Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Nagy merészség a lejárt szav.idejű termékeket közé rakni a még fogyaszthatónak.
Nagyon kemény bírság, akár a néhib, akár a fogyasztóvédelem talál ilyet egy-egy üzletben.
dehogy dobják,odateszik a friss közé.
Nálunk az egyik coop-éban úgy csinálják a kenyerekkel, hogy amikor már lejárt a szavatossága, egy bevásárló kosárba összerakják, oda teszik, a bejárthoz a kosarak mellé, és minden db.-ot 90 Ft-ért adnak. És még így is elviszik. Hogy jószágnak, vagy saját étkezésre, senki nem kérdezi, de szerintem van közöttük ilyen is, olyan is.
... azt mondja a fiam h attól is függ , h éppen ki a délutános főnök ? mert az egyik szinte soha !!! nem szokott leárazni ! akármi , akármennyi is marad ! mondjuk én ezt annyiból tartom marhaságnak , mert bármennyit is tudnak este még eladni , amit másnap már úgyis kidobnának , még a fele ár is több érte , mintha nekik kell pluszt fizetni a rengeteg hulladékért ! mert szemetjük az van jócskán ! fölösleges szaporítani még eladható dolgokkal ! ... de szokott lenni csípős és ha rendel , akkor megsütik neki , majd , ráér !! van rengeteg más :)
Lesipecsenye
Nem keresem most meg a receptes füzetemben a leírását, egyszerűbb innen a netről kimásolni. Emlékeim szerint így csináltam én is. Természetesen a mennyiség változhat.
Hozzávalók:
2 kg csont nélküli tarja
pár kis szelet szalonna
6 fej vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
só,
1-1 kávéskanál őrölt bors, törött paprika, őrölt kömény, majoranna
fél liter vörös bor
A hússzeleteket egy kicsit kiverem, besózom, majd az összekevert fűszerekkel mindkét oldalát beszórom.
A vöröshagymát karikára vágom. Kizsírozom egy tepsi alját, beterítem a karikára vágott hagyma felével, erre teszem a jól befűszerezett hússzeleteket, rá a fokhagyma gerezdeket. Tetejét ismét beterítem karikára vágott vöröshagymával, rárakom a szalonna szeleteket, aláöntök 2 dl vörösbor + 1 dl víz keverékét. Forró sütőben, alufólia alatt puhulásig sütöm (közben apránként hozzáöntöm a maradék bort is) majd a fóliát levéve pirosra sütöm.
A hús nagyon finom szaftjával meglocsolt főtt krumplit adunk hozzá köretként.
Valaha nagy kedvenc volt, de már nem eszünk ilyeneket.
Nekem is van kétféle olyan tarja receptem, amit még az ősidőkben csináltam. Tényleg nagyon régen, akkor még nem volt sütőzacskó, vagy legalábbis nem tudtam róla. Fóliás húsnak neveztük. Ezt adagonként lehetett csinálni, egy csomag egy személyé volt. Egy nagy alufóliába csomagoltam nyers karikára szelt krumplit, egy szelet tarját, kevés füstölt kolbászt karikára vágva, némi füstölt szalonnát, de csak az íze miatt. Mindez a sütőben fantasztikus finomra megsült, és összeértek az ízek. Egyszerű, mert nem kell külön köret. Tulajdonképpen hasonlóan lehetne elkészíteni sütőzacskóban, de lehet, hogy mégis más lenne az íze.
A másik a lesipecsenye. Aki szereti a tarját, és bírja a nehezebb ételt annak ajánlom.
Nem tudom, nálatok hogy működik, itt az Interspárban van olyan, hogy hétvégén (talán szombaton és vasárnap is) zárás elött egy órával féláron adják az ilyeneket. Egyszer véletlenül vettem észre. Mivel nem minden fogy el, így adnak túl rajta. Van a közelünkben sima Spár is, de ott nem néztem. Lehet, hogy arra is érvényes, persze, ha már egyébként is elfogy estére, akkor tárgytalan, de ne add fel, hátha egyszer sikerül!
... akkor lehet h lenyúlta a Sp.r és átköltötte szárnyra :)
... én most a Sp.rban kapható csípős csirkeszárnytól vagyok teljesen oda + vissza ! naggggyon szeretem , csak ritkán van :( esténként + még ritkábban , na de majd eztán :)
Már nincs farhát, de szárny, alsócomb és ún. csirkerész (ami felsőcomb darab némi hátrész darabbal furán van darabolva).
Ez utóbbit nem annyira szeretem, mert én jó szárazra sütve kedvelem, ez meg kicsit nedves.
Volt egy receptem, z.paprikával, karikára szelt vöröshagymával beborítva, fólia alatt sütőben. No ahhoz vettem emberes ujjvastagságú szeleteket, és szép lassan.
Persze ma már marad a csirke, az sem rossz.
És ha ennek az öreg tyúknak a mellehúsát pl. így? Ez most egy hirtelen ötlet, de miért is ne próbálnám meg???
