Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Mára még van a fagyóból kivett töltött paprikából. Péntek-szombatra tervezem a hét elején vásárolt karfiolból a pörköltet (tejfölösen) nokedlivel. Vasárnap-hétfőre rizses húst csirke csontosából. De ha valami jobb ötletet adtok, én nyitott vagyok. :)
Egyébként éppen azon gondolkoztam a napokban, hogy a s.köröm ára már 650/kg, a kacsa zúza 750/kg. A körömnek több mint fele csont, a zúza csont nélküli, akkor meglehet, hogy inkább zúzapörköltet. A pulyka zúza nálunk (ha jól emlékszem) már veri az ezrest, de még akkor is jobban megéri, mint 6-700 között megvenni a rengeteg csontot. Vagy nem jól gondolom?
Ez is jónak tűnik, gondolom 190 fokos sütőt akartál írni. :))
5-6 pecás haver, mert hogy nov.1-márc.1-ig horgász tilalom, nehogy megszakadjon már a barátság. :((
hát igen,kivéve az anyámat,aki szanaszét dobálta.
az biztos.a lányom a kicsontozott felső combot szereti,majd elájultam,mikor láttam,a csont nélküli árát. azt én is meg tudom csinálni,meg ott a csont a levesnek.én rántva a vastag karajt szeretem,csontostól.mikor vittem,hát nem ízlett a húgomnak sem,ő is halálra veri.
... én nagyon szerettem nekik sütni :) hálás kis közönség voltak mindig :) v kuncsaftok ? :) :)
... tényleg ! vettem pulykazúzát 1 csomaggal , gondoltam főzök Bundynak csirkeszárnnyal vegyesen 1 pörköltöt , de aztán elsüllyesztettem a fagyosba , majd legközelebb :) s csirkezúza az agyamra ment pucolászás közbe :( :( de ez+ hatalmas :)
... biztos dobnál is 1 hátast a magamnak sütött rántotthusitól :( :( agyonverve , papírvékonnyá :) nem is látszik a panírba a husi :) azért a többieknek sütök normálisat :)
őszintén én is csalok,több lisztet teszek bele.de nincs annyi,amennyi el ne fogyna.
... 5-6-ot ?!!!!!!!!!!!!!!! az egyik konyháscsaj 10-en valahány szeletet evett + nemtom mennyi idő alatt ? de a kollégái direkt számolták :(:( egyik sógor szintén , de ő 1 komplett ebéd után !!! mondta is após h v a sportot v az udvarlást fejezze be de nagyon gyorsan ! mielőtt leeszi a házat a fejük fölül :( :( Anyósom mesélte h az a menye aki a felsége lett ennek a belesnek kijárt direkt a vágóhídra h olcsóbban tudja beszerezni a húst :( :(
...bakker ! ez szinte ugyanaz a recept amiből sütöttem régen a hajtogatottat :) csak gondolom itt belegyúrod a lisztbe a margarint , én + belehajtogatom :) annakidején kb ennyi lisztből , talán ha 5 dekával többel csináltam a hajtogatottnak a tésztáját , azért szerettem / végülis ez 1 félvajasnak ? mondott volt ? / mert ha semennyi tojásom se volt ezt akkor is lehetett sütni :) ezt is kellett pihentetni a hútőbe 2 hajtogatás között :) viszont 1 evőkanálnyi ecetet tettem a tésztájába / megkérdeztem régen h mi a rossebnek az ecet ? v az aszkorbinsav ? a pékeknek ? a dagasztó mondta h a savak könnyítik a tésztát :) / apránként összeszedtem azért azt a keveset , ami szükséges volt ahhoz h a gyerekeknek kevesebből is megoldjam a kaját , sose voltak napközisek :) nálunk mindenki mindennap itthon evett :)
belőlem is jó szegény ember lenne.zúzapörkölt,csirkenyakpörkölt,bár az édes tésztákat utálom.a rántott húst viszont nem,de évente kétszer,háromszor van.mert akkor nem ismerek mértéket,fölfalnék 5-6 szeletet.
hát én is elsokalltam a töltött káposztát.másfél kiló káposztából,másfél kiló húsból csináltam.még jó,hogy volt akkora edényem.de hát főztem az anyáméknak,a lányoméknak,még az apjának is jutott,aki fölhívott,hogy nagyon finom volt.
... első időbe annyira képtelen voltam jól gazdálkodni azzal a konyhapénzzel h volt hóvége nem is kevésszer / a fene a tepertőmet és a zsíromat !!! / pedig annyira figyeltem h más hogyan csinálja ? és sok mindent sikerült is leutánoznom , de kellett jó pár év , mire eljutottam a máig :) na + h a gyerekeink is felnőttek közbe :) régen , mikor Bundy ment fel Anyósomhoz mindig kérdezte a Mama h mit főztem ? ritkán hallotta h húsleves volt az ebéd + rántott hús :) dehát annyiféle kiadás volt + otp + 2 gyerkőc :) nem irigyeltem senkit , akinek jobban ment , de próbáltam másolni :) azt amit lehetett , mindig voltak nálam sokkal sokkal ügyesebbek a környezetemben akik még kevesebből gazdálkodtak és főleg ész szerűbben :)
egyszer hozott nekem a munkatársnőm paprikás tekercset,vagy mi szöszt.léptelen voltam megenni.viszont tán már lassan 20 éve vittem neki hájas kiflit.nem győzte dicsérni,holott az anyám szerint nem sikerült jól.a kedvenc,amit dugni kell,bár háromnaposan már nem az igazi.
50-55 deka liszt,1 margarin,1,5 dl tejföl,3 tojássárga,1 evőkanál só,1 kocka élesztő,meg még annyi víz,hogy nyújtható legyen.ha van pénzem sajtot is reszelek bele.nem kell keleszteni,ujjnyi vastagra nyújtjuk,megkenjük tojással.a hűtőbe tesszük két órára,utána újból megkenjük tojással.tetejére sajt,kömény,akármi.előmelegített 19 fokos sütőben 15-20 perc.
... Jézusom ! hányan voltatok hozzá ? 1x egyik kolléganénim mesélte h disznóvágáskor a menye mindig készített v 150 ? gombócot a fagyasztónak töltött akármibe :) + fasirtot is :) aztán a fasirt valami rekordidő alatt elfogyott :) régen azért bármennyit is sütöttem , húsfélét nem főztem sokat , a gyerekek nem voltak olyan nagy húsfogyasztók soha mint az apjuk , túl nagy adagokat nem főztem , vettem , de mára ... hát még az is lecsökkent :( emlékszem h a konyhások néztek , mint Rozi a moziba :) :) akkoriba ha pörköltöt főztem Bundynak elraktam tejfölöspohárnyi adagot 1 legközelebbi főzelékhez , ki is akadtak rajta h elég az neki ? de ha belegondol az ember h négyen ültünk az ebédlőbe ebédkor és nem igazán volt 4 emberkének 4x annyi kitéve az asztalra :) akkor mért ne lehetne elég ?
Most egy kicsit kikapcs, lemegyek tojásért, most nem esik, de nagyon lóg a lába. Majd jelentkezek, és én IS leírom, hogy milyen menüt tervezek a hét végére. De azért addig is ötleteket szívesen várok! :))
... volt még 1 olyan is paprikás stangli ? és 1 másik csodálatos finomság a sajtosrúd / azt Anyum csinálta többnyire , odavitt magukhoz dolgozni megboldogult gyerekkoromba , hamá' olyan ostoba voltam , h nem akaródzott tanulni :( :( / az övé mindig szép magasra feljött :) na az enyém az se lett olyan :( bár az is igaz h a gyerekeinknek is apcinak is jobban ízlettek az édes sütik , mint a búrkifli :) azt sütöttem legtöbbet régen , ízes táska , kakaós csiga :)
Anno, az én konyhámban a "korcsolya": kolbászhúst gyúrtam jó csípős őrölt paprikával, kissé sósabbra mint általában, és kicsivel több fokhagymát bele. Majd kis apró golyókat, beleforgattam a csípős paprikába, 1-1 fogpiszkálót a közepébe, és szépen sorba rakva a tepsibe, be a sütőbe...
Forrón, illatozva, percek alatt úgy eltűnt, mintha nem is lett volna. Már nem emlékszem, hogy 3, vagy 5 kg húst gyúrtam-e meg, de percek alatt nyoma sem volt!
... valamikor , mikor pékségbe dolgoztam / Jézusom !!!! 50 éve !!! / és a főnökségnek valami buli volt , rendeltek nálunk " hasé-t " káposztásat sütöttek a fijjjjjúk , gondolom arra is lehetett inni :) / sajnálom h akkoriba még nem érdekelt 1 cseppet se a receptjük :( / később hiába is próbáltam magamba rekonstruálni nem lett olyan !! nem baj :) azért a gyerekeim szerették amiket sütögettem :) azóta se tudtam kideríteni annak a régi tepertős pogácsának se a receptjét aminek az ízét még ma is a számba érzem , nekem sose lett olyan :( na az volt 1 mindent bele süti :) abba fel lehetett használni mindenféle süti leeső végét / mint a kókuszgolyóba is :) / akár túrós volt akár mákos :) a tepertős tésztába az is eltűnt mind :) annál fincsibb csak a rétesszélek voltak :) 1 tündéri kisöreg kihordónknak is az volt a kedvence :) jutott is maradt is / pedig "bóti" selyempapírszerű volt az a réteslap :) amiből készült :)
Ez jónak tűnik! Olyan igazi sör-bor-korcsolya, kis kedv-csináló falatkák. :)
A dió kártevőjét. Szinte az egész termé fekete lett. Lyukasan potyog le sok.
Mit? Egy hsz-t innen kivágtak.
Egy ismerős fiatalember ssós-fokhagymás sütije. Kóstoltam, finom! Ő kicsi csigákat sütött belőle, tehát a tésztát csak kisebb tekercsekké csavarta. Egy csiga talán két falat volt.
Hátha megtetszik valakinek.
"Fokhagymás tekercs
Hozzávalók
1 kg liszt, 5 dkg élesztő,1 dl olaj,2 ek. cukor,1 ek. só,kb.7,5 dl.tej,
Krémhez: 10 dkg vaj,6-7 gerezd fokhagyma,1 kk.só
Kenéshez 1 tojás
Rövid leírás
Én kb. 20 dkg vajat használok, mert vékonyra nyújtom. A sóból púpos ek.-al teszek és a fokhagyma mennyisége is dupla nálam.
A krémet vékonyan kenem -mindenhova- mert ha vastagabb, kifolyik.
Elkészítés leírása
Élesztőt egy csipet cukorral,kis langyos tejjel keleszteni,majd bedagasztani a hozzávalókat a tej fokozatos hozzáadásával. /liszt függő/Kb.1 órát keleszteni.
Ezalatt kikeverni a vajat a sóval és a fokhagymával.
Ha a tészta megkelt,kinyújtani,a vajas krémet rákenni és feltekerni mint a bejglit.
Ezután a "rudat" újjnyi vastagra szeletelni,/mint a kakaós tekercs/ sütőpapírral bélelt tepsire helyezni.Felvert tojással megkenni, 15-20 percet kelni hagyni, majd előmelegített sütőben kb.170 fokon megsütni."
ez sem pálinkafőző vidék.bár régen úgy folyt a szesz,mint a víz.
Az én fantáziámat is megmozgatta.
Pálinka ügyben nem vagyok jártas. Errefele nem főznek.
Hááát itt a panelban valahogy nincs diófa....
De a cikkben benne van, a hideg tél elpusztítaná, ha lenne hideg. Úgy -15°C. :(
Szatmárban is jelen van!! Sajnos. Ez a keleti régió. Lehet valamivel îrtani??
További ajánlott fórumok: