utoljára, legalább is így is szokás készíteni.
Amit Anyagi- Ági leírt nekem, az a petrezselyemmártás - hogy az aromája ne vesszen el, abba is utoljára kerül bele a lényege. :D
Gyere többször, de komolyan! Nekem is rém idegen volt, én a változásokat kifejezetten nem szeretem, de túl régen vagy itt ahhoz, hogy most ritkábban írj.:))))
Kérdezgess, én is azt teszem, még ha fárasztó vagyok is. DD
Nem, nem vagyunk egymásnál evős nexusban. Mi, az anyák nem vagyunk közeli barátnők, csak jó ismerősök.
Különben sem maradt sokáig a srác. A fiam viszont nem is kért főzeléket, csak a túrókrémtorta rá eső felét! :D
(Fagyos-autóról, ribiszkés... Isteni!)
Szép álmokat mindenkinek!!!!!!!!!!!
És még van egy pihenős napunk!!! :)))
Mint a zöldborsó főzelék:
Egy kis olajon/vajon megfuttatom az apróra vágott petrezselymet, lisztet rá és tejjel felöntöm. Só + pici cukor.
Más változatban kis fokhagyma megy bele még. Akkor másféle az íze!
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)