Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Én is ritkán veszek, de a kávémba kell egy kevés.
Persze ez is változik, napok óta nem ittam kávét.
Ilyenkor, hogy rám ne romoljon a tej, felhasználom zabkásának vagy az öregecske komondor kaphat tejes kenyeret, örül neki.
Nálunk flakonos nem kapható, a dobozost vesszük.
Termelői tejet akkor se vennék, ha elérhető lenne, mert annyi nem fogy.
Nálatok a flakonos milyen flakonban van? Olyan keményben, mint a tisztítószerek?
Mert valami tejterméket láttam régebben olyan fura kancsó-félében, amit vastag fóliából sajtoltak, de elég idétlenül nézett ki. Nem is látok már egy ideje ilyet.
😅
Én sem használok öblitőt.
Ki nem állhatom a puha rongyot vlmi illattal.
Ariellel mosok pont elég annak az illata.
De mindenki ugy csinálja ahogy szereti.
A Hoffer nemcsak hangos volt, hanem kegyetlenül rázott is. Még gyerek voltam, mikor egyszer egy bácsi megengedte, hogy felüljek rá. Én élveztem, de aki egész nap rajta ült, nem valószínű.
pár éve itt is volt tej automata,a szomszéd faluból hozták,meg a tejet is.de érdeklődés hiányában becsődölt.látom mit vesznek az emberek,kenyeret,egy kis felvágottnak csúfolt valamit.persze a gyereknek, amit megkíván,meg amire van pénz.a boltos füzetben vezeti az adósságot,majd családi pótlék stb.fizetéskor megadják.
Pedig a mazsolát is jó, ha megmosod. Ha sütibe teszed, még néha áztatni is kell.
Én is megmosom a rizst, így tanultam.
néha nekem is odaadták a sonka végét.tavaly rengeteg kopasz barack termett,és egészséges volt.most nincs rajta egy szem sem.
No, akkor én kötözködök, és meg is haraphatsz érte. Nem bántalak ám, csak leírom, hogy én öblítő helyet 20 %-os ecetet használok. Nincs ecetszaguk a ruháknak, fertőtlenít és a szineket is élénkíti. Nekem nem hiányzik a ruhák (én úgy mondom, hogy pacsuli) illata, és így az öblítőben levő vegyszereket is távol tartom.
Ez nagyon normális és jó dolog, hogy nem kidobják, hanem a dolgozók megvehetik.
Én tegnap vettem végre igazi, nagyon finom barackot a piacon. Nem volt olcsó, de megérte. Nem kell kilóra kérni, mondhatom, adjon pl. 3 darabot. Most feltankoltam. 4 db sárga húsút, 4 db fehéret, 2 db kopaszt vettem, és még egy szép méretes lapost is kaptam hozzá ingyen. Csak néztem, hogy ilyen is van.
Nem romlik meg a tej, ha hosszú ideig tárolod? Én nagyon ritkán veszek, csak ha valamilyen ételbe kell, vagy joghurtot akarok csinálni. Nekem gyorsan kell fogyasztani, mert rendes termelői tejet veszek, amit felforralok, de ha úgy alakul, hogy boltban veszem, akkor inkább flakonost, nem dobozost. Nem tudom megmondani, miért, az szimpatikusabb. Én eddig mindenhol láttam flakonost is, ahol dobozos van. Nálatok nem így van?
hogyne emlékeznék.te talán nem ismered Végh Antal írta,mikor megjelent az első kombájn a faluban,egy öregasszony a földet csókolta.úgy köszönte meg istennek,hogy vége a lélekölő,testet tönkre tevő munkának,a kézi aratásnak.persze Amerikában már régen volt.az érik a gyümölcsöt olvastad?
talán nagy bandó írta,hogy lábbal taposták a káposztát,persze előtte alaposan lábat mostak.de ne adj isten,ha valakinek gombás volt a körme?
Az olasz szokas szerint, Ok labbal tapossak a szollot a boruknak!
Tudod, meg kisgyerek koromban kezdtem a tejet inni, mindjart a tejet , ahogy kifejte Matild neni, azonnal frissen. azota is a teljes tejet szeretem csak, a tobbi, nekem olyan mintha csak feher viz lenne. Regen Edesanyam felforralta meg az este miutan hazahoztam, mert akkor meg nem volt hutegep a piacon, majd amikor a Lehel hutogep megjelent, akkor eladtam a negysavoz magnomat, es ahhoz hozzateve meg, vettem egy hutot edesanyamnak (mar nem elekszem, 80 literes volt e vagy szaz. Emlekszem meg egy Kekes TV-t is vettem edesapam szuli napjara, Az fekete feher volt meg akkor
Azzal kapcsolatban emlitik meg abban a mondasban, hogy "a nyomtato lonak nincsen bekotve a szaja".
Valamikor regen, a gazdak, ha a cseresznye szedesre vettek fel idegeneket, hat azoknak meg futyulniuk kellett, mert aki futyul, az nem tud cseresznyet enni! :-DDD
Regen meg a "csephadarokat" hasznaltak, hogy a gabona szemeit elvalasszak a kalaszaitol. Utanna jottek a cseplogepek, majd a konbajnok.
A "léha" meg a gabonattarto mag heja volt, emlekszetek meg ra?
Edesapamnak volt regen egy Hoffer traktora, (amit masneven a hazaarulonak is hivtak, mert olyan hangos volt, a katonasagban az agyukat huzni hasznaltak, es az ellensegnek elarulta, hogy merre huzza az agyukat! :-) ) A Hoffer huzta a cseplogepet, es az utan volt kotve az elevator, majd az utan a tuzoltashoz volt kotelezo huzni egy tele vizes tartalyos fecskendot. Hu de regen volt az mar!!!
Persze! De előtte lábat mostak!!!
Emlékszem, ott járták a "harci táncot" sok szoknyában, meg ágyék kötőben, és nem zavarta őket, hogy a lábuk + olyan, amilyen.
Oh, kledves, ne ugy ertsd, hogy azt en Rad mondtam csak, hanem biztos otthon mindenki annak nevezi! ( errefele meg masnak.)
A nyugati határon túl, ha kávét kérünk, akkor a nálunk ismert tejes-kávé minőséget és mennyiséget!!! (= 2 deci) kapjuk. Ha a mi kávénkat akarjuk inni, akkor "mokkát" kell kérni a felszolgálótól. Ezért önt Dodi is több tejet a kávéhoz, mint amit mi/te is használsz.
... " kitaposni belőle a léhát ?!!!!!! " h én miket tanulok itt ?!!!! bakker !!! ha belegondolok h én a mazsolát sose mosom + pedig kb azt is úgy !!!! brrrrrrr ! és régen , mikor még lábbal taposták a savanya káposztának valót ? v a szőlőt :(
Nézd meg a tejes flakonon a benne levő tej zsír %-ot, abban van a "ludas"!
... de mostmá' tudni fogom :)
Dodi ! nem én hívom öblítőnek itthon az van ráírva :) :) és azt h : fabric softener most olvastam először ! gőzöm se volt róla h az mi ?!
Én eleve úgy tanultam, hogy a rizst, babot és társait is, mielőtt feltesszük főni, mossuk át, akár több léből is. Kaptam is ezért több főzős fórumban hideget-meleget a nyakamba!
De nem érdekel! Van annak már 25-30 éve is, amikor láttam a tv-ben, hogy távol-keleten miután learatták a rizst, szétterítik szabad földön, és miután kellően megszáradt (azzal a lábukkal, amelyikkel előtte a sárban, mocsokban mászkáltak) ugyanazzal a poros, mocskos lábbal elkezdik kitaposni belőle a léhát. Miközben az ő vacsorájuk is!!! (patkány, pocok, ki tudja mi) ott csipegetett a rizsből... hát engem nem érdekel, ki az, aki mossa, és kinek jó anélkül, én bizony megmosom! Jó étvágyat!
Csak arra gondoltam, ha te oblitonek hivod, en meg fabric softener nek az akkor is jo munkat tud vegezni, mert ugyan az a miszmanyo...
Ha a Bojtit, kutyanak vagy ebnek hivnank, az akkor is Bojti maradna...
Aki mar az illatara beleakarna kotni, hat az mar kotoszkodni akar!!!
:-DDD
... aha :) köszi :) vagyis öblítő ? attól is fincsi puha lesz a gönc :)
(bocs, az egy adalek amit a mosogepbe egy kulon helyre bele koll onteni, es amikor vegez a mosassal a gep, akkor azzal bepermetezi a ruhakat, mert az az anyag puhitja [softener=puhito Fabric= a ruha amyaga] a kimosott ruhakat, hogy puhak legyenek.)
További ajánlott fórumok: