Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetős fórum)
Én ha kirántok valamit, akkor a fiam kedvéért teszem.
Szerencsére a hagymakarikára nem kapott rá.
A tökfőzeléket szeretem, de valamikor tavasszal már ettem, fagyasztottból. (Itt a boltban nem árulnak tököt.)
Lecsót nem tervezek.
Én szeretem a cukkinit.
Mivel már látom, hogy amit a múlt vasárnap vettem, abból nem lesz:
- panírozott, darált hússal töltött, mert ahhoz túl vékony, gyenge, fiatal és a sertésmájat sem fogom panírozni, kirántani
- de nem lesz cukkini fasírt sem,
- és most kivételesen pörköltet sem készítek belőle
Mert a sertésmájból resztelt máj lesz, sokkal gyorsabban kész.
Ahhoz a cukkini-makaróni tökéletes, és akkor annak a gondja is elintézve. :))
Ezért mérgelődöm, a minimálisat is felfényezik gagyi cikkekben.
Elegendő rostot sajnos mással is nagyon nehezen szedünk össze.
Annyira eszitek, azt hittem, legalább kiemelkedően egészséges valami vonatkozásban. Mostanáig nem néztem ugyanis utána.
Látom, a gyenge rosttartalom miatt még csak nem is laktat különösebben. Valami kicsike tök-íze van... rossznak nem rossz, de ahogy főzőtököt sem vettem soha, úgy cukkinit sem fogok. Néha kapok valahonnan, akkor elfogy.
Azért érdekes dolog az újságírás. Pláne a netes.
Innen-onnan összegereblyézett, minimális valóságalappal bíró infókat tálalni, és ezért honoráriumot felvenni.
Tényleg olyan, mint a cukkini. Pénzt adunk érte, pedig nem ér semmit.
Kiemelkedő rosttartalom? Még a hagymában is több a rost.
ttps://cleaneating.hu/tapanyagok/elelmiszerek-rost-tartalma-tablazat/
A felnőtt nőknek elvileg napi 25 gramm rostot kellene enniük.
Ha a 17.9 g C-vitamin bármitől megvéd?
A szöveti víz elég érdekes, mivel a cukkini legtöbb elkészítési módjában elpárologtatjuk a nedvességtartalmát.
Többféle ásványi anyagot a legtöbb zöldségféle tartalmaz.
A folsav nem imponál, mert a felszívódása nem egyszerű ügy:
"A folsav felszívódása a mesterséges készítményekből jobb, mint a természetes forrásokból. A folsavnak a sejtekbe történő felvételéhez és raktározásához B12 vitamin szükséges. A szervezet jó folsav-ellátottsága mellett elfedheti a B12-vitamin hiányában kialakuló tüneteket. Ez különösen vegetáriánus táplálkozás esetén lehet veszélyes.
Legjobb folsavforrásaink a máj, a leveles zöldségek (különösen a paraj), a gyümölcsök, és az élesztő. A túl nagy folsavbevitel csökkentheti a cink hasznosulását."
Hát, nem tudom, én ilyet is olvastam róla:
Kedvező élettani hatása
A cukkini 95%-a szöveti víz: kiválóan pótolja a szervezet vízszükségletét. Sokféle ásványi anyagot (mangán, kálcium, magnézium, kálium, réz, foszfor, cink) és vitamint (A, B1, 2, 6, 9) tartalmaz. Folsavban és élelmi rostban gazdag.
Antioxidáns anyagai révén kimutatható módon csökkenti a káros sejtmutációk előfordulását. Enyhe hashajtó, gyulladásgátló és vértisztító.
Béta-karotin és C-vitamin tartalmánál fogva védi az érfalat. Csökkenti az asztma, a csont-ízületi és a reumatikus gyulladások kockázatát. Csökkenti a prosztata problémák esélyét
Mint a jégkocka, ami a legjobb italt is felhígítja. Tápértéke sincs, rosttartalma is épp csak, nem is értem, minek termesztik.
Csak azért, mert ezt is elő lehet állítani?
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)