Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: fórum

Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)

126049. borika 49 (válaszként erre: 126048. - Freddy36)
2020. jan. 14. 07:11
Őszinte részvétem.
126048. freddy36
2020. jan. 14. 06:34

Jó reggelt lányok!

Pár napig nem olvastam, nehéz napokon vagyunk túl!

Hirtelen távozott egy barátunk(keresztlányunk apja) én találtam rá párommal! Keresztlányom nálunk volt a temetésig, vele töltöttem az időmet! Ma visszaolvaslak titeket!

126047. forrest2010
2020. jan. 14. 03:25

... szép gyerekkorom volt :) a mindenféle komfort hiánya sem okozott bennem túl nagy kárt :) ... olyan jókat tudtunk játszani bárhol :) érdekes h Bundy nem ilyennek érzi a saját gyerekkorát , pedig hasonló körülmények között nőtt fel ő is :) egészen kicsi korunktól fogva hallottam róluk az ő legidősebb bátyja és az én fiatalabbik nagybátyám barátok-osztálytársak voltak , de erre csak sokkal később jöttem rá :)

... szép kis falu volt valaha , mára a főváros túl közelségétől kevésbé élhető , a közlekedés sem a legideálisabb , dehát semmi sem tökéletes ? :( mi + pláne nem :(

126046. forrest2010 (válaszként erre: 126039. - Napsugár8)
2020. jan. 14. 03:11
... valamikor :D még a hőskorban / v őskorban ? / gyerekkoromban , nálunk nem volt nyári-konyha , de a régi sváb házakban lévő 2 szoba + közötte a konyha se egészen úgy működött , mint sok helyen :) nálunk a 4. helység volt kinevezve konyhának / szerintem valaha istálló ? lehetett , mert a falon volt 1 olyan kis bemélyedés ahova talán a tyúkok repülhetek fel , ha tojhatnékjuk volt :) / ott volt a sparhelt is és a sparhelt mellett volt 1 vaskád , a sparheltra volt téve a hatalmas fazék , abban melegedett a fürdővíz amit az udvari kútból hordtunk tele vízzel :) 1 sínen futó függönnyel volt leválasztva a " fürdőszoba " a konyhától :) vagyis 1 többfunkciós konyhánk volt :) ha nem is 1 amerikai konyha , a mostani se az :) a konyhaajtó mellett volt rögtön a mosdó is :) törölközőszárítónk se 1 elektromos kütyü volt a falon :) hanem az udvarra volt leverve 2 karó és a tetején 1 keresztbe léc arra raktuk ki a törölközőt száradni :) télen + ? a sparhelt főlé kifeszített kötélre/spárgára :)
126045. forrest2010 (válaszként erre: 126043. - Dodi44)
2020. jan. 14. 02:45
... Jézusom !!!! Dodi ! Te a mi " királyunk " ?!!!!!!-ról írtál !!!! mert ha nem ők ültek a húsosfazék mellett ... + vásárolta a választóit !!!! adott-e nekik olyat ?! amiért sose fizettek ?!!!! és a többi ....
126044. Guruljka (válaszként erre: 126041. - Dodi44)
2020. jan. 14. 01:31

- Petőfi Sándor -

A XIX. SZÁZAD KÖLTŐI

Ne fogjon senki könnyelműen

A húrok pengetésihez!

Nagy munkát vállal az magára,

Ki most kezébe lantot vesz.

Ha nem tudsz mást, mint eldalolni

Saját fájdalmad s örömed:

Nincs rád szüksége a világnak,

S azért a szent fát félretedd.

Pusztában bujdosunk, mint hajdan

Népével Mózes bujdosott,

S követte, melyet isten külde

Vezérül, a lángoszlopot.

Ujabb időkben isten ilyen

Lángoszlopoknak rendelé

A költőket, hogy ők vezessék

A népet Kánaán felé.

Előre hát mind, aki költő,

A néppel tűzön-vízen át!

Átok reá, ki elhajítja

Kezéből a nép zászlaját,

Átok reá, ki gyávaságból

Vagy lomhaságból elmarad,

Hogy, míg a nép küzd, fárad, izzad,

Pihenjen ő árnyék alatt!

Vannak hamis próféták, akik

Azt hirdetik nagy gonoszan,

Hogy már megállhatunk, mert itten

Az ígéretnek földe van.

Hazugság, szemtelen hazugság,

Mit milliók cáfolnak meg,

Kik nap hevében, éhen-szomjan,

Kétségbeesve tengenek.

Ha majd a bőség kosarából

Mindenki egyaránt vehet,

Ha majd a jognak asztalánál

Mind egyaránt foglal helyet,

Ha majd a szellem napvilága

Ragyog minden ház ablakán:

Akkor mondhatjuk, hogy megálljunk,

Mert itt van már a Kánaán!

És addig? addig nincs megnyugvás,

Addig folyvást küszködni kell.

Talán az élet, munkáinkért,

Nem fog fizetni semmivel,

De a halál majd szemeinket

Szelíd, lágy csókkal zárja be,

S virágkötéllel, selyempárnán

Bocsát le a föld mélyibe.

(Pest, 1847. január.)

126043. Dodi44 (válaszként erre: 126027. - Anyagi)
2020. jan. 13. 20:20

Felenk, + ok vannak, nem panaszkodhatok, de a TV-t, radiot nem nezek, hallgatok, mert a kommunistaink ugy hazudnak, es felre vezetni akarjak az embereket, es az egyszeru csokkent agyuakat sikerul is nekik! Mert ilyen meg olyan rosz az elnokunk, mert ma nem ok ulnek a husos konder mellett, es allandoan azert hasfajoskodnak. De a nagy kommunizmusukban mar a nem dolgozoknak kiadtak 24 trillio-t ami az orszagnak nincs! Igy az orszag adossagban van, es fizetjuk a kamatokat erte, mint a katona tiszt, mert a szerecsen kiralyunk aki nyolc evig volt a kiralyunk, elotte meg a masik buta szoci is nyolc evig volt a kiralyunk, 16 evig, ajandek esovel latta el a nem dolgozokat szintarsaikat az elotte levo is ugyan ugy, megvasarolta a valasztoit, beengedtek a delrol beszokott kulfoldieket, mert mar az itteniek nem akartak rajuk szavazni a sok ajandekuk elleneben sem. Ezt a vezert meg nem tudjak megvenni, mert nem szegeny ember, es nem elado! Hiaba dobaljak ra kigyot bekat, sarat! Ez lehet hogy neha nem gondolkodik es ugy beszel, es mond nem tetszoket a tobbieknek, de mindig jot csonal! Errefele mar otvan eve nem volt olyen kicsi a munkanelkuliseg, az ipar jol megy es mukodik! De ciszont a sajtohoz nem beszel, mert az ellensegei megvettek a sajtokat, es amit mondott mindent kiforditva ismeteltek, igy ugy hatarozott, hogy nem beszel veluk, es az meg nagyon faj a sajtonak es a volt hatalmasoknak! Ha latnatok mi van a Demokratikus elnoku allamokban, pl San Francisco-ban, a belvarost elleptek a drogosok, satrakban elnek a tereken a varos utcai tereik televannak szemettel es hasznalt drogos injectios fecskendokkel. A drogosok bemennek a varoshazara, es ott adnak nekik uj, steril injectios fecskendoket! Californiai vallalatokat agyon adoztatjak, es a gyarak mennek ki az allambol at a masik allamokban, 800 evente! A deli allamokbol jonnek be a bunozok es a drogarulok, es arendoreseg nek nem szabad ellenuk tenni semmitsem! Erre fol a Federalis kormany azt mondta, akkor ha nem tartjak be a torvenyeket, nem ad nekik penzt! Erre birosagra vittek a federal kormanyt, Washingtont! Nem hiszitek el mi is tortenik ere fele is, amikrol az auropai hiradasok hallgatnak. mert ott erosen folytatodik a vilag gyarmatositasa csak most nem a piros zaszlo alatt, hanem masik, kek csillagos zaszlok lognak, es nagyon kevesek szolnak fel ellene mert a tobbieket mar megvettek...

Erdekes am ami a szinpadon van, de meg erdekesek azok, amik a fuggony mogott huzzak a madzagokat, es mondanak mast mint valosag... Szerintem, minden politikusnak meg kellene vizsdalni az anyagi helyzetet, amikor hatalomra kerult es amikor kilepett a hivatalabol! Mindjart meglehetne latni oszinteseget, nem azt amit mond...

Hogy az idojaras milyen innen ezer-vagy mennyi kilometerre, hat az errefeleket nem erinti, es csak egy statisztika. Igy mintha nektek mondanak, hogy vigyazzunk, mert Madridban nagy zivatar van...Nagyok a tavolsagok errefele, negy idozona van, de a ruszkiknak meg 12 idozonajuk. Ugy hogy a phisikai nagysag is csak egy reletiv dolog.

De orommel oszthatom meg, hogy januarnak nagyon enyhe errefele az idojarasa a nagytavak deli oldalan... :-)

126042. Dodi44 (válaszként erre: 126041. - Dodi44)
2020. jan. 13. 18:59
[salyat =sajat]
126041. Dodi44 (válaszként erre: 126040. - Dodi44)
2020. jan. 13. 18:58

Bocsanat... Petofi S, a XIX. szazad koltoi jutnak eszembe:

Ha nem tudsz mast eldalolni, mint salyat fajdalmad es oromed... valahogy igy...

126040. Dodi44 (válaszként erre: 126038. - Ab61752c45)
2020. jan. 13. 18:25
Mele, is vannak ontott vas edenyeim. Meg a hetvenes evekben vettem, akkor meg nem hallottam a zomancozott fajtajarol, igy nekunk nem az van. de a felesegem akkor nem is ismerte azt a fajtat, es nem is szerette, soha nem hasznalta. mert azokat nem konnyu tisztantartani, O a Teflonnal kezelt edenyeket szerette, mert akkor az volt a modi, es azt mindig konnyu volt tisztan tartani. (annak idejen amikor tanulo voltam, es egy mosokonyhaban laktam, persze futes nelkul telen, akkor az en "konyham" egy kis ontott vas labosbol egy kanal egy villa es a zsebemben a kis bicsakom, es egy akkoriban a sport boltban kaphato ossze, egybe csusztathato lengyel aluminium campins kitt volt. Egy szesz ego, egy laboska, egy tea vizforralo volt, es egy kis rezso egy barna zomancozott bogre, egy papir cipodoboz colt, amiben a cukor es so volt, esetleg egy darab szalonnacska, egy flakon vol tejnek es egy masik meg ivoviznek.---(---hanyszor volt,nem volt penzem a menzara, es nem ettem, mert nem volt penzem kajat venni, csak vizet, vagy teat ittam, de cukrom sem volt hozza. -ha teleittam magam, nem voltam ehes... -soha nem kertem penzt a szuleimtol.)
126039. Napsugár8 (válaszként erre: 126038. - Ab61752c45)
2020. jan. 13. 13:29
Meg hogy a gáztűzhely eleve fele akkora mint a sparhelt.
126038. ab61752c45 (válaszként erre: 126036. - Forrest2010)
2020. jan. 13. 10:40
nekem mondod? sokáig nem volt bekötve a csatorna.őszintén úgy volt megcsinálva az emésztő,hogy a víz szivárgott belőle. de nem hinném,hogy jobban károsította a földet,mint más.a talajterhelési díjért először 10-20 ezer forintot fizettem,aztán fölemelték százezerre. a légszennyezésért vajon mennyit fizet,mészáros és társa? ja a nagyanyámnak is volt egy vaslábosa,abban készült a világ legjobb kacsasültje.de ott kellett hagynunk,mert a gáztűzhely nem egy sparhelt,ott kisebb lábosok férnek el.
126037. Napsugár8 (válaszként erre: 126031. - Syria)
2020. jan. 13. 09:39
Pár évvel ezelőtt mondta valaki, hogy megörökölték a nagyiék kis házát vidéken, és el akarják adni, most folyik a lomtalanítás... találtak egy hatalmas vas lábast és egy ugyanolyan anyagból készült bográcsot, és fekete és olyan nehéz Fogalma sincs mit lehetne azokkal kezdeni, meg hát úgysem kell az senkinek... El kezdtem neki sorolni, és hogy ki ne dobja, akik szoktak sátor-táborozni, a bográcsot biztosan használni tudják, a lábasban a világ legfinomabb disznóölési pörköltje főtt...
126036. forrest2010 (válaszként erre: 126031. - Syria)
2020. jan. 13. 09:17
... és még nem is csak a fűtéssel lennének gondok ha ... bármi is történne , ami szokatlan , ami nem várt ... kb 4-5 hónappal ezelőtt csőtörés volt a falunkban és kiírták a neten a faluhíradóban h melyik utca sarkára állítottak 1-1 lajtkocsit ? ha valakinek éppen szüksége lenne rá :( mert ugye nincsenek már a pottyantós budik ami még víz nélkül is működött / haladni kell a korral és aki merészel nem haladni az talajterhelési díjat fizet !!! hogy képzeli bárki is ?! h nem angol Wc-t használ ? / nálunk mindenhol áll 1-1 esővizes hordó az udvarba-kertbe , ha más nincs az is jó , de akinek csak flakonos vize volt , azzal öntöttel le a budit /!!!!/ akinek + semmi , az rohangálhatott vízért ide-oda-amoda :(
126035. Napsugár8
2020. jan. 13. 09:04

Ma találtam Bozsu55 adatlapján egy egyszerű és nagyszerű torta receptet. Az a gondom vele, hogy ha csak minimális cukrot rakok bele, akkor is jó lesz-e, vagy az állagához szükséges ez a töméntelen mennyiség?? Szerintetek??

[link]

Persze most jövök rá, kérdezhetem őt is, de ha már ide felraktam, talán másnak is megtetszik. :)

126034. fokhagyma (válaszként erre: 126028. - Anyagi)
2020. jan. 13. 08:41
Semmi baj, tudom, hogy nem akartad.Én is elnézést kérek, hogy kicsit "öntudatosan" reagáltam, de nem haragból volt. Jó, ha felhívjuk egymás figyelmét, és segítünk egymásnak a tájékozódásban.
126033. Magdolna1969 (válaszként erre: 126014. - Bözsi néni)
2020. jan. 13. 08:33
Hát én ilyet még nem mondtam, nem is fogok :-)
126032. Guruljka
2020. jan. 13. 08:28

Pomelót már láttam a boltban, nem vettem, mert egy ekkora gyümölcsöt nem eszem meg egyedül.

Grape-fruitot évek óta nem is láttam.

126031. syria (válaszként erre: 125976. - Forrest2010)
2020. jan. 13. 07:51

És úgy általában nagyon igazad van.

Az éppen üdvös konyhai elektromos csetresz reklámját látván mindig eszembe jut: ezelőtt 60-100 évvel (de korábban) is milyen isteni ételek készültek öntöttvas edényekben, sparhelten, többfunkciós kályhán.

A fűtés. Na igen, az (is) tudomány. 12 éves voltam, amikor apám a kokszos kazánnál megtanította, hogyan kell begyújtani és fűteni vele. (Besegített a nagyon jó kémia és fizika tankönyvem is.) Iskolából hazaérve elrendeztem a kazánt, s mire a szüleim és a bátyám hazaértek, fincsi meleg volt a ház. A mai napig használom az akkor megszerzett tudást, tapasztalatot, amit a kisebbik fiamnak átadtam, hogy tudjon mihez nyúlni, ha történne valami a gázszolgáltatással.

Megnézném, hány városlakó maradna talpon, ha pl. 3 napig nem lenne áram. Kicsiny országunkba is bármikor, bárhova beüthet a szélsőséges időjárás okozta ménkű.

126030. Napsugár8 (válaszként erre: 126025. - Dodi44)
2020. jan. 13. 07:25
Ha lennének az ilyen szép tájakról fotóid, amiket fel tudnál tölteni vagy az adatlapodra, vagy egy naplóba, szívesen nézegetném őket. :)
126029. Napsugár8 (válaszként erre: 126022. - Anyagi)
2020. jan. 13. 07:20
Valamikor én is ettem rendszeresen a grapefruitot: reggel éhgyomorra 1/4-et, javítja az anyagcserét.
126028. Anyagi (válaszként erre: 126024. - Fokhagyma)
2020. jan. 13. 06:19
Elnézést! Nem akartam megkérdőjelezni a zöldség-gyümölcs ismereteidet! :)
126027. Anyagi (válaszként erre: 126025. - Dodi44)
2020. jan. 13. 06:17
Dodi! Halljuk, hogy micsoda szörnyű időjárás van Kelet-Amerikában. Nálad, nálatok minden rendben????
126026. LadyBird 2015 (válaszként erre: 126025. - Dodi44)
2020. jan. 13. 05:32
Régebben vettem éretlen-zöldes narancsot meg mandarint, de leszoktam róla. Vetekedtek a citrommal:) Bár valamikor régen Spanyolországban nyaraltunk, az egyik helyen találtunk mandarinültetvényt, lehetett szedni a fáról is a gyümölcsöket. Na, olyan pocsék keserű mandarint azóta sem ettem...:)
126025. Dodi44 (válaszként erre: 126015. - LadyBird 2015)
2020. jan. 13. 05:14

Ismerem azt a gyumolcsot de ez hatarozottan nem az, ez az un."koldokos" narancs fajta.

Tudod, a citrus fele gyumolcsot ha zolden szedik le, az mar sosem fog beerni rendesen mintha a fan erne meg, de kivaloan lehet szallitani! de az ize mindig eretlen fog lenni. Az egyik nyaron lementem Clearwaterbeach-re, es levezettem a ket ezer kolometert,masfel nap alatt, es Georgia allamon mentem keresztul, amely nagyon hires az oszivarackjairol. Lementem az orszagutrol, mert az allam az Atlanti ocean oldalarol at kellett mennem a nyugatabbik oldala, a Mexicoi obol oldala fele, (erdekessege meg az, hogy innen eszakrol ket fout van delfele a 77es a 71-es szamu allamok kozotti utakat lehet hasznalni.) A 77-es szamu ut hegyes volgyes, alagutas es rovidebb az ut par szaz merfoldel Floridaba, mint a 71-es ami majdnem hogy csak volgyeken, es a hegyek kozott lehet menni rajta, de ket es felszaz merfoldel hosszabb), es ott az ut mellett voltak kiteve, olyan ket es fel-harom es fel kilos papundekli kosarak, tele friss ott erett oszibarackokkal, mellette egy ures fem doboz, abba kell hagyni az arat, na hat az tenyleg finom is volt az megerte az arat, de sokkal olcsobb volt is, mint a boltbokban!

Narancs, meg teli gyumolcs, es akkor nem mehettunk le delre nyaralni, mert a gyerekeim iskolaba jartak, csak iskola szunetben volt csavargas.

Ev kozben, iskolaidoben meg lejartunk egy tohoz, ahol volt a lakokocsim es a csonakok, majdnem minden hetvegen lent voltunk, es csak osszel huztam ki a lakokocsit a campingbol.

Ott tanultak meg a gyerekeim a vizen otthon lenni, eveztunk, megismertek kozelrol az allatvilagot, vizisieltunk, vitorlaztunk, gyerekeim nyolc eves koruktol egyedul vitorlaznak, megszerettek.

126024. fokhagyma (válaszként erre: 126022. - Anyagi)
2020. jan. 12. 22:22
Nem, dehogy! Annyira azért ismerem a gyümölcsöket, hogy nem tudnak bármit rám sózni. A piacon vettem, mostanában mindegyik helyen ilyen nagyok voltak. A pomelo alakja és színe is más, mint a grapefruité, és nem áll akkora halmokban a piacon. Még ha annyira buta is lennék, hogy nem ismerem meg a grapefruitot, a piacon ki van írva. Pomelót még sose vettem.
126023. fokhagyma (válaszként erre: 126014. - Bözsi néni)
2020. jan. 12. 22:16
Ezt írtam én is.
126022. Anyagi (válaszként erre: 126002. - Fokhagyma)
2020. jan. 12. 22:09

"Rászoktam a grapefruitra,Az meg legtöbbször olyan hatalmas, hogy egynél többet nem veszek. A legutóbbi egy darab fél kiló volt. "

Nem pomelót vettél?

Annak nagyon vastag a héja, és nem olyan keserű. mint a garpefruit.

Én szeretném nagyon, de eléggé drága... :(

126021. Anyagi (válaszként erre: 126012. - Guruljka)
2020. jan. 12. 22:05

A grapefruitban lehet valami érdekesség, mert cseppjeit is komoly utasításukkal látják el.

Mennyiségileg is erősen korlátozza a használatát az utasítás.

126020. Anyagi (válaszként erre: 126016. - Bözsi néni)
2020. jan. 12. 22:03

"akkoriban nem voltak olyan vírusok meg baktériumok, mint manapság"

De voltak másmilyenek, vagy inkább csak mostanában már van gyógyszer egy részükre.

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook