Hollandiában élő magyarok (beszélgetés)
Kaaskopje
legyszi aruld mar el nekem hogy itt lehet-e valahol kelkaposztat kapni?mert mar sok helyen jartam de sehol nem talaltam van itt ilyen egyaltalan?Koszi:)
Huha, tegnap nagyon elzatunk hazafele. Pedig tekertem, ahogy tudtam, de nagyon felek, amikor Akossal biziklizek.
Szegeny azt hiszem meg is fazott egy kicsit.
Pedig ma menni kell a dokimhoz es a cb illetve a varoshazara is.
Majd jol felotoztetem :)
Sehogy, ez lesz neki a természetes :) Anyósodékkal meg megbeszélheted, hogy ne vegyenek neki nagy értékben ajándékot, mert ti nem szeretnétek. Biztosan megértik. Szerintem az ilyesmit jobb idõben tisztázni.
Fát Jan családja is mindig állít, meg 25-én és 26-án apósom mindig készít egy finom, ünnepi vacsorát. A Mikulást csak addig tartották, amíg Janék kicsik voltak :)
Arjan családja mennyire nyitott a magyar kultúrára, szokásokara?
Nagyon ügyes vagy, hogy mersz Ákossal biciklizni :)
Szia,
Biciklizni szoktam ahova csak lehet, de eddig Arjannal mentünk és ő elég ügyes, ahhoz, hogy a biciklivel és a maxi-cosival elboldoguljon egyedül. Én nem :) Szóval ma felkötöm magamra Ákost és eltekerünk gyorsan mivel itt is esik :( Szerencsére a bölcsi alig van 5 percre biciklivel, így nem kell sokat menni.
Arjan családjának van ugyan fája, de nem tartják. A mikulás viszont nagyon fontos neki, akkor összeülünkk egész este játszunk és ajándékozzuk egymás. Csak apróságok, könyv, cd, gyetya ilyesmi. Mondjuk félek,hogy Ákosnak nagy dolgot vesznek.
A karácsonyt viszont Arjan is én is imádjuk. Feldíszíteni a fát és mióta Arjan volt otthon velem karácsonyozni, azóta eszük töltött káposztát itt is és ajéndék is van a fa alatt.
Hogy fogom én ezt elmagyarázni a gyereknek :D
Jó reggelt!
Khatif, buszoznotok kell? Vagy közel van a bölcsõde? Mi minden nap bicózunk. Ma nem sokon múlott, hogy megáztunk :) Nálatok is esik?
Az a helyzet, hogy mi akkor állítottunk elõször karácsonyfát, mikor Midas két éves volt. Nálunk senki sem vallásos, úgyhogy inkább csak a gyerekek miatt tartjuk. A hollandok eleve nem karácsonyoznak úgy, mint mi, gondolom ez a te családodban is igy van. Nálunk viszont most már tradícióvá vált, hogy 24-én este finom vacsorát készítek és meg is ajándékozzuk egymást. Jan szüleit is minden évben meghívom és nagyon tetszik nekik :)
Mikulást is tavaly tartottunk elõször. Addig én persze mindig csináltam nekik egy kis csomagot, amit este belecsempésztem a cipõjükbe :) Aztán tavaly anyósom kitalálta, hogy szeretne a gyerekekkel Mikulásozni holland módon. Persze nagyon tetszett nekik, úgyhogy idén megint megtartjuk. De mi sosem veszünk nagy értékü ajándékot, inkább csak apróságokat. Úgyhogy annyira nincsenek elkapatva :)
Lenne egy kerdesem. Gondolom ti is magyar-holland par vagytok.
Hogy oldjatok meg a mikuls-karacsony kerdest.A cslad miatt kell a mikulas az ajandekokkal persze, de en szeretnek rendes karacsonyt Akosnak.
Felek, hogy nagy elkapatjuk, ha sok ajandekot kap.
Jo reggelt,
Ma delutan dolgozom, es egyedul kell Akost vinnem a bolcsibe. Nem tudom mi legyen. Nekem ugye a bicikli, szoval a babakocsi ki esett.
Maradt a kendo es a maxi-cosi. Szerintem megprobalom a kendot, remelem Akos nem sir, mint legutobb :)
Akkor lehet, hogy most sem lesz semmi gond :) Az enyémek sem lázasodtak be egyik oltásnál sem.
Midas nagyon szereti a sulit. Mondjuk már volt ideje megszokni, hisz tavaly november óta jár :) Nagyon szuper ez az iskola. Sajnálom, hogy Emma nem járhat majd ide :)
Ez lesz a masodik. Pont csutortokon lesz harom honapos.
Az elsonel nem lett lazas, csak aluszekony.
Hogy tetszik Midasnak az iskola?
de igen:)
a parom fel eve mi 4 honapja jottunk utana a gyerkoccel.kb 10 eve probaltunk kijonni kulfoldre de soha nem sikerult.most is csak ugy hogy sogorom segitett mert o itt lakik 2 eve szerencsere es o segitett nagyon sok dologban.
Nem Arjan rendesen dolgozik.Most hetente 2 es fel napot megy. De jauartol lehet tobb lesz, ha masik munkat kell keresnem, vagy itt modositjak a szerzodesem. Na mindegy ez majd kiderul.
De ez majd kiderul.
Azt nem tudod, hogy tudok-e kupot venni Akosnak? Csutortokon megyunk oltasra es aggodom nehogy lazas legyen utana.
Az nem a Muntplein közelében van? Mert akkor az tényleg jó forgalmas hely :) Nekem a nyüzsgés sosem volt probléma, dehát ízlések és pofonok :)
Mi azért költöztünk el, mert sajnos kinõttük a lakásunkat. Egy kétszobás kis apartmant béreltünk, ami kettõnknek tökéletes volt, meg még egy pici babával is elfértünk, de egy négytagú családnak kicsi lett volna. És mivel Amszterdamban nem tudtunk volna megfizetni egy házat, elköltöztünk vidékre.
Ti mióta laktok ott? És hogy kerültetek Hollandiába?
Biztosan nem lehet egyszerü :( Hány napot megy? Apukája is részmunkaidõben dolgozik?
Nálunk mar nagyban megy az iskola :) Midas most már groep 2-be jár. Emma egyelõre még csak peuterspeelzaalba megy heti két alkalommal. Neki még van egy éve az iskolakezdésig.
szia a reguliart straton lakunk en azert nem nagyon szeretem mert nagy a nyuzsi de kezdem szep lassan megszokni:}
Te miert koltoztel el?
Hat alakul. Nekem rosszabb mint neki :)
Nektem megkezdodott az iskola?
Te most otthon vagy Emmaval?
Sziasztok!
Tavirozsa, de jó neked... :) Mi négy éve költöztünk el Amszterdamból, de még mindig visszavágyom. Nagyon szerettem ott élni. Melyik környéken laktok?
Khatif, jobban megy már a reggeli elválás?
sajnos nam.ma is voltam 1 csomo kozvetitinel de mindenhol a holland nyelvet kerik.
Amsterdamban elunk.
Te dolgol mar, vagy otthon vagy?
Merre laktok?
Szia
1 gyerkoc van es 4 honapja vagyunk itt
Szia
Szoval Hollandiaban minden tamogatast az adohivataltol kell kerni. A csaladi potlek osszege:
bedrag in euro per kwartaal
0 t/m 5 jaar € 194,99
6 t/m 11 jaar € 236,77
12 t/m 17 jaar € 278,55
Per kind
A neten is megkerheted, ha van Digid kodod itt: [link]
He nincs akkor be kell menni az adohivatalba.
Miota laktok itt? Mennyi ido(sek) a gyerek(eid)?
koszi elore is
jo ejt
Holnap jövök és elmondom. Adok linket is, de most mennem kell aludni, mert nem bírom tovább :)
Szép estét neked.
szia
szoval van babad ?
Szia,
Beszélgessünk,de ma nem vagyok jó formában :)
A szülés óta ez volt az első munkanapom. Tök fáradt vagyok.