Azért fogadd csak el tőle azzal a kis lábaskával, amit ád, majd én elintézem a gondját! Még a fazekat is kinyalom, nem sok mosogatni való marad rajta. :))
régen nagyon szerettük a vese-velőt.most már nem szeretném.mondta a lányom,ahová az apjával jártak,az a vendéglő bezárt.volt amikor a saját adagját adta oda,ha később mentek.
engem aztán nem.volt aki szégyellte hogy 3 szelet fölvágottat kért.nekem is kínáltak csirkelábat,gondolom nem a kinézetem miatt.meg is kérdezem mikor hoznak.
régen szoktak a téeszben birkapörköltet főzni.hát,amikor megláttam a szakács ujjáról leesett ragtapaszt.inkább ne.
Én ott csak csirkemellel találkoztam. Lehet, hogy van más is?
Tavaly vettem egy gasztronómiai vásárban birkapörköltet. Mindenki dicsérte, sorba álltak érte. Nekem nagyon idegen volt, soha többet. Pedig valamikor régen még kezdő koromban én is csináltam. Frissen vágottból kaptunk, tökéletesen előkészítve, leszedve róla minden faggyú. Már nem emlékszem, hogy akkor ízlett-e. Elképzelhető, hogy igen.
A tarja nekem sehogy sem jön be. Valamikor régen még igen, de már túl zsíros. Nem is veszek, nem is hiányzik senkinek. Egyébként is már rég leszoktunk a disznóhúsról. Elvétve egy csülök, de semmi más. Rengeteg dolgot lehet csirkéből csinálni. Arról nem is beszélve, hogy nem kell már nagyon a hús. Inkább a zöldséges ételek, főzelékek, akár feltét nélkül is, vagy néha tésztaféle. Változik az életkorral az ember ízlése is, és a szervezete is, mert amit valamikor simán feldolgozott, most már nem mindig jó a hatása.
És akkor mi van? Mit számít az, hogy mit gondol az eladó?
Hát lehet, hogy már csak legenda lesz :-((
Régen még a KFC-ben lehetett kapni rántott csirke farhátat. Kicsit csipős, de isteni volt, 300 Ft volt.
Sokszor vettünk a kollégákkal, imádtuk :-)
az unokaöcsémnek két nagy kutyája van,de nyers húst sosem kaptak.most bárányt vág,de nem tudnám megenni,mint a muflont sem.
én viszont igen,hálistenek fogam is van hozzá.
én is vettem,de minek.a lányom nem vitte el,mondom,akkor miért vettük?a rántott tarját én is azért utáltam,csak sütve.
... arany kis pofa ! az első 2 kutyusunk tacsi volt :)))))
... szűzpecsenyét is pácolom , ahogy a csirkemellet is :) viszont a tarját szeretem sonka helyett , a füstölt főttet veszem és még 1x megfőzöm utánízesítve :) vajpuha és ISTENI !
Amíg volt tacsink, semmit nem adtunk neki nyersen. Igaza volt anyósnak (de sok mindenben!!), ha rászoktatjuk a véres, nyers húsra, és az udvaron kapirgáló tyúkok közül valamelyik megsérül, vérzik, a kutya megérzi a vér szagát, rögtön vacsorának nézi!! Ezért mindent átforraltam neki, amikor megérezte, hogy fő a vacsoráját, már odaült a tűzhely mellé, és le nem vette volna a szemét a fazékról. :))
Azért csináltam, hogy a tarja-szeleten, ami kövér rész volt, azt már klopfoláskor kivágtam, mert az valóban borzasztó lehet, ráharapni. Az biztos, hogy ez miatt nem lesznek olyan tenyérnyi szeletek, mint a karajból, de jobb szerettem ízre, szaftosságra... meglehet, hogy ezek után már csak múlt időben beszélünk róla???
... tojni rá h ki ? mit ? hisz :) már régen voltam itthon a hentesfijjjjúknál mégpedig azért , mert olyan gyönyörű szép husijuk van állandóan , h nem lehet neki ellenállni ! márpedig annyit mégse vehetek ! de régebben nem is 1x én is vettem csirkelábat ha volt , 2 kilót / + rengeteg mást is / de teszek levesbe is , pörköltbe is ha hozzájutok , a többit megfőztem akkoriba még 3 kutyusunk volt :) a srác kinevetett :))))) mondtam neki h én előtte levágom a karmokat róla és úgy főzöm + a kutyáknak is :) azt mondta h ő nem manikűröz/pedikűröz , de még csak nem is főzi meg ! brrrrr !
... na akkor gondolj bele , h 1 régi szomszéd dr. Úr biztos dobott 1 hátast tőlem , mikor Anyujának vittem 1 kis kirántott farhátat ! nem azért h éhezik :) v mittudom én !!! 1 frászt ! a legfinomabb kajákat odavitték neki ! de Anyósomnak is + nekem is kedvenc rántott ez + az a csirke csontos alkatrészei :)))) csak + kell 1x kóstolni !!! hát kóstoltattam :) utána direkt kérte néha h vigyenek neki azt is !!! nincs az a pácolt csirkemell v töltött csirkecomb ! ami vetekedhet a rántott csontossal ! a legfinomabb husik a csontok mellett találhatók ! az 1 másik dolog h Bundy nem szeret csontot rágni !
További ajánlott fórumok: