Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetős fórum)
Glutén- és tejfehérje-érzékenység van a házaspárnál.
Köszönöm, egyelőre majd kipróbálom a gyümölcsleves figurát.
Hullalában is van tejfehérje, sajnos :(
A Meggle egy teljesen tejmentes növényi "habtejszínt", de kevés helyen kapható és csak literes kiszerelésben van, 800 ft körüli áron.
Bocsi a beleugatásért, FB tejfehérje allergiás csoportjából gyűjtök infókat.
Nálunk glutén, tejfehérje, tojás az ellenség.
Köszönöm!
Arra jutottam, hogy csapok egy próbasütést.
Köszi, néztem már. Nem visz tovább, mert nem tudok ilyesmiket beszerezni.
Konkrét kérdésem, hogy próbált-e már valaki kefirt valami olyannal helyettesíteni, ami nem tejtermék.
Nyilván kell valami savanykás folyadékféle a tésztába. Ami amúgy is tartalmaz almát. Ezért gondoltam valami gyümölcslére.
Tapasztalt süti-sütögetők,segítsetek!
Két hét múlva találkozóra megyek, a vendéglátó házaspár többféle diétán él. Szeretnék vinni valami sütit én is. Arra gondoltam, hogy a kukoricalisztes süti eleget tesz a gluténmentes diétának. Többször sütöttem már, almás-diós.
Igen ám, de tejfehérje-diéta is van, azaz nem a laktóz a baj, hanem növényi tej kellene. A sütibe viszont kell 2 dl kefir.
Nem tudok a környéken növényi tejet is meg kefir-oltóanyagot is szerezni addig. Mivel tudnám helyettesíteni? Gyümölcslével?
6kanál liszt, 5kanál porcukor, 3kanál olaj, 3 tojás 1/2 sütőpor, 1 kanál ecet valamilyen gyümölcs..
szépen összekeverni a tetejére dobálni a gyümölcsöt(én most diót szórtam rá)egy szilikon formába beletettem és 8 percig a legnagyobb fokozaton sütöttem a mikróba.. és kész.. a tetejére mikor ettem tettem lekvárt nagyon finom de tényleg..:)
Köszi szépen a recepteket!
Az volt az, amit már megpróbáltam, a lusta asszony túrósa. Lehet, hogy túl hevesen öntöttem a tejet, felkavartam a por réteget. Szép lassan, lustán kell csinálni. :-)
Kukoricalisztes dolgok prósza néven vannak a neten.
Én is sütöttem régebben, talán ezt a receptet:
Almás-diós prósza
Hozzávalók 4 főre:
35 dkg kukoricaliszt
2 pohár kefir
10 dkg cukor
1 citrom héja
2 tojás
1 cs sütőpor
0,5 dl étolaj
2 db nagyobb alma
10 dkg dió
5-6 ek lekvár (kevés citromlével folyóssá keverve)
Elkészítés
A kukoricalisztet, a sütőport, a cukrot egy edénybe öntjük, majd belereszeljük a citrom héját.
Ezután beletesszük a tojást, a kefirt és az olajat, majd az egészet jól összekeverjük.
A meghámozott almát felkockázzuk, és a felvágott dióval együtt a tésztába keverjük.
Az egész masszát kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük.
Tetejére lekvárt csepegtetünk (én most ribizli lekvárt használtam).
Előmelegített sütőben, 20-25 perc alatt megsütjük.
Agglegény túrós
10 dkg Rama egy részével kikenjük a tepsit.
25 dkg réteslisztet összekeverünk 20 dkg kristálycukorral és 1/2 sütőporral. A felét a tepsibe szórjuk, így ahogy van, por alakban.
50 dkg túrót rámorzsolunk, majd a maradék lisztes cukrot rászórjuk.
3 tojást, 4 dl tejet, 1 cs.vaníliás cukrot, és mazsolát (ízlés szerinti mennyiségben) összekeverünk, és a 10 dekából, a kikenés után megmaradt margarint is felolvasztva, belekeverjük. Ráöntjük az eddigi tésztára.
175 fokon 35 percig, majd ugyanezen a hőfokon légkeveréssel még 15 percig sütjük. (Én nem feleztem a sütőport, az egészet beleöntöttem. Olyan, mintha homokoznál, de nagyon finom!!! És szigorúan kihűlés után szabad csak felvágni, különben szétmorzsálódik.
A másik recept:
Lusta asszony túrósa
Hozzávalók
6 dl rétesliszt
2 dl cukor
1 cs sütőpor
Töltelék:
50 dkg túró
1 ü őszibarack befőtt
Öntet:
3 db tojás
2 dl cukor
4 dl tej
2 cs vaniliáscukor
10 dkg margarin vagy vaj
Rövid leírás
A réteslisztet, cukrot, sütőport összekeverni, 2 részre osztani. Öntetet összeállítani.
Elkészítés leírása
A tepsit kivajazni, fele lisztes cuccot beletenni, rá a túró fele, őszibarack, túró másik fele. Rá a lisztes maradéka. Az öntettel leönteni.
sütés 175 fokon 55 percig
Mindkettőben van tojás.
Rengeteg türelmed van. Nekem utoljára a nagyanyám csinált a hosszú hajamból körfonatot. Szintén reggel, és én sem késtem el. :-)
Nekik volt, az ő korosztályuknak olyan hosszú fonott copfjuk, amit ide-oda tekergettek. A nagyanyámnak is olyan volt, egérke kinézetű, de nagyon hosszú. Aztán sokkal később modernizálta a haját, és rövidre vágatta.
Én meg tojásra nem emlékszem ebben receptben - de az biztos, hogy nem olvasztottam fel a vajat a tejben: rákockáztam a tetejére, és meglocsolgattam a tejjel. A száraz dolgokat én is a tepsiben kevertem össze :-)
Nagyon szerettem ezeket az időspórolós dolgokat!
:-)))
Nemnem! Szépen, kézzel - pedig rengeteg haja volt és hosszú is. És egyszer sem késtünk el :-)))
Régen sütöttem már, most megnéztem. Tényleg a margarint meleg tejben olvasztom fel, na az egy kis tejeslábas.
Először megmelegítem a tej egy részét, beleteszem az eldarabolt margarint. Kevergetve felolvasztom, de nem melegítem sokáig, leveszem. Utána beleütöm a tojásokat, beleszórom a vaníliacukrot és kicsit felverem.
A lisztet meg a cukrot meg a sütőport ha nagyon tálban akarod papírzacsi helyett, akkor is elég utána a tálat kiöblíteni.
Holnap csirkehúsból tervezek saslikot! Remélem nem fog esni a sütögetés alatt! :))
És nagyon apró újkrumplit vettem, azt fogom megsütni sok-sok petrezselyemmel és snidlinggel!
Rendben, de egy edénybe kimérem és összekeverem a száraz összevalókat, egy másikba pedig a folyékonyakat. Csak utána kerül a tepsibe!!!
Az ajánlott zacskóban pedig nem is olyan egyszerű egyneművé keverni a lisztet a többi hozzávalóval! És ráadásul utána növeli a nem lebomló szeméthalmot... :(
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)