Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Hogyan tanítsuk meg a szoptatott gyermeket inni? fórum

Hogyan tanítsuk meg a szoptatott gyermeket inni? (beszélgetős fórum)


1 2
42. Rekus
2008. jún. 21. 12:31

Bogi egy éves koráig nem ivott semmit(!) anyatejen kívül, és azt is egy kivétellel csak eredeti csomagolásból;) fogadta el.

Próbálkoztam én kanállal, cumis üveggel, pohárral, csőrös pohárral (cseppmentessel, és csepegőssel), de fújta, kiköpte, kifolyatta a száján. Ha véletlenül valami lejutott, akkor azt is félrenyelte.

Aztán szülinapjára megkapta a 3. csőröspoharát, és abból rögtön ivott! Azóta sportkupakos üvegből is megtanult inni szintén gond nélkül.

Lassan kipróbálom a bögrét, mert reggelente kinézi magának az én bögrémet, és azt akarja.:)

2008. ápr. 24. 17:19
ELŐBB KISKANÁLLAL ADTAM A TEÁT,UTÁNA CSŐRÖSPOHÁRBÓL.
40. sodrak
2008. márc. 5. 15:23
Már 3 hónaposan elkezdtem őket ismertetni a pohárral.1-2 korty forralt víz. Igaz, néha elég érdekes szitu lett belőle és volt olyan később, hogy több gyümölcslé került az előkére, mint a szájba. De megérte, mert 1 évesen mindkettő egyedül ivott pohárból(szépen). A cumisüveget nem ismerték. Volt, hogy megpróbáltam adni belőle nekik, de nem tudtak inni. A szívószál használatra is csak később jöttek rá.
39. DODICA (válaszként erre: 37. - Win)
2007. nov. 16. 17:42
Régi szép emlékek... :)))
38. 09ca1d3343 (válaszként erre: 37. - Win)
2007. nov. 16. 07:01
Azért köszi,hogy leírtad! Elfogom kezdeni!
37. win (válaszként erre: 36. - 09ca1d3343)
2007. nov. 16. 06:54

Jó kérdés! Nem tudom, van-e ilyen, hogy ideális időpont. A fiam nem cumizott, nem cumisüvegezett, így nálunk nem volt már megoldás, mint megtanítani pohárból inni. ;)

Eleinte persze ő is félrenyelt, meg a szája sarkából folyott ki a víz, ahelyett, hogy lenyelt volna belőle akár egy cseppecskét is. :))

Aztán sokat-sokat gyakoroltuk és végül észrevétlenül belejött.


Sokáig pl. az is baj volt, hogy lehajtott fejjel akart inni, hiába emeltük a poharat, vagy próbáltuk az ölünkben kicsit hátrdönteni, ő akkor is leszegett fejjel, állal próbálkozott. Most meg gyönyörűen felemeli a fejét, ahogy kell.


Azzal is előbbre juthattok, ha odaadod neki az üres poharat, hogy azzal gyakoroljon. Úgyis megpróbálja, mert tőlünk is azt látják, hogy pohárból iszunk, és utánozni akarnak. Nálunk pl. ezért nem is működött az elején a műanyag pohár. Mi sem abból ittunk, a gyerek úgy gondolta, akkor ő sem fog. ;))

Most meg nagyon tetszik neki, ha valami mintás poharat adunk a kezébe, akkor abból képes csak az érdekesség kedvéért inni. És persze, Apa, Anya, Mama stb. poharából mindig sokkal jobban esik az ivás... ;))


Ezekkel a "trükkökkel" esetleg Ti is megpróbálkozhattok. De biztosan eltart egy ideig, mire eredmény születik.


Bár valószínűleg több hasznos tanácsot kaphatnál olyan anyukáktól, akik szintén használtak csőrös poharat.

2007. nov. 15. 17:23
Hát,igen, a kortyolgatásból nálunk néha erős köhögés, vagy félrenyelés alakul ki... pedig lassan tényleg átkéne szoktatnom,igaz?
35. win (válaszként erre: 34. - 09ca1d3343)
2007. nov. 15. 16:13

Szia!


Köszönjük az érdeklődést. :))

A fiam gyönyörűen iszik pohárból már nagyon régóta. Mint elsőgyerekes anyuka, túlaggódtam a dolgot anno. ;))


Kb. 10 hónapos korára megtanult folyamatos kortyokban inni a pohárból, most meg már egyedül fogja a poharat, lassan egy hónapja és már mondja is, hogy "inni". :))

Csak a pohár felvételével és letételével vannak még gondjaink. Túl hevesen kapja fel a fiatalember, meg ugyanekkora lendülettel teszi le. :)) Úgyhogy ezt még gyakoroljuk.

De gyakorlatilag bármiből tud inni: műanyag kispohár, üveg kávéspohár, vastag szájú bögre, korsó és szerencsére nem harapja őket.

2007. nov. 15. 15:44

Szia!

Már egészen nagyok vagytok! Hogy sikerült áttérni az itatásra? Mi még egyenlőre csőrös pohárból iszunk,mert a pohár tartalmának a fele a ruhán köt ki!

2007. márc. 26. 13:26
És ha már egy orvos irta,és itt a neten,bizti úgy is van.Majd beirok vmit hogy dr Jutka2,és el is lehet hinni!Az anyatej TÖBB mint csak kajcsi,de ha ezt vki nem érti,kár magyarázni neki.Nem önmagában az anyatejtől lesz vki szép és okos,semmivel nem kevesebb egy tápszeres baba,és nem rosszabb vagy jobb anya attól vki hogy szoptat vagy tápot ad,de ettől függetlenül nem lehet szerintem megkérdőjelezni az anyatej jótékony hatásait.
32. d@nu (válaszként erre: 30. - Win)
2007. márc. 26. 11:00
Jaj, én már nem is szólok semmit... :)))
31. DODICA (válaszként erre: 28. - 104bdd8c43)
2007. márc. 26. 08:50

Lehet, minden lehet....

De az anyatej jóval több, mint szimpla táplálék!!!!! Ezt ösztönből is illene tudni minden anyának, szerintem.... Van extra funkciója, s hatása is! Hiába írja az ellenkezőjét egy orvos, a neten. :)

30. win (válaszként erre: 27. - D@nu)
2007. márc. 26. 07:30
Figyeld meg, hogy ki itt a "furi"?! Érdekes!;)))
29. win (válaszként erre: 28. - 104bdd8c43)
2007. márc. 26. 07:29
Hogy csúnyát ne írjak! Már miért a fajazonos fehérjétől lenne allargiás a gyerek???!!!! Pont az ellenkezője ahelyzet! A NEM fajazonos fehérjékkel (tehéntej, kecsketej, szója tej) nem tud mit kezdeni a még fejletlen szervezete és attól alakul ki allergia!
28. 104bdd8c43 (válaszként erre: 22. - D@nu)
2007. márc. 25. 23:16
Én vagyok furi?? Nem hiszem, hogy a tápszertől bárki is kreténné válna felnőttkorára! Semmi köze a tápszernek és az anyatejnek sem ahhoz, hogy kinek milyen a műveltségi szintje, és ki és hogy mutatja ki a szeretetét!! Egy baj van a sok szoptatáspárti anyukával: nagyon túlzásba viszik az anyatej hatását! Se, okosabb sem szebb nem lesz tőle a gyerek! Viszont, lehet allergiás, vagy lehet bármilyen nyavajája is! Az anyatej a gyerek tápláléka, semmi extra funkiciója vagy hatása nincs! Ezt egy orvos írta valahol a neten.
27. d@nu (válaszként erre: 26. - Win)
2007. márc. 2. 14:30

Még egy OFF:

maximálisan egyet értek Veled. :))))

26. win (válaszként erre: 25. - D@nu)
2007. márc. 2. 14:21

Én azt nem értem miért kell leszólni bármelyik oldalt is! Mindenkinek szíve joga eldönteni, mit csinál! Én még sosem bántottam azért egyetlen anyukát sem, mert tápszert adott a gyermekének. Ő így döntött, lelke rajta. Én így döntöttem, és ezért sem piszkáljon senki.


Egyébként hiszem, hogy sokat tehetünk hozzá a gyermekeink egészségesebbé cseperedéséhez azzal, ha szoptatjuk őket. Amikor a szoptatás ellen volt mindenki, az ugye, a nagy emancipálódás volt, nem egészségügyi vagy tudományos döntés.


És "viccet félretéve", (bár nem biztos, hogy anyám hibája volt -a húga pl. egyáltalán nem tudott szoptatni, és én is küzdöttem érte sokat) lehet, hogy az allargiáimhoz is hozzájárult a tápszerezés. Mivel én már örökítettem a hajlamot, igyekszem csökkenteni az esélyét azzal, hogy szoptatok. Bár én egyszerűbbnek találom, mint a tápszerkeverést.


Jujj, de nagyon off lettem!

25. d@nu (válaszként erre: 24. - Win)
2007. márc. 2. 14:03

"Valószínűleg én is annak köszönhetően "kreténesedtem el" annyira, hogy szoptatom a gyerekemet, mert a '70es években anyám csak pár hónapig szoptatott és utána tápszert kaptam!:DDDDDDDDD "


Hmm, tanultál Anyukád hibájából? :)))))

Viccet félretéve, minden korszaknak megvan a maga favoritja, de azt az anyatejet nem véletlenül adja a természet és nem értem azokat, akik leszólják a szoptatást. Lehet, hogy néhány év szoptatás után már nem olyan feszes a cici, de nekem ez belefér, ha cserébe ezzel is hozzájárulhatok ahhoz, hogy boldog, kiegyensúlyozott, egészséges gyermekem legyen. És olyan sokat nem kellett kínlódni, míg elfogadta a vizet és a poharat, bár csak egy évesen került rá sor, mert nem volt rá előbb szükség. :))

24. win (válaszként erre: 22. - D@nu)
2007. márc. 2. 13:52

Valószínűleg én is annak köszönhetően "kreténesedtem el" annyira, hogy szoptatom a gyerekemet, mert a '70es években anyám csak pár hónapig szoptatott és utána tápszert kaptam!:DDDDDDDDD


Egyébként gratulálok a lányodhoz!:))

Akkor van remény, hogy a fiam is megtanul. Mi is azt szoktuk csinálni, hogy megkínáljuk minden evés után, meg néha egyébként is, de ritkán fogadja el. Mostanában már nem zavar, mert olyan pisis pelusokat produkál, hogy csodálom, fel tud állni vele! De amikor indítottam ezt a topicot, akkor elég szárazak voltak a pelenkák, és ez azért aggasztott. Bár bíztam abban, hogy az ösztönei jól vezérlik. És ez be is bizonyosodott, amikor lázas volt, gyönyörűen ivott, akármikor megkínáltuk. Pedig a szopás is több volt akkor, de biztosan kellett neki a láz miatt a plusz folyadék.

23. d@nu
2007. márc. 2. 13:01

Win, iszik a lányom! Pohárból! 1 évesen! Hát nem nagyszerűűűűűűűűűűű? :)))))


A titok: minden étkezés után megkínáltam vízzel. Mostmár nagyon szépen kortyolgat, néha még félrenyel picit, de gyönyörűen alakul. Jah, egyedül azért még nem adom a kezébe a poharat....

22. d@nu (válaszként erre: 19. - Dfe310ea97)
2007. márc. 2. 12:59

Ne haragudj, de egy kicsit furi vagy... Olyan, mintha valahonnan a 70es évekből szalasztottak volna ide, amikor mindenki tápszerrel tömte a gyerekét, mert akkor az volt a "jó". Meg is lett az eredménye, van egy csomó kretén, akik nem ismerik a szeretetet, nem tudják, mi az a tisztelet és csak visszhangozni tudnak, önálló egyéniséget felmutatni nem.

Mi itt szeretjük, ha a hozzászólók nem ócsárolnak, hanem segíteni akarnak, erről szólna (nem csak) ez a fórum. Amennyiben segíteni szeretnél, úgy köszönjük a hozzászólásodat!

21. DODICA (válaszként erre: 19. - Dfe310ea97)
2007. márc. 2. 06:54

Win-nel eygetértek...

Ezt a hülye rendszert a WHO (egészségügyi világszervezet) javasolja, s nem véletlenül!


Én bőven szoptattam, kizárólagosan akár 9 hónapig is, de 10 hónaposan már az enyémek is ragyogóan, ügyesen használták a poharat, holott előtte sose találkoztak vele.

Mindenkinek ráér akkor megismertetnie a poharat, amikor ő akarja, s ez nem kell, hogy a szopás rovására menjen!!

Lehet gondolkozni! :))

20. win (válaszként erre: 19. - Dfe310ea97)
2007. márc. 2. 06:33
Ne haragudj, de az ilyen arrogáns hsz-okra nincs szükség! Ha van okos ötleted, jó tanácsod, tapasztalatod, nagyon szívesen veszi mindenki! De hogy mindenhol a szoptatást szapulod, az kicsit már sok! A fiam pl. 1 hetes kora óta ismeri a kanalat, és gyönyörűen eszik. Mellesleg nem hiszem, hogy a pohárkérdéssel elkéstünk volna, mert még kevés 20évest láttam szopni! Még mind ismerte a poharat!:)))
2007. márc. 2. 00:15

Időben! Nem 6 hónapos korban kell először megismertetni vele mi is az a pohár és mire való!

Már akkor elkéstetek! Az én fiam, bár nekem nem szopott, de 10 hónapos korában már segítség nélkül egydül ivott műanyag pohárból! Nagyon hülye rendszert találtak ki, mi az, hogy 6 hónapig csak szopjon? Aztán jönnek az ilyen kérdések mint itt fent olvasható! Kinek kell ez? Nekem nem, én nem akarok bele esni az ilyen helyzetekbe! A baba szokja csak meg időben mi az a kanál és a pohár! Ne 6 hónaposan próbáljunk már meg visszafelé kaparózni!!! A védőnő meg menjen a búsba a süket szövegével! Nem ő fog kínlódani a gyerekkel amikor ilyen dolgok felmerülnek! Nekem a 74 éves nagymamám is kritizálja, ezt, és ő bölcsödében dolgozott valamikor! TEHÁT LEHET GONDOLKOZNI, KINEK MELYIK JOBB!

18. win
2007. jan. 28. 19:05
Köszi a bíztatást mindenkinek! Pont tegnap mondtam, hogy én feladom, mert már két napj asemmit sem volt hajlandó inni a kis lókötő a pohárból, aztán ma kapott friss narancslevet, és úgy itta, hogy csak néztünk! Mellé is alig folyt! Lehet, hogy eddig tényleg azért nem kellett neki, mert nem volt szomjas? Nem tudom.
17. Asra
2007. jan. 28. 15:48

sziasztok!

én mindig megkínáltam Őket (mind a hármat) kis forralt, visszahűtött vízzel. tényleg a legjobb a régi kis kávés pohár. általában úgy fogtam meg, hogy a kiskezét odafogtam - persze nem erőltetve. ettől megérezte a formát is. eleinte persze ők is csak kicsurgatták, de aztán egyre ügyesebbek lettek. kb. 1 éves korukban már egyedül is képesek voltak inni - kisebb-nagyobb balesetek mellett:) hajrá:)

16. d@nu (válaszként erre: 15. - Win)
2007. jan. 24. 15:08
;)
15. win (válaszként erre: 14. - D@nu)
2007. jan. 24. 15:02
kÖSZI! iGYEKSZEM KITARTANI ÉN IS, MERT UGYANEZ A HELYZET!:))))
14. d@nu
2007. jan. 24. 14:53

Az én lányom az első 6 hónapban csak anyatejet kapott, ha vízzel kínáltam a pohárból, azonnal kicsorgatta a szája sarkán. :) Ebből tudtam, hogy egyelőre a tej a nyerő. A 6. hónap után kezdtem szoktatni a gyümölcsökhöz, a leveket kanálból igen, pohárból továbbra sem fogadta el, és nem is erőltettem, inkább mellre tettem étkezés után. Néha meg-megkínáltam, de mindig kiköpte a folyadékot. Aztán kb. egy hónapja (most 10 hónapos) már elfogadja a vizet - normál 3 decis pohárból -, néhány kortyot óvatosan lenyel, de ha látom, hogy elég volt neki, akkor nem erőltetem. Viszont továbbra is minden étkezés után mellre teszem, egyrészt mert minél tovább szeretném szoptatni, másrészt nem szeretném, ha úgy érezné, hogy a víz és a pohár miatt nem jut elég "cicihez". Azt hiszem, továbbra is fokozatosan fogok próbálkozni, előbb-utóbb majd csak OK lesz nála a pohár is. Nem hiszem, hogy le lenne maradva, amiért még nem megy neki a poharazás.

Citrusok: én egy könyvön belül olvastam, hogy a citrusféléket nem ajánlják 1 év alatt, és hogy székrekedés esetén 2 hónapos kortól adjunk a bébinek narancslevet. Erről ennyit. :) A lányom néhány hete ritkán (kb. 1szer 1 héten) kap mandarint és imádja. Jobban szereti az almánál és még talán a banánnál is. Nem vettem észre, hogy allergiás lenne rá.

13. virkó
2007. jan. 18. 22:28

Szerintem a kávés pohár a legjobb.2 hónapig nálunk is több folyadék volt az előkén,mint a kisfiam szájában,aztán egyre ügyesebb lett.Néha én is adtam neki csőrös poharat(pl.játszótéren,strandon) de így mindig kevesebbett ivott.10 hónaposan bármilyen formájú-anyagú pohárból tudott inni.Most 17 hónapos,még nem fogja egyedül a poharat,de ha ittatom,ő is támasztja a poharat.

Citrusfélékről:Az én kisfiam allergiás rájuk!Elég sokáig tartott mire rájöttem,hogy a narancs a bűnös a foltok miatt a lábán.Száraz,vöröse foltok voltak a combján hónapokon át.Nem viszketett neki,de azért elég nyugtalanító volt.1-1 hétre kihagytuk a gyanusított ételt a menüből,és végül a narancs maradt.Amióta nem kap,nincsenek kiütései.

1 2

Minden jog fenntartva © 2005-2018, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Sitemap | Facebook