Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetős fórum)
Hópihe, én nyitott vagyok, de lehetőleg nem eszem zaíros dolgokat.
A fiam nem enné, magamnak pláne nem vacakolok ennyit.
Ezt, tudom, nem jól teszem, mert főzhetnék magamnak külön, de mindig hiányzik valami.
A cukkini nem új, én már 20 éve meguntam, amikor két bokron annyi termett, hogy már utáltuk és még fagyó sem volt.
Cséb 80-ra gondolok, de az már olyan régi, lövésem sincs szerződésszámról. Elő kellene halászni egy feladott csekket... sík ideg vagyok, mostanság az összes hivatalos papírt előszedették velem, beleértve a 30 évvel ezelőttieket, vagyonnyilatkozat miatt. Garázs, kárpótlási földek helyrajzi száma, alapterülete, szerzés éve, életbiztosítások, nyugdíjpénztárak, grrrr!
Elektronikusan írtam össze, elmentettem, legalább egy helyen megvan.
Ha vékonyra szeled, és "hirtelen" sütöd, ugyanúgy leitatod róla a rajta maradt olajat, mint akár a lángosról, vagy sült krumpliról.
Én pl. amikor cukkini-karikákat sütöttem: vékonyra szeltem, paprikás lisztbe megforgattam, egy pillanat alatt átsültek... a paprikás liszttől tartása!! lesz a sült cukkininek (padlizsánnak) és utána már azt tehetsz vele, amit akarsz. Érdemes kipróbálni, légy szives, légy nyitott az új dolgokra is! :))
Nagyon finom ha jol van készitve.
Le kell szedni rola az utolso faggyut is ne erzodjon az izén.
Fürészelik ne legyen csontszilankos.
Nehéz finomat főzni belőle.
A tavalyi első megerdemelte a diját.
Az előtt is ő lett az első.
Dunántulrol is voltak latogatók.Nagy banzáj a két miniszter a házigazda.Varga és Fazekas😊
Sok pénzt el lehet költeni😅
Bocsánat, nem nyomtam rá!
Fokhagyma receptjeire. Úgy tudom, talán egyszer tapasztaltam is, hogy a padlizsán kisütése rengeteg olajat igényel.
Érdemes kipróbálnod a padlizsánt. Csak mindig arra ügyelj, hogy akár szeleteled, akár csíkokra vágod, mindig sózd be, álljon egy ideig úgy, hogy a kesernyés leve lecsöpögjön. Biztosan van a neten sokféle recept. Nekem leginkább kettő vált be. Az egyik a rakott padlizsán. Ezt az olasz szakácskönyvemből vettem. Karikára szelsz padlizsánt, sózod, lecsöpög, leitatod. Utána zsiradékban aranybarnára sütöd. Csinálsz egy olaszosan fűszerezett kicsit sűrűbb paradicsom mártást. Tepsibe vagy jénaiba rétegezel kisütött padlizsánt, mártást, és sajtszeleteket. Lehetőleg olvadósakat, közbe parmezánt is reszelve. A végén ráöntesz felvert tojást, és be a sütőbe. Kicsit macerásnak tűnik, de nem az. Nálunk ünnepi étel. Nagyon tömény és laktató, sokat nem lehet belőle enni.
A másik tésztás. Ahhoz csíkokra szelem a padlizsánt, ugyanúgy kisütöm. A mártás ehhez is paradicsomból van, fűszerezve. A kifőtt tésztát összekeverem a sült padlizsánnal és a mártással. Nagyon finom, ez nem olyan nehéz.
Mikor már olcsóbb a padlizsán, veszek többet, és kisütve fagyasztom.
Javitok:
Tavaly
Már helyesirni sem tudok
Irany hazafele😅😅😅😅😅
Borong,de nincs hőség.
Már meguntam.😅
Nem először vagyunk nincs ujdonság.
Én meg birkafőző versenyen vagyok.
Akkora tömeg ,finomabbnál finomabb dolgok kézmuves termekek.
A pörkölt drága 1800-egy adag .
Aki csak mozog az fal,zsiros a szája😅😅😅😅
Mindjàrt eredmenyhirdetes.
Tavaj isteni finom volt az első helyezett főzete.
Most nem fözött mondtak
Kètszer mar első volt.
Megunta.
Úgy, hogy utálok ezzel vacakolni, ezért Murphy összes törvénye értelmében a lisztes zacskó is kiszakad a kezemben. :D Ettől még inkább utálok vele vacakolni.
Na látod, nekem nincs gyerekkori saját kert-élményem. Nagymama míg falun lakott, nyaraltam, talán laktam is nála időszakosan, de csak foszlányos emlékeim vannak, leginkább az eperrel. Ha az unokatesóm is ott volt, mindig nézte, nem kaptam-e több szemet, vagy nagyobbakat, mint ő. Paradicsomra, lecsóra nem emlékszem. Ételekre abból a koromból nem. A karalábéra igen, de a karalábéleves már későbbi emlék.
Mire iskolás lettem, Nagymama is Pestre költözött. Ott meg kicsi is volt a konyha, leülni sem volt hely benne. De ő még legalább két fogásos ebédeket főzött. Egytálétel után is volt legalább palacsinta.
Egyrészt szeretek enni, elvileg főzni is, de utálom kitalálni, hogy az elérhetőségeken belül mi legyen a menü.
Másrészt szívesen ennék több zöldséget, de akkor a fiamnak kell valami alternatíva. Habár a cukkini nem tűnt fel neki ezekben a napokban.
A salátaevésre sosem szoktam rá. Savanyúságot sem eszünk, mert a húsételeket kevés zsiradékkal készítem, nem kívánjuk hozzá.
Meg amikor uborkagyalun leszeltem, és a rácpontyba krumpli helyett raktam, mert már a hócipőm is tele volt a sok krumplival.
A padlizsánnal egyelőre csak barátkozok. Valahol olvastam egy receptet: kb. 2 cm vastagra szelni, tepsiben forró sütőben a vizet elsütni belőle, majd megpakolni a meleg-szenyót és egy pillanatra visszadugni a sütőbe... Ezt mindenképpen ki akarom próbálni, csak várom, hogy barátságosabban mosolyogjon rám az árcédulája. :))
Nem tudom, hogyan csinálod, mert nekem nem lesz maszatos a kezem, mikor pl. a cukkini lepénykéket csinálom, mert nem kézzel kavarom össze. A liszt meg egyáltalán nem száll, kanállal teszem bele. Minimális zsiradékon sütöm, vagy oliva olajon, vagy kevés libazsíron kerámia serpenyőben. Kevés zsiradék kell bele, nem ég oda.
Én szeretem a paradicsomot, salátákba is teszem nyersen, ételekbe is főzöm. Már elérhető áron van, és sokféle. Van savmentes is, hatalmas nagy példányok is. A minap tudtam olyat venni, ami nagyon hasonlított arra, amit gyerekkoromban termeltünk. Két árusnál láttam ilyet a piacon. Biztos, hogy nem a nagybaniban szerezte be, mert nem volt nála nagy mennyiség.
Az olaszos nálam kizárt.
Amitől idegenkedem, nem kóstolom meg.
Nem kell nekem annyi mindenfélét megenni.
Én ritkán sütök serpenyőben, mert általában kellemetlen a számomra, hogy maszatos a kezem, száll a liszt a levegőben és olajban kavarculok.
Paradicsom? Idén ettem már, összesen talán tíz szemet, még a végén mérgezésem lesz tőle. :D De egy szalonnzásra úgy két-három szelet paradicsom fogy, talán nem árt meg. :D
Lehet, az sok mindennek az oka, hogy hosszú éveken át nem tellett rendes kajára, másrészt itt a faliban nincs választék.
Parmezánt is gyerekkoromban láttam, a feta-sajtot nem ismerem, de ebben szerepe lehet annak is, hogy juhsajt. Idegenkedem a nem tehén sajtoktól.
A fiam a zöldségekről teljesen leszokott, hiába akarnék bármihez is lesütni.
Én meg szép lassan a főzésről szokom le, valami egytál-izét rittyentek és slussz. Már a fantáziám is elmúlt.
Amit "mi" azaz mindketten egyöntetűen szeretünk, az tényleg a bab. Még tésztát sem szoktunk gyakran enni.
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)