Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Valami hasonlót csináltam én is.
A fiamról nem is beszélve, ő igen tisztességgel átállt a holnap kezdődő éjszakás napokra.
... fúj a szél , de cefetül :) hideg nincs , de esik az eső :(
... feltöltöttem a fényképezőt , le kéne fényképezni a hóvirágot :) :) gyönyörűek :)
Hat azt hallottad, amikor a Gazsi mar egy eve a huvoson csucsult, es kapott a felesegitol egy levelet, hogy annyira hianyzott n felesegenek, es az nacht kaszlon levo fenykepet addig nezegette sovarogva, hogy attol teherbe esett es az oszre megjon a lurko, mire hazajon Gazsi, hat lesz meg egy kiscsavo otthon.
Hat Gazsinak lejart az ideje, hazament es a felesege ippeg szoptatta a lurkot, amint Gazsi belepett a putriba,
Egyszer csak gazsi oda rohant a felesegehez es ket hatalmas pofont lekent az asszonynak. az azt mondta:
Te bibas, az en kepem ott a nacht kaszlin az csak egy mell kep!!!
"szerencsére nem svájcit vett föl,"
Egyik alkalommal, amikor otthon voltam, akkor hallottam errol a Swajci beugratos kamatu kolcsonrol, es elbeszelgettem a gimis osztalytarsammal arrol a mindig felfele emelkedo kamatu az az fizetesi osszegu reszletrol, egyik delutan bementunk a bankjaba es megkerdeztuk mennyi az osszeg kifizetni a teljes adosagot? Erre a bank azt mondta, hogy xxxxxx osszeg, hazamentunk es masnap hoztuk az osszeget. De akkor mar nem azt az osszeget mondtak, amit tegnap delutan! hanem masik 46K-t hozza! Persze nem hozott annyit magaval, de adtam neki, hogy kitudja fizetni, es megszabadult attol a becstelen uzsoras szerzodestol.
Ez jó! Teccik.
És amikor a roma a hátán cipel egy zsákot, találkozik a pappal, de közben a zsákban a liba beszélni kezd. A pap: kinek a libáját viszed te!?
Jajj, atyám, nem értem mit kérdez, itt, ezen a helyen, ahol állok, nem lehet hallani!
Már hogyne lehetne.
Cseréljünk helyet Atyám és majd én kérdezek. (Úgy is tettek)
Atyám nem tudja véletlenül, hogy ki jár újabban a feleségemhez???
Hallod, itt tényleg nem lehet hallani!
"hogy jobb azon mielőbb túlesni."
Ugy mint a dorozsmai Reformatus pap a talicskan???
Hat az ugy volt, hogy a ferj azt mondta az asszonynak, hogy be koll mennie Szoregre ket napmulva jon haza...
mert eszrevette, hogy a Reformatus pap ravetette a szemet a felesegere. De nem utazott el Szoregre, hanem a faluba maradt, es este a lalicskat ovatosan odatolta a haloszoba ablaka ala a sotetben. Hat egy kis ido mulva visszament a haz elso bejarati ajtojahoz es a kulcsaval nyitotta ki az ajtot es bekiabalt, hogy moggyuttem! Hat a reformatus pap meg ugrott am ki az ablakon! -de ott volt a talicska, es jo nagyott esett korosztul rajta!
Innet eredozik a mondas...
Igen, havonta ki kell egyenlíteni a hitelkártya-számlát.
Ez a bankhoz való számlaküldés itt nem működik, nem tudok róla. Nekem kell a kártyával kifizetni,. amit vásárolok.
A betéti kártyámmal (debit card) is bármit kifizethetek, ha van annyi a számlámon.
Sőt, köthetek kártyahitel-szerződést is, ami azt jelenti, hogy a saját jövedelmen felül elkölthetek x összeget havonta, és ez a következő jövedelmemből kifizetődik, majd újra kezdődhet az egész. Persze ebbe is belesodródik az ember, mert előbb-utóbb úgyis kéri a bank a hitelösszeget, és már ennek sem kicsi a kamata.
Tényleg szerencsém volt, hogy a bank kirúgott, mert az addig keletkezett tartozást már részletben fizethettem, de már nem kamatozott tovább. Végül is sok év alatt, így is az eredeti összeg többszörösét fizettem vissza, mert az első néhány évben bizony kamatos kamat ment.
Mindegy - már jó ideje emlék a dolog, de nem volt könnyű.
Hitel kartya hasznalata nagyon jodolog, nem kell magunkal vinni penzunket, nam tudjak a zsebunkbol a penzunket kilopni a zsebmetszok.
De van neki ket pontja, amit nem szabad elfelejtenunk, mert az deraga a szamunkra! A bankok erre szamitanak, hgymi feledekenyek leszunk, es elfelejtjuk a kep nagyon fontos pontjat!!!
Egyik pontja. A hitrokartya hatan van egy szukseg telephon szam, amit amikor megkapjuk, azonnal csinaljunk belole tobb masolatot es otthon tegyuk el egy biztonsagos helyre , a hitelkartya szamaval egyutt, az azert szukseges, mert ha ellopnak tolunk vagy elveszitjuk, azonnal fel kell hivni azon a tel. szamon akitol kaptil a hitelkartyat, es azonnal jelenteni, ha elloptak, vagy elveszitettuk, vagy ha nem tudjuk hoza lett a kartya!!!
A masodik pont meg a mi szamunkra dolgozik, mert mi "OPM"-re hasznaljuk, vagy is magyarra forditva, mas emberek penzet hasznalhatjuk INGYEN egy honapig, pontosan addig amig a hitelkartyaval vasaroolt valamik szamlajat meg nem kapjuk!!! Ekkor a bank alltal meghataorozott datumig FOLTETEL NELKUL az egesz szamlan levo osszeget EGYBEN BEFIZETJUK!!! Nincs apellata! Ha nincsen penzunkra, NEM VESSZUK MEG!!!
A hitelkartya, azert jo mert agy honapig, (amig a szamlat kuldik) addig a mas penzet hasznaljuk! Abank horogja, hogy mi majd nem fietjuk ki aznnalm aszamlat es elkezdheti a kamatokat nagy szazalekre kiszamlazni es kovetelni tolunk! Ezt azzal idezzuk elo, hogy a szamla kezhet vetelekot azonnal a hataridojuk elottire nem fizetjuk ki!!
Ennek orulnek, mert a kamatjuk nem egy par szazalek am!! Hanem kozel a huszhoz, vagy eppen alatta, vagy folotte! De ha a szamlat mindig kifizetjuk, nincs hatralek, akkor a hitelkartya nekunk folgozik!
Egy idoben azt csinaltam, hogy a bankban ahol van a penzem, felallitottam, hogy a bankhoz kuldjek aszamlamat es azok atutaljak idore! Igy nem lehet problema!
Azt hittem!!!
Egyszer aztan a bank kuldott majd $ 2K-es szamlarol egy bizonylatot. hogy kifizettek! Erre en be a bankba, es megkerdeztem milyen $2K-szamlat? Valaki fondorlatos modon valahogy megszerezte a hitelkartya szamomat es azzal bevasarolt.
Majd fel evembe ketult mig visszakaptam a penzemet.
Engem megzavart az eső előtt.:D
Hát akárhogy van is, én valamikor régen kértem hitelkártyát. (Bele is buktam, és sokáig törlesztettem, pedig a bank rendes volt és kirúgott, onnantól nem volt kamatos a kamat.) - No de még ma is a hideg ráz arra a gondolatra, hogy a bankban rá akartak beszélni, hogy svájci frankban vegyem igénybe! És valamiért nemet mondtam, valahogy éreztem, hogy árfolyamra hosszú távra építeni nem jó...
Akkor ez:
"Mint az ügyfelem, aki eső előtt vette az építési kölcsönt. Azt mondja: én tudok úszni, igaz, hogy még vízben nem próbáltam... de felépítették a kis családi házat, ez még a svájci frank előtti időkben volt."
- azt jelenti, hogy az elsők között vett fel, svájci frankban?
Nincs-e?
Az okostévén az is van! Jó, ritkán, de néha a fárszt hozza rám. Elhallgat, megáll, amit nézek, aztán nagy bumm-al bejon valami animációs film reklámja.
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)