Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Városunk tisztelt vezetősége minden nagy üzletláncnak csak a városhatárt jelző táblán kívül adtak helyet, akinek se kocsija, se biciklije, az mehet odáig gyalog. Egyedül a P.ennyi az, ami még viszonylag itt van a városban, de én odáig sem szoktam eltipegni, még nyáron sem! :))
Nálunk a piac is messze van, és csak egyetlen hölgy árul felpucolt csirkét, azon kívül marad a csirke-gyár üzletének tápos kínálata. Coop.éban is csak tápos van, de annyira nem esek kétségbe, ha itt a szemközti csirke-boltban nem kapok olcsó alkatrészt.
Az pecsenye kacsa vagy liba far-hát szokott lenni, amin hús szinte semmi.:((
169 Ft kilója a répának vasárnapig a Lidl-ben.
Nemrég értem haza egy délutáni piaci sétáról. Itt válogathatnál kedvedre a liba alkatrészekből. Mindenféle van. Elárasztották a libák a piacot. Mindegyik húsosnak nagy kínálata van. Nem szoktam libát venni még Márton napra sem, de most vettem nyakat és szárnytőt. Leves lesz belőle, és a zsíros részt kisütöm.
Én is! És van még a fagyóban far-hát belőle.
Nézem: a városi húsbolt is egy program, önmagában, mert oda sélirányosan lehet menni.
(Hacsak nincs valami a Pennyben, mert az van esetleg elég közel.)
Ott 99 Ft a liba far-hát, de hogy aztán azon mennyi hús van, azt nem tudom.
Mivel ez az üzlet hétfőn zárva van, holnap (szombat) meglehet, hogy már csak a drága combja-mellehúsa lesz, a többi olcsóbb alkatrészek már elfogytak. Akkor viszont én sem veszek, marad a csirke. Én szeretem azt is. :)
A fiam lehet, hogy enne libát, de nem tudom, nem csodálkozna-e.
Ráadásul elszaladtak a napok, nem vásároltunk be, mert a fiam fizetése is csak tegnap érkezett meg. Holnap délután 3-ig még én szaladhatok el a boltba, aztán majd meglátjuk, mert spórolni, azt muszáj.
Majd megnézem az árakat, max. 2 db. szárnyát, és megsütöm. Vadas-mártást nem csinálok hozzá (ahogy olvastam receptet) drága a répa, de egy fokhagymás-tejfölös mártást és valami kását mellé, és készen is lesz a lúd+kása. :))
Értem - de hátha kapsz valami libás dolgot.
Én nem töltögetnék nyakbőrt, talán lefőzném-párolnám pár nyakról a húst, és azt készíteném el mittudomén, talán fasírtnak is akár.
Komolyabb liba-alkatrészhez sincs kedvem. A hétvége reggeles műszakos, azaz a fiam majd este jön haza, szerintem odabent a munkahelyen most hadd egyen meleget. Mire hazaér, a hétvégi hazajutós járatok miatt lesz az majdnem 8 óra is, akkor meg már feküdjön le aludni, egy kis szendvics talán elég lesz.
Igen itt van szemben a baromfibolt. Csak hetekig készültem rá, hogy kellene már egy kis csirke, így hét elején bementem, összevásároltam csontosát-szárnyát... szétcsomagoltam őket és azzal gyakorlatilag (és a télire spájzolt zöldségekkel) dugig a fagyasztóm. Csak olyat és annyit vásárolhatok, hogy 1-2 evésre el is fogyjon. És persze a nyugdíj is odébb van még egy kicsit, drága alkatrészekre nem igazán akarok költeni. :)
Én sem ettem még töltött nyakat, de valahogy nem is vagyok rá éhes. Még a tyúk nyakáról is símán lehúzom a bőrét, képtelen lennék megenni.
Hja, aki csak úgy átmegy egy boltba...
Jut eszembe. Az egyik baromfiboltban láttam hízott libanyak-bőrt. Szépen egyenként tekerve. Az árát nem is néztem. Töltött libanyakat még soha nem csináltam, valahogy kimaradt.
A tervek azért vannak, hogy el tudjunk térni tőle!:))
Még nem tudom, de elképzelhető. A sülthöz mindig szoktam.
Köszi, ezek valóban jó kis receptek. Láttam a töltött libanyakat. Erről nekem a libanyak-pörkölt jutott eszembe. Majd holnap reggel átmegyek a liba-boltba, szétnézek, van-e még valami olcsóbb fajta liba-alkatrész? Liba nyak, vagy liba zúza???
[link]
Jó kis receptek!
Lehet, hogy hasznos volna libát enni, de sosem szoktunk. Legfeljebb, míg volt a hentes, libazsírt, amit én sütöttem ki.
De az meg nem volt hasznos, mert irdatlan sokat eszem olyankor zsíros kenyérből.
Még a hét elején eszemben volt, mostanra már totál másként készült a terv. Egy adag csontos csirke várja, hogy rizses hús legyen belőle. :)
Ha Bundy szereti a májkrémet, a változatosság miatt, és azért is, hogy ne legyen benne semmiféle idegen adalék meg tartósító, csinálhatsz is neki. Én szoktam olyat, hogy csirkemájat sütök hagymásan, illetve lényegében úgy, mint a resztelt májat. Ezt rendszerint ebédre valamilyen körettel. Ha marad belőle akármilyen kevés is, pürésítem, teszek hozzá fűszereket, majonézt, mustárt. Nagyon finom, és kicsit változatosabb, mint a bolti konzerv.
Ludas kását nem csinálsz?
... ügyi vagy :D nekem is telik a karácsonyi zacsim :) / van olyan szatyrom amin karácsonyi minta van abba gyűjtöm a finomságnak valót , nehommá ' nekem a karácsony előtti kiadás esetleg csődbe sodorjon :) :) / gyönyörű szűzérmét vettem a múltkor , aztán itthon leesett az a nedves fatantusz h a pultba 300-al olcsóbban is láttam 1 szép db-ot :) de má' tele van minden , most kicsit használnom is kéne a fagyosból :) mostmár csak egészség legyen !!! :)
Én rendszerint elhagyom a rögzítő-darabkáját. Pedig van jópofa kis beszúrósom is. Na, azt nem ott vettem, hanem másik boltban: apró bagolyka, a hasán piros gyöngyszem.
Elkezdtem a fagyasztó feltöltését az ünnepekre. Sokszor nem az akciót nézem már, hanem a közeli lejáratos termékeket figyelem. Ma így vettem másfél kiló csont nélküli karajt, 850! Ft volt kilója. Meg két egész csirkét, azoknak 399 volt kilója. Nagyon jó helyük van már az én fagyasztómban!:))
... na Bundy éppen most mondta h 1 libamájas krémet legalább spájzoljak neki hétfőre hamá'... / remélem van még :) múltkor jó áron volt vettem 10-10 db-ot reggelinek-vacsinak ... én + boltba nem megyek addig se + eztán még 1 jó db-ig :) de belenézek az akciós újságba , mert telefonáltak a fiamnak h : helló ! volna 1 kis meló :( valaki kiesett a sorból , hát érezze magát fontosnak :( hátha van még valami az akciósokból :)
Na lányok, mi már jövőre biztosan nem fogunk éhezni, mert megvettem hétfőre a libaalkatrészeket!:) El ne feledjétek, hétfőn van Márton napja! Libát kell enni!:)
Nagyon szép hízott far-hátat és libaszárnytőt találtam. A farhát kilója nem volt 200, a szárnytő pedig 600 alatt. Szétcsomagoltam, a farhát zsíros részét leszedtem, az megy majd a szárnytővel sülni, a csontosból pedig lesz a leves. A libamájat és a libacombot meghagyom másnak!:)
Nem baj, szeretem a történeteidet!
a húgom mikor a kocsmában dolgozott,szép kávéskészletet hoztak,meg mindent.sajnos az én eljegyzési gyűrűmet az öcsém is így kótyavetyélte el.különösképpen nem sajnáltam,de az ára nekem is jól jött volna.
nekünk is volt egy öreg ismerősünk.pénzt adott kölcsön,aztán ,mindenfélét hordtak az adósság fejébe,szép étkészletet ,ágyneműt. mikor meghalt találtak vagy 10 kiló lisztet,cukrot,felbontatlan hálóingeket,ilyesmit.nálunk is ment a biznic,talán Csehszlovákiába mentek,nem tudom.viszkit bőven vittek,mivel az ingyen volt,a sofőrök annyit hoztak ki a gyárból,amennyit bírtak.aztán az élelmesebbek aranyra cserélték.de terítettek a Balatonon,Hévízen is.
További ajánlott fórumok: