Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Az biztos! A "mamahotel" jóóó!
Van jó is, meg rossz oldala is! Nem önállósodik, viszont szem előtt van, nyugodtabb vagyok! Parás mami vagyok sajnos, pláne mióta volt a sírköves balesete!
Na de igazad van, remélem tényleg van még 30-40 év...
Értem!
Annak idején át kellett volna vezetékelni az egészet! Biztonságosabb! Persze drága, de 50 évre le lett volna tudva!
tetszett nekem tegnap a sóder klub.vajna timi szeress belém,bár egy kicsit csóró legény,meg egy kicsit kövérkés,
de ha te azt szeretnéd?kíváncsi lennék mit főzne a timike. salátát.
Nem tudom, mik az érvényes előírások, de fém Bergmann-csőről még nem hallottam.
Rákeresve, látom: műanyagból vannak már a védőcsövek:
"A merev műanyag egyenes védőcsöveknek több fajtái léteznek, rendszerint különböző falvastagságokban. Régebben bergmann csöveknek hívták, ma már inkább Mü csöveknek nevezik. A Mü III-as típus a legvékonyabb, ezeket általában vakolat alá helyezik. Nem gyártanak hozzá idomokat, ezért toldásukhoz csőtágító tüskével megnagyobbítják az egyik végét és összetolják őket. A hajlításukhoz, pedig kapható csőhajlító ágy és 3 különböző méretű csőhajlító betét. A közepesen vastag MÜ-II csöveket falon kívül szerelik, melyeket tokozott véggel gyártják, ezeket csak össze kell illeszteni, illetve kapható hozzá külön könyök, illetve toldó karmantyú elem is. A Mü-I-es védőcsövek a legvastagabb falúak, általában kültéri szereléshez, mérőhely bekötésnél használják."
A háború után még a boltokban sem lehetett annyi mindent kapni. Az idős hölgy jól bebiztosította magát, hogy amíg él, mindene meglegyen.
Ebben a kis történetben külön téma lehetne, (de inkább ne!!!) hogy ki is volt az igazi kizsákmányoló, a kulák, és ki a kizsákmányolt.
Én meg azt olvastam, hogy van, aki túléli az eltartóját.
Kényes dolog ez, és az is rizikós, hogy esetleg idővel nem lesz-e nehezebb a kapcsolat az eltartottal.
Persze mindenre van ellenpélda is.
Ismertem olyan családot, ahol a "kulák" szülőkől elvettek mindent, házat, földet, jószágot, semmijük nem maradt szó szerint földönfutók lettek.
A fiuk, miután megnősült, a feleségével együtt kötöttek egy eltartási szerződést idősebb hölggyel: évente fél disznó, plusz liszt-cukor, és havonta x krumpli, stb. és valami költőpénz. És persze napi ellátás: mosás, főzés, takarítás az idős hölgyre. Az eltartók közül a férjnek volt munkahelye, abból a fizetésből spórolták össze az eltartott által követelt cuccokat. A feleség a napi konyhai munka mellett a ház kertjében amit tudott megtermelni és még abból is egy kis pénzt csinálni. Szó szerint a 0-ról indították az életüket. Így éltek ha jól emlékszem 14-15 éven át, gondozták az idős hölgyet. Utána lett olyan saját házuk, amit már nem vettek el tőlük és a szülőktől.
Tecnologiai szemszogbol, egy erdekes temat erintettel, az aluminium es a rez bol keszult vezetekek!
Amint tudjuk, hogy az aram vezetesenel, a femekben kulonbozo ellenallas lep fel. A leg kissebb ellenallasa az aranynak van, majd az ezustnek es ugy lejjebb jon a rez es az utann, jon az aluminium. Mivel a leg jobb nezeto az arany, ezert minden computerekben hasznaljak. Mert amikor ket felulet amelyen e;lektromos aram megy keresztul ott ellenallas lep fel, es ott mindig melegszik! Ezert utkozik ossze az aluminium es a rez femek osszekotesenel egy phisikai jelenseg! Amely az, hogy a femek ho hatasara kitagulnak! A problema pedig az, hogy nem egyforma mertekben! a rez az kevesbe tagul ki, mint az aluminium! De mindaddig mig a ket fem erosen es alandoan ossze van szoritva, addig nincsen semmi problema, de amikor az osszeszoritas megenyhul es a feluletek kevesbe erintkeznek szorosan egymashoz, akkor azon a ponton az aram atmenesekor erosen fog melegedni, es minnel nagyobb aramerosseg folyik keresztul azon a kontacton, annal nagyonn a ho keletkezese, amely meg jobban szejelebb nyomja a rez es azaluminium drot erintkezeset. es ezert okozha azon a pontos a drot forrosodasat, es ha nem tuz allom anyag ban a kornyeken akkor tuzet foghat a kornyezete. Enek a problemanak az orvoslasara keszitettek egy olyan a kep femu drot osszefogasara egy kutyut,amely ugy nez ki mint egy golyostoll kupak, csak rovidebb es vastagabb. Annak a kozepebe belulrol egy csicsosodo fem rugos belsejet tettek. es ha a ket femu drotot azzal a belul fem rugos kupakkal fogjuk ossze, az egyutt tagulni es szukulni mind a ket femmel ! Ez minden problemar megoldott. Nem keletkezett tobbet tuz veszely!!! De mielott hesznaljuk azt a drotokra racsavarharo kupakot, nezzunk bele a kupak kozepebe, van e benne fem rugo! Mert lattam mar olcsokal, amelyekbol hianyzott a fem rugod osszekoto! Azokat nem szabad hasznalni, akar mennyivel is olcsobbak! (felenk 25-os muanyag zacsekokban aruljak, vagy 50-250db-s dobozokban.)
De itt jott az allami tisztviselok tudatlansaga, az az a szakma ismeret hianya... Az iparnak is sokkal jobb ha tobb drotot ad el, es meterenkent manapsag mar a rezdrot, amely muanyaggal szigetelve is van, azt akarjak hogy mindenki azt hasznalja, mivel az sokkal dragabb mint az aluminium drot!
Felenk egy nagy tarsasag, minden rezbanyat osszevasarolt es kijelentettek, hogya rez kitermelese, es az eloallitasa nagyo draga!
A rez csoveket errefele a vizvezetere hasznalja mindenki, es harom meteres hosszusagokban aruljak, es persze kulonbozo belso atmerokben, a legtobb a felcolos, haromnegyed colosok a szabvanyok a hazakban a viz vezetekek, es az ipari szabvany errefele az egy colos belso meretuek,
Ezzel csak azt akartam mondani, hogy a felcolos atmeroju harom meter hozsszu rez cso ezelott ket dollar volt egy darab, manapsag mar tiz dolcsi! A electromos vezetekek ugyan ilyen aranyba mentek fol az araikkal!!!
Penz van a hatamogott nagyon sok torvenyhozasnak e persze a profit!
De persze en nem tudom, hogy most az O-Hazankban milyenek a szabvany torvenyek az aram vezetesnel. en csak a technologiat tudom az otthoni szabvany torvenyt NEM!
Mielott bar mit is csinaltok, egy villanyszerelotol meg kell erdeklodni manapsag!!!
Az erem masik oldala, ha valami okbol megis ha mas okokbol is tuz keletkezne es a biztosito esetleg ra fogja a vezetek kotesre (mert mindenre valami kibuvot probalnak talalki!) akkor esetleg nem akarjak megfizetni a kart!!!
En azt tudtam, hogy hazankban egyidoben nagyon szorgalmaztak, hogy az aluminium drotot hasznaljuk, mert otthon 220volt feszultseget hasznaltunk az aramszolgaltatok tol, es ezert az Amper (az aram erosseg), vagy is az aram vezetesehez, csak fele vastagsagu vezetek kell, mint a minallunk levo 115 volthoz, vagy Japanban pedig a 100 volt feszultseg a szabvany.
Azt is tudom, hogy a regi idokben a rezdrotot vekony szurokreteggel bevolt pamut szigetelessel gyartottak, es azt mar fontos kicserelni a muanyag, jobb minosegu szigetelessel gyartott drotokra! Persze a leg ajanlatosabb mindig FEM (!) Bergmann csobe (sosem muanyagban!) vezetni az aramot vezeto drotokat! Ami biztos az a biztos!!!
El kell kerulni az esetleges veszelyeket!
... Dodi mindenféle kütyüt ami megkönnyítheti v biztonságosabbá teheti a munkáját megvett magának eddig is , ha + nem akkor megvettük neki / bár azért volt h kaptunk a p.fánkra , jogosan , mert majd ő tudja ... én is magam szeretem kiválasztani a saját " szerszámaimat :) " /
... mára sajnálom is rettenetesen h valamikor nem beszéltem rá h végezze el az autószerelő sulit :( nem volt még 20 éves , mikor katonáéktól leszerelt / még a szakmunkásképzőbe jelentkezett tiszthelyettesire és nem volt még 18 mikor bevonult , aztán kiábrándult belőle és átkérte magát a sorkatonáékhoz :( / még belefért volna neki :( hamá' annakidelyén Anyósom nem engedte arra , amit szeretett volna tanulni :( ... na ott mára az elektronika is követelmény lett volna ... de volt esze sok mindenhez ...
Még addig változni fog. Egyébként ha majd szükségét érzi, köt valakivel eltartási szerződést, és aki öreg korára gondozza, vagy ha bevonul egy megfelelő ellátást biztosító öregek napközijébe, ott szokták az ingatlan tulajdonjogát kérni, vagy végrendeletet ír.
Ha valami hirtelen tragédia során távozik, akkor az állam örököl.
Értem, köszi!
Nálam az a pár, falban levő vezeték gyakorlatilag megszűnt, kikötöttük még a férjemmel együtt. Annyira toldott-foldott volt, alumíniumra kötöttek réz vezetékeket, stb., hogy a legutolsó zárlat után az óra feletti első befelé jövő fali dobozban a régit lekötöttük, megfelelő új vezetéket kötöttünk rá, azon hoztuk be az áramot hosszabbítókra, és falon kívül van azóta is minden.
Nem akarok a plafonra madzagolni.
Ha ezermester, akkor a villanyszereles is ott van a kisujjaban. Az az egyik leg egszerubb dolog! Ha emlekszunk az alap szinekre, mar megy is a villanyszereles! Tudjuk, hogy a pirosat a piroshoz a feketet a feketehez, es minden mas szin ugyan ugy van! De meg azt, hogy ha ranezunk ket drotra, es honnan tudjuk megmondani, hogy melyikben van aram, hat az is egyszeru, mert a szinuk egyforma, csak a fogasuk mas!!! :-DDD.
De manapsag mar majdnem hogy par forintert lehet kapni kis kutyut, amely meg azt is megmondja, melyik drot a fazis es melyik a nullas derot! Ha meg valaki finnyas, akkor vegyen fel egy vastagabb nosogatos keztyut, mar mindjart nem fog harapni egyik derot sem! De egy voltmero is olcso manapsag, Errefele van egy bolt, amelyiknek a heti hirdetesukbe van ra cupon, es ha bemegy a boltjukba, az ujsagjukbol kivagott cuponjukkal a kezeben, akkor a cuponjukert cserebe adnak egy digitalis elemes voltmerot, egy egy piros es fekete test erintkezos drotot, amivel mindenhez oda tudsz erni.
Fiamnak is lanyomnak is adtam, es tudjak is kezelni, mert egyszeru! Csak a vegen ki kell kapcsolni, hogy a kis eleme ne meruljon ki bekapcsolva felejtve.
Az miden feszultseget meg mer, akar egyen aramot, elemeket, akar a halozati valtoaramot, es meg Ohmot is.
Olcso, hasznos, es nem raz! Es meg kenyeret sem ker a dobozaban tartva!
:-DDD
Hasznos, kelleke, akarmelyik szerszamos ciposdoboznak, a csavarhuzok, meg a csipofogok mellett...
:-DDD
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